Natuurlijk dragen dingen als meditatie, mindfulness en journaling bij aan jouw zoektocht naar innerlijke rust. Toch heb je meer nodig dan quick fixes. Innerlijke rust vinden is namelijk een levenslange zoektocht; ‘8 praktische tips voor meer innerlijke vrede’ of ‘3 innerlijke rust oefeningen’ lossen dat niet op. Wat wel werkt? Geen praktische tips, maar enkele levensadviezen. 

Je kunt er niet echt de vinger op leggen. Je voelt je goed, dat wel, maar regelmatig roert er zich iets in je onderbuik. Een bepaald soort onrust. Met de negatieve gedachten die daarbij om de hoek komen kijken; ‘ben ik wel met het juiste bezig?’, ‘is dit wel wat ik wil?’, ‘zou er meer zijn dan dit?’.

Het is goed om bij deze vragen stil te staan en jezelf af te vragen hoe je de rusteloosheid die binnenin je woekert, kunt temperen. Zou het namelijk niet heerlijk zijn om innerlijke rust te ervaren?

innerlijke rust

Waarom vind ik geen innerlijke rust? Een handvol redenen

Er kunnen een aantal redenen zijn dat je jouw rust niet vindt. Voor de één is het een combinatie van werkstress en te weinig tijd nemen om te ontspannen. De ander heeft het gevoel met de verkeerde dingen bezig te zijn.

Enkele andere oorzaken dat je geen innerlijke rust vindt:

  • Je maakt je zorgen over een bepaalde situatie; bijvoorbeeld over je financiën, je huwelijk of gezinssituatie.
  • Je ervaart een gebrek aan controle; jouw wensen zijn anders dan je werkelijkheid en je denkt hier niets aan te kunnen veranderen.
  • Je mentale en/of fysieke gezondheid laten het na; je bent ziek, ervaart (pijn)klachten of zit psychisch niet goed in je vel.
  • Je hebt een gebrek aan doelen, zingeving en motivatie; je weet niet goed wat je wilt, ervaart hopeloosheid of hebt niets om naartoe te werken.
  • Je kampt met innerlijk conflict; je doet niet waar je zin in hebt, trekt met de verkeerde mensen op of handelt niet naar je eigen normen en waarden.
  • Je negeert je eigen behoeften en wensen; je laat over jezelf heen lopen, geeft andermans eisen voorrang of stelt jezelf ondergeschikt op.
  • Je bent iemand verloren; een relatie liep spaak, een vriendschap liep stuk of iemand dichtbij je stierf.
  • Je hebt een ongezonde levensstijl; je beweegt weinig, eet ongezond of kalmeert jezelf met middelen.
  • Je kampt met onverwerkt (jeugd)trauma; je hebt recent iets naars meegemaakt, hebt iets in je jeugd nog geen plek kunnen geven of hebt iets verdrukt.
  • Je ervaart problemen in je sociale kring; het contact met een familielid brokkelt af, je hebt ruzie met een vriendin of ervaart problemen binnen het gezin.
  • Je kunt een persoon of situatie niet loslaten; je vindt het lastig om die ene persoon te vergeven, komt maar niet over je ex heen of blijft piekeren over dat ene voorval.
  • Je eist teveel van jezelf; je geeft jezelf geen ruimte om te falen, neemt zelden pauze, kraakt jezelf constant af of legt jezelf een enorme prestatiedruk op.

We kunnen nog wel even doorgaan.

Zoals je ziet kunnen er tal van dingen spelen waardoor jij geen innerlijke rust vindt. Met de één kamp je misschien tijdelijk (zoals een rough patch in je huwelijk), met de ander loop je al jaren rond (bijvoorbeeld met het onvermogen om je grenzen aan te geven).

Wat de redenen ook zijn; wanneer je innerlijke rust wil ervaren, zul je hier actief iets aan moeten doen. Slechts door daadkrachtig te handelen kun je de mentale onrust wegnemen.

Doe je dat niet, dan blijf je niet alleen in je huidige situatie steken, het kan ook van kwaad tot erger gaan:

innerlijke rust

Waarom is innerlijke rust belangrijk? De gevolgen van onrust

Telkens dat onrustige gevoel? Je zal merken dat op den duur je mentale gezondheid eronder gaat lijden, ook je fysieke welzijn kan scheuren gaat vertonen. Misschien nog wel het ergste is dat het invloed heeft op de mate van geluk die je ervaart:

Wanneer jij telkens het gevoel hebt dat er iets mist in je leven of dat jij je mentaal of spiritueel niet op de juiste plek bevindt, begint er iets te knagen. Je ervaart minder levenslust, kunt niet genieten van de kleine dingen in het leven en kan uiteindelijk eindigen met een depressie.

Zoek daarom niet alleen naar innerlijke rust, maar onderneem actie. De volgende tips en adviezen kunnen je daarbij helpen:

Innerlijke rust vinden: waarom mediteren alleen niet helpt

Waarschijnlijk is dit niet het eerste artikel waarop je bent gestuit. In jouw Google search naar ‘hoe krijg je meer innerlijke rust?’ ben je al een aantal adviezen tegengekomen: van mediteren tot aan journaling, van mindfulness tot aan het tonen van dankbaarheid — de meeste artikelen raden je deze zeer praktische activiteiten aan.

En ze werken.

Tot op zekere hoogte.

Je kunt namelijk journalen tot je eens ons weegt. Meditatie is ook zéker een fantastische manier om mentaal meer rust te ervaren. En mindfulness doet ook wonderen. Toch zul je ook een blik inwaarts moeten werpen.

Wanneer je werkelijk innerlijke rust wil ervaren, zul je het bij de bron moeten aanpakken. Je zal moeten stilstaan bij zaken waar je tegenaan loopt of die je zelfs liever uit de weg gaat. Dat is niet makkelijk. Dat vergt lef.

Journalen en mediteren zijn hierbij inderdaad fantastische tools, maar aan het eind van de dag komt het er toch op aan hoe diep je wil graven: hoeveel sh*t ben je bereid weg te werken?

Daarvoor zul je uit je comfortzone moeten stappen en jezelf een aantal lastige vragen moeten stellen. Het gaat dus verder dan “dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent”.

Enkele wetenschappelijke adviezen:

innerlijke rust

4 tips voor meer innerlijke rust: durf diep te graven

Hoe krijg je meer innerlijke rust? Nou, volgens de psychologie leunt innerlijke rust op een aantal pijlers. Deze kunnen als handvat dienen in jouw zoektocht.

1. Je zal jezelf moeten accepteren

Dat houdt in dat je minder kritisch naar jezelf toe moet zijn en jezelf meer ruimte moet gunnen.

Durf fouten te maken en vergeef jezelf deze ook. Zie het als een manier om te leren en besef dat jouw drang naar perfectionisme alleen maar leidt tot stilstand.  En ben je moe? Neem die pauzes. Durf rustiger aan te doen. Echt. Je wint geen prijs wanneer je stug doorgaat en over je eigen grenzen heen gaat.

Jezelf leren accepteren is een levenslang proces. Daar bestaan geen kant-en-klare tips voor. Wél kunnen we je op weg helpen met een aantal inzichtvolle artikelen:

2. Je zal jezelf, jouw tijd en jouw aandacht moeten beschermen

Weet waar je grenzen liggen en durf deze ook aan te geven. Zeg ‘nee’ tegen mensen, activiteiten of gedachten die jou niet dienen.

Daarvoor zul je eerst kritisch naar je eigen normen en waarden moeten kijken: wat vind jij belangrijk? Welke regels wil je dat anderen respecteren? Waar steek je jouw hand voor in het vuur? Pas wanneer jij namelijk weet waar jouw grenzen liggen, kun je ervoor waken dat niemand erover heen dreigt te gaan.

Ook moet je leren hoe je anderen hierop aanspreekt. Leer je uitspreken wanneer iemand iets zegt of doet dat niet strookt met jouw waarden. Durf respect op te eisen en voor jezelf op te komen.

Ook weer een levenslange les, maar kijk gerust hier eens naar:

innerlijke rust

3. Besteed tijd en aandacht aan zaken waar jij voldoening uit haalt

Ook een belangrijke: doe meer van wat jij wilt. Waar wordt jij nou echt gelukkig van? Welke personen geven jou energie?

Aan het eind van de dag heb je slechts 4.000 weken te besteden op deze aardbol. Zorg ervoor dat je ze besteedt aan mensen en activiteiten die jou verder helpen.

Dat betekent niet dat je vanaf nu geen vervelende activiteiten meer hoeft uit te voeren. Je zal gewoon jouw dagelijkse boodschappen moeten doen en je zal ook regelmatig de stofzuiger door je huis moeten halen. En je baan die soms saai is? Suck it up; je zal gewoon je rekeningen moeten betalen.

Innerlijke rust zoeken betekent niet dat je nóóit meer iets oncomfortabels hoeft te doen. Er bestaat nog steeds zoiets als je realiteit. Wél kun je bewuster omgaan met de tijd die je te besteden hebt.

Enkele leestips:

4. Leef een zinvol leven

Kijk buiten jezelf: wie kun je helpen? Kun je iets achterlaten in deze wereld? Kun jij een positieve verandering teweeg brengen, hoe klein of groot deze ook mag zijn?

Vaak zijn we alleen maar bezig met onszelf; ‘wat kan ik doen zodat ik me beter voel?’. Toch toont onderzoek keer op keer aan dat wanneer we anderen helpen, we de wereld niet alleen mooier achterlaten, het zorgt er daadwerkelijk voor dat we ons gelukkiger achten.

Probeer het dus eens: verzin dagelijks manieren om de dag van een ander mooier te maken. Als is het door het geven van een compliment.

Dit is grofweg waar de zoektocht naar innerlijke rust op neerkomt. Dat klinkt misschien minder spiritueel of Happinez-achtig dan waar je naar op zoek was, maar uiteindelijk leidt deze weg wel naar je bestemming: innerlijke rust vinden én vasthouden.

Laten we het kort samenvatten: innerlijke rust

Mediteer dus zeker en probeer ook echt eens journaling uit, we zijn er grote voorstanders van. Onthoud daarbij wel dat jouw zoektocht naar innerlijke rust meer vergt dan dat. Het is een levenslang proces waarbij je door middel van vallen en opstaan leert.

Deze vier pijlers helpen je in ieder geval de juiste weg in te slaan:

  1. Accepteer jezelf en je fouten
  2. Bescherm jezelf, je tijd en je aandacht
  3. Besteed tijd aan zaken en mensen die jou voldoening geven
  4. Leef een zinvol leven en help anderen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Vond je dit interessant? Lees eens verder

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog