Altijd al aan Harvard willen afstuderen? Nou, nu kan het. Binnen 1 jaar zelfs. Althans, volgens voormalig directeur Charles W. Eliot. Volgens hem bereik je hetzelfde algemene ontwikkelingsniveau van een Harvard Graduate door “slechts” deze 51 boeken te lezen. Hoe jou dat binnen dat jaar lukt? Door je leessnelheid te verhogen. En ook dat blijkt simpel:
De Harvard Classics binnen één jaar lezen
We hebben iets ontzettends tofs voor je: een manier om binnen 1 jaar op Harvard-niveau te raken. Dat lees je goed. Met slechts een half uurtje per dag lukt het je om op hetzelfde niveau al algemene kennis en ontwikkeling te komen als iemand die aan de prestigieuze universiteit heeft gestudeerd.
Hoe zit dat?
Nou, Charles W. Elliot, voormalig directeur en maar liefst 40 jaar hoofd van de Universiteit, heeft ooit eens speciale lijst opgesteld; een lijst aan boeken die eigenlijk iedereen moet lezen. Onderwerpen variërend van wetenschap tot politiek, van religie tot literatuur. Geschreven door genieën uit verschillende tijden, met verschillende achtergronden.
Of zoals Eliot het zelf omschreef:
“In het gezelschap van de meest wijze, geestigste, meest interessante denkers uit alle hoeken van de wereld, zal je oneindig veel entertainment, inspiratie en stimulatie vinden.”
Die lijst heet de zogenaamde ‘Harvard Classics’ en bestaat uit 51 boeken. Genoeg dus, om jezelf één jaar lang mee bezig te houden en jezelf een weekje vakantie te gunnen. Volgens Eliot dan.
Een greep uit de collectie:
Nu is dat voor de meeste mensen niet haalbaar; die hebben werk, hobby’s, vrienden en een gezin. Dan heb je geen tijd om iedere week één boek te lezen. Dan ben je blij als je misschien één boek per maand krijgt uitgelezen. Laat je toch niet afschrikken. Want alhoewel 51 boeken veel lijkt, is dat wel haalbaar.
Allereerst omdat je het niet in één jaar hoeft te doen. Eliot kon dat wel zo mooi stellen, maar de beste man is dood. Niemand die jou dus verplicht het binnen één jaar te doen. Wat wil hij doen? Spoken?
Daarnaast, en dat is ons echte argument, kun je dat aantal prima in een jaar halen (als jij je toch dat doel wil stellen). Enige dat je hoeft te doen is sneller lezen. Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar we bedoelen dat serieus:
Door je leessnelheid te verhogen is het echt niet onmogelijk om binnen een korte tijd veel te lezen. Kijk naar Warren Buffett: die man heeft het ontzettend druk, maar managet het toch om 500 pagina’s per dag te lezen. Hoe hij dat doet? Juist: door zijn leessnelheid te verhogen. Buffettis een notoire snellezer. En dat kun jij ook:
Werk hieraan en je leessnelheid gaat met sprongen vooruit
Jouw leessnelheid is van een aantal factoren afhankelijk. Niet van je intelligentie of opleidingsniveau (je hoeft dus niet écht aan Harvard te hebben gestudeerd om door die leest heen te razen), maar van drie andere zaken: subvocalisatie, regressie en je oogbewegingen.
Dat zit zo:
Subvocalisatie
Je voorleesstem, ook wel. Het stemmetje dat je in je hoofd hoort zodra je een tekst leest. Om ruim vijftig boeken in één jaar te kunnen lezen, zul je die een beetje moeten temperen. Let vooral op de woorden “een beetje”, want hoewel veel snelleescursussen zeggen dat je die stem volledig moet uitschakelen, is dat onjuist. Je zou niets meer van de tekst begrijpen wanneer je die stem het zwijgen oplegt; lees je die Classics voor niets.
Je oogbewegingen
Kijk eens goed naar iemands ogen zodra hij of zij leest. Wat zie je? Waarschijnlijk kleine “sprongetjes” bij ieder woord. Om je leessnelheid omhoog te krikken, wil je die wil je zoveel mogelijk voorkomen. Je ogen zullen moeten “glijden” over de woorden en zinnen, niet hakkelend over de tekst moeten gaan.
Regressie
Dan hebben we nog regressie. Dat is niets meer dan het teruglezen van woorden en zinnen. Dat herken je vast: na het lezen van een zin of alinea geen flauw idee hebben van wat je zojuist hebt gelezen. Dus je leest het maar opnieuw. Ja, ook dat werkt niet. Niet alleen omdat het ervoor zorgt dat je traag door je leeswerk heen gaat, maar ook omdat het niet al te best is voor je tekstbegrip. Je begrijpt dan minder goed wat er staat en slaat het minder snel op. Vooruit kijken dus, en niet teruglezen.
Kortom:
Niet langer lees je woorden en zinnen terug. Niet langer laat je jouw ogen op ieder woord fixeren. Niet langer is dat voorleesstemmetje overheersend aanwezig. Wat je dan zult merken is dat jouw leestempo versneld. Ineens ga je razendsnel door teksten heen en doe je geen maand over dat boek, maar lees je het in minder dan een week. En dat 51 keer.
In 3 stappen je leessnelheid verhogen (om zo 51 boeken te lezen)
Nu kunnen we dat wel zo mooi zeggen, maar hoe doe je dat dan? Met die voorleesstem en die regressie en zo? Nou, daar is niet één concreet antwoord op te geven; geen quick fix, if you will. Je leessnelheid verhogen bestaat vooral uit een verzameling van kleine aanpassingen die stuk voor stuk jouw leesgedrag bepalen. Pak je die aan, dan gaat je leestempo als vanzelf omhoog.
Wat doe je?
1. Allereerst creëer je een concentratiebubbel
Werk van Charles Darwin of Homerus is nou niet bepaald lichte kost. Dat lees je niet zomaar even weg. Je zal daarom jouw Harvard-leeswerk moeten doen in een omgeving waarin je niet gestoord wordt. Niet alleen zodat je de rust vindt om daadwerkelijk te lezen, maar ook om je focus vast te kunnen houden.
Creëer daarom een plek waarin je ongestoord aan de slag kunt. Eén waarin jij jezelf kunt afzonderen, waar de deur dicht kan en waar je een comfortabele leeshouding kunt aannemen. Niet onderuitgezakt dus, op de bank. Maar actief, rechtop. Je wil tenslotte niet in slaap sukkelen zodra je erachter komt ‘What Don Quixote Really Slew”.
Verhoogd dit werkelijk jouw leessnelheid? Jazeker. Afleiding en comfort spelen een grote rol zodra het aankomt op je leessnelheid en tekstbegrip.
2. Daarnaast gebruik je een bijwijzer
Dat verspringen van je ogen? Dat los je dus op door tijdens het lezen gebruik te maken van een bijzijwer. Dat klinkt interessant, maar dat is niets meer dan het begeleiden van je ogen door middel van een aanwijsstokje; een pen bijvoorbeeld, of een markeerstift.
Het voorkomt dat je ogen zwabberend over de tekst gaan, of dat je terugleest (regressie). Je begeleidt je ogen. En dat zal wonderen doen voor je leessnelheid. Daarnaast kun je met een marker gelijk interessante zinnen of passages aangeven. Kun je op een later moment je geheugen nog eens opfrissen.
3. Vooraf scan en skim je het boek eerst
Wat voorkennis hebben over Vergilius, Dante en Adam Smith is daarnaast ook erg handig. Hiermee bedoelen we niet dat je eerst alles moet Googlen of op Youtube in een rabbithole verzinkt moet raken. Voorkennis van de tekst bedoelen we; van wat je zo gaat lezen, van wat je zo tegenkomt. Door een boek vooraf te scannen en te skimmen krijg je daar een globaal beeld van.
Bij het skimmen van een boek loop je vluchtig door het boek heen. Je bladert. Welke kopjes zie je, zijn de alinea’s lang of kort, bevat het afbeeldingen of illustraties? Kortom: waar gaat het zo’n beetje over.
Scannen doe je met bepaalde kernwoorden of doelen in je achterhoofd. Waar vind je dat ene hoofdstuk waar Edgar Allen Poe spreekt over ceteris paribus? Of dat ene gedicht dat jouw zo aansprak? Nuttig om vooraf te doen, zo weet je wat komen gaat en vergroot je niet alleen jouw leessnelheid, maar ook je tekstbegrip.
Samengevat
Om je leessnelheid te verhogen, kun je een aantal zaken doen.
- Allereerst creëer je een concentratiebubbel zodat jij je kunt afzonderen; een plek waar je ongestoord aan de slag kan en een goede, actieve leeshouding kunt aannemen.
- Voordat je dan begint scan en skim je het boek eerst; wat kun je verwachten?
- Zorg er ten slotte voor dat je een bijwijzer bij de hand hebt. Het liefst een markeerstift; ideaal om je ogen te begeleiden en interessant Harvard-voer te markeren.
En dan ga je aan de slag. Je werkt de lijst af of kiest een boek dat jou het meest aanspreekt. Misschien vind je het zelfs handig om je leesstijd in te plannen in je agenda of om een takenlijst te maken waarop je alle boeken bijhoudt. Dat kan, en dat is ook zeker aan te raden. Zo verlies je niet uit het oog waar je mee bezig was.
Hoe dat plannen en vastleggen werkt, leggen we je graag uit in onze 1-daagse training Time Management. Daar leren we je in no time hoe optimaal gebruikt maakt van een extern waterdicht geheugen. Niet alleen om je leesgewoontes mee te plannen, maar je hele (werk)leven. Kijk er zeker eens naar.
Terug naar die Harvard Classics
Of het nu gaat om klassieker die rond de 18e eeuw in de Verenigde Staten zijn geschreven of om manuscripten die 106 vóór Christus in Rome zijn ‘neergepend’: jij hebt ze gelezen. Stuk voor stuk. Volgens oud-directeur Charles W. Eliot doe je dan niet meer onder voor iemand die werkelijk aan Harvard heeft gestudeerd.
Doe je persoonlijke ontwikkeling dan ook een plezier en stort je op die boeken. En nee, dat hoeft zeker niet allemaal in één jaar te gebeuren, maar het kan wél. Jij kent nu immers leestechnieken waarmee jij jouw leessnelheid verhoogt (zonder daarvoor naar een dure school te zijn geweest).
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken en persoonlijke ontwikkeling. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog