Proberen collega’s je nog steeds wijs te maken dat ze productief zijn omdat ze e-mailen, bellen en een klant helpen ‘prima’ met elkaar kunnen combineren?

Het ziet er misschien efficiënt uit, maar dat is het absoluut niet. Multitasken bestaat namelijk niet. Wetenschappers hebben al lang aangetoond dat het menselijk brein dit simpelweg niet kan. Wat er gebeurt wanneer wij denken te multitasken, noemen wetenschappers ‘switchtasken’. Dit houdt in dat onze aandacht wisselt tussen verschillende taken. Het gevolg van switchtasken is dat het veel meer mentale energie en tijd kost dan één klus tegelijk doen. Wil je hier meer over weten, lees dan eens het boekje Mulitasken bestaat niet van Dave Crenshaw.

Naast “multitaskende” collega’s is het ook verstandig om op je hoede te zijn voor voor de computer en smartphone waarmee je dagelijks werkt. Kijk maar eens naar de opzet van de meeste besturingssystemen op computers. Valt het je ook niet op dat ze ons verleiden tot multitasken? Een simpel voorbeeld is de taakbalk onderin het beeldscherm. Hiermee kun je makkelijk meerdere programma’s tegelijk openen en ze door elkaar gebruiken (vooral de mensen die erg handig zijn met de toetsenbordcombinatie: ALT+TAB). En dan je smartphone… Daar komen – als je net lekker aan het werk bent – allerlei berichten en gesprekken op binnen. Zonder dat je het in de gaten hebt, vormen computers en smartphones dus de basis van het probleem van multitasken.

Gebruik je naast je computer en smartphone ook nog een tablet? De meeste tablets blijken nog niet echt een zinvolle plaats verworven te hebben in het leven van mensen. Er wordt wat mee gesurft op het internet, filmpjes bekeken en e-mail gecheckt. Maar dat is het dan ook wel. En dat terwijl tablets een mooie eigenschap hebben die uitstekend past bij onze hersenen: je kan er één ding tegelijk op doen. Zo word je minimaal afgeleid en is een tablet voor bepaalde werkzaamheden dus eigenlijk uitstekend in te zetten. Zet je tablet daarom vanaf nu slim in en zorg dat het een prachtige productiviteitsmachine wordt waarmee je geconcentreerd kunt werken.

Gebruik je tablet bijvoorbeeld voor:

  1. Bijblijven in je vakgebied (lezen en video’s bekijken)
  2. Ideeën genereren en uitwerken (schrijven)
  3. Plannen en overzicht houden (lijstjes maken, mindmappen etc.)

Waarom je efficiënter werkt op een iPad (of andere tablet)

Tip: bekijk eens de volgende handige apps waarmee je gelijk met de bovenstaande ideeën aan de slag kunt:

Feedly: waarmee je je eenvoudig kunt abonneren op de favoriete websites in je vakgebied en deze overzichtelijk kunt bijhouden zonder dat je de websites zelf telkens los hoeft te bezoeken in je browser. Interessante artikelen die je tijdens het struinen door de artikelen in Feedly tegenkomt, kun je handig opslaan in de app Pocket (zie hieronder) om later te lezen op een daarvoor geschikt moment.

Pocket: om leeswerk, artikelen en video’s die je hebt gevonden makkelijk op te slaan zodat je ze later kunt lezen op bijvoorbeeld je tablet. Onderweg, lekker thuis op de bank of na het ontbijt om je dag inspirerend te beginnen.

iA Writer: om zonder afleiding je opgedane inspiratie te kunnen opschrijven en verder uitwerken.

Noot: dit artikel is geschreven op een iPad met Logitech Ultrathin keyboard in de app Byword.

Meer weten?

Wil je nou weten hoe jij je leven nóg productiever kunt maken – ook buiten jouw smartphone en andere technologische snufjes om? Volg dan eens een cursus Time Management. Alleen, op één van onze locaties. Of toch met je team.

In minder dan 1 dag leer jij hoe je op een slimme en efficiënte manier kunt omgaan met die dagelijkse stortvloed aan ad hoc zaken en andere afleidingen. Want laten we eerlijk zijn, jouw smartphone en iPad zijn niet geheel de boosdoener voor de chaos in jouw (werk)leven – jouw workflow zou ook best opgefrist mogen worden.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog