Nietzsche zei ooit: “Het leven is duizendmalen te kort om je te vervelen.” De man had groot gelijk —  aanpakken dus, maar volgens deze ‘verveel-expert’ niet zoals je misschien denkt .“Jij hebt namelijk niet meer stimulans nodig, maar minder!” Wat te doen bij verveling, ontdek je hier.

Verveel-expert: “Wat te doen bij verveling? Ga erin mee!”

Onderuitgezakt open je licht gedeprimeerd Google. Met jouw zoekopdracht ‘Wat te doen bij verveling” hoop je eindelijk hét antwoord te vinden op hoe jij uit deze staat van pure lusteloosheid komt.

Helaas zijn ook de gegeven oplossingen ronduit saai — alsof jij nu zin hebt om je kledingkast op te ruimen. “Begin een moestuintje”, werkelijk?! En de tip “koop een onbekende groentesoort en maak er wat lekkers van”? — je zakt nog liever weg in de bank dan dat je jouw verveling oplost met een ‘aardpeer’.

Wat te doen bij verveling

Wat te doen bij verveling

Je slaat je laptop dan ook dicht en accepteert het: je verveelt je en er is niets dat jij er tegen kunt doen.

Maar dat is volgens John Eastwood – psycholoog en directeur van het Boredom Lab (ja, écht) aan de Universiteit van York – een verkeerde manier om tegen verveling aan te kijken.

“Verveling is juist een staat waarin jij je vaker moet willen begeven. Het geeft je de middelen om na te denken over wat je wil. Je verveelt je omdat je weet dat je méér kunt – je wordt bewust van je ongekend potentieel.”

Zijn advies luidt dan ook dat je gebruik moet maken van die verveling – ga erin mee!

Doe je dat niet, dan vloeien er een aantal nare gevolgen uit voort:

Wat te doen bij verveling

Je verzetten tegen verveling? “Schadelijk!” zegt expert

Wanneer jij namelijk hard tegen je verveling vecht, door je bijvoorbeeld direct te wenden tot een activiteit die je normaal gesproken nooit zou doen (dat moestuintje bijvoorbeeld), heb je sneller kans om dwangmatig gedrag te gaan vertonen.

Eastwood:

“De gedachte “ik kan en zál me niet vervelen” sijpelt dan ook al snel door richting je dagelijks leven.”

  • Je drinkt liever een glaasje te veel, dan dat jij je verveelt.
  • Je waagt liever een gokje, dan dat jij je verveelt.
  • Je grijpt eerder naar stimulerende middelen, dan dat jij je verveelt.
  • Je zoekt sneller gevaar en spannende dingen op, dan dat jij je verveelt.

Niet alleen heeft dat een enorme impact op je dagelijks leven en relaties, jezelf niet toestaan verveeld te zijn, heeft ook zo zijn weerslag op je (werk)prestaties, zegt ook onderzoek.

Steeds een andere vorm van afleiding zoeken, verkort namelijk je concentratiespanne. Jij kunt je minder goed concentreren, heb moeite met het afronden en starten van taken en vertoont dus sneller uitstelgedrag. Dat het daarnaast ook nog eens de kans vergroot op een depressie of angststoornis, is ook nog zo’n nare bijkomstigheid.

Omarmen dus, die verveling.

Maar dát vinden we volgens Eastwood eng — dat betekent namelijk dat we over dingen moeten… nadenken!

Wat te doen bij verveling

Verveling — een uitstekend moment voor introspectie

En daar houden we niet zo van, want wie weet welke diepgewortelde problemen hun kop opsteken zodra we de tijd nemen om ons een goed te vervelen.

We vinden verveling dan ook om een drietal redenen niet zo fijn:

  • Allereerst geeft verveling ons een gevoel van bezorgdheid — “er mist iets”. We zijn zo gewend geamuseerd te worden door een constante stroom aan prikkels van buitenaf, dat wanneer deze ontbreken we het gevoel ervaren dat er iets niet klopt.
  • Daarnaast triggert verveling onze ‘angst-respons’. We vinden het eng om alleen te zijn met onze gedachten, uit angst dat deze confronterend zouden zijn. Om dan ook de spiegel te weren die verveling voorhoudt, blijf je druk bezig — ongeacht of het werkelijk productief of leuk is.
  • Ten slotte dwingt verveling jou uit je comfortzone te stappen, dat voelt onnatuurlijk. Zodra jij namelijk beseft dat je misschien een aantal dingen anders moet doen, om je wél levendig te voelen – bijvoorbeeld tóch beginnen aan het schrijven van dat boek – is het veiliger om toch nog maar een serie te bingewatchen.

Om deze bovenstaande gevoelens van je af te schudden, grijp je daarom al snel naar externe prikkels zoals Netflix, je smartphone of een ander afleider om deze verveling maar niet te hoeven voelen.

En hoewel jij er dus eigenlijk alles aan doet om die verveling te ontlopen, blijkt dus dat het helemaal niet zo’n slecht mechanisme is — het dwingt je juist na te denken over bepaalde zaken.

Volgens Eastwood is “verveling dan ook niets meer dan een ‘schone’ lei – een neutrale mentale staat waarin we zelfreflectie uit de weg gaan. Ontzettend jammer, want een momentje van introspectie doet niemand kwaad.

Wat hij daar precies mee bedoelt, is dat verveling niet goed, maar ook niet slecht is:

Het is simpelweg een leeg moment. Vul je dat moment op door na te denken, dan heb je er wat aan. Ga je dat lege moment liever uit de weg – door meteen naar je smartphone te grijpen – dán voelt verveling inderdaad naar.

Tijd dus om je eens goed te vervelen, op de juiste manier — gebruik maken van dat momentje van introspectie! Dat doe je natuurlijk door alle entertainment en al die spannende externe prikkels de deur uit te doen, je volledig over te geven aan saaiheid. Toch?

Nou, bijna.

Minder prikkels blijken antwoord op “Wat te doen bij verveling?”

Jouw verveling is namelijk geen gevolg van een gebrek aan stimulans —  jij voelt je niet verveeld doordat er niets leuks op de agenda staat of omdat je iedere nieuwste film al hebt gezien. Nee, jouw verveling komt voort uit over-stimulans —  een teveel aan prikkels.

Tegenwoordig heb jij namelijk een ongelimiteerde toegang tot iedere om-aandacht-schreeuwende vorm van entertainment —  en dat binnen handbereik, letterlijk.

Je hoeft maar je smartphone te gebruiken en je kijkt direct de nieuwste films of boekt binnen enkele tikken een weekend weg. Je vervelen, daar is geen enkele reden toe!

Wat te doen bij verveling

Maar niet alleen die slimme gadgets zorgen ervoor dat jij geen minuut van de dag on-geëntertaind blijft;

Volgens Eastwood is onze gehele Westerse samenleving zo gewend geraakt aan een constante tevredenheid, dat je haast niet anders kan nieuwigheid achterna jagen.

Waarom zou je niet, je hebt immers een keuze! Ben jij namelijk niet tevreden met je auto, dan koop je gewoon een nieuwe. Toe aan een weekje rust, je boekt simpelweg een vakantie!  — jij hoeft niet te ‘settelen’ met ongenoegen.

Dat is ook de reden waarom de psycholoog verveling een ‘sociale ziekte van de 21e eeuw’ noemt.

“In tijden dat mensen oorlogen of zware tijden moesten overleven, was er simpelweg geen tijd om je te vervelen. Mensen waren bezig onderdak en voedsel te vergaren. Dat hun huwelijk saai aanvoelde of dat ze niet geheel tevreden waren met hun sociale agenda, deerde niet.”

Een luxeprobleem dus, verveling. We hebben zoveel mogelijkheden om te kiezen waaraan we onze aandacht en tijd willen besteden, dat we overweldigd raken als we er geen gebruik van maken —  we gaan ons vervelen.

Dát is waarom je vervolgens iedere kans grijpt om maar druk bezig te blijven. Je merkt de verveling (en ontevredenheid) niet op en hoeft daardoor dus niet alleen te zijn met eventuele confronterende gedachten.

Wat te doen bij vervelingOm dus de vruchten te plukken die verveling biedt – een kans tot introspectie – zul je dus niet méér prikkels en nieuwigheid moeten opzoeken, maar zo weinig mogelijk.

Meegaan in je verveling —  3 manieren waarop

Jij gaat dus géén moestuintje aanleggen en al helemaal niet kokkerellen met die aardpeer. Wat wél? Helemaal niets behalve eens goed je gedachten op een rij zetten.

Volgens Eastwood zijn er een aantal manieren om dat te doen:

1. Mediteer regelmatig —  geef confronterende gedachten een plek

Eerder zou mediteren het laatste zijn geweest waaraan je zou denken als je je verveling wil tackelen.

Nu je weet dat verveling een mentale staat is, voelt het misschien logisch dat meditatie helpt om anders tegen verveling aan te kijken. Het helpt je in te zien dat verveling geen dreigend iets is en het helpt je die negatieve en confronterende gedachten een plek te geven.

Mediteren geeft je de kans te kijken naar de achterliggende oorzaken wáárom je rust uit de weg gaat en maar steeds druk bezig blijft.

Dat hoeven trouwens geen ellenlange sessies te zijn —  5 minuten per dag is voldoende om die onrust waarvoor verveling zorgt te gebruiken als een momentje van introspectie.

2. Wees creatief met je gedachten —  laat ze de vrije loop

In plaats van te zoeken naar externe stimulans, gebruik je jouw verveling om je brein te voeden met creativiteit. Je gedachten krijgen namelijk zodra jij je verveelt de kans vrij rond te dwalen — laat dat toe.

Stop dus met jezelf te entertainen door middel van je smartphone en kijk je waar je gedachten stranden. Schrijf ze op, verwoord ze door middel van ‘free writing’ of leg ze vast in kleur — in een mindmap bijvoorbeeld!

Volgens Eastwood is dit een uitstekende manier om je verveling te benutten. Wie weet tot welke geniale ideeën je komt!

Wat te doen bij verveling

3. Doe klusjes — voer taken met aandacht en precisie uit

Tot slot helpt het uitvoeren van saaie en eentonige klusjes. Het verandert jouw kijk op verveling, zegt Eastwood.

“Het maakt ons nederig, iets dat we in onze samenleving zijn verleerd.”

Dat klinkt misschien wel erg filosofisch, maar volgens hem bouwt het met aandacht en precisie uitvoeren van makkelijk taken een gevoel van trots bij ons op.

Dat betekent echter niet dat jij voortaan die stapels saaie dossiers gaat doorpluizen zodra jij je verveelt!

Denk aan klusjes zoals het doen van de vaat of het lappen van de ramen — klusjes waarbij jij niet hoeft na te denken, maar simpelweg kunt wegdromen. Die doe je. Je leert volgens Eastwood hierdoor beseffen dat het niet gaat om of iets nieuw en spannend is. Je ontdekt dat het gaat om de manier wáárop je iets doet.

En dat is een mooie manier om naar verveling te kijken…

Dus, wat te doen bij verveling?

Verveling, het blijkt dus meer te zijn dan lusteloos op de bank neerploffen en nergens zin in hebben. Het is een mentale staat waarin jij zelfreflectie uit de weg gaat en dit wanhopig probeert op te vullen met externe prikkels.

Zonde, want het bleek volgens psycholoog Eastwood een uitstekende kans te zijn om jezelf te herontdekken.

Hoezo ook alweer?

  • Verveling is niet meer dan het negeren van een reflectiemoment.
  • Omdat verveling allerlei confronterende gedachten oproept en ons dwingt om uit onze comfortzone te stappen, gaan we het dan ook uit de weg.
  • Dit krampachtig negeren en opvullen zorgt er vervolgens voor dat je dwangmatig en zelf-saboterend gedrag gaat vertonen én verkort je concentratiespanne.
  • Uitstelgedrag, depressies en angststoornissen zijn dan ook niet ver van je verwijderd.

De oplossing?

Ga mee in je verveling —  benut het. Het tegengaan van verveling door zogenaamd druk te zijn, werkt alleen maar averechts.

Wat volgens Eastwood dan ook het antwoord is op “wat te doen bij verveling”?

  1. Mediteer regelmatig. Dit helpt je om te gaan met confronterende gedachten die verveling naar de oppervlakte brengt.
  2. Wees creatief. Door je gedachten te laten dwalen geef je jezelf de kans nieuwe ideeën te ontwikkelen in plaats van ze af te klemmen door meteen naar externe stimulans te zoeken.
  3. Doe klusjes. Je bezig houden met saaie en eentonige handelingen helpt je te beseffen dat niet alles nieuw en spannend hoeft te zijn, maar toont aan dat je ook tevredenheid kunt creëren uit eenvoud.

Meer weten?

Constant druk blijven blijkt dus een manier te zijn om die verveling maar niet te hoeven voelen, ongeacht of je op dat moment werkelijk productief bent. Ontzettend zonde van je tijd natuurlijk. Volg daarom eens onze cursus Time management.

In minder dan 1 dag leer jij alles over hoe jij je workflow verbetert! Wie wil er immers niet efficiënter werken en daardoor meer tijd overhouden (zónder je daarbij te vervelen).

We zien je daar!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog