Hangende oogleden, een ingezakte houding, een paar lege koppen koffie op je bureau en een vaag geluid in de verte dat je collega’s wel zullen zijn. De letters op je scherm dansen en je weet dat je er iets van moet maken, maar het lukt je gewoon even niet. Je hebt te maken met een ernstige aandoening onder kantoorwerkers: de middagdip.
Wat komt aan bod:
De middagdip is van alle tijden en komt voor onder praktisch alle werkgroepen, maar voornamelijk bij kantoorwerkers. Je lichaam heeft een interne klok die je vertelt dat je rond 14:00 à 15:00 uur zou moeten gaan slapen, zeker wanneer je veel stilzit. Je brein geeft rond deze tijd het stofje melatonine af, net zoals ‘s nachts voordat je gaat slapen.
Volkomen natuurlijk dus, maar het helpt niet echt met je productiviteit. Je bent nu eenmaal niet op je werk om te slapen. Al zou je het willen, je baas zal het je niet in dank afnemen wanneer jij standaard een uiltje knapt tussen twee en half drie.
Heb je die mogelijkheid wel en staat jouw werkgever er voor open om een powernap te doen? Ga er dan zeker voor! Niets is een betere oplossing tegen je middagdip en voor je productiviteit dan een fijne siësta. Maar let op: houd hem niet langer dan 20 minuten – zoals NASA dat doet.
Is de powernap geen optie? Dan zijn er nog 2 mogelijkheden om je middagdip uit te bannen: 1. tegengaan of 2. genezen.
De middagdip tegengaan: 6 tips
Voorkomen is beter dan genezen, zoals je dokter het graag zegt. Dit geldt ook voor je middagdip. Neem de volgende 6 opties dus ter harte en voorkom je middagdip:
1. Start je dag met een power-ontbijt. Niets beters dan een goed begin vol energie, koolhydraten en proteïnen.
2. Laat je ogen en brein niet oververmoeid raken. Probeer de Pomodoro-techniek eens uit voor de ideale productiviteit-pauzebalans van 25 minuten productiviteit en 5 minuten pauze.
3. Zorg voor een bescheiden lunch. Bewaar die laatste boterham die je nog achter die andere 3 naar binnen wil werken voor over een paar uur, wanneer je dip inzet. Nog een tip om niet te bulken in de middagpauze: neem een half uur voordat de lunch begint een kleine snack. Je activeert zo je maag al – wat een half uurtje duurt – waardoor je niet als een hongerige leeuw je lunchtrommel aanvalt, maar gewoon genoeg eet om je energie op peil te houden.
4. Een inkoppertje, maar daardoor niet minder waar: neem genoeg nachtrust. Als je de keuze hebt, ga dan eens een uurtje eerder naar bed. Goed voor je energiepeil, voor je breinwerk en tegen je middagdip.
5. Neem wat extra vitamine B2. Het bevordert je stofwisseling en zet daardoor je lunch beter om in energie. Vitamine B2 zit in vlees, melk(producten), volkorenproducten en groenten. En natuurlijk in een vitamine B-complex pilletje, verkrijgbaar bij de drogist.
6. Houd een rozemarijn- of een muntplant op kantoor. De geur van deze plantjes werkt namelijk energieverhogend. Wrijf er af en toe doorheen om de geur te ontwaken. Het ziet er bovendien nog eens gezellig groen uit, zo’n plantje op kantoor. Nog een optie: brand (als het kan op kantoor) wat rozemarijn of munt Chi-olie in een oliebrander. Subtiel en verfrissend!
Je middagdip genezen: 5 oplossingen achteraf
Is het leed al geleden en merk je dat je productiviteit ernstig achteruit gaat en je oogleden zwaar worden? Dan valt er niets meer te voorkomen. Het is tijd voor de tweede optie: genezen. 5 tips om je middagdip zo snel mogelijk weg te werken:
1. Deskercise – een mooie naam voor simpele lichamelijke oefeningen die je achter je bureau kunt uitvoeren. Beweging is namelijk de remedie tegen een dipje. Haal bijvoorbeeld je schouders op en hou 5 seconden vast (geavanceerde versie: houd ondertussen een pak printpapier in elke hand vast) of doe een stilstaande jog naast je bureau.
2. Ga in gesprek met een collega. Een levendige conversatie zal je weer bij de pinken brengen. Wil of kun je je collega’s nu even niet lastigvallen? Bel je moeder, vraag hoe het nog met haar gaat. Heb je meteen een goede daad verricht. Goed voor jou en voor haar.
3. Sta op en wandel, zoals Beethoven dat zou doen. Rondwandelen (het liefst buiten) is dé bewezen manier om je energie, productiviteit en creativiteit te hervinden. 10 minuutjes is al genoeg. Of gewoon even met de trap een verdieping naar beneden, bakje koffie halen, en weer terug.
4. Is het al een paar uurtjes na je lunch en voel je jezelf inkakken? Neem dan een snack met lage glycemische index! Dat laatste is erg belangrijk. Een suikerrijke snack geeft je namelijk wel een kort vleugels, maar daarna crash je net zo hard weer ter aarde.
5. Hydrateer, hydrateer, hydrateer. Ik kan het niet genoeg zeggen. Wanneer je brein 2% te weinig water binnenkrijgt, verliest het zijn energie en focus al. Neem deze laatste tip dus minstens zo serieus als de rest en drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Heb je daar moeite mee? Een paar tips om gemakkelijk meer water te drinken.
Volg bovenstaande adviezen op – voor én na je mogelijke middagdip – en binnenkort zul jij degene zijn die zegt: “Middagdip? Welke middagdip? Niet gezien, niet gehoord, ik werk lekker door.”
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog