Een mindmap is een breinvriendelijke manier om structuur en overzicht aan te brengen in een tsunami aan informatie. Het helpt je de informatie op één overzichtelijke plek vast te leggen en aan te vullen. Zo zie je in één oogopslag wat belangrijk is en begrijp én onthoud je de stof beter. Hoe jij als kenniswerker zo’n woordweb kunt maken? In 5 stappen? Wij leggen het uit!

Waarom jij als kenniswerker vaker een woordweb moet maken

Een woordweb (of mindmap of woordspin) is een manier om grote brokken informatie overzichtelijk vast te leggen. In het midden van het web zet je het thema en daaromheen plaats je door middel van vertakkingen de begrippen en associaties die ermee te maken hebben. Elke lijn bevat een eigen kernidee die weer achterliggende informatie bevat.

Hoewel de techniek erg simpel lijkt (en ook is), is het een fantastische manier om complexe of grote hoeveelheden informatie te structureren. Ideaal, wanneer je een een hoop materie wil onthouden of er overzicht en structuur in wil aanbrengen.

Woordweb maken: waarom het werkt

Een woordweb maken (ook wel mindmapping genoemd) werkt in feite hetzelfde als hoe je eigen brein werkt. Je brein is namelijk een visuele leerling; het onthoudt informatie beter wanneer het deze ziet. Het leert ook kinetisch, wat inhoudt dat het leert door wat het fysiek doet: je tekent of sleept informatie waardoor het brein sneller verbanden legt.

Hoe zit dat?

Nou, wanneer we kijken naar het brein zien we dat deze niet gemaakt is om grote hoeveelheden informatie te onthouden of te organiseren. Daar is het ronduit slecht in: het kan geen overzicht bewaren en al helemaal niet informatie juist prioriteren.

Nu kun je jouw brein een handje helpen door informatie vast te leggen: je maakt een boodschappenlijstje, maakt een samenvatting van je studieboek of maakt aantekeningen tijdens een seminar. Stuk voor stuk fantastische manieren om informatie vast te leggen, geloof ons. Maar wanneer het op langdurig onthouden aankomt, is dit slechts de eerste stap.

Wat bedoelen we daarmee?

Op het moment zelf is het inderdaad handig om informatie van links naar rechts te noteren (of van onder naar boven, bij een lijstje), maar het heeft niet de voorkeur van je brein. Want die “horizontale” aantekeningen, zoals we ze noemen? Indien je verder niets met die samenvatting of aantekeningen doet, blijft het achter met een warboel aan informatie. Je brein heeft moeite met de informatie te structureren, en dus te onthouden.

Hoezo?

Jouw brein denkt niet horizontaal of puntsgewijs. Het werkt aan de hand van onderlinge verbindingen, associaties en connecties. Dat verloopt niet via nette bulletpoints maar kris kras door elkaar.

Indien je informatie wil leren en onthouden, doe je er goed aan het ook op deze manier te verwerken: door middel van verbindingen en associaties. Geen ellenlange zinnen dus, lijstjes, opsommingen of tabellen. Zulke dingen werken fantastisch om informatie even kort in kaart te brengen maar indien je het grote geheel wilt overzien, zul je toch echt een woordweb moeten maken.

Laten we de voordelen op een rij zetten

  • Door een woordweb te maken zie je in één oogopslag de structuur van de informatie.
  • Hierdoor is de informatie niet langer abstract, maar wordt het visueel. Je kunt de hoofd- en bijzaken sneller onderscheiden.
  • Je kunt moeiteloos de informatie uit verschillende bronnen aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld informatie uit boeken, youtube-filmpjes, seminars of een verzameling aan naslagwerk.
  • Een mindmap stelt je in staat te werken met afbeeldingen, links, symbolen en kleuren. Hierdoor kun je het nog tastbaarder maken voor je brein.
  • Zoals we eerder zeiden, dwingt een mindmap je na te denken over de informatie. Hierdoor begrijp je de stof beter.
  • Daarnaast leg je nieuwe verbanden, die op hun beurt weer nieuwe ideeën en gedachten kunnen triggeren. Je wordt er dus innovatiever en creatiever van.

Kortom:

Het maken van een mindmap is een fantastische manier om  al die kennis en informatie te managen. Beter gezegd: om je brein te helpen die kennis te managen en te verwerken. Dat doe je dus door informatie beeldend te maken, met associaties en verbindingen. Een woordweb dus.

En waar zoiets allemaal nuttig voor is?

  • Denk aan het voorbereiden van een lezing; je wil de grote lijnen zien én onthouden.
  • En wat dacht je van een vergadering? Verschillende bespreek- en agendapunten structureren helpt je de boel te overzien, plus het zorgt er wellicht voor dat de vergadering vlugger wordt afgerond.
  • Of een presentatie die je voorbereid; een mindmap kan je helpen je pitch te onthouden.
  • Het leren, onthouden én bijhouden van nieuwe vakontwikkelingen! Leg alles in één mindmap vast en raadpleeg hem regelmatig.
  • Complexe dossiers of artikelen; je doorziet ze sneller wanneer je de grote lijnen onderbrengt in een mindmap.

Met andere woorden: jij als kenniswerker hebt ontzettend veel baat bij het maken van een mindmap. Het helpt je informatie verzamelen, verwerken, leren en onthouden. En dat met een techniek die ontzettend simpel is om uit te voeren, kijk maar:

Kies je tool

In principe kun je overal een mindmap maken: in een kladblok, tijdens een vergadering op een whiteboard of zelfs op de achterkant van een bierviltje wanneer je spontaan iets te binnen schiet.

Wil je het nou goed aanpakken, dan gebruik je een medium die je de mogelijkheid heeft uit te pakken met je mindmap. Beter nog: die je in staat stelt de mindmap op te slaan en ook op latere momenten nog te bewerken. Je doet het dan digitaal. Een fantastische online mindmap-tool die je daarbij kan helpen is de woordweb-maker Mindmeister. We werken er zelf al jaren mee.

Nadat je een tool hebt gekozen, ga je aan de slag.

Mindmappen in 5 stappen

In onderstaande video laat Björn Deusings – directeur en trainer bij Tijdwinst.com, en auteur van het boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’ – jou zien hoe je een simpele mindmap maakt. Hierbij gebruikt hij een voorbeeld: het kopen van een huis. Wat moet je daar allemaal voor doen? Waar moet je aan denken?

Björn hanteert de volgende 5 stappen:

Stap 1. Schrijf alles op

Alles dat ook maar te maken heeft het kopen van een huis, noteer je. Van de locatie tot aan de financiering, maar ook de kleine dingen zoals het verhuizen. Neem daar een kwartiertje de tijd voor en schrijf alles op dat bij je opkomt. In deze stap hoe je je nog niet druk te maken over de volgorde, dat komt later.

Stap 2. Onderscheid hoofd- en subthema’s

Jouw mindmap is nu nog één grote verzamelplek aan informatie. Een warboel, beter gezegd. In deze stap ga je daar structuur in aanbrengen. Je denkt na over de hoofdthema’s (kun je bepaalde zaken onderbrengen in één categorie?) en de subthema’s (kan ik dit thema verfijnen?). Vervolgens sleep je alle informatie naar de des behorende categorie.

Om het overzichtelijk te houden geef je ieder thema een eigen kleur. Mindmeister doet dit uit zichzelf. Ook kun je iedere categorie een eigen symbool geven, je brein zal je dankbaar zijn.

Stap 3. Vul de mindmap aan met ontbrekende informatie

Nadat je wat structuur hebt aangebracht, zie je misschien dat je een hoop dingen bent vergeten. Dat is niet erg. Gebruik deze stap om je mindmap aan te vullen met missende informatie of voeg misschien wat extra subthema’s toe. Neem de tijd en vul aan tot je map compleet is.

Stap 4. Voeg een timemanagement element toe

In principe is je mindmap nu klaar, maar we zouden geen timemanagement-experts zijn als we er geen stukje timemanagement aan zouden toevoegen. Dat doe je in deze stap.

Kijk naar je mindmap en bedenk je wat voorrang heeft; wat is belangrijk? Wat moet het eerste opgepakt worden? Waarmee wil ik als eerste aan de slag? Hoe je jouw prioriteiten ook stelt, zorg ervoor dat je de informatie kloksgewijs prioriteert. Voeg er desnoods cijfers aan toe om duidelijk te maken wat voorrang heeft.

Stap 5. Organiseer je mindmap

Deze laatste stap draait om the finishing touches: de zaken die je mindmap helemaal compleet maken. Denk aan links, documenten, afbeeldingen of checklists. Breng al die informatie onder in je mindmap zodat het een groot, levend en bruikbare verzamelplek wordt.

Dat is hoe je een woordweb maakt, simpel toch?

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld. Maar juist wanneer het op grote en complexe projecten aankomt is het maken van een woordweb je vriend. Het is een fantastische en breinvriendelijke methode om structuur aan te brengen in de chaos. Niet alleen kun je zo in één oogopslag zien wat belangrijk is, je begrijpt en onthoudt de informatie ook beter. Ongeacht of je een presentatie opzet of een vakliteratuur overzichtelijk wilt samenvoegen.

Meer weten?

Indien je mindmapping gebruikt om projecten te managen, zet je eenvoudig een stappenplan waarmee je de samenwerking tussen jou en anderen vergemakkelijkt. De mini scrum gaat hier verder op in. Lees het artikel, bekijk de video of volg onze 1-daagse training Time Management. Daar gaan we verder in het op het behapbaar maken van projecten. Daarbij leer je ook hoe je de concrete stappen vastlegt in één waterdicht timemangementsysteem. Zo verwerk je de informatie niet alleen, je kunt er ook daadwerkelijk productief mee aan de slag! Meer over deze training Time Management vind je hier.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog