Je hebt geen zin om bepaalde taken uit te voeren, geen zin om die studie voor je werk af te ronden of om te gaan sporten. Je bent je drive kwijt. Je doet als een zombie datgene wat je moet doen, of blijft juist uren staren naar je scherm, zonder dat er iets uit je handen komt. Het is alsof je als een hamster in een rad rondrent, je komt niet vooruit. Herkenbaar? Je bent niet de enige. We krijgen allemaal weleens in ons leven te maken met een gebrek aan motivatie. De één heeft geen motivatie op het werk, de ander geen motivatie voor school. Dit kan komen door verschillende redenen. We delen graag met je tips om je motivatie weer terug te vinden. Maar laten we eerst dieper induiken op wat motivatie is en wat de redenen zijn dat je het kwijt bent. Zodat jij in no time weer lekker aan de slag gaat, met hernieuwde energie. 

Wat komt aan bod:

  1. Motivatie, wat is het eigenlijk?
  2. De vormen van motivatie
  3. Waarom heb ik nergens motivatie voor?
  4. 6 tips om weer op gang te komen
  5. Geef je productiviteit een boost
  6. Conclusie: motivatie is in beweging
  7. Klaar voor de eerste stap?
  8. Mensen vroegen ook over motivatie

Motivatie, wat is het eigenlijk?

Motivatie is een kracht die je aanzet tot actie. Stel je eens voor dat je de Mount Everest (lekker uitdagend) wilt beklimmen. De drang die je dan voelt om de top te bereiken, dat is je motivatie. Het is de motor die je in beweging zet. Wanneer je iets heel graag wilt doen, is je motivatie vaak sky high, om even in de sferen van de Mount Everest te blijven. Maar als je iets te doen hebt waar je niet zoveel zin in hebt, is de kans groot dat je motivatie ook ver te zoeken is. Motivatie (en geen motivatie) is er op allerlei gebieden. Zo kun je geen motivatie om te sporten, geen motivatie om af te vallen hebben of überhaupt geen motivatie om iets te doen. Waarin herken jij je nu in?

De vormen van motivatie: gedreven vanuit beloningen en straffen of uit jezelf

Je hebt misschien weleens gehoord van extrinsieke en intrinsieke motivatie. De Amerikaanse auteur Daniel H. Pink stelt zelfs dat er drie vormen van motivatie te onderscheiden zijn. Hij baseert dit op de Self-Determination Theory. De eerste vorm is motivatie 1.0. Dit is de drang om te overleven, om jezelf te voorzien van voedsel, drinken, veiligheid en seks. De basisbehoeften uit de piramide van Maslow. Deze originele vorm van motivatie werkte eeuwenlang, tot we een complexere samenleving kregen. 

Salaris of de dreiging van ontslag

Vervolgens ontstond motivatie 2.0. Om ervoor te zorgen dat we allemaal netjes in het gareel bleven, werden er regels en straffen bedacht. Zo werd goed gedrag beloond en slecht gedrag bestraft. Denk aan het ontvangen van salaris en bonussen bij het doen van je werk. Bij slecht functioneren op je werk krijg je ontslag. Volgens Pink heeft deze vorm wel een keerzijde. Je intrinsieke motivatie (we komen daar straks op terug) kan afnemen. Je doet alleen nog maar je werk voor de beloning of het vermijden van ontslag. Hierdoor ben je minder creatief en durf je minder risico’s te nemen. 

Bij motivatie 3.0 draait het om je innerlijke drijfveer om iets te doen. Het is een krachtige motor om je doelen te behalen. De theorie stelt dat er drie elementen zijn die je intrinsieke motivatie stimuleren:

  • Autonomie: in hoeverre mag je zelf beslissingen maken? 
  • Meesterschap: waar ben je goed in en waarin wil je beter worden? Of wat vind je leuk? 
  • Doelgerichtheid (zingeving): waarom doe je wat je doet? Welke idealen heb je?

Waarom heb ik nergens motivatie voor? 8x waarom je ongemotiveerd bent

“Allemaal leuk en aardig, maar waarom heb ik nul motivatie?”

Dat je ongemotiveerd bent, kan te maken hebben met verschillende factoren. Check hieronder de meest voorkomende  oorzaken van een gebrek aan motivatie

1. Je hebt een bore-out

Je verveelt je. Iedere dag doe je hetzelfde werk, het voelt als lopendebandwerk. Boring! Je voelt weinig tot geen werkdruk, deadlines haal je met twee vingers in je neus en je krijgt alleen van hogerop te horen wat je moet doen. Zelf ideeën inbrengen, daar is geen ruimte voor op je werk. Geen wonder dat je je motivatie voor werk kwijt bent. 

2. Je hebt een burn-out

Je hebt een burn-out. Je hebt al een te lange tijd te veel hooi op je vork genomen en ja gezegd tegen dingen wat je eigenlijk niet wilt doen. Je bent over je eigen grenzen gegaan. En daar pluk je nu de zure vruchten van. Je hebt geen energie meer om iets te doen. 

3. Je krijgt geen waardering of feedback

Vol trots stuur je een rapportage naar je manager op. Yes, het is gelukt binnen de deadline en hoewel het moeilijk was, heb je de klus toch weer mooi geklaard. Een week later heb je er nog niets over gehoord. Het verbaast je niet meer, want je krijgt al tijden geen schouderklopje of waardering voor wat je doet. Het voelt daardoor een beetje alsof je het voor de kat z’n viool doet. 

4. Je hebt geen duidelijke of haalbare doelen

Een flinke motivatiekiller is geen duidelijke doelen hebben. Denk aan vage doelen, als:

  • Ik wil succesvol zijn
  • Ik wil afvallen
  • Ik wil iets doen om mensen te helpen
  • Ik wil meer geld verdienen

Dit zorgt ervoor dat je niet goed weet waar je naartoe werkt. Je doelen zijn niet specifiek en meetbaar. Hoe weet je dan hoe je je doel moet behalen? Zonder duidelijke richting, raak je gefrustreerd en gedemotiveerd

motivatie

5. Je hebt te hoge verwachtingen

Wanneer je te hoge eisen stelt aan jezelf, raak je je motivatie kwijt als je merkt dat je deze eisen niet waar maakt. Of je hebt het gevoel dat een ander, bijvoorbeeld je manager, te hoge verwachtingen van je heeft. 

6. Je zorgt niet goed voor jezelf

Goede nachtrust? Dat heb je al tijden niet meer gehad. Heb je trek? Dan bestel je toch gewoon een vetrijke afhaalmaaltijd, zoals je elke dag al doet. En sporten, daar heb je zeker weten geen tijd voor. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, werkt dit je motivatie tegen. Zeg nu zelf: als je je al futloos voelt, omdat je maar een paar uurtjes hebt geslapen, dan ben je al blij dat het je is gelukt om uit je bed te komen, je aan te kleden en naar je werk te rijden. 

7. Je hebt last van depressies of angst

Geen motivatie vanwege depressie of angst komt ook voor. Vanwege mentale gezondheidsproblemen heb je geen motivatie voor werk, om te leren of af te vallen. Je voelt je chronisch vermoeid en de kleinste taken overweldigen je. Het lukt je niet om je te concentreren, omdat je continu negatieve gedachten hebt. En je bent bang om fouten te maken, waardoor je liever taken uitstelt of zelfs vermijdt. In dit geval is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. 

8. Je hebt problemen in je privéleven 

Problemen in je privéleven slokken veel energie op en geven een overweldigend gevoel. Of het nu gaat om financiële zorgen, een ziek huisdier, je relatie die op knappen staat of een kind dat niet meer naar school wilt. Het zorgt ervoor dat je gedachten vaak daar zijn en je vrij weinig headspace hebt voor andere zaken. 

Wat motiveert jou? Werkt een motivational video zoals deze of heb je meer nodig? 

Geen motivatie? 6 tips om weer op gang te komen

Herken je jezelf in een (of meerdere) van deze oorzaken? Maak je niet druk, we hebben allemaal weleens zo’n dag (of week). En gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf uit de sleur te halen en je motivatie weer op te krikken. 

1. Het begint met concrete doelen

Door duidelijke en haalbare doelen te stellen, zet je de eerste stap naar succes. Het geeft je focus en richting, maar zorgt ook dat het je extra motiveert. Formuleer je doel SMART. Dit leidt tot een duidelijk actieplan dat haalbaar is. 

Vaag: Ik wil gezonder leven
SMART: Ik wil vijf kilo afvallen in de komende vijf maanden, door drie keer per week minstens 30 minuten te sporten, elke dag 10.000 stappen te zetten en elke dag een extra portie groente en fruit te eten. 

2. Breek je doelen op in kleine stappen

De Mount Everest beklim je niet in één dag. Vanaf het basecamp duurt het zo’n vijf dagen om de top te halen en je hebt weer een dag of twee nodig om af te dalen. Zo is het ook met grote doelen. Die bereik je niet direct. Daarom breek je je doelen het beste op in tussenstappen. Zodat je er niet als een berg tegenop kijkt. De mini-scrum oefening kan hierbij helpen. Daarmee breek je intimiderende klussen op in behapbare stappen.

3. Maak het proces ernaartoe leuk

Ayelet Fischbach, schrijver van het boek ‘Get it done’ en expert op het gebied van intrinsieke motivatie, deed voor een studie naar motivatie een experiment. Ze gaf de deelnemers van het experiment de optie om voor geld te luisteren naar ‘Hey Jude’ van The Beatles of voor meer geld te luisteren naar een alarm dat een minuut lang afging. De meeste deelnemers kozen voor meer geld, dus om te luisteren naar het alarm. Wat bleek, deze deelnemers hadden vaker spijt van hun keuze, ondanks dat ze er meer geld voor kregen. 

Dus als je iets te doen hebt, kun je er maar beter voor zorgen dat je het leuk vindt. Is de taak op zichzelf niet zo leuk? Dan help je daar zelf een handje bij. Door bijvoorbeeld naar leuke muziek te luisteren (geen zorgen, je hoeft ‘Hey Jude’ niet op repeat te zetten), het samen met iemand te doen of er een spelelement aan te koppelen

4. Beloon jezelf voor het behalen van tussenstappen en doelen

Je hebt een taak af, dus ga je door naar de volgende. Ho. Stop, wacht even. Sta even bewust stil bij wat je hebt bereikt. Je hebt een taak af, yes!!! Vier het. Gun jezelf een break van vijf minuten om iets leuks voor jezelf te doen. Lees een paar bladzijden uit je favoriete boek, kijk een hondenfilmpje op YouTube, geef jezelf een schouderklopje of trakteer jezelf op een lekker kopje koffie bij dat koffiezaakje om de hoek. Je hebt het verdient. 

5. Fake it en start met de 10 minuten regel

Ondanks dat je tussenstapjes hebt opgesteld en leuke beloningen in het vooruitzicht hebt, voel je de motivatie nog niet helemaal. Soms moet je jezelf voor de gek houden en doen alsof je ontzettend veel zin hebt. Trek een outfit aan waarvan je weet dat het je het gevoel geeft dat je de wereld aan je voeten ligt. Bedenk alvast wat je gaat doen als je het einddoel hebt bereikt, hoe je je dan voelt en ga aan de slag. Zoals Mark Twain zei: “The secret of getting ahead is getting started.”

Zet een timer voor tien minuten en spreek met jezelf af dat je die periode in ieder geval aan de gang gaat met de taak die je te doen hebt. Grote kans dat je na tien minuten in de flow begint te komen en het prima vindt om door te gaan.

6. Houd je progressie bij

Soms heb je het idee dat je helemaal niet vooruitkomt, zoals die hamster in het looprad. Dit komt doordat je vaak te veel staart naar het uiteindelijke doel en vergeet wat je daarvoor al allemaal hebt gedaan. Je staat in het derde basecamp voor de Mount Everest en alles wat je ziet, is de top van de berg, niet dat je al bij het derde kamp bent. 

Jezelf motiveren doe je door jezelf te laten zien wat je tot nu toe al hebt bereikt. Dat doe je door je proces bij te houden. Gebruik daarvoor een app als Habit Tracker. Daarin stel je zelf je doelen of taken op en zie je gemakkelijk je voortgang. Of gebruik een whiteboard en hanteer de Kaban-methode. In drie kolommen zet je ‘Te doen’, ‘Bezig’ en ‘Gedaan’. Je schrijft je to do’s voor die week op post-its en verplaatst ze over de kolommen wanneer je ermee bezig bent of wanneer je het hebt afgerond. 

motivatie

Geef je productiviteit een boost

By the way: ben je klaar om je productiviteit te verbeteren? Ontdek de beste tips voor timemanagement en effectieve communicatie. Volg ons op Instagram en Pinterest voor dagelijkse inspiratie. Wil je liever de nieuwste artikelen rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. In ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar delen we de belangrijkste inzichten uit onze trainingen. Leer hoe je slimmer kunt werken in plaats van harder, en krijg meer tijd terug in je dag.

Conclusie: motivatie is in beweging

De motivatie die we als oermens hadden, is veranderd naar een intrinsieke motivatie die we aanwakkeren door dingen te doen die ons zingeving geven. Soms verlies je motivatie, bijvoorbeeld door te weinig uitdaging of zeggenschap in je werk te hebben. Vraag jezelf eerst af: hoe komt het dat je geen motivatie hebt? En daarna ga je over tot actie. Door concrete doelen te stellen, deze op te breken in kleinere stapjes, het proces leuk te maken, jezelf te belonen en je voortgang goed bij te houden, vind je je motivatie terug. 

Onthoud dat motivatie niet iets statisch is, het verandert. Zoals het Nederlandse weer kan je motivatieniveau ook per dag schommelen. Vaak ontstaat motivatie door juist dingen te doen. Ook als je geen zin hebt, zet je gewoon een stap en begin je. En voor je het weet sta je op de top van de Mount Everest te genieten van het uitzicht. 

Klaar voor de eerste stap?

Zoals je gelezen hebt, heeft het niet helder hebben van je doelen effect op je motivatie. Wat als we je nu vertellen dat het stellen van prioriteiten en heldere doelen heel makkelijk te leren is? De cursus Time Managament biedt je oplossingen, we leren je in deze eendaagse training hoe je je tijd beter organiseert en prioriteiten stelt. Maar ook hoe je concrete doelen stelt. Met de juiste technieken bereik je meer, verhoog je je plezier in je werk en wordt je effectiever. Meld je vandaag nog aan voor de eendaagse Time Management cursus, dat is de eerste slimme actie om te doen als je je motivatie wilt vernieuwen. 

motivatie

Mensen vroegen ook

  • Waarom verlies ik motivatie?

    • Je hebt te veel taken of doelen en voelt je daardoor overweldigd
    • Je bent uitgeput, waardoor je geen energie hebt om aan je doelen te werken
    • Bepaalde taken zijn te makkelijk voor je, waardoor je ze saai vindt
    • Je denkt negatief over jezelf
    • Je voelt je apathisch door stress
    • Je hebt thuis problemen
  • Hoe krijg je motivatie om te leren?

    Het is belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Denk aan het verbeteren van je carrièreperspectieven of persoonlijke groei. Deel je leerproces op in kleine, haalbare stappen. Beloon jezelf als je stappen hebt behaald. Zoek onderwerpen uit die je interesseren en maak het leerproces leuk. Studeer samen met andere studenten of bekijk YouTube video’s over het onderwerp.

  • Wat is motivatie voor werk?

    Motivatie voor je werk komt vaak uit een combinatie van persoonlijke voldoening, een financiële beloning en het gevoel dat je bijdraagt aan iets zinvols. Of het ontstaat door het nastreven van een carrièredoel. Sluit je werk aan bij je waarden en interesses? Dan neemt je motivatie toe.

  • Hoe motiveer je jezelf?

    Stel duidelijke en haalbare doelen die je uitdagen, maar die niet te overweldigend aanvoelen. Herinner jezelf regelmatig aan de voordelen van het behalen van je doelen. Grote doelen en taken breek je op in kleine stapjes. Beloon jezelf voor het behalen van de kleine en grote stappen.

  • Hoe krijg je motivatie?

    Je raakt gemotiveerd als je een duidelijk doel hebt dat je inspireert en wat een betekenis voor je heeft. Om dit doel te bereiken, stel je concrete en haalbare tussenstappen. Je beloont jezelf voor het behalen van de tussenstappen, hoe groot of klein ze ook zijn. En omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en steunen.

  • Wat als je geen motivatie hebt?

    Achterhaal eerst waarom je geen motivatie hebt. Evalueer je doelen en vraag jezelf af of ze nog steeds bij je passen. Kijk of er kleine taken zijn die je wel kunt oppakken om jezelf weer in beweging te krijgen en stel haalbare doelen. Soms helpt het om met iemand erover te praten, nieuwe inzichten op te doen of je routine te veranderen.

  • Hoe kan ik mijn motivatie behouden tijdens moeilijke tijden?

    Denk aan de redenen waarom je begon en focus je op de uitkomst op de lange termijn. Wat wil je dat je realiseert? Breek je grote doelen op in kleine stappen om jezelf te motiveren. Vier het behalen van deze kleine stappen en beloon jezelf. Zoek steun in je omgeving.

  • Welke rol speelt zelfdiscipline in motivatie?

    Zelfdiscipline speelt een belangrijke rol bij motivatie. Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je doorzet, ook als je je motivatie verliest. Het helpt je om weerstand te bieden tegen verleidingen, je aandacht te richten op het belang van het bereiken van je doel en je routines te behouden.

  • Hoe kan ik mezelf motiveren om gezonder te leven?

    Wat wil je bereiken met een gezonder leven? Wil je wat kilo’s kwijtraken of een goede conditie hebben? Start met het stellen van concrete doelen en knip deze doelen op in haalbare stappen. Verander kleine dingen, zoals meer groente aan elke maaltijd toevoegen, tien minuten wandelen na het eten of elke dag twee minuten mindfulness beoefenen.

  • Wat moet ik doen als ik totaal geen motivatie meer heb?

    Wanneer je geen motivatie meer hebt, is het verstandig om even afstand te nemen en te reflecteren op je doelen. Maar ook waarom je je motivatie hebt verloren. Stel nieuwe, haalbare doelen om weer op gang te komen. Start met een onderdeel dat je energie geeft. Kijk of je routines moet veranderen of iets nieuws moet proberen om weer met vernieuwde energie door te gaan.

  • Hoe beïnvloedt mijn omgeving mijn motivatie?

    Je omgeving heeft een groot aandeel, je omgeving kan namelijk je humeur, energie en focus bepalen. Als je een positieve en ondersteunende omgeving hebt, moedigt dit je aan om je doelen te bereiken. Een negatieve en afleidende omgeving werkt vaak demotiverend. Zorg daarom dat je jezelf omringt met positieve mensen en zorg voor een opgeruimd huis en werkplek.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Ben je eraan toe om je leven positief te verbeteren? Bij Tijdwinst.com hebben we de expertise die je zoekt. Tijdens onze (digitale) trainingen die we door heel het land geven, leer je hoe je slimmer (samen)werkt. Van timemanagement tot gesprekstechnieken, je vindt het allemaal in ons aanbod. Lees er meer over op onze websites en blogs, of schrijf je meteen in voor één van onze (digitale) trainingen: