6 tijd weetjes die je hoofd in de knoop brengen

Wenkbrauwen zullen niet onopgetrokken blijven, hersenpannen wel overgekookt en jij zult de rest van de dag versteld blijven staan van deze hoogst opmerkelijke tijd weetjes. Kennis die je idee van tijd voor altijd op z’n kop zal zetten. En, die het straks ook goed doet bij de koffie automaat.

Alles wat we doen zetten we tegenover de tijd die we er voor hebben. Pomodoro’s doen we in 25 minuten, pauze nemen in 20, een gemiddelde vergadering duurt er 30 en elke dag nemen we een uurtje de tijd voor een boek. De wekker gaat om zeven en de dag start om negen. Elk jaar vieren we onze geboortedag en… Ga zo maar door. Onze tijd is ons leven.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Hier op timemanagement.nl hebben we het daarom voortdurend over die kostbare tijd en hoe je hem zo slim mogelijk indeelt. Omdat het je leven kan verbeteren. Al is het je leven van 9 tot 5, of een slimme tip die je elke avond toepast. Een verbetering van de manier waarop jij met je waardevolle tijd omgaat, is ons doel.

Tijd weetjes die je wereld heel even stil zetten

Vandaag gaat het even niet om de invulling of het gebruik van je tijd, maar om de tijd zelf. Het is namelijk zo’n opmerkelijk fenomeen, dat we er niet uitgesproken over zouden kunnen raken als we alles zouden bespreken. Zo oneindig als een zwart gat, is het.

Om je die tijd te besparen, heb ik de 6 opmerkelijkste tijd weetjes voor je op een rij gezet. Een waarschuwing is op zijn plaats: sommige tijd weetjes zijn werkelijk hersenkreukelend bizar…

6. De tijd bij je voeten gaat langzamer dan bij je hoofd

Hoe dichter je bij de aarde bent, hoe langzamer de tijd gaat. Geen enorme verschillen, want dan zou het helemaal mis gaan, maar er is een verschil. Sta je op de top van de Mount Everest dan duurt een jaar 15 microseconden korter dan op zeeniveau.

tijd weetjes_

Heeft iets te maken met zwaartekracht, volgens Einstein. En we noemen het: ‘gravitationele tijddilatatie’ (goed onthouden als je dit weetje over tijd straks correct wil quoten tijdens je pauze) – een onderdeel van zijn relativiteitstheorie. Niet meer dan 2 centimeter maakt al een verschil in tijd, volgens meetstudies.

Belangrijk, als je wil weten welke tijd het nu precies is. En dat weet er eigenlijk maar eentje…

5. Er is maar één klok die goed loopt

De strontium klok is de enige échte klok met de enige échte tijd. De komende 15 miljard jaar in elk geval (gelukkig recentelijk verbeterd; eerst was het de komende 5 miljard jaar – pfieuw). Hij heet zo omdat er een paar duizend strontium-atomen bij elkaar worden gehouden en omringd door lasers. De trillingen van de atomen worden gemeten door de lasers, die zo de exacte tijd bepalen (430 biljoen trillingen = 1 seconde).

Je horloge gelijk zetten met deze klok heeft weinig zin. Na een tijdje loopt-ie vanzelf weer voor. Ja, vóór. Heeft te maken met een steeds langzamer draaiende aarde, waar de strontium klok dus wel rekening mee houdt en ons horloge niet. Daar over gesproken…

4. Elke dag duurt steeds iets korter

Komt door die steeds langzamer draaiende aarde. Niets om je zorgen over te maken, alleen wetenschappers en technici krijgen er grijze haren van.

Om de zoveel tijd moet er namelijk een schrikkelseconde toegevoegd worden om onze klokken gelijk te houden met de draaiende aarde. Komt allemaal door de aantrekkingskracht met de maan die steeds groter wordt (je weet wel, eb en vloed en zo).

Elk jaar duurt daardoor 1,7 milliseconde korter. Iets dat om de zoveel tijd gecompenseerd moet worden, met die schrikkelseconde. Nu zul je misschien denken: “Hoe gaat die ene seconde nou het verschil maken?” Nou, voor de wetenschappers en technici van over een paar duizend tot miljard jaar; heel veel.

Even voor je beeldvorming: in tijd van de dinosauriërs duurde een jaar 370 dagen. Daar zijn er dus al 5 van af gesmokkeld door die maan; als dat zo door zou gaan zou er helemaal niks meer kloppen van ons tijdstelsel en kunnen we de hele boel wel opdoeken.

tijd weetjes tips

3. Een mens leeft 2,1 gigaseconde

Schud je wel even wakker als we het zo stellen, hè? Een seconde kun je je waarschijnlijk wel voorstellen. Één. Hier nog één. En nog één. Klopt, bijna.

Wat een seconde eigenlijk is, is: “de duur van 9.192.631.770 perioden van de radiatie corresponderend met de transitie tussen twee niveau’s van […] het caesium 133 atoom.”

Dát is een seconde. En als er daar 1000 van hebt, heb je een kiloseconde oftewel: 16,7 minuten. Een megaseconde (een miljoen seconden) levert je 11,6 dagen op en een gigaseconde (een miljard seconden) duurt 32 jaar.

In 2011 werd de gemiddelde levensverwachting van een mens vastgesteld op 2,1 gigaseconde. Je mag in dit leven dus wel op ruim 2 miljard seconden rekenen. O! Daar gaat er weer één! En nog één. Fijn, dit soort benauwende tijd weetjes…

Weten wanneer jij je eerste gigaseconde mag vieren? Reken het hier uit.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

2. Wij bestaan (relatief gezien) pas 2 minuten

Onzin? Wacht even, dan leg ik het uit. De aarde is 13,8 miljard jaar oud. Zou je al die miljarden jaren in 1 jaar proppen, dan zouden dino’s er tot 29 december zijn en zouden wij op 31 december om 11:58 pas de kop opsteken.

Wij maken pas zo’n 0,004% deel uit van de tijd hier op onze aardbol. Voel je je al nietig? Zijn we ook:

1. Nu bestaat niet

Het menselijk bewustzijn is een slome duikelaar. 18 milliseconden later komt alles binnen wat je waarneemt. Iets later dus dan het er echt is.

Of, in Einstein’s woorden: “Voor ons fysici is het verschil tussen verleden, heden en toekomst slechts een illusie.”

Een voorbeeld: als je een zonsondergang aan het bekijken bent, dan komen de stralen 8 minuten en 20 seconden later in jouw ogen aan dan ze bestaan. Door de snelheid van het licht, dus de tijd die het nodig heeft om jouw ogen aan te komen, plus de tijd die je ogen nodig hebben om het te verwerken. Zie jij de zon helemaal verdwijnen, dan is hij dus eigenlijk al bijna 10 minuten verdwenen.

En, al flink in de kreukels daar in de bovenkamer met deze weetjes van vader tijd? Nu goed onthouden dan, die weetjes over tijd, voor straks bij de koffie of het volgende moment dat je je eens serieus wilt bezinnen over wat je de rest van je tijd hier op aarde nog gaat doen.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X