Mariniers worden opgeleid met een top-mentaliteit. Ze zijn gedisciplineerd, gemotiveerd en gepassioneerd. Hoe doen ze dat? Geef acht! – en lees deze 3 schop-onder-je-kont-commando’s voor het op scherp zetten van je time management.

Wat is de overeenkomst tussen het time management van een een marinier en dat van een kantoorwerker? Nee, dit is geen grap. Ook geen raadsel. Want het antwoord ligt meer voor de hand dan je zou denken. Als kantoorwerkers hebben we het vaak zwaar te verduren. Net als mariniers. Weliswaar dragen we het gewicht dat in stressvolle situaties op ons drukt niet op onze schouders, maar in ons hoofd. En net als mariniers hebben we met regelmaat een oppepper of een schop onder onze kont nodig om het slagveld in te trekken.

Hoe mariniers werken

Hoe gaan mariniers met zwaar werk om? En hoe motiveren zij zichzelf en elkaar? Zwaar werk en stressvolle situaties overwin je volgens hen namelijk niet alleen door je spierballen aan te spannen, het is ook een kwestie van je hoofd gebruiken. Zoals ik al zei: breinwerkers en mariniers, we lijken meer op elkaar dan we allebei waarschijnlijk voor mogelijk houden. Mariniers trainen hun mentale spieren heel anders dan hun fysieke spieren, maar allebei werken ze er net zo hard aan. Opbouwende en motiverende leuzen en commando’s moeten de mentale spieren sterk maken. Dus misschien moeten we dat eens wat meer doen. Nee, ga je collega niet uitschelden of omver schreeuwen (zelfs als het opbouwende leuzen betreft). Versterk je mentale spieren door de generaal in je hoofd je af en toe streng te laten toespreken. Met deze typische mariniers-leuzen bijvoorbeeld, die volgens mij net zo goed voor kenniswerkers gelden:

#1: “Voel je je ongemakkelijk buiten je comfortzone? Wen er maar aan!”

De enige plek waar je kunt groeien is buiten je comfortzone. Dat is wat mariniers weten. Een training begint daarom vaak met een test of een handeling die hen dwingt zich buiten hun comfortzone te bewegen. Door extreme fysieke omstandigheden bijvoorbeeld. De ‘surfmarteling’-techniek is er één waarbij de mariniers arm in arm in de bedding van de zee moeten gaan liggen tot ze een vroeg stadium van onderkoeling hebben bereikt.

time-management-mariniers-3

Wanneer ze deze situatie hebben doorstaan, weten ze dat ze alles aankunnen. Dat betekent niet dat je de airco op kantoor op 5 graden moet zetten om buiten jouw comfortzone te komen. Maar daag jezelf eens op een andere manier uit. Geef jezelf een kick. Neem een koude douche in de ochtend, ga eens op een andere locatie zitten tussen onbekende collega’s, neem het voortouw in een vergadering, doe iets dat je nooit eerder gedaan hebt.

Want mariniers weten: het leven zorgt er op natuurlijke wijze voor dat je nu eenmaal regelmatig buiten je comfortzone zult verkeren. Leer er mee omgaan, zodat je je ongemakkelijkheids-spieren getraind hebt vóór het zover is – en je alles aankunt dat op je pad komt. Daarnaast is alles buiten je comfortzone de plek waar je creativiteit stimuleert en je zelfvertrouwen opbouwt.

#2 “Beweeg, schiet, communiceer!”

Om een missie succesvol te laten verlopen, moet je als marinier drie vaardigheden perfect onder controle hebben. In deze volgorde.

Beweeg: je moet als individu en als team constant in een vloeiende beweging vooruitgang boeken. Elk individu weet hoe (verantwoordelijkheden, taken etc.) hij zich moet bewegen om het team tot een geoliede machine te maken.

Schiet: spreekt voor zich. Weet wat je doel is en schiet met scherp. Bepaal hoe een project er afgerond uitziet en weet welke acties essentieel zijn om het project vooruit te helpen en voer deze efficiënt uit.

Communiceer: wanneer het schot gelost is, moet iedereen weten wat de eerstvolgende beweging (actie) is. Alle teams bij de marine weten vlekkeloos met elkaar te communiceren. Niet alleen op het slagveld in actie, maar ook daarvoor en daarna. Regelmatige, open en transparante communicatie is te allen tijde essentieel in de strijd.

time-management-mariniers-4

#3 “De enige simpele dag was gisteren”

Een meer individuele mentale oppepper, om je discipline-spieren te trainen. Alleen door elke dag een stapje verder te gaan, kom je vooruit – en kun je excelleren binnen je vak of functie. Elke dag zou een strijd om vooruitgang moeten zijn. Niet door jezelf uit te putten, maar door jezelf uit te dagen. Alleen zo blijf je gemotiveerd en bereik je je persoonlijke en zakelijk doelen daadwerkelijk.

Hoe borg je deze vooruitgang? Een essentieel onderdeel van elke effectieve time management aanpak is om aan het einde van de dag enkele minuten te evalueren hoe het is gegaan en bepalen hoe je ‘strijdplan’ (planning) er voor morgen uitziet. Dit kun je doen met behulp van je takenlijst en agenda.

Wekelijks is het van belang om op een meer strategisch niveau terug te blikken, vooruit te kijken en je voortgang te bepalen aan de hand van de  deadlines van je projecten. Voor dit laatste is het van belang dat je een goed time management systeem hebt waarin je je projecten en de bijbehorende taken overzichtelijk kunt managen.

Geïnspireerd geraakt? Dat was de bedoeling. Maak van je kantoor of je werkdag dus gerust een slagveld en trek ten strijde!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog