Uitpuilende browserschermen, overvolle tabbladen — artsen op de spoedeisende hulp verliezen er kostbare tijd door! Maar niet alleen wanneer je levens redt is overzicht belangrijk, werk ook als kantoorwerker efficiënter: laat je niet afleiden, maak je scherm leeg! Waarom en vooral hoe je dat doet, leer je – in maar 5 minuten – hier.

Wat voor artsen geldt, geldt ook voor jou: laat je niet afleiden!

De staat van jouw webbrowser heeft iets weg van de staat van je keuken: als er overal potten en pannen verspreid staan, de afwas is niet gedaan én de keukenkastjes puilen uit, dan kun je er haast zeker van zijn dat je meer moeite hebt met het koken van een heerlijke maaltijd dan wanneer je keuken spik en span zou zijn.

Datzelfde geldt dus voor de webbrowsers waarmee jij verschillende internetsites bezoekt.

Zodra jouw zoekbalk namelijk zo volgepropt staat met tabbladen dat je haast niet meer het icoon ziet staan, werkt dat toch niet zo productief als wanneer je zou werken met maar één tabblad…

En dat ook schijnbaar de spoedeisende hulp regelmatig kampt met die ‘rommelige keuken’, toonde dit onderzoek aan:

Hun studie wees namelijk uit dat overvolle computerschermen de productiviteit en reactietijd van artsen op de spoedeisende hulp beïnvloedde;

Niet alleen zorgde een scherm vol tabbladen en programma’s ervoor dat artsen langer deden over het vinden van medische gegevens, ook het vervolgens lezen en analyseren van die gegevens duurde langer. Was een arts daarbij gestresst, dan nam het nóg meer tijd in beslag. Patiënten werden hierdoor dus vaak later en minder efficiënt geholpen.

Niet iets dat je graag ziet op een spoedeisende hulp…

En hoewel de meeste van ons waarschijnlijk geen beroep uitoefenen waarbij levens op het spel staan, is het toch ook voor de gemiddelde kantoorwerker belangrijk om snel en efficiënt te kunnen werken. Ook al gaat het maar om het tijdig inleveren van een rapport — door 20 openstaande tabbladen spitten om de site te zoeken die je daarvoor nodig hebt, is een gigantische verspilling van je tijd…

Begin dus met opruimen en laat je niet afleiden door je overvolle webbrowser!

In onze 1-daagse training time management leer je meer over het bewaren van je aandacht en concentratie.

Laat je niet afleiden zegt de wetenschap

Laat je niet afleiden door je scherm: 4 tools

Om je daarbij te helpen zijn een aantal handige tools die jou binnen no time jouw browser weer overzichtelijk maken — en met de tijd die je over hebt, kun je erna misschien je keuken aanpakken 😉

Onetab

De eerste tool die je daarbij kan helpen is de browser-extensie ‘OneTab’.

Zoals de naam al verklapt zorgt het ervoor dat je telkens maar in één scherm bezig bent. Zodra je de extensie aanklikt sluit het namelijk automatisch al jouw tabbladen en maakt er een handige lijst van — veel overzichtelijker.

Daarnaast is het reuze handig dat je de tabbladen een andere naam kunt geven en binnen een paar klikken kunt delen met een andere collega.

Deze tool helpt je dus je aandacht weer te richten op je werkelijk taken in plaats van je bezig te houden met 101 tabbladen.

Pocket

Nog zo’n ‘scherm-opfris’-parel is de browser-extensie ‘Pocket’.

Pocket zorgt ervoor dat je binnen één handige klik websites opslaat zodat je ze op een ander tijdstip kunt bekijken of lezen. Handig, zo hoef je niet tussen die hoop tabbladen te zoeken naar dat ene interessante document “dat toch echt ergens openstond”.

Daarnaast werkt Pocket reuze efficiënt doordat je sites en tabbladen kunt labelen voor eventueel later gebruik. Stel dat je aan een groot project werkt dan kun je een site opslaan onder ‘marketingtechnieken’ en een andere bijvoorbeeld onder ‘naslag intern rapport’ — zo vind je binnen no time de juiste site voor ieder project.

Werkt het daarnaast ook op je telefoon? – Ja!

iPad of ander tablet? – Zeker weten!

Laat je niet afleiden, pocket helpt

En nog zo’n interessant trucje is dat Pocket je soortgelijke websites laat zien op basis van de sites die jij hebt opgeslagen. Ben jij dus bezig met research over een bepaald onderwerp, dan toont de extensie jou automatisch websites of artikelen die je misschien ook interessant vindt.

Handig!

Meer weten over het digitaliseren van je paperassen? We vertellen je er alles over in onze 1-daagse training Time Management.

Toby

Een andere tool die ervoor zorgt dat jij jouw aandacht ergens anders aan kunt besteden dan aan die dertig openstaande tabbladen, is ‘Toby’.

Toby helpt jou je concentratie te bewaren door of enkel één tabblad op te slaan of alle tabbladen in één keer en geeft het daarna in een overzicht weer. Ook deze kun je weer delen met andere collega’s, bijvoorbeeld wanneer je samen aan een project werkt.

Evernote

Dat brengt ons bij de laatste, maar niet de minste tool: ‘Evernote’.

Hoewel Evernote misschien iets gecompliceerder in elkaar steekt dan de vorige tools, is het een ontzettend fijne toepassing om mee te werken — het is namelijk meer dan alleen een browser-extensie, het is een productiviteitstool op zichzelf.

Van het maken van notities tot het bewaren van interessante websites, Evernote slaat ieder stukje belangrijke informatie voor je op.

Zodra je een webpagina opslaat kun je ervoor kiezen de gehele pagina op te slaan – met al zijn bijbehorende afbeeldingen en advertenties – óf je kiest voor een versimpelde variant – met alleen de tekst. Heb je alleen de afbeelding nodig of een klein stukje van de tekst, gebruik dan de ‘clipper’ om alleen dát gedeelte op te slaan.

Net als Pocket slaat het één tabblad tegelijkertijd op én beveelt het verwante websites aan die je misschien interessant vindt. Wil je ook weer hierbij één of meerdere websites of stukken delen, dan kan dat met Evernote natuurlijk ook.

Probeer ‘m eens!

Laat je niet afleiden

Kortom, laat je niet afleiden!

Een rommelige internetbrowser is als een rommelige keuken: afleidend, onnodig en zelfs na een lange periode: ongezond — je wil namelijk niet constant stressen omdat je een bepaalde site niet kunt vinden. Jij niet, je collega niet en al helemaal die artsen op de spoedeisende hulp niet!

Gelukkig kunnen deze tools ervoor zorgen dat de aandacht komt te liggen waar hij hoort: op je werkelijke taken. Ze helpen je overzicht te creëren en beperken de tijd die jij normaal kwijt zou zijn aan het zoeken van de juiste pagina.

Dus, laat je niet afleiden door je tabbladen, werk slimmer en krijg uiteindelijk meer werk verzet!

Meer weten? Volg een training time management!

Je browser anders inrichten is natuurlijk maar het puntje van de ijsberg, er zijn namelijk nog ontelbare andere manieren waarop jij efficiënter en productiever te werk kan gaan! Welke manieren dat zijn en hoe je ze toepast leer je in een training time management — dat kan bij ons!

In onze 1-daagse training Time Management brengen we jou op de hoogte van de nieuwste werkmethodes waardoor je niet alleen sneller werkt, maar ook beter.

Wie wil dat nou niet!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog