Bij Tijdwinst.com zijn we niet heel spiritueel. Wél geloven we erin dat wanneer je iets ontzettend graag wil (en je de handen uit de mouwen steekt) je alles kunt bereiken wat je hartje begeert. De één vestigt daarbij zijn hoop op zichzelf, de ander op het Universum. Dit is hoe je dat laatste doet, met de Law of Attraction (en haar 3 stappen).

Wat is de Law of Attraction?

De Wet van de Aantrekkingskracht vertelt dat alles wat jij denkt en voelt zich uiteindelijk manifesteert. Met andere woorden: jouw gedachten en woorden creëren jouw werkelijkheid.

Focus jij je bewust of onbewust op de negatieve aspecten van iets, dan zul jij daar meer van ‘aantrekken’. Zie jij het glas doorgaans als halfvol, dan zul je meer positieve dingen in je leven tegenkomen.

Hoe werkt de de Law of Attraction precies?

Hier kun je van mening gaan verschillen. De één verklaart de werking van de Law of Attraction aan positieve zelfbeïnvloeding, de ander denkt dat het wortels heeft binnen quantumfysica, maar doorgaans is het Universum de aangewezen bron.

De meeste boeken die je over de de Law of Attraction kunt lezen – denk aan de ‘The Law of Attraction’ van Esther Hicks, ‘The Secret’ van Rhonda Byrne of ‘Thought Vibration’ van William Walker Atkinson – stellen dat het Universum een grote rol hierbij speelt, dus die gedachte houden we aan.

De algemene consensus van de Wet van Aantrekkingskracht is dat je constant wordt beïnvloed door universele krachten, of je dat nu wel of niet doorhebt. Jouw gedachten, gevoelens en emoties worden hierbij gezien als ‘neutraal’. Je krijgt simpelweg wat je uitzendt;

Wat wil dat zeggen?

Voor het Universum is het om het even. Het maakt niet uit of jij dolgraag die promotie wil of je telkens zorgen maakt over je financiën.

Je krijgt wat je aandacht geeft. Ongeacht of dit negatieve of positieve aandacht is. Het Universum weet alleen ‘Hé, jij denkt hier constant aan, dus dan zal het wel belangrijk voor je zijn. Laat ik je er meer van geven.

Law of Attraction

Law of Attraction voorbeeld

Lig jij dus ‘s avonds te piekeren over hoe je die hypotheek gaat rond krijgen? Is dat het enige waar je over praat? En ervaar je jaloezie wanneer je ziet dat anderen hun aankoop wel goedgekeurd krijgen? Dan is dat jouw seintje aan het Universum dat je daar overduidelijk meer van wil!

Voor je het weet ervaar je niet alleen meer financiële strubbelingen, het jouw negatieve gedachten sijpelen door in de rest van je leven. Je komt als ware in een negatieve spiraal terecht.

Omgekeerd kan ook.

Wanneer jij vol lof over die mogelijk promotie spreekt, in je gedachten al bedenkt hoe je dit gaat vieren en telkens ervan uitgaat dat het een gegeven is, dan zend je positieve energie uit. Dat werkt aanstekelijk: niet alleen ligt die promotie voor het oprapen, het lijkt alsof alsof alles meezit — door jouw positieve vibraties bevind jij je in een opwaartse spiraal.

Je krijgt dus meer van hetzelfde:

Vandaar dat de theorie er zo op hamert dat jij je bewust bent van wat je denkt en voelt. Dat bepaalt namelijk wat je aantrekt en dus hoe jouw realiteit zich vormgeeft.

Valkuil: emoties en diepgewortelde overtuigingen

Zoals gezegd maakt het voor het Universum dus niet uit wat jij wilt — goed of slecht, zwart of wit, groot of klein; jij krijgt waarover je spreekt en denkt. Dat lijkt in eerste instantie een geruststellende gedachte — ‘Ik hoef dus alleen maar positief te denken over wat ik wil en dan verschijnt het vanzelf’. Precies.

Toch schuilt hier een verraderlijk addertje onder het gras. De meeste mensen zijn namelijk niet volledig of niet altijd in hun opperbeste mindset.

Ze voelen zich diep van binnen angstig, hebben een gebrek aan zelfvertrouwen of hebben diepgewortelde negatieve overtuigingen. Dat strookt met hun wensen.

Bijvoorbeeld:

 1. Wanneer jouw grootste wens is om miljonair te worden, maar je bent opgevoed met de gedachte dat “rijkdom slecht is”, dan zul je rijkdom onbewust associëren met iets negatiefs, hoe ‘graag’ je het ook wil.
 2. Wil je dolgraag de partner van je dromen vinden, maar lijd je aan een laag zelfbeeld (“ik stel niets voor, niemand zal ooit van me houden”), dan geef je dus onbewust een heel ander signaal aan het Universum dan je eigenlijk denkt.
 3. Lijkt het je fantastisch om een succesvolle ondernemer te zijn, maar denk je diep van binnen dat dit niet voor jou is weggelegd (“mijn vader was slechts een…”, “het milieu waarin ik ben opgegroeid is” , “zonder opleiding…”), dan vertel je het Universum eigenlijk dat je het toch niet zo graag wilt.
 4. Droom je al jaren over die flitsende sportauto, maar klaag je constant over wat voor een roestbak je nu hebt, dan hoort het Universum enkel dat.

Met andere woorden:

Hoe jij over iets spreekt is niet leidend voor wat je aantrekt, het zijn de emoties en onderliggende overtuigingen die jij hebt, die grotendeels jouw succes bepalen.

Vandaar dat affirmations en visions boards zo belangrijk zijn; zij helpen de wijze waarop je over jezelf denkt én hoe je over bepaalde dingen denkt, te veranderen. Daar later meer over.

Law of Attraction

3 stappen van de Law of Attraction: wensen, geloven, ontvangen

De Law of Attraction is altijd aan het werk, ook al ben jij je hier dus niet van bewust. Van het moment dat je opstaat tot aan het moment dat je weer naar bed gaat; alle overtuigingen die je hebt, de emoties die je voelt en de wijze waarop je over dingen spreekt, beïnvloeden je realiteit.

Daar wil je natuurlijk zelf invloed op uitoefenen, zodat jij precies aantrekt wat je begeert. Volgens de bekendste boeken op dit gebied is dat mogelijk wanneer je deze drie stappen toepast:

Stap 1. Zeg wat je wil

De theorie van de Wet van Aantrekkingskracht stelt dat je eerst héél duidelijk voor ogen moet hebben wat je wil ontvangen. Je wil hierin zo specifiek en concreet mogelijk zijn, en dan bedoelen we niet alleen het doel. Nee, ook hoe jij je voelt bij het hebben of ontvangen van je wens wil je duidelijk omschrijven; welke emoties voel je? Welke gedachten ervaar je? Hoe ziet het uit, hoe ruikt het, hoe voelt het?

Stap 2. Geloof dat je het ontvangt

De tweede stap is er werkelijk van overtuigd zijn dat je het ontvangt. Jij gelooft dat de wensen die je hebt uitgestuurd jouw realiteit worden; niet alleen omdat je het hebt gevraagd, maar omdat je het verdient. Je zal dus korte metten moeten maken met belemmerende gedachten of negatieve overtuigingen.

Stap 3. Laat los en ontvang

Vervolgens laat je het aan het Universum over. Je hebt gedaan wat je moet doen – je wensen uitspreken – dus je kunt er nu vanuit gaan dat het goed komt. Onderneem de stappen die in je opkomen, de acties die goed voelen en wees dankbaar voor de dingen die je hebt en gaat krijgen. De Wet stelt namelijk dat als jij je gedraagt alsof je hetgeen dat je wilt al hebt ontvangen, het niet lang duurt voordat het zich in je leven manifesteert.

“Act as if everything you desire is already here. Treat yourself as if you already are what you’d like to become” – Wayne Dyer

Law of Attraction

9 praktische oefeningen om de Wet van Aantrekkingskracht te gebruiken

Onderstaande oefeningen helpen je bij het formuleren van je wensen en het creëren van een sterk visueel beeld. Dit helpt je bij het bereiken van je doelen, ongeacht of je gelooft dat het Universum daar verantwoordelijk voor is of jijzelf.

Het kan in ieder geval geen kwaad om eens op papier te zetten wat je precies wil en hoe dat eruit komt te zien. Visualiseren, mediteren én het gebruik van positieve affirmaties blijken namelijk keer op keer positieve effecten te hebben op je gemoedstoestand, wilskracht en discipline.

Probeer de oefeningen dan ook zeker uit, ook al heb je persoonlijk weinig met de Law of Attraction. Wie weet wat je in werking zet.

Oefening 1. Schrijf op wat je wil

De eerste stap in het manifesteren van iets, is vertellen wat je wil. Hierin wil je zo duidelijk mogelijk zijn, want hoe scherper jij jouw doel of wens voor ogen hebt, des te beter jij datgeen ‘aantrekt’ in jouw leven. Denk daarom verder dan de hoe of wat, maar focus je ook op hoe het voelt.

Het opschrijven van je intenties kan daarbij helpen:

Open een document en bedenk wat je in elk aspect van je leven wil bereiken (werk en carrière, financiën, gezondheid, familie en vrienden, liefde en romantiek, persoonlijke ontwikkeling, ontspanning en plezier, en je maatschappelijke bijdrage) en wees vervolgens zo specifiek mogelijk:

 • Welk eindresultaat wil je bereiken? Hoe ziet dit er (afgerond) uit?
 • Waarom is dit belangrijk voor je?
 • Binnen welke termijn?
 • Welke stappen moet je hiervoor zetten?
 • Welke emoties voel je hierbij?
 • Hoe voelt het om dit te bereiken?
 • Hoe ziet het uit, geur, smaak, sensatie?
 • Welk persoon moet je zijn om dit te hebben of te doen?

Dit komt overeen met het stellen van SMART-doelen, alleen wil je hier de nadruk leggen op de daadwerkelijk ervaring en sensaties (ruiken, voelen, proeven). Dit helpt je namelijk bij het visualiseren.

Oefening 2. Maak een visionboard

Zodra je weet wat je wensen zijn, doe je er goed aan om je dromen visueel te maken. Een vision board is daar een perfecte tool voor. Neem je lijst van hierboven en maak hem op jouw manier beeldend. Dat kun je doen door uit een stapel tijdschriften foto’s te knippen die aansluiten bij jou doel of door in photoshop iets in elkaar te knutselen; ga voor foto’s, producten, sfeerbeelden, quotes of steekwoorden die jouw wens versterken.

Belangrijk is dat je jouw visionboard dagelijks tegenkomt. Hang hem daarom op een plek waar je regelmatig langs loopt of maak er desnoods een wallpaper van die je zowel op je laptop als telefoon gebruikt. Veel mensen laten hun vision board ook deel uitmaken van hun ochtendroutine of meditatiesessie; daar vertellen we je in oefening 4 meer over.

Law of Attraction

Oefening 3. Breng belemmerende gedachten in kaart

Zoals aangegeven hebben veel mensen moeite met manifesteren vanwege onbewuste belemmerende gedachten. Ze geloven niet voldoende in zichzelf of in hun doel en daardoor komt het er vaak niet van. Je hier bewust van worden helpt; niet alleen wanneer jij de Law of Attraction wil toepassen, maar ook wanneer je oude gedachtenpatronen wil loslaten.

Eén manier om dit te doen, is door alle negatieve overtuigingen die je hebt in kaart te brengen. Hiervoor kun je opnieuw de levensgebieden uit de eerste oefening gebruiken (werk en carrière, financiën, gezondheid, etcetera).

Maak per gebied een lijstje en schrijf puntsgewijs jouw negatieve gedachten rondom het onderwerp op.

Bijvoorbeeld:

 • ‘Ik dacht altijd dat je universeel geschoold moet zijn om…’
 • ‘Ik ben te oud om nog een schildercursus op te pakken.’
 • ‘Met drie kinderen gaat het mij nooit lukken om in mijn vrije tijd..’
 • ‘Zij zal nooit een date met mij willen omdat…’

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Oefening 4. Maak een lijst met affirmations

Affirmaties zijn positieve bewoordingen die jou helpen negatieve gedachten en overtuigingen los te laten. We schreven een uitgebreid artikel over de kracht van affirmaties en hoe je ze kunt toepassen. Ze kunnen wonderen voor je zelfvertrouwen doen én – in combinatie met de Law of Attraction – helpen ze je losrukken van je belemmerende gedachten — zeker wanneer je het met bovenstaande oefening combineert:

Pak de lijst erbij die je in de vorige opdracht hebt gemaakt. Lees hem door. Dit zijn jouw oude overtuigingen en gedachten. Ze dienen jou en je doel niet, dus ze mogen plaats maken voor een positieve mindset.

Pak daarom een pen en streep jouw overtuiging door. Schrijf nu jouw gewenste realiteit erachter. Doe dit voor al jouw negatieve overtuigingen.

Bijvoorbeeld

 • ‘Ik dacht altijd dat je universeel geschoold moet zijn om…’ — ‘Ik heb het in me om een een bedrijf te leiden.’
 • ‘Ik ben te oud om nog een schildercursus op te pakken.’ — ‘Ik ben getalenteerd en gepassioneerd. Dat uit zich in mijn creativiteit.’
 • ‘Met drie kinderen gaat het mij nooit lukken om in mijn vrije tijd..’ —  ‘ik heb voldoende tijd en energie om mijn passies uit te voeren.’
 • ‘Zij zal nooit een date met mij willen omdat…’ — ‘Ik ben alle liefde waard en ik trek moeiteloos personen aan die mijn leven verrijken.’

Je eindigt nu met een lijst aan positieve affirmaties. Deze dagelijks doorlezen – het liefst in de ochtend zoals de Miracle Morning aanraadt – zal je helpen jouw gedachtepatroon te veranderen.

Law of Attraction

Oefening 5. Mediteer

De wetenschappelijke resultaten van het effect van meditatie zijn werkelijk verbluffend te noemen: meditatie doet de gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit groeien. De gedeeltes waar stress en onrust huizen, worden juist kleiner.

Een wonderbaarlijke vooruitgang in je brein die jou helpt bij de Law of Attraction. Niet alleen omdat het je positiever maakt (betere “vibraties”, dus), maar ook omdat het een goede visualisatietool kan zijn.

Begin eens met vijf minuutjes per dag, vlak nadat je jouw affirmaties hebt doorgenomen. Visualiseer al je dromen en doelen, en focus je vooral op hoe het voelt wanneer deze dromen werkelijkheid worden. Maak hier een dagelijkse gewoonte van en probeer op te werken naar vijfentwintig minuten per dag.

Een begeleidende meditatiesessie is een aanrader wanneer je merkt dat je gedachten snel afdwalen.

Oefening 6. Act as if

De derde stap in het bewust gebruiken van de Law of Attraction is loslaten. Dat klinkt heel eenvoudig, maar wanneer je twijfelt aan jezelf of aan je doel heb je vaak de neiging om de boel te gaan forceren. Niet alleen frustreert dat, het werkt ook averechts.

In plaats daarvan uit je liever vertrouwen. Eén manier om dit te doen, is door je te gedragen alsof je al in het bezit bent van wat je wenst te krijgen. Wie is de persoon die al jouw dromen en doelen heeft waargemaakt? Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe spreekt hij? Hoe kleedt zij zich? Hoe gedraagt hij zich tegenover anderen? Waar spreekt zij over?

Gedraag je als de persoon die je wilt zijn en je zal zien dat het niet lang duurt voordat dit jouw realiteit wordt.

Oefening 7. Gebruik een manifistatiedagboek

Journaling wordt niet langer gezien als iets sufs. Gelukkig, want het opschrijven van je gedachten en gebeurtenissen is een fantastische manier om zaken een plekje te geven en je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.

Het werkt ook fantastisch bij het toepassen van de Law of Attraction:

In de tegenwoordige tijd over je doelen en ambities schrijven, kan jou helpen bij het tastbaar maken van jouw dromen. Daarnaast versterkt het je zelfvertrouwen en zet het een specifieke koers uit. Houd daarom een apart dagboek bij en schrijf dagelijks enkele regels over hoe dankbaar je bent dat je jouw doel hebt bereikt. Hierbij mag jij je ook weer focussen op hoe het voelt, ook al heb je het nog niet ontvangen.

Bijvoorbeeld:

 • ‘Ik ben dankbaar dat ik mijn droombaan heb gevonden. Iedere dag sta ik met frisse moed en plezier op. Ik vind uitdaging in mijn werk en ik…’
 • ‘Ik ben dankbaar dat ik mijn droompartner heb ontmoet. Hij/zij geeft me een gevoel van geborgenheid, we maken plezier en we…’

Richt jij jouw ochtend in via de Miracle Morning, dan is dit een perfecte oefening om onder ‘Scribing’ te laten vallen.

Oefening 8. Houd een gratitude journal bij

Wanneer je ervan overtuigd bent dat positieve vibraties jouw realiteit beïnvloeden, dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk positiviteit op te zoeken. Een gratitude journal is een simpele, maar effectieve manier om dit te doen; dagelijks opschrijven waar je dankbaar voor bent – klein of groot – zal je namelijk gelukkiger stemmen.

Besteed daarom dagelijks enkele minuten aan het tonen van dankbaarheid. Je kunt daar prima een hoekje van je dagboek voor opzij zetten; noem het ‘3 dingen waar ik dankbaar voor ben’ of ‘3 dingen die mij vandaag blij maakten’ en schrijf er dagelijks enkele punten op.

 • ‘Ik ben dankbaar voor de kop koffie waar een collega me zomaar op trakteerde.’
 • ‘Ik ben dankbaar voor het hebben van een warm bed.’
 • ‘Het is me gelukt om vandaag voor het eerst in lange tijd weer te gaan sporten.’

Ook dit past weer prima binnen een Miracle Morning.

Oefening 9. Spreek er positief over

Uiteindelijk zul je zelf in je eigen succes en je dromen moeten geloven. Door telkens te klagen, te vertellen wat je niet wil of waarom je ervan overtuigd bent dat je gaat falen, bereik je jouw doelen nooit. Jij bent jouw eigen cheerleader, spreek daarom enkel positief over jezelf en over je wensen.

Bijvoorbeeld:

 • ‘Nee hoor, ik hoor veel mensen zeggen dat dit project een hoofdpijndossier gaat worden, maar ik heb er echt veel zin in. Ik houd van uitdagingen en ik weet zeker dat ik hier véél van ga leren.’
 • ‘Ja, deze maand viel het inderdaad duurder uit, maar ik wéét dat alles uiteindelijk goed komt en ik over een jaartje in het geld zwem!’
 • ‘Ik hoor twijfel in je stem, maar als je eens wist hoe krachtig deze keuze voor mij voelt… ik weet zeker dat dit de beste keuze voor mij is.’

Let daarnaast niet alleen op wat je zegt, maar ook tegen wie je het zegt. Sommige mensen staan niet achter jouw doelen, brengen je aan het twijfelen of hebben ronduit een negatieve invloed in je leven. In zo’n geval kun je beter niets zeggen, maar liever ontwijk je ze.

Law of Attraction

Kortom: 9 praktische tips helpen jou manifesteren

Of je nu gelooft in de kracht van het Universum of in jouw eigen daadkracht; bovenstaande praktische oefeningen helpen je, ongeacht je overtuiging. Ze brengen negatieve gedachtenpatronen in kaart, helpen je bij het bepalen van je doelen en geven een stukje zelfreflectie. Voor de één bespoedigt dat zijn of haar manifestaties, de ander krijgt er een dosis intrinsieke motivatie voor terug!

Probeer ze dus eens uit; eentje of alle negen:

 1. Schrijf op wat je wil
 2. Maak een visionboard
 3. Breng belemmerende gedachten in kaart
 4. Maak een lijst met affirmations
 5. Mediteer
 6. Act as if
 7. Gebruik een manifistatiedagboek
 8. Houd een gratitude journal bij
 9. Spreek er positief over

Wat hebben wij hier zelf mee?

Wij bij Tijdwinst.com hebben een passie voor persoonlijke ontwikkeling en alles dat daarbij komt kijken. We zijn altijd op zoek naar manieren om onszelf én onze cursisten te verbeteren, of dat nou door middel van trainingen is of door het schrijven van inspirerende artikelen.

Doorgaans zijn we hier heel praktisch in. We geloven dat wanneer jij jouw prioriteiten kent, je de handen uit de mouwen steekt en vooral niet zeurt, je bergen kunt verzetten. Een groot deel van iemands succes komt volgens ons dus voort uit een sterke mindset. Daar ben jezelf verantwoordelijk voor.

De manier waarop cursisten dat bereiken, is voor ons om het even. De één vindt motivatie dankzij een overzichtelijk timemanagementsysteem, de ander put inspiratie uit het Universum. Zolang je maar eigenaarschap neemt voor je eigen acties en ook actie onderneemt, juichen wij jouw manier toe. Dat zul je hoe dan ook zelf moeten doen, universum of niet.

Aan het eind van de dag zijn wij ervan overtuigd dat overzicht, structuur en plannen jouw leven zal vergemakkelijken. Graag nodigen we jou dan ook uit om eens onze 1-daagse training Timemanagement te volgen. Zie dit als jouw teken.

Meer artikelen lezen over levensgeluk?