“Laatkomers onderschatten hun tijd met 40%”, meldt onderzoek. Meteen het grootste probleem van De Laatkomers. Hoog tijd om dat te veranderen: 2 psychologen, 1 expert en verschillende wetenschappers hebben dé 3 gouden tips voor je.
Tja, laatkomer, ik weet dat het voor jou niet altijd pretje is. Dingen op je eigen tempo doen is heerlijk, maar de gezichten van de mensen die je een kwartier geleden zou ontmoeten en op standje donder staan; dat is wat minder. Je wil je relaties goed houden, maar dat te laat komen lijkt jou gewoon in het bloed te zitten! Je wíl niet te laat komen, maar het gebeurt je gewoon telkens weer.
Helaas zien degenen die altijd maar op je moeten wachten dat niet zo. Een werkgever zal je waarschijnlijk niet aannemen als je al te laat komt op je sollicitatiegesprek. De trein vertrekt gewoon, of jij er nu al bent of niet. En je afdelingsmanager zal je niet blijven matsen als je consequent als laatste de vergaderingen komt binnen geslopen, nadat die al begonnen is. Vrienden zijn misschien wat meer vergevingsgezind, maar nadat je hen voor de zoveelste keer hebt laten zitten is de maat bij hen ook wel vol. Zegt onderzoek, tenminste.
Te laat komen verpest je relaties (en jezelf) – volgens onderzoek
Het is bewezen dat je helemaal niet leuk gevonden wordt door anderen wanneer je altijd maar te laat komt. Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt namelijk letterlijk gelinkt met ‘een onaangenaam persoon zijn’.
“Hoe punctueler je bent, hoe aardiger en gewetensvoller je geacht wordt”, zegt onderzoek van de universiteit van Leipzig letterlijk.
Je daalt hoe dan ook altijd in andermans aanzien als je te laat komt en dat werkt altijd in jouw nadeel op lange termijn. Niet alleen door dat oordeel van anderen. Te laat komen is ook slecht voor je, omdat het directe fysieke gevolgen heeft! Een overdosis stress, onder andere.
“Te laatkomers hebben standaard meer stress”, bewees het onderzoek ‘Punctuality as a Personality Characteristic: Issues of Measurement’ in 1990 al.
Later voegde psycholoog en onderzoekster Pauline Walling daar op basis van eigen onderzoek nog aan toe:
“Mensen die chronisch te laat komen worstelen vaak met angsten, snel afgeleid zijn, tegenstrijdige gevoelens en andere interne psychologische staten”.
Allemaal feiten die bewijzen dat je eigenlijk helemaal geen laatkomer wil zijn. Maar waarom zijn we dan toch met zovelen? Maar liefst 1 op de 3 mensen is een laatkomer!
Hoe dat er ongeveer uitziet, volgens het ‘Who is late and who is early’-onderzoek:
Deelnemers kwamen van 15 minuten te vroeg tot 15 minuten te laat aan op afspraken. Precies op tijd waren er maar 3 van de 92. Meest voorkomend was 1 of 2 minuten te vroeg (17x) arriveren, daarna 1 of 2 minuten te laat arriveren (16x). 33 personen kwam in totaal te laat aan op hun afspraak in dit onderzoek, tegenover 57 die te vroeg arriveerden.
Hoor jij bij die relatief grote groep te laatkomers? Dan hoop ik dat je inmiddels beseft dat – als je betere relaties en minder problemen en stress wil – het nu toch écht tijd is om die gewoonte te veranderen. Hoog tijd. Precies de juiste tijd. Nét op tijd, voordat je te laat bent.
Nooit meer te laat te komen: 3 bewezen tips
Je hebt geluk; ik heb de beste tips voor je verzameld, afkomstig van psychologen, experts en hier en daar een wetenschapper.
1. Wees een tijd-pessimist (stop met ‘nog één dingetje doen’)
In de meest positieve omschrijving kun je jezelf als laatkomer het best als ‘tijd-optimist’ beschrijven. Jij schat de tijd die je hebt net iets optimistischer in dan die is; waardoor je dus tijd tekort komt. ‘Tijd-optimist’… Leuk om te zeggen, niet om te zijn. Je kunt namelijk veel beter een ‘tijd-pessimist’ zijn.
Ga er vanuit dat alles langer duurt dan je denkt. Die ene taak die je nog wil doen voordat je vertrekt, de weg naar je afspraak toe, je voorbereiding en daar misschien nog even naar het toilet: overschat de tijd die je nodig gaat hebben. Overschat hem ruim. Laatkomers onderschatten taken namelijk met zo’n 40 procent, zegt dit onderzoek. 40 procent! Dat is geen foutje, maar een royale misser qua tijdinschatting.
Dan kom je er bijvoorbeeld achter dat je helemaal geen tijd hebt om “de planten nog even gauw water te geven…” of “nog héél snel m’n mail checken…”. Een klassieke fout, met garantie op te laat komen.
Organisatie-expert Julie Morgenstern benoemt de klassieke ‘eerst nog één dingetje doen’-fout als volgt:
“Ik ben er van overtuigd dat dit een een psychologisch gedreven probleem is. Je hebt het gevoel dat je dingen moet doen, dus schuif je er nog één of twee dingen tussen voordat je vertrekt.”
Stop dus met die ‘één of twee dingen’ en spreek met jezelf af om zeker 15 minuten te vroeg aan te komen op je afspraak. Dan heb je het waarschijnlijk langer uitvallen van de reistijd en je plasbeurt netjes ingecalculeerd. Resultaat: je komt precies op tijd aan.
Mocht je het idee van daadwerkelijk een kwartier te vroeg aankomen écht niet kunnen uitstaan, zorg dan voor wat nuttig werk of leesvoer om op te pakken in die tijd (met je smartphone of tablet bijvoorbeeld). Zo kun je het misschien wel verkroppen – én kun je nog steeds ‘dingen doen’, zonder dat te laat komen dan.
2. Draag een horloge (nee, je smartphone-klok telt niet)
Een horloge kan je redding zijn. Zo’n klein klokje om je pols doet namelijk maar één (belangrijk) ding: jou vertellen hoe laat het is, en hoeveel tijd je dus nog hebt voordat je moet vertrekken. Niets meer en niets minder.
En dát is er juist zo cruciaal aan: dat het alléén dát doet. Je tijd op je telefoon checken gaat namelijk net zo makkelijk, maar die is gemaakt om je met allerlei ditjes en datjes te verleiden tot multitasken (wat typisch iets is voor laatkomers, volgens dit onderzoek). Voor je het weet klik je namelijk op het inbox-icoontje of ben je je WhatsApp aan het checken. En zo zit je alweer ‘één of twee dingen’ te doen waar je helemaal de tijd niet voor hebt.
Voorkom dus dat je telefoon je verleidt tot allerlei multitask-toestanden en gebruik gewoon je goeie ouwe horloge dat maar één ding kan: je vertellen wanneer het tijd is om te vertrekken (15 minuten eerder dan je denkt).
3. Werk aan je geweten (zegt de wetenschap!)
Het spijt me, maar de kans is groot dat je het als laatkomer hebt: een gebrek aan een gezond geweten. Of inlevingsvermogen. Volgens psychologe Susan K. Whitbourne van de universiteit van Massachusetts tenminste. Zij ziet een duidelijke link tussen chronisch te laat komen en weinig inlevingsvermogen hebben.
“Te laat komers zien situaties alleen vanuit hun eigen oogpunt.”
De oplossing is voor deze egocentrische instelling is volgens Whitbourne om je empathie (inlevingsvermogen) wat aan te zwengelen. Bedenk je eens hoe het is voor een ander om op jou te zitten wachten.
“Plaats jezelf eens in de positie van degene die op je wacht. Hoe zou jij je voelen als je maar nutteloos zit te wachten op iemand die altijd te laat is?”
Hoe voelt dat? Teleurstellend? Verdrietig? Boos? Eenzaam? Onzeker? – Dat is toch niet wat je wil voor die ander, of het nu je baas is of een vriend?
Nee, natuurlijk niet. Dus hecht op basis van dát gevoel wat meer waarde aan op tijd komen. Bouw wat geweten op richting de persoon die je laat wachten en richting jezelf. Een extra goed idee, want volgens het eerder genoemde onderzoek ‘Who is late and who is early’ zijn op tijd komers vaak gewetensvolle mensen.
En omgekeerd evenredig zijn gewetensvolle mensen weer punctuele mensen – precies om de hier boven genoemde reden. Ze beseffen hoe het voor anderen is als die op hen zitten te wachten, en willen dat vermijden. Dat kun jij toch ook wel?
Op tijd komen draait namelijk helemaal om op tijd willen komen.
“Kijk naar de nadelen van te laat komen en naar de voordelen van op tijd zijn”, adviseert Morgenstern om je daar mee op weg te helpen.
Simpel:
- Voordelen van op tijd komen: er zit niemand op je te wachten, mensen vinden je ‘aangenaam’ en je bent ‘gewetensvol’.
- Nadelen van te laat komen: er zit iemand op je te wachten, je wordt onaardig gevonden en jij zit met een bulk stress.
Als je dat bewustzijn van ‘op tijd willen komen’ dan nog combineert met de praktische trucs van het horloge, de extra 15 minuten en het laten liggen van ‘nog-even-dit’-taken, dan kan het niet meer stuk.
Jij gaat voortaan op tijd komen. Of op zijn minst je best doen om het elke keer voor elkaar te krijgen. Na een tijdje zul je merken dat het vanzelf gaat – en jouw vrienden en collega’s je plotseling niet meer bestempelen als de eeuwige ‘laatkomer’, maar als aangename ‘op tijd komer’. Wel zo fijn. Voor je baan, je relaties – o, en jezelf.
Kun je het in je eigen tijd zo rustig aan doen als je wil 😉
Meer leren over slimmer leven en werken?
Volg onze één-daagse cursus time management! Krijg je niet alleen tips om beter te plannen, maar ook om meer tijd te maken voor leuke dingen, slimmer om te gaan met werkzaken en in het algemeen slimmer te leven.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog