Maar liefst drie op de tien Nederlanders werken liever niet met collega’s in de buurt. Dit blijkt uit onderzoek van Tijdwinst.com onder 1.029 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. De behoefte aan privacy komt mogelijk door een gebrek aan concentratie, want 33 procent van de respondenten vindt dat collega’s hen te veel afleiden onder werktijd.

Een derde wordt te veel afgeleid door collega’s

Vooral veertigers hechten waarde aan persoonlijke ruimte. Zo verkiest maar 38 procent van hen een privéruimte boven het gezelschap van collega’s, tegenover 23 procent van de dertigminners. Opvallend genoeg is laatstgenoemde wel de meest afgeleide leeftijdsgroep (39 procent), zestigplussers hebben hier het minst last van (achttien procent). “Jongeren hebben over het algemeen meer bevestiging en steun van collega’s nodig en zien werk als een sociale bezigheid. Dat heeft te maken met leeftijd, maar ook met het ontstaan van een werkcultuur waarin plezier centraal staat”, zegt Björn Deusings, directeur en eigenaar van Tijdwinst.com: 

“Je kan als werkgever een deel van de afleiding voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor noise cancelling koptelefoons en goed afgeschermde werkplekken voor een betere focus.”

afleiding op het werk

Harder optreden

Even bijkletsen op de werkvloer is een mogelijke boosdoener. Zo ergeren vier op de tien respondenten zich weleens aan collega’s die onder werktijd veel over andere zaken dan werk praten. Deze ergernis leeft vooral onder dertigminners (42 procent), zestigplussers hebben hier het minst last van (29 procent). Een gesprek over het weekend kan ten koste gaan van kostbare werktijd en volgens een derde moet hun werkgever harder optreden tegen collega’s die tijd verspillen. Met 35 procent hebben vooral mannen behoefte aan zwaardere consequenties tegenover flierefluiten. Onder vrouwen bedraagt dit percentage 27 procent. 

Deusings: 

“Als manager wil je de efficiëntie en het verantwoordelijkheidsgevoel van werknemers zo groot mogelijk houden. Dagelijks persoonlijke vorderingen met het team bespreken kan hierbij helpen. Het naleven van harde deadlines is ook een goede tool tegen tijdverspilling. Daarbij is het wel belangrijk dat jij je medewerkers goed ondersteunt in het maken van een realistische planning.”

Privézaken

Als de werkgever niet voldoende optreedt tegen tijdverspilling, neemt een kwart van de Nederlanders het heft in eigen hand. Zij hebben hun collega weleens aangesproken op tijdverspilling onder werktijd, blijkt uit het onderzoek. Mannen doen dit veel vaker (32 procent) dan vrouwen (20 procent). Mogelijk storen mannen zich meer aan collega’s onder werktijd te veel dingen doen die niet met werk te maken hebben. Met 32 procent valt het hen in ieder geval vaker op dan vrouwen (26 procent). 

Deusings: 

“We werken bijna allemaal digitaal, in een online omgeving waar een groot deel van ons leven zich afspeelt. Dan is even internetbankieren of je partner appen onder werktijd vaak verleidelijk. Toch tellen al deze ogenschijnlijk kleine taakjes op een hele werkdag aardig bij elkaar op. Voor meer focus en efficiëntie kun je bepaalde websites op werklaptops blokkeren en duidelijke afspraken maken over het afhandelen van privézaken onder werktijd. Daarnaast is belonen van efficiëntie zinvol, wees daarin vooral creatief.”

afleiding op het werk

Verder lezen over dit onderwerp?

Over Tijdwinst.com

Tijdwinst.com verzorgt praktische cursussen, workshops en lezingen door heel Nederland, België en soms ook (ver) daarbuiten voor onze Engelstalige internationale klanten. De opleider is gespecialiseerd in slimmer (samen)werken en persoonlijke effectiviteit. Het is een onderneming die sinds haar oprichting in 1999 trainingen geeft onder het motto: 1 dag, praktisch en gegeven door échte experts. Ze verzorgen deze 1-daagse trainingen op het gebied van feedback geven, gesprekstechnieken, assertiviteit, time management, snellezen, thuiswerken en leidinggeven. Voor meer informatie, bezoek de website: https://tijdwinst.com/

Blijf op de hoogte

Volg Tijdwinst.com op Instagram en blijf dagelijks op de hoogte van de beste timemanagement tips. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief. En wil jij je nou nog meer verdiepen in productiviteit en persoonlijke effectiviteit, lees dan het boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Krijg meer gedaan in minder tijd!

Elke-dag-om-1500-uur-klaar-Boek-2048x2048