Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar het geheim achter het langdurige geluk en welzijn van de inwoners van ‘blue zone’ Okinawa in Japan? In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar het Japanse concept genaamd “Ikigai,” waarbij de sleutel ligt in het vinden van kleine geluksmomenten in het alledaagse leven. Vergeet de hectiek van grootse doelen en drukke schema’s; Ikigai draait om het omarmen van de kleine geneugten van het leven en deze met zorg te koesteren. Wat is jouw reden om dagelijks uit bed te komen?

Wat komt aan bod:

  1. Ikigai: het geheim voor een lang en gezond leven?
  2. Wat is Ikigai?
  3. Wat levert Ikigai op? De effecten van levensgeluk
  4. Wat Ikigai niet is
  5. Wat Ikigai wél is
  6. Hoe vind je Ikigai?
  7. Kortom: hoe vind ik mijn Ikigai?
  8. Verder lezen over (werk)geluk?
  9. Veelgestelde vragen over Ikigai

Ikigai: het geheim voor een lang en gezond leven?

In zijn TED Talk ‘How to live to be 100+’ deelt Dan Buettner, schrijver en onderzoeker voor National Geographic, het geheim van een lang leven. De inwoners van ‘Blauwe zones’ lijken dit ontdekt te hebben; deze gebieden herbergen niet alleen de gezondste, maar ook de oudste mensen ter wereld.

 

Gemiddelde levensverwachting inwoners ‘Blue Zones’:

  • Okinawa, Japan: 81.2
  • Nicoya, Costa Rica: 79.8
  • Öland, Zweden: 79
  • Sardinië, Italië: 78.3
  • Ikaria, Griekenland: 78.1
  • Loma Linda, Californië: 76.8

Wat maakt deze gebieden zo bijzonder, en hoe verhoudt zich dat tot het trendy begrip ‘Ikigai’?

Allereerst hebben deze inwoners overeenkomsten in hun voeding en sociale leven: gezond, vers voedsel en vooral veel sociale interactie. Toch is er één speciaal ingrediënt dat de inwoners van Okinawa onderscheidt van de rest: ‘Ikigai’.

Wat is dat precies? We hebben het boek ‘The Little Book of Ikigai: The Japanese Guide to Finding Your Purpose in Life‘ van Ken Mogi gelezen en de ware betekenis van de Japanse raison d’être ontdekt.

Ikigai

Wat is Ikigai? Klein geluk in een notendop

Je hebt waarschijnlijk al eens van de term gehoord, aangezien het steeds populairder wordt. Maar waar staat het eigenlijk voor en belangrijker nog: kan het iets toevoegen aan jouw drukke leven?

Ikigai betekenis

Wat betekent Ikigai? Ikigai is een Japans begrip dat vrij vertaald kan worden als ‘de reden om te leven‘. ‘Iki’ betekent ‘leven’ en ‘gai’ betekent ‘reden’.

Wat is Ikigai?

Ikigai laat zich niet gemakkelijk in harde woorden vatten. Het draait niet om grootschalige gebaren of het omarmen van grootse ideeën; het is subtieler dan dat:

Ikigai is het vinden van geluk in kleine, alledaagse dingen en dit met zorg koesteren.

Klein geluk, dus. En dat kun je overal uithalen:

Ikigai voorbeelden

Voor Jiro Ono, ’s werelds beste sushi-chef, is Ikigai het ontdekken van het perfecte stuk tonijn op de vismarkt, vroeg in de ochtend. Zijn liefde voor sushi is zo groot dat hij op 98-jarige leeftijd nog niet klaar is om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon; zonder zijn sushi zou hij geen reden meer hebben om ’s ochtends op te staan.

Voor andere inwoners van Okinawa kan het bijvoorbeeld het vasthouden van hun achterkleinkind zijn, het geven van karatelessen of het vangen van verse vis om hun gezin te voeden. 

  • Jij vindt bijvoorbeeld vreugde in lesgeven. Je voelt je vervuld wanneer je kennis en vaardigheden deelt met kinderen, omdat je gelooft dat onderwijs hen helpt een betere toekomst op te bouwen. Het sluit aan bij jouw overtuigingen en passie.
  • Of misschien ben je gepassioneerd over kunst. Je voelt je het meest levendig wanneer je schildert of tekent.
  • Je hebt een diepe liefde voor koken en haalt ‘klein geluk’ uit het zien genieten van familie en vrienden wanneer ze jouw gerechten proeven.
  • Als ware dierenvriend geniet jij er echter van om op pad te gaan met je hond; het bos in, op avontuur. 
  • En als je voldoening haalt uit het oplossen van complexe problemen, is het niet vreemd dat je in je element bent wanneer jouw interesse in technologie en jouw analytische vaardigheden samenkomen.

Kortom, het cliché is waar: het zijn de kleine dingen die het leven waardevol maken.

‘Wat is de reden van mijn bestaan?’ Het draait allemaal om het vinden van dat unieke punt waar jouw interesses, passies, talenten en overtuigingen samenkomen. Dat is waar Ikigai schittert en een leidraad kan zijn voor een vervuld en zinvol leven.

Wat levert Ikigai op? De effecten van levensgeluk

Nou, het blijkt dat het meer doet dan alleen extra jaartjes toevoegen. Onderzoek, zoals ‘Sense of Life Worth Living and Mortality in Japan’, wijst uit dat Ikigai een positief effect heeft dat verder gaat dan alleen levensverlenging.

Mensen die aangeven dat Ikigai een rol in hun leven speelt, ervaren minder stress. Ze hebben minder kans op het ontwikkelen van kanker, lopen een kleiner risico op hart- en vaatziekten, en zijn over het algemeen gezonder.

Natuurlijk komt een deel van deze effecten voort uit het gezonde voedingspatroon dat ze volgen. Toch speelt Ikigai hier ook een grote rol in. Het stimuleert namelijk lichamelijke activiteit; actief blijven, zelfs op tachtigjarige leeftijd. Dit leidt op zijn beurt tot een toename in levensgeluk en sociale contacten.

Als je gezonde voeding, voldoende beweging en de nodige levensvreugde combineert, is het niet verrassend dat de Okinawanen zo lang (en gelukkig) leven!

De voordelen van het vinden van jouw Ikigai

  • Betekenisvol leven: het kennen van je Ikigai geeft je leven betekenis en richting. Het helpt je te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet en geeft je een gevoel van doelgerichtheid.
  • Minder stress: als je je Ikigai volgt, doe je dingen waar je echt om geeft. Dit kan stress verminderen, omdat je minder tijd en energie besteedt aan dingen die niet bijdragen aan je levensdoel.
  • Verhoogde motivatie: Ikigai motiveert je om te blijven streven naar je doelen. Het fungeert als een innerlijke motor die je aandrijft om obstakels te overwinnen en door te gaan, zelfs als het moeilijk wordt.
  • Betere gezondheid en welzijn: onderzoek toont aan dat mensen die hun Ikigai volgen over het algemeen een betere gezondheid en welzijn ervaren. Ze hebben een positiever zelfbeeld en kunnen beter omgaan met uitdagingen.
  • Verbeterde productiviteit: wanneer je je concentreert op je Ikigai, ben je meer gefocust en gemotiveerd. Dit kan leiden tot verbeterde productiviteit, omdat je taken met meer enthousiasme en betrokkenheid benadert.
  • Betere relaties: het kennen van je Ikigai helpt niet alleen bij zelfontdekking, maar ook bij het begrijpen van anderen. Dit kan leiden tot betere relaties, omdat je meer in harmonie bent met jezelf en anderen.
  • Langer en gelukkiger leven: studies suggereren dat mensen die hun Ikigai volgen, over het algemeen langer leven en een meer bevredigend en gelukkig leven leiden.

Het ontdekken en volgen van je Ikigai is dus eigenlijk als het vinden van een kompas voor je leven. Het wijst je in de richting van voldoening en welzijn. Dus, als je nog niet hebt ontdekt wat jouw Ikigai is, neem de tijd om na te denken over wat je echt gelukkig maakt en voldoening geeft. 

Maar knoop wel dit in je oren:

Wat Ikigai niet is: de westerse insteek

‘Geluk vinden in de kleine dingen’ of ‘datgene waarvoor jij je bed uitkomt’, dat is Ikigai dus in de traditionele zin. Haast iets heel anders dan de Westerse verbastering ervan. Daar ligt de focus meer op werk, je beroep en doen waarvan je houdt. In veel mindfulness boeken en -artikelen zie je dan ook zulke diagrammen voorbij komen. Het doel: jouw prangende vraag beantwoorden: ‘hoe vind ik mijn Ikigai?’.

ikigai

Het bekende ‘westerse’ Ikigai model

Het antwoord wat je dan doorgaans krijgt: “zoek iets waar je van houdt, zoek iets wat de wereld nodig heeft, doe iets waar je betaald voor kunt worden én je moet er ook nog eens goed in zijn. Die elementen zorgen vervolgens voor jouw Ikigai.” 

Helemaal prima als dat voor jou werkt. Wie wil er niet betaald worden voor het uitvoeren van zijn of haar hobby?!  Toch is dit niet wat Ikigai van origine inhoudt, ook al claimt een nieuwe mindfulness-bestseller het. 

Zoals eerder gezegd is Ikigai subtieler. Kleiner. Het draait niet om je baan. Het gaat niet om ‘trainingen waarin jij jouw roeping ontdekt’. Het gaat verder dan ‘levenscoaches’ en ‘meerdaagse trektochten om je passie te ontdekken’. Zulke dingen zijn hip, bekken lekker, maar gaan alsnog mee in de ‘druk-druk-druk’-mentaliteit die we er hier op nahouden. 

Lange wandelingen maken met jouw hond verandert niet meteen de wereld. Toch haal jij er klein geluk uit. Koken voor je familie levert helaas geen salaris op, maar voor jou is het jouw eigen persoonlijke zen-moment. En kunst maken; je bent er misschien niet goed in, maar dat betekent niet dat je het niet fantastisch vindt om te doen. Moet je deze activiteiten dan maar opgeven omdat ze toevallig niet binnen zo’n mooi venn-diagram passen? Omdat ze niet jouw roeping zijn? Niet jouw missie? Veel Okinawanen zouden waarschijnlijk zeggen: onzin.

Als je dus werkelijk volgens Ikigai wilt leven, moet je deze Westerse benadering vergeten. Keer terug naar de Japanse fundamenten en ontdek wat geluk vinden in kleine dingen écht betekent:

Wat Ikigai wél is: de 5 subtiele pijlers van Ikigai 

Wat is Ikigai dan wél? Zoals gezegd: het vinden van geluk in kleine, alledaagse dingen en dit met zorg koesteren. Om zulke geluksmomentjes te vinden, heb je baat bij een aantal regels:

De vijf kernwaarden van Ikigai

  1. Begin klein. Vind geluk in kleine, alledaagse dingen. Dit kan variëren van een glimlach van een vriend tot het proeven van een heerlijke maaltijd.
  2. Laat jezelf los. Omarm het idee dat niet alles perfect hoeft te zijn. Laat los wat anderen van je denken en wees trouw aan jezelf.
  3. Let op harmonie en duurzaamheid. Streef naar evenwicht in je leven en in wat je doet. Kies voor duurzame keuzes die niet alleen goed zijn voor jou, maar ook voor de wereld om je heen.
  4. Geniet van de kleine dingen. Vind vreugde in de eenvoudige genoegens van het leven, zoals een rustige ochtendwandeling, een kopje thee of het luisteren naar de geluiden van de natuur.
  5. Leef in het hier en nu. Concentreer je op het huidige moment en wees volledig aanwezig. Vermijd de valkuil van constant denken aan het verleden of de toekomst.

Voor veel Japanners zijn deze kernwaarden zo diep geworteld in hun cultuur dat de gemiddelde persoon er niet eens bewust bij stilstaat. Ikigai is altijd en overal aanwezig; het is de manier waarop zij het leven benaderen. Dit staat in schril contrast met het bovenstaande Westerse diagram.

Ikigai

Hoe vind je Ikigai? 6 manieren om meer geluk te vinden

Hoe kom je achter je Ikigai? Wat kun jij leren van Okinawanen? Hier zijn enkele subtiele manieren waarop Ikigai in hun dagelijks leven aanwezig is (en hoe jij hetzelfde kunt doen):

1. Sta vroeg op en verzet zwaar werk als eerste

Voor veel Okinawanen is het vanzelfsprekend: zodra de zon opkomt, sta jij op. Deze aanpak wordt in het boek ‘The Little Book of Ikigai: The Japanese Guide to Finding Your Purpose in Life‘ geïllustreerd door de 102-jarige tonijnhandelaar, die om 2:00 uur uit de veren moet zijn om de beste vis te vangen.

“Ik sta ’s morgens vol goede moed op omdat ik altijd op zoek ben naar die ene speciale vis. Zal ik hem vandaag vinden? Die gedachte houdt mij op de been.”

De pijlers ‘klein beginnen’ en ‘jezelf loslaten’ zijn hierbij van groot belang. De les? 

Om Ikigai te ervaren, zul je jouw eigen comfort opzij moeten zetten en direct de belangrijkste activiteit van jouw dag moeten aanpakken, ongeacht hoe groot of klein deze ook is.

Begin jouw dag dus ook met de meest waardevolle taak. Dit kan van alles zijn: jouw ’tonijn’ is misschien het oppakken van dat project dat je steeds uitstelt. Of sta een uurtje eerder op om eindelijk tijd te maken voor te schilderen of te lezen; zaken waar jij levensgeluk uithaalt, maar waar je telkens niet aan toekomt. Wanneer je deze belangrijke taken vroeg op de dag aanpakt, wordt jouw dag alleen maar beter.

2. Houd vast aan routine en stel beweging centraal

Exact om 6:30 zul je op alle radiostations, tv-zenders en omroeppalen muziek horen die de Okinawanen aanspoort te bewegen. Iedereen, van verzorgingshuizen tot scholen en bouwplaatsen, wordt dan verwacht even alles los te schudden – ‘Radio Taiso’; een klein ochtendritueel waar velen hun Ikigai in vinden. Het is leuk, voor velen een sociale activiteit, én het houdt hen energiek en gezond.

Voor hen geen zware sportschoolsessies of dure yogastudio’s. De dagelijkse, korte rek- en strekoefeningen zijn voldoende. De pijlers ‘klein beginnen’, ‘jezelf loslaten’ en ‘genieten van de kleine dingen’ spelen hier dan ook zeker een grote rol.

Waarschijnlijk zie jij sporten niet als iets plezierigs, maar eerder als iets dat moet. Jammer, want plichtmatig sporten doet toch minder voor je dan wanneer je activiteiten uitvoert waar jij echt enthousiast over wordt.

Zoek naar nieuwe manieren om actief bezig te zijn; sporten zonder dat je het doorhebt! Maak er iets van waar jij naar uit kijkt. Neem vaker de fiets, speel eens een potje voetbal met een goede vriend of maak een lange wandeling met je hond in de duinen.

Daarnaast helpt het om vast te houden aan een vaste ochtendroutine, het liefst één waarin bewegen dus een integraal onderdeel is. Focus hierbij op waar jij energie van krijgt en waar jij blij van wordt. Een klein geluksmomentje, zo begin je jouw ochtend goed.

3. Werk vanuit passie in plaats van beloning

Of het nu gaat om het produceren van het malste stukje Kobe-biefstuk of het leiden van een harmonieuze theeceremonie; Japan staat bekend als een cultuur die waarde hecht aan kwaliteit en oog voor detail. Het ervaren van trots en passie is voor hen belangrijker dan de beloning op zich. Veehouder Ono vindt zijn Ikigai bijvoorbeeld in het dagelijks masseren van zijn ‘Kobe’-runderen. En omdat hij dat met overgave doet, creëert hij perfectie.

Deze kleine geluksmomenten komen voort uit pijlers als ‘leven in het hier en nu’ en weer die ‘genieten van de kleine dingen’. Het gaat niet om de verkoop van biefstuk of de thee; het draait om de handelingen die naar dat resultaat hebben geleid.

Natuurlijk moet je resultaten boeken; je kunt je baas moeilijk wijsmaken dat jouw geluksgevoel rondom het sluiten van die deal belangrijker is dan het daadwerkelijk binnenhalen van een klant.

Toch is het van belang om in zowel je privé- als werkleven vaker stil te staan bij de reden waarom je dingen doet; waarom investeer je hier al jouw tijd en energie in? Wil je hier überhaupt wel aan werken? Wat voor effect heeft het op je leven en energiebalans?

Dit zijn belangrijke vragen, waarover we in dit artikel uitgebreid verder vertellen.

4. Handelen mindful en focus op de lange termijn

In Japan wordt grote waarde gehecht aan de impact die jouw handelen op de samenleving heeft. Enorme ambities hebben is één ding, maar als het niet iets blijvends is op de lange termijn, voegt het geen waarde toe – niet voor jou, noch voor anderen.

Voor velen draait Ikigai daarom om de duurzaamheid van het leven, waarbij de groep belangrijker is dan het individu. De keuzes die jij dagelijks maakt, moeten rekening houden met deze waarde, iets waar de pijler ‘harmonie en duurzaamheid’ voor staat.

Te vaak focussen we ons op onze eigen wensen en ambities, omdat we succesvol willen zijn en dingen willen bereiken. Helaas gaat dit vaak ten koste van anderen; de tijd die we aan hen besteden lijkt ondergeschikt aan onze drukke schema’s. “Ik heb het te druk, druk, druk, want ik moet nog…”

Ikigai leert ons dat het niet alleen om ons draait, maar dat we ons geluk kunnen vinden in het bijdragen aan het grotere geheel.

Sta daar eens bij stil. We besteden wellicht iets te veel tijd aan werkgerelateerde zaken, waardoor onze partner en vrienden even op een zijspoor worden gezet. Bewust tijd vrij maken en actief aanwezig zijn, kunnen al een groot verschil maken in het onderhouden van onze sociale banden (en geluksniveau).

Ikigai

5. Wees nieuwsgierig en probeer nieuwe dingen uit

Het is niet ongebruikelijk dat een Okinawan op nieuwjaarsdag een shinto-schrijn bezoekt, Kerst viert met de familie en vervolgens een boeddhistische uitvaart bijwoont. Hoewel je dit wellicht als inconsequent zou kunnen zien, is juist deze diversiteit waar het bij de Okinawanen om draait:

Deze luchtige en vooral respectvolle houding ontstaat doordat de gemiddelde inwoner enorm nieuwsgierig is en alle diversiteit wil ontdekken. Nieuwe ideeën, denkbeelden en ervaringen leren blijkt daarom voor velen een vorm van Ikigai.

De pijlers ‘jezelf loslaten’ en ‘genieten van de kleine dingen’ zijn hierbij belangrijk om uit hun comfortzone te treden. Dit stelt hen in staat zich open te stellen voor nieuwe ideeën en ervaringen.

Je comfortzone heet natuurlijk niet voor niets zo: je voelt je er comfortabel. Stap hier toch maar eens uit! Door vaker iets nieuws te proberen, ontdek je wellicht hele nieuwe kanten van jezelf en sta je open voor nieuwe Ikigai-momentjes.

Neem daarom eens een nieuwe route naar je werk, bezoek in je eentje die bistro of neem dat intimiderende project aan. ‘Verandering van spijs doet eten’, zoals we uitvoerig in dit artikel beschrijven.

6. Onderneem een actie vanwege het plezier ervan

De Japanse arbeidsethiek komt vaak neer op het onvoorwaardelijk trouw tonen aan je werkgever; als je een baan hebt, houd je deze veelal tot aan je pensioen. Aangezien de meeste banen als zwaar, saai en passieloos worden ervaren, wordt er zeer veel waarde gehecht aan het beoefenen van uiteenlopende hobby’s. Zo kan er na werktijd stoom worden afgeblazen.

Het uitoefenen van een hobby, van karaoke tot het tekenen van manga’s, biedt de inwoners de mogelijkheid om te genieten van de kleine dingen. Ze zullen hun baan niet opzeggen om mangastriptekenaar te worden, verwachten geen beloning of winst, maar ondernemen de activiteit puur uit de zoektocht naar plezier.

Jezelf overgeven aan een passie vindt zijn oorsprong in drie pijlers: ‘jezelf loslaten’, ‘genieten van de kleine dingen’ en ‘leven in het hier en nu’.

Je hoeft niet goed te zijn in het spelen van de gitaar, zolang je er maar plezier uit haalt. En denk je dat je te oud bent om die danslessen te volgen, who cares? Als je jouw Ikigai wilt vinden, voer je uit waar jij blij van wordt, ongeacht de status quo.

Uiteindelijk is het leven kort. Vastgeroest zitten, puur omdat je het zo gewend bent of omdat je bang bent voor wat anderen van jou vinden, zal je nooit jouw Ikigai brengen. Wees daarom kritisch, ontdek wat hetgeen is waar jij werkelijk een glimlach van op je gezicht krijgt en jaag dit achterna!

Kortom: hoe vind ik mijn Ikigai?

Er valt niet altijd meteen op op welke wijze Ikigai aanwezig is in de Japanse cultuur of het dagelijks leven van de gemiddelde Okinawan, maar het is er zeker! Heel subtiel vinden de 5 pijlers van Ikigai hun weg in hun denk- en werkwijze: leven volgens harmonie en duurzaamheid, aanwezig zijn in het moment of vooral oog houden voor de kleine dingen. Het zijn hele normale zaken in de Ikigai-mindset.

Wij Westerlingen kunnen daar nog veel van leren. In plaats van onze westerse interpretatie die de focus legt op werk en beloning, wil je op zoek naar een betekenisvol leven. Door klein te beginnen, jezelf los te laten, te letten op harmonie en duurzaamheid, te genieten van de kleine dingen én in het hier en nu te leven, bereik je dat. Daar heb je geen ven-diagram voor nodig. 

Verder lezen over (werk)geluk?

Hoe een training Time Management hierbij kan helpen

Geen verkooppraatje over hoe wij je zogenaamd gaan helpen jouw roeping te vinden of hoe onze cursus je het ware licht laat zien over jouw passie of missie. Laten we gewoon praktisch en eerlijk zijn:

Het volgen van onze time management training zal niet automatisch leiden tot meer geluk. Dat is niet het doel. Wat de cursus wel doet, is je helpen om je tijd efficiënter te benutten. 

Waarom zou je dat willen? Zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die jou gelukkig maken en waar je blij van wordt. En laten we eerlijk zijn, dat is doorgaans niet het beantwoorden van talloze e-mails of het bijwonen van saaie vergaderingen.

Onze Time Management training helpt je dus niet om jouw Ikigai te ontdekken, maar wel om jouw kostbare tijd te optimaliseren. Leer hoe je prioriteiten stelt, afleidingen beheert en gewoon meer gedaan krijgt in minder tijd. Met praktische tools en inzichten helpen wij jou de regie over je dagen terug te krijgen. Verhoog je productiviteit, verminder stress en creëer zo meer tijd voor voldoening in wat je doet.

Dus, waar wacht je nog op? Investeer in jezelf en sluit je aan bij onze 1-daagse Time Management cursus. Samen creëren we ruimte voor een leven vol betekenis.

Veelgestelde vragen over Ikigai

  • Wat is Ikigai en waar komt het vandaan?

    Ikigai is een Japans begrip dat vrij vertaald kan worden als ‘de reden om te leven.’ Het draait om het vinden van geluk in kleine, alledaagse dingen en het koesteren daarvan. Het komt oorspronkelijk uit Japan en is sterk verbonden met de levenswijze van de inwoners van ‘blue zone’ Okinawa, bekend om gezondheid en lang leven.

  • Hoe spreek je Ikigai uit?

    De uitspraak van “Ikigai” is ongeveer als “Ik-kee-guy.” De klinkers worden kort uitgesproken, en de klemtoon ligt op de eerste lettergreep. Dus het klinkt als “Ik-kee-gai.”

     

  • Hoe vind ik mijn persoonlijke Ikigai?

    Om je persoonlijke Ikigai te vinden, moet je kijken naar het unieke punt waar jouw interesses, passies, talenten en overtuigingen samenkomen. Het draait om het ontdekken van wat jou gelukkig maakt in kleine, alledaagse activiteiten. Je kunt jouw Ikigai vinden door bewust stil te staan bij wat je blij maakt en voldoening geeft in het leven

     

  • Zijn er specifieke stappen om mijn Ikigai te ontdekken?

    Hoe vind je je Ikigai? Hoewel er geen strikte stappen zijn, kun je jouw Ikigai ontdekken door:

    • Reflecteer op wat je echt gelukkig maakt.
    • Denk na over wat je leuk vindt om te doen.
    • Wat zijn jouw overtuigingen, normen en waarden?
    • Ben je ergens heel goed in?
    • Door welke activiteiten raak je in een flow?
    • Wat ligt nét buiten jouw comfortzone?
    • Wat zou je dag in, dag uit kunnen doen?
    • Waar krijg je energie van?
    • Wat daagt jou uit?
    • Denk vervolgens na over manieren om zulke zaken in je dag te integreren.
  • Kunnen mijn Ikigai in de loop van de tijd veranderen?

    Ja, je Ikigai kan in de loop van de tijd veranderen. Het is niet per se een statisch concept, omdat je interesses, passies en prioriteiten in verschillende levensfasen kunnen evolueren. Wat jou gelukkig maakt, kan verschuiven, en het is belangrijk om open te staan voor verandering en nieuwe ontdekkingen.

     

  • Hoe beïnvloedt Ikigai mijn algemene welzijn?

    Ikigai heeft een positieve invloed op je geluk, lijf en leven. Het helpt je betekenis en richting te vinden in het leven, vermindert stress, verhoogt motivatie, verbetert je gezondheid en welzijn, en draagt bij aan een bevredigend en gelukkig leven. Door je Ikigai te volgen, richt je je op activiteiten die je echt vreugde brengen.

     

  • Zijn er culturele verschillen in het begrip van Ikigai?

    Het concept komt oorspronkelijk uit Japan en weerspiegelt de Japanse benadering van het leven, waarbij het vinden van betekenis in kleine, alledaagse dingen centraal staat. In Westerse culturen kan de interpretatie van Ikigai soms meer gericht zijn op werk en beloning, in tegenstelling tot de Japanse nadruk op subtiele geluksmomenten.

     

  • Welke rol speelt spiritualiteit bij het vinden van mijn Ikigai?

    Hoewel spiritualiteit niet noodzakelijk een directe rol speelt in het concept van Ikigai, kan het voor sommige mensen wel een factor zijn. Als spirituele overtuigingen en waarden aansluiten bij je persoonlijke Ikigai, kunnen ze een versterkende rol spelen. Het draait echter voornamelijk om het vinden van betekenis in het dagelijks leven, ongeacht de specifieke spirituele context.

     

  • Hoe kan ik mijn Ikigai integreren in mijn dagelijks leven?

    Om je Ikigai te integreren in je dagelijks leven, kun je beginnen met bewust te zijn van de activiteiten die je vreugde brengen en betekenis geven. Identificeer wat je passies, talenten en overtuigingen zijn, en zoek naar manieren om ze te combineren in je dagelijkse bezigheden. Creëer ruimte voor activiteiten die bijdragen aan je levensdoel en breng bewustzijn in je keuzes, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Neem kleine stappen om je Ikigai te omarmen en koester de kleine geluksmomenten.

     

  • Zijn er valkuilen bij het nastreven van mijn Ikigai?

    Ja, er kunnen valkuilen zijn bij het nastreven van je Ikigai. Een valkuil kan bijvoorbeeld zijn om te veel nadruk te leggen op externe verwachtingen of beloningen in plaats van je te richten op wat je innerlijk gelukkig maakt. Een andere valkuil is te streven naar perfectionisme, waardoor je de eenvoudige genoegens en kleine successen over het hoofd ziet. Het is belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor veranderingen in je Ikigai.

     

  • Hoe kan ik mijn Ikigai gebruiken als leidraad voor mijn doelen?

    Je Ikigai kan dienen als een leidraad voor je doelen door je te helpen prioriteiten te stellen op basis van wat echt belangrijk voor je is. Identificeer doelen die in lijn zijn met je Ikigai en die bijdragen aan je gevoel van betekenis en voldoening. Gebruik je Ikigai als een filter om keuzes te maken en beslissingen te nemen die resoneren met je diepere doelen.

     

  • Heeft Ikigai invloed op mijn professionele carrière keuzes?

    Ja, Ikigai kan invloed hebben op je professionele carrière keuzes. Het concept moedigt aan om werk te vinden dat niet alleen gebaseerd is op externe beloningen, maar ook op interne vervulling en betekenis. Het kan je leiden naar carrièrekeuzes die in lijn zijn met je passies en die je een gevoel van doelgerichtheid geven.

     

  • Wat zijn enkele praktische oefeningen om mijn Ikigai te ontdekken?

    Enkele praktische oefeningen om je Ikigai te ontdekken zijn:

    • Maak een lijst van activiteiten waar je van houdt en die je energie geven.
    • Identificeer je vaardigheden en talenten.
    • Reflecteer op momenten in je leven waar je je vervuld en gelukkig voelde.
    • Vraag feedback van anderen over wat ze als je sterke punten zien.
    • Onderzoek welke activiteiten je in een flow-staat brengen, waarbij tijd lijkt te verdwijnen.

     

  • Kan ik mijn Ikigai vinden in mijn huidige baan of moet ik iets anders nastreven?

    Het is mogelijk om je Ikigai te vinden in je huidige baan, maar het kan ook zijn dat je bepaalde aspecten van je werk moet aanpassen of dat je op zoek moet gaan naar nieuwe kansen die beter aansluiten bij je Ikigai. Het belangrijkste is om bewust te zijn van wat je vreugde brengt en betekenis geeft, en actief stappen te ondernemen om die elementen in je professionele leven te integreren. Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken.

     

  • Hoe kan Ikigai me helpen bij het overwinnen van moeilijkheden en tegenslagen?

    Wanneer je duidelijk bent over je diepere doelen en wat echt belangrijk voor je is, kan dit je motiveren om door te zetten. Het herinneren aan je Ikigai kan een bron van veerkracht zijn en je helpen om tegenslagen te overwinnen door je te richten op wat echt betekenisvol is in je leven.

     

  • Kunnen relaties en sociale connecties deel uitmaken van mijn Ikigai?

    Het koesteren van gezonde, betekenisvolle relaties kan een belangrijk aspect zijn van een vervuld leven. Het delen van momenten en ervaringen met anderen kan bijdragen aan je geluk en zingeving. Het onderhouden van goede relaties kan dus zeker een integraal onderdeel zijn van je ikiga

     

  • Zijn er boeken of bronnen die dieper ingaan op het begrip Ikigai?

    Een aanbevolen boek is “The Little Book of Ikigai: The Japanese Guide to Finding Your Purpose in Life” door Ken Mogi, zoals genoemd in het artikel. Daarnaast zijn er andere werken zoals “Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life” door Héctor García en Francesc Miralles. Deze bronnen bieden inzichten, praktische tips en voorbeelden om je te helpen je eigen Ikigai te ontdekken en te begrijpen.

     

wat-is-geluk

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog