De perfecte werkplek: wie wil dat nu niet? Goed voor je productiviteit, kwaliteit en je humeur. Volgens de wetenschap zijn dit de 7 kenmerken die jouw werkplek perfect maken:
Wat komt aan bod

 1. Het Perfecte Geluid
 2. De Perfecte Temperatuur
 3. Het Perfecte Bureau
 4. De Perfecte Inrichting
 5. Het Perfecte Licht
 6. De Perfecte Plant
 7. Het Perfecte Uitzicht

1. Het Perfecte Geluid

Dat geluid een bepalende factor is op kantoor moge duidelijk zijn. Maar wie wist dat zacht ééntonig geluid juist het creatie- en concentratie-vermogen verhoogt? Wetenschappelijk bewezen! Laat die airco dus rustig zoemen of creëer zelf een eentonig achtergrondgeluid via Soundrown. Een klassiek of jazz muziekje op de achtergrond doet het ook nog altijd goed om je productiviteit en concentratie te boosten, volgens de kenners. Wil je je echt focussen op een taak en je productiviteit tot ongekende hoogtes doen stijgen – wanneer creativiteit er niet veel toe doet? Dan is absolute stilte toch het gebod. Zo ondervonden onderzoekers van de Universiteit van Chicago.

2. De Perfecte Temperatuur

Daar kan de wetenschap kort over zijn: tussen de 20 en 25 graden. Na onderzoek van Cornell University is gebleken dat alles onder de 20 graden te koud is en alles boven de 25 te warm is om goed te kunnen werken (weinig fouten maken en veel gedaan krijgen). Lijkt 25 graden je te warm voor jouw kantoor? Kan ik me voorstellen. Het onderzoek is dan ook gedaan in de Amerikaanse staat Florida, waar het gemiddeld zo’n 30 graden is. Gedegen onderzoek binnen ons eigen klimaat is nog niet gedaan, waardoor de discussie hier vaak blijft oplaaien onder collega’s. Over het algemeen wordt in Nederland een temperatuur tussen de 19 en 21 graden op kantoor aanbevolen – met als uitersten 18 en 24 graden. Zorg in elk geval voor genoeg frisse lucht en zuurstof: 30 tot 40 procent van de zuurstof die we opnemen, gebruiken we om onze hersenen te voeden.

3. Het Perfecte Bureau

“Een rommelig bureau betekent een rommelig hoofd”, is een veelgebruikt argument om jouw bureau opgeruimd te krijgen. Einstein antwoordde ooit: “Als een rommelig bureau een rommelig hoofd betekent, wat betekent een leeg bureau dan?” Leuk om te gebruiken wanneer je collega’s weer eens met zo’n argument komen. Om deze discussie voor eens en altijd op te lossen: beiden hebben gelijk. Voor een productieve sessie waarbij een hoge mate van concentratie en focus nodig is, heb je het meest aan een schoon bureau. Wil je creatief denken of met nieuwe ideeën komen? Dan helpt een rommelig bureau je een heel eind op weg – zo verkondigden experts.

4. De Perfecte Inrichting

De perfecte inrichting kan alleen jij creëren. Professoren Knight en Haslam van de Universiteit van Exeter voerden een aantal experimenten uit om te ontdekken welke kantoor-inrichting het beste was voor de productiviteit. Het experiment waarbij de werknemers zelf hun kantoor mochten inrichten had het meest gunstige effect op hun productiviteit. Als we dan toch één tip mogen meegeven: leer van King Arthur. Ronde meubels associëren we niet alleen met vriendelijkheid, ze geven ons ook een gevoel van eenheid.

5. Het Perfecte Licht

Wil je een brainstormsessie houden? Dim dan het licht. Zacht licht bevordert de creativiteit namelijk. Wil je dat rapport gaan typen of die cijfers analyseren? Alle lichten aan! Fel licht bevordert het vermogen om te focussen en analytisch te denken, zo is gebleken.

Als het even kan, schaf dan bijvoorbeeld een Living Colors lamp aan op kantoor. Kleuren doen namelijk veel meer met een ruimte dan er een gezellig tintje aan geven. Zo zouden, volgens psychologisch onderzoek, de kleuren groen & blauw goed zijn voor creativiteit en zou de kleur rood goed zijn voor extreme focus en oog voor detail.

6. De Perfecte Plant

Alle planten zijn perfect voor op kantoor. Verschillende onderzoeken toonden aan dat planten niets dan goed doen: ze verlagen stress, helpen je bijkomen na een sessie hyperproductief werken én ze verschonen de lucht. Welke planten het meest geschikt zijn voor jouw kantoor vind je hier.

7. Het Perfecte Uitzicht

Uitzicht op natuur doet jou en je werk goed, volgens de kenners. Het heeft een bijna therapeutisch effect op je stressniveau en helpt je voor langere tijd productief te blijven zonder tussendoor van vermoeidheid van je bureaustoel te kiepen. Nu is het denkbaar dat jouw kantoorraam niet uitkijkt over de Sierra Nevada of zelfs maar een parkje. Denk echter in mogelijkheden! Zet een fijn groene buitenplant voor het raam of laat een fleurige klimplant groeien tegen dat muurtje waar je de hele dag tegenaan kijkt.

Heb jij nog tips voor een perfecte werkplek? Iets wat bij jou op kantoor goed werkt? Een goede koffiemachine of een productiviteits-tool? Hou het niet alleen voor jezelf – deel het in een reactie op dit artikel!

Meer leren?

Vind je dit artikel nu interessant en wil je meer leren, volg dan eens onze 1-daagse Training Timemanagement. Hier gaan we verder in op deze stof en geven we je handige tips die jij direct in de praktijk kunt toepassen. Schrijf je daarom snel in voor deze training – alleen of samen met je collega’s.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog