Introvert, extravert of toch ambivert? Jouw persoonlijkheidstype wijst uit hoe jij het beste werkt. Stop daarom met werken zoals ‘het hoort’ en kies je werkwijze aan de hand van je persoonlijkheid (met gratis persoonlijkheidstest!)

Introvert, extravert of ambivert — wie ben jij?

Of je het nu fantastisch vindt om in een groep te werken of toch efficiënter werkt vanuit een stille kantoorruimte, de werkwijze die jij prefereert vertelt veel over jouw persoonlijkheid.

Tot die conclusie kwam psycholoog Carl Jung toen hij hier in de jaren 30 onderzoek naar deed. Volgens hem bestaan er 3 persoonlijkheidstypen. Ieder met een eigen voorkeur voor bepaalde denk- en gedragspatronen.

… en die uiten zich op de werkvloer:

Introvert

Introverte mensen ‘laden’ zich op door een tijdje op zichzelf te zijn — even weg van alle collega’s en sociale interacties. Daarnaast vind je het als introvert wellicht fijner om met kleine, intieme groepen te werken. Dat wil echter niet direct zeggen dat je verlegen bent, het geeft je gewoonweg de kans om beter over zaken na te denken.

Extravert

Een extravert persoon krijgt daarentegen juist energie van de aanwezigheid van veel mensen. Te lang alleen zijn, dát put jou juist uit. Je vindt het vaak dan niet vervelend om in de spotlight te staan en gaat graag interacties met (nieuwe) mensen aan.

Ambivert

Ambiverts vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken en zijn volgens dit onderzoek de grootste groep: 68% van de mensen schijnt deze persoonlijkheid te hebben.Ambiverts voelen zich comfortabel in zowel kleine groepen als een drukke sociale gelegenheden, afhankelijk van de situatie. Ze laden op door regelmatig tijd voor zichzelf te nemen, maar natuurlijk ook weer niet te lang.‘Balans’ is het sleutelwoord voor een ambivert.

Zwart-wit misschien, maar toch is het ontzettend nuttig zijn om te weten bij welk van de drie types jij het dichtst in de buurt komt.

Je kunt op die manier namelijk inspelen op je sterke punten, je zwakheden aanpakken én je rol binnen een team versterken.

Want om goed te kunnen samenwerken met anderen, zul je niet alleen moeten weten hoe zij in elkaar steken, je moet ook je eigen persoonlijkheid kennen.

En twijfel je nu of je een extravert bent, een introvert persoon of iets ertussenin, doe dan deze test.

Met de uitslag op zak kun je vervolgens de werkwijze ontdekken die het beste bij jouw persoonlijkheid past.

Introvert extravert of ambivert — bereid je werk door

Productief werken als je een introvert bent — 4 tips

Ben jij een introvert, dan zul je soms moeite hebben met het werken in grote groepen. Toch zijn er een aantal manieren om jouw kracht als introvert te benutten:

1. Werk in een rustige omgeving

Jouw introverte brein komt niet tot zijn recht zodra je iedere dag in een drukke sociale omgeving werkt, zo’n kantoortuin bijvoorbeeld. Jouw collega’s vinden het misschien wel fijn om direct zaken te kunnen bespreken, jij voelt je aan het eind van de dag toch echt uitgeput.

Wees daarom niet bang om geregeld een stille ruimte op te zoeken waar jij op je gemak kunt werken — een lege vergaderzaal bijvoorbeeld Een andere mogelijkheid is om thuiswerken te overwegen

Wil je over dat laatste nou meer weten, check dan zeker eens dit (dit óf dit) artikel. Daar lees je de nieuwste tips voor thuiswerken. Zoals hoe je thuiswerken met kinderen laat slagen, en waar moet je nieuwe werkomgeving nou aan voldoen? De Checklist Thuiswerken vertelt het je!

2. Focus je op één-op-één meetings

Daarnaast vind je het als introvert misschien verschrikkelijk om in een groot team te werken, toch kom je hier vaak niet onderuit.

Vervul gewoon je rol in de groep, maar verleg de focus zeker naar één-op-één meetings. Als introvert kun je namelijk ontzettend goed luisteren, beschouwen en reflecteren.

3. Leg je toe op ‘deep work’

Ook zul je regelmatig te maken krijgen met kleine, oppervlakkige projecten — ‘shallow work’. Dat is prima, die horen er ook bij. Toch kun je jouw introversie nuttiger gebruiken.

Introverten blinken namelijk uit in het uitvoeren van zware concentratieprojecten; taken waar je langer tijd aan kunt besteden en waar je echt ingaat op een probleem. Zogenaamd ‘deep work’.

Benut daarom jouw ‘superkracht’ door bij de volgende taakverdeling te kiezen voor dit soort klussen.

4. Bereid sociale aangelegenheden voor

Als introvert komen vaak pas later – zodra je op jezelf bent – ideeën op gang. Vooraf bekijken wat er op de agenda staat, geeft jou de kans je hierop voor te bereiden.

Je hoeft als introvert dus niet je hele werkwijze om te gooien om je staande te kunnen houden op de – vaak extraverte – werkvloer:

Zoek simpelweg iets vaker de de rust op, houd liever één-op-één meetings en richt je vooral op het lang en goed uitvoeren van één taak. En heb je dan toch te maken met overweldigende groepsprojecten, bereid dit dan – in je eentje – voor.

Zo blijf je toch trouw aan je introverte karakter, maar laat je het niet je productiviteit in de weg zitten.

Introvert extravert of ambivert. Dé workflow die past bij jouw persoonlijkheid.

Haal als extravert meer uit je productiviteit — 3 tips

Als extravert zul je daarentegen gebruik moeten maken van jouw voorliefde voor prikkeling van buitenaf.

3 tips die daarbij helpen:

1. Zoek stimulans op

Een stille werkruimte zorgt er bij jou juist voor dat jij je minder creatief bent. Jij hebt ‘achtergrondruis’ nodig, zoals het gemompel van collega’s, muziek of de mogelijkheid om even een kopje koffie te halen wanneer de inspiratie op is. Gebruik dit.

Blijf niet de hele dag achter je bureau zitten, maar ga eens een blokje om of haal koffie voor de rest van je team. Ook regelmatig van werkplek wisselen, bijvoorbeeld eens werken vanuit dat koffietentje, zal je productiviteit goed doen.

2. Blijf bezig, maar met mate

Terwijl anderen het misschien overweldigend vinden, zo’n drukke agenda, geeft het jou energie. Maak hier gebruik van door je toe te leggen op grote projecten met meerdere taken. Houd jij je namelijk bezig met projecten waarbij je langdurig moet focussen op één taak, dan raak je snel verveeld.

Onthoud wel dat druk in de weer zijn energie geeft, maar sla er niet te veel in door. Je wil geen burn out oplopen.

3. Neem tijd voor een sociaal moment

Als extravert krijg jij energie van sociale interacties. Toch heb je meer nodig dan die dagelijkse meeting met een groep collega’s.

Neem daarom gedurende de dag een aantal momenten waarin je bewust contact legt met een ander persoon. Ga bijvoorbeeld samen lunchen, las een verplichte ‘fika’ in, of werk vanuit een gedeelde flexruimte zodra je vanuit huis werkt.

Vind je hoognodige stimulans:

Wissel van werkplek of werk buiten deur, werk aan een project waarin je veel afwisseling hebt, en neem gedurende de dag een moment om met anderen te ‘socializen.’

Onthoud dat iedere persoonlijkheid om een andere aanpak vraagt. Wat qua productiviteit voor extraverte mensen werkt, werkt niet automatisch voor introverten — en dat is oké.

Introvert extravert of ambivert - dit werkt voor jou

Ambivert? Combineer de introvert/extravert tips + deze

Als ambivert bezit je zowel eigenschappen van introversie en extraversie. Hierdoor kun jij je eigenlijk heel goed aanpassen. Gebruik dit je voordeel.

1. Maak gebruik van je flexibiliteit

Ga na welke taken jij vandaag gaat doen en met welke mensen moet samenwerken.

Een project waarvoor je veel concentratie moet opbrengen, verloopt minder goed in een kantoortuin. Zonder jezelf dan af. Blijk je na een poos behoefte te hebben aan stimulans, zoek dit dan op: ga bijvoorbeeld een blokje om.

Maak gebruik van het beste van twee werelden.

2. Onderzoek wat voor jou werkt

Omdat jouw ambiverte persoonlijkheid van moment tot moment verschilt, zul je moeten blijven onderzoeken wat jij lekker vindt werken. Afhankelijk van de situatie, je humeur en je concentratie zul je merken dat bepaalde tips beter bij je aansluiten dan anderen.

Kijk daarom wat bij jouw werkwijze past. Krijg jij vandaag meer werk verzet door in je eentje te werken, prima. Denk je toch productiever te kunnen zijn wanneer je in teamverband werkt, ook goed. Experimenteer.

Waar het tenslotte om draait…

… is dat jij jouw persoonlijkheidstype kunt gebruiken om je workflow te verbeteren. Dit betekent echter niet dat jij krampachtig blijft vasthouden aan jouw rol. Het is belangrijk dat jij regelmatig buiten je comfortzone treedt en dingen probeert die misschien eng of ongemakkelijk zijn.

Als introvert zal dat misschien inhouden dat je iets vaker in grote groepen werk of jezelf in de spotlight zetten. Extraverten hebben er baat bij vaker te delegeren.

Je hebt namelijk niet altijd de luxe om te werken volgens ideale werkomstandigheden. Op het eind van de dag gaat het erom dat je compromissen sluit, zodat je in je eigen tijd kunt ‘opladen’ en de dag erna klaar bent om samen te werken met een heerlijke mix aan persoonlijkheden.

Meer weten? Volg een training Time Management

Ongeacht welk persoonlijkheidstype je hebt, er zijn een aantal productiviteitstips die voor iedereen gelden. Benieuwd welke dat zijn? Volg dan eens een 1-daagse cursus Time Management.

Hier leer je aan de hand van de nieuwste tips en trucs productiever en efficiënter werken — ongeacht of je een introvert, extravert of ambivert bent. Zo’n training Time Management is immers voor iedereen handig 😉

Volg je onze training liever met je collega’s, overweeg dan de training Effectief Thuiswerken voor Teams. Daar leer je al het bovenstaande, met als kers op de taart: samenwerken

Introvert extravert of ambivert's werken zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog