De heilige graal van topprestaties leveren: Energy management. Iets waar topsporters alles vanaf weten en waar je als druk bezette kantoorwerker veel van kunt leren. De energie-piramide bijvoorbeeld, is dé praktische manier om je energie – en daarmee je tijd te managen op topniveau.

Wat komt aan bod:

  1. De fysieke laag
  2. De emotionele laag
  3. De mentale laag
  4. De spirituele laag

Iedereen heeft dezelfde 1440 minuten in zijn dag. Het verschil zit hem in hoe wij in die tijd met onze energie omgaan: die is namelijk variabel. Deze visie en bijbehorende aanpak wordt ook wel ‘energy management’ genoemd. En wie kan er nu beter zijn energie managen dan topsporters? Exact. Zij weten als de beste: hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je uit je tijd kunt halen.

De Energie Piramide van Schwartz en Loehr toont aan dat wij als topsporters op kantoor net zo goed met onze energie kunnen omgaan als de topsporters op het veld, in de ringen en op de baan…

Topsport op kantoor: ontdek de Energie Piramide

De Energie Piramide wordt onthuld in Tony Schwartz en Jim Loehr’s boek ‘The Power of Full Engagement’, waarin zij onderzoek deden onder topatleten naar de wijze waarop zij hun energie managen – en ons vertellen wat wij daar als gewone stervelingen van kunnen leren.

De Energie Piramide is een 4-laags energie-systeem dat wel wat weg heeft van de piramide van Maslow: verschillende lagen die direct met elkaar verbonden zijn en gecombineerd voor een optimaal resultaat zorgen.

Energy management. maslow

De Energie Piramide uit ‘The Power of Full Engagement’

De Energie Piramide van Schwartz en Loehr bestaat uit een basislaag die staat voor fysieke energie, een laag daar boven van emotionele, een van mentale en een van spirituele energie.

Topsporters hebben volgens hun onderzoek namelijk niet alleen een lichaam dat in topconditie moet zijn (fysieke laag). Het verschil tussen sport en topsport zit hem in een combinatie van alle energie-lagen die in topconditie zijn. Ze moeten emotioneel stabiel zijn, mentaal door kunnen zetten wanneer ze denken dat ze niet meer kunnen en spiritueel hun motivatie vinden om door te stoten naar het hoogste niveau.

Hoe dat zit?

Het idee achter de piramide is eenzelfde als die van Maslow: de ene laag in de piramide kan niet zonder de ander. De onderste laag is de basis, waarop de laag er boven kan worden gebouwd. Zo gauw die laag stabiel is, kan daar weer een laag op worden gevormd, enzovoorts.

#1 De fysieke laag

Staat voor de energie die we nodig hebben om te overleven: de basis. Deze laag houden we stabiel door gezond slapen, gezond eten, drinken en regelmatig actief zijn of sporten. Juist voor kantoorwerkers, die niet de hele dag door actief zijn zoals topsporters – is het van belang om onze fysieke laag gezond en stabiel te houden. Het komt ons energiepeil terwijl we de hele dag zitten, ten goede. En daarmee ook de de volgende laag:

#2 De emotionele laag

Staat voor positieve emoties die je stabiel houden om je werk te kunnen doen. Om dat optimaal te doen moet je niet alleen fysiek je lichaam actief houden, maar ook de emotionele spieren trainen – én herstelmomenten gunnen. Wanneer je emotionele spieren overbelast zijn, ervaar je gevoelens als ongeduldigheid, negativiteit en een weinig (zelf)vertrouwen. Hiermee is het moeilijk om in een productieve flow te komen.

Dé manier om overbelasting te voorkomen en je emotionele spieren te laten herstellen is: regelmatig afschakelen van je werk. Bijvoorbeeld met de praktische Mindfulness app (voor Apple en Android).

Energy management. mediteer

#3 De mentale laag

Gaat over je concentratie en focus. Ook deze spier kun je trainen op topsport-niveau. Dat doe je door: je mentaal voor te bereiden op je taken en je dag effectief in te delen (bijvoorbeeld met een actieplan voor morgen), je taak te visualiseren (zoals een marathonloper dat doet), creatief te blijven (zoals Beethoven dat doet) en door positief te blijven.

Bokskampioen Ray ‘Boom Boom’ Mancini zei bijvoorbeeld tijdens het onderzoek van Schwartz en Loehr: “Ik maak me zorgen, want ik had vandaag een negatieve gedachte in de ring”. “Eentje maar?”, antwoordde Loehr. Waarop Mancini zei: “Je snapt het niet, doc. Één enkele negatieve gedachte kan je een klap in je gezicht opleveren.”

Zorg dus dat je je mentale spieren op peil houdt. Zijn je mentale spieren flink in de weer geweest tijdens een productieve flow? Laat ze dan ook goed herstellen, door regelmatig afschakelen en pauzeren.

#4 De spirituele laag

Heeft binnen de context van Energie Piramide weinig te maken met gelovigheid of goden aanbidden, zoals de benaming misschien doet vermoeden. Het staat voor gemotiveerd en doelmatig werken: voor passie en toewijding. Door jezelf doelen te stellen die bij je normen en waarden passen, wek je namelijk motivatie op – wat je weer de juiste portie energie oplevert om aan de slag te gaan.

Wanneer je bijvoorbeeld wil stoppen met roken, zul je moeten bedenken waarom en misschien wel voor wie je dit doet? Om topsporter te kunnen worden bijvoorbeeld, of voor de gezondheid van je kind. Alleen zo kun je de energie en motivatie opbrengen om vol te houden.

Je moet volgens Schwartz en Loehr altijd werken vanuit jouw normen en waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven en hoe past dit werk of deze taak daar in? Benjamin Franklin vond dit onderdeel zo belangrijk, dat hij zichzelf deze vraag elke dag stelde. En de man was productief als een topsporter, dat kan ik je wel vertellen.

Weet je niet meer zo goed waarom je doet wat je doet? Spirituele energie hervind je door langere periodes af te schakelen. Zoals Bill Gates dat doet tijdens zijn Think Week bijvoorbeeld.

Alleen als je alle vier de energielagen in acht neemt en op peil houdt, kun je volgens Schwartz en Loehr pas écht scoren als een topsporter zonder dat je je daar non-stop voor uit de naad moet werken.

Energy management als topsporters

Samengevat

Om in je werk en leven alles uit je beschikbare tijd te kunnen halen is het belangrijk om aan energy management te doen. Dat doe je door de Energie Piramide in acht te nemen. Om al je energie-lagen (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) stabiel te houden, is het van belang om ze op peil te houden en voldoende momenten van herstel – waar topsporters zo heilig op zweren – in te lassen.

Dat doe je door:

• gezond te eten, drinken, slapen en sporten (fysieke laag);
de juiste pauze-momenten in te lassen (emotionele en mentale laag);
regelmatig en effectief af te schakelen van je werk (emotionele, mentale en spirituele laag);
• en door positief te blijven met behulp van ‘aangeleerd optimisme’ (mentale laag).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog