Sommigen zien het opzoeken van de deadline als een uitstekende manier om inspiratie af te dwingen. Toch werkt dit niet altijd, bijvoorbeeld wanneer het op het bereiken van je dromen aankomt. Hoe ga je om met deze doelen, zonder ‘harde’ deadline? Nou, simpel: door deze 3 methoden te proberen. 

Deadlines halen: niet altijd even makkelijk

Je bent vast wel bekend met deadlines;

  • Die datum waarop je baas uiterlijk dat rapport op haar bureau moet hebben.
  • De sluitingstermijn van die aanvraag.
  • De vervaldatum waarop jij je voor het laatst kunt inschrijven voor de cursus. 

Het merendeel hiervan haal je. Je weet immers vóór welke datum iets af moet zijn. Jij zorgt er dan ook voor dat je voor de deadline het nodige werk hebt verzet. Doe je dit niet, dan weet je dat je op je donder krijgt of in de problemen komt.

Toch is dit halen van deadlines niet altijd even makkelijk;

Denk bijvoorbeeld aan die projecten waarbij je zelf een deadline stelt. Vaak zijn dit doelen en ambities die je ‘ooit’ graag wil waarmaken, zoals het maken van die ene reis, het schrijven van dat boek of het voltooien van die marathon.

Doordat je bij deze deadlines zelf in de hand hebt of je ze hanteert óf opschuift, is het heel verleidelijk om je projecten te blijven uitstellen. En omdat er geen nare consequenties aan vast zitten, doe je dat maar al te graag. 

Zo gebeurt het dat je niet alleen telkens de deadline opschuift, maar het doel in zijn totaliteit.

“Vandaag heb ik echt geen inspiratie om te schrijven. Zaterdag is weer een dag.” 

“Die cursus loopt niet weg. Laat ik over een paar maanden nog eens kijken of ik dan tijd heb.”

“Als ik de marathon van maart niet haal, kan ik altijd nog meedoen aan die van september.”

… smoesjes.

3 methoden waarmee je iedere deadline haalt

Wil jij je zelf gestelde deadlines halen, dan zul je moeten stoppen met het ontwijken van je doelen. Actie ondernemen, dat wil je! Deze 3 tips helpen je daarbij:

Methode 1. Maak gebruik van sociale verantwoordelijkheid

Doelen waar verder niemand iets vanaf weet, zijn vaak de projecten die je eenvoudig opschuift.

Zodra jij niemand vertelt dat je binnen een jaar een paar pondjes wil verliezen, hoef je ook geen verantwoording af te leggen wanneer je een chocoladereep oppeuzelt. Stel je nou iemand op de hoogte van je doel, dan wordt dat links laten liggen van die reep ineens een stuk makkelijker.

Hoe zit dat?

Wanneer niemand op de hoogte is van je doelen, is het ontzettend makkelijk om smoesjes te verzinnen waarom “het nu even niet uitkomt.” En omdat niemand doorheeft dat jij nu alwéér je deadline niet haalt, krijg je ook niet te maken met vervelende consequenties. Dit verandert wanneer je mensen wel op de hoogte zijn van je doelen. Ineens zul je verantwoordelijkheid moeten afleggen wanneer je de deadline niet haalt.

Dat werkt:

Wij mensen zijn zeer sociale wezens. We willen graag aardig gevonden worden. Worden onze resultaten openbaar gemaakt, dan presteren we beter — we willen namelijk niet alleen dat de rest positief over ons denkt, belangrijker is dat we niet willen dat ze negatief over ons denken.

Dit is precies de reden waarom je deadline delen met anderen ervoor zorgt dat je deze zelf serieuzer neemt. Ineens is het een sociale kwestie.

Schuif jij namelijk al voor de vijfde keer die deadline op – “Nee, volgende maand ga ik echt beginnen met sporten, hoor” – dan loop je het risico dat anderen je als onproductief, lui of ongemotiveerd zien. Hallo, negatieve consequenties. Haal je daarentegen de deadline wél, dan heb je een publiek dat jou beschouwd als productief, gefocust en geloofwaardig. Hierdoor voel jij je goed.

Vind je het dus lastig om gemotiveerd te blijven en niet ten prooi te vallen aan je uitstelgedrag, vertel dan zoveel mogelijk mensen over je project. Nog belangrijker: vertel wanneer je het project af/ingeleverd/klaar wil hebben. Op die manier heb je ineens de verantwoordelijkheid om niet alleen jezelf, maar ook anderen, niet teleur te stellen. 

deadline halen lukt zo

Methode 2. Motiveer jezelf met straffen en beloningen

Een andere manier om er voor te zorgen dat je die deadline haalt, is door jezelf een te motiveren door middel van beloningen. Dit houdt natuurlijk ook in dat jij jezelf straft wanneer je het niet haalt — hard, maar het mes snijdt aan twee kanten.

Stel dus dat jij de jezelf als doel hebt gesteld om aan het eind van dit jaar een marathon te lopen, dan beloon je jezelf iedere keer wanneer je een stap in de juiste richting maakt.

Wanneer het me lukt om 10 km te rennen, beloon ik mezelf een een ontspannend dagje in de spa.” of  “Lukt het me om 25 km te rennen, dan koop ik die nieuwe iPad.

En ja, het gaat natuurlijk niet om de beloning maar om de persoon die je wordt wanneer je dit doelt haalt, maar het helpt:

Jezelf een mooie, sprankelende beloning voorhouden, zorgt er namelijk voor dat je nét iets meer motivatie kunt opbrengen, dan wanneer je alleen vanuit pure wilskracht te werkt gaat. 

Daartegenover staat natuurlijk het ervaren van consequenties wanneer het je niet lukt. Het voelt misschien een beetje vreemd om jezelf een straf op te leggen wanneer je een deadline niet haalt, maar ook dit kan weer net het duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat als het je niet lukt om mee te doen aan die marathon, je 100,- doneert aan een organisatie die je haat. Combineer je deze methode met het afleggen van verantwoordelijkheid (tip van hierboven), dan heb je voldoende motivatie om die deadline dit keer wel te halen.

deadline halen met 3 methodes

Methode 3. Neem jezelf en je doelen serieus

De manieren hierboven zijn beide extrinsieke vormen van motivatie. met andere woorden: jouw drijfveren zijn gebaseerd prikkels van buitenaf. Straf, beloning of de mening van anderen. Dat werkt op de korte termijn.

Wil je echter je neiging tot het niet halen van de deadline bij de bron aanpakken, dan zul je moeten werken aan je innerlijke drijfveren — intrinsieke motivatie. 

Hiervoor zul je moeten realiseren dat de reden waarom je telkens deadlines opschuift, ontstaat doordat je geen respect hebt voor jezelf of je projecten. Dit klinkt misschien hard, maar dat betekent niet dat het niet waar is.

Zodra jij jezelf namelijk steeds toestaat de datum op te schuiven, geef je onbewust aan dat de tijd en prioriteiten van anderen belangrijker zijn dan je project of doel. Zou dat niet het geval zijn, dan zou je immers zelf opgelegde deadlines even serieus nemen als deadlines die door anderen zijn opgelegd.

Wanneer je dit inziet, behandel je je eigen deadlines misschien anders. Je leert begrijpen dat de datum die je gesteld hebt niet enkel een ‘suggestie’ is, maar een prioriteit. En prioriteiten, die gaan voor op andere zaken.

Met andere woorden: stop met zeuren, wees streng en denk aan je doel.

Kortom: deadline halen? Suck it up

De volgende keer dat je weer eens een deadline stelt voor een project of een ambitie die je hebt, gebruik dan deze 3 methoden om ervoor te zorgen dat het ook écht gebeurt.

  1. Deel je dromen met anderen en vertel voor welke datum je het afgerond wilt hebben.
  2. Beloon jezelf iedere keer zodra je een stapje dichter bij de deadline bent. Straf jezelf wanneer je niet de juiste motivatie kunt opbrengen.
  3. … maar het belangrijkste: neem je eigen projecten serieus. Want als jij het niet doet, waarom zouden anderen dan dan wel doen?

Ga je op die manier met deadlines om, dan draait het niet langer om het wel of niet halen van een specifieke datum, maar of je aan je dromen en ambities werkt. En dat voelt goed.

Structureel deadlines niet halen? Een training timemanagement kan het antwoord zijn

Blijf je het nu toch lastig vinden om die deadlines te halen – en dan met name die ‘harde’ deadlines die je baas oplegt – dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk niet bij een gebrek aan motivatie — je komt structureel tijd te kort.

Je wil dat project wel op tijd af hebben, het gaat gewoonweg niet. Al je tijd en energie gaat namelijk op aan het afhandelen van ad-hoc zaken, het beantwoorden van mail of het behandelen van verzoeken van collega’s. Hoe je daar mee omgaat, leren we je in onze 1-daagse training Timemanagement. Kom dus snel eens een kijkje nemen.

Ben je een boekenwurm en leer je liever lezend? Lees dan ons boek

Koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je die wilskracht en discipline de benodigde schop-onder-de-kont geeft. Om eindelijk die dromen en goede voornemens waar te maken en uitstelgedrag gedag te zeggen! Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Meer weten over dit onderwerp, lees dan verder

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)