Bij timemanagement denk je niet zo snel aan het managen van je kleding. Toch kun je door kledingmanagement veel tijd besparen en die weer besteden aan andere zaken. Voorkom dus dat je te lang voor je kast staat, twijfelt over je kledingcombinatie of onzeker raakt over je outfit en of deze past bij je boodschap. 7 timemanagement-vragen stroomlijnen je fashion keuzes:
Zes maanden van je leven besparen?
Marks & Spencer deed in Groot Brittannië onderzoek naar hoe lang vrouwen en mannen gemiddeld nodig hebben om tot een kledingcombinatie te komen.
Uit dit onderzoek bleek dat vrouwen zo’n zes maanden van hun leven besteden aan het uitkiezen van een outfit. Dat zijn dus zo’n vier hele dagen per jaar. De gemiddelde vrouw doet er ongeveer 17 minuten over een goede kledingcombinatie samen te stellen. De reden waarom het gemiddeld 17 minuten is wellicht nog interessanter: rommelige kasten en de angst dat een outfit niet goed (genoeg) is.
Mannen doen dit sneller, zij besteden gemiddeld 13 minuten per dag aan het uitzoeken van een kledingcombinatie. Een logische verklaring omdat mannen over het algemeen minder kleding hebben en minder modisch bewust zijn, alhoewel daar zeker een verschuiving in plaatsvindt en mannen ook ijdeler zijn geworden.
Wat kledingstress en timemanagement met elkaar te maken hebben
Nu klinkt 13 of 17 minuten misschien niet als lang, maar onbewust zijn we in het hoofd veel langer bezig met het nadenken over een outfit dan we vaak denken. Doordat je in je hoofd bezig bent met de vraag ‘wat doe ik aan?’, heeft dat uiteraard weer effect op de kwaliteit van je werk. Bovendien wordt de tijd die je nodig hebt dikwijls onderschat en kom je uiteindelijk in tijdnood wat weer onnodige stress veroorzaakt.
Je (her)kent vast wel de situatie dat je bed of de grond vol ligt met kleding die je op de ochtend van een belangrijk gesprek of presentatie aan wilde trekken en vervolgens weer uit hebt gedaan. Vervolgens heb je door tijdgebrek uiteindelijk iets aangetrokken waarover je je de hele dag onzeker hebt gevoeld of op zijn minst niet op je gemak. Dat ongemakkelijke gevoel beïnvloedt weer je prestaties.
Mannen zijn bij de aanschaf van kleding zeer onzeker zo blijkt uit onderzoek, maar ook bij het samenstellen van hun kledingsets vragen ze vaak de hulp van hun partner. Mannen zijn wel zelfstandiger geworden in het kiezen van hun outfits, maar Nederland staat nog altijd niet in de top 5 van beste geklede landen binnen Europa.
Tijd besparen door de juiste vragen te stellen
Kledingkeuzes zou een essentieel onderwerp moeten zijn van timemanagement omdat je daarmee de regie krijgt over het effect van je presentatie, die belangrijke ontmoeting of het sollicitatiegesprek. Doordat je weet wat je wilt aantrekken maak je bewuste kledingkeuzes en oefen je invloed op je gesprekspartners en publiek.
Door bewuste kledingkeuzes krijgt je grip op de situatie, behaal je gemakkelijker je doelen en worden je ambities realiteit. En de tijd die je overhoudt kun je besteden aan je werk of privé even ontladen.
Door onderstaande 7 vragen te beantwoorden, kun je gemakkelijk je kledingcombinatie samenstellen, vermijd je tijdsdruk en stress en hoef je je nooit meer onzeker of ongemakkelijk te voelen over je kledingkeuze.
1. Wie is mijn gesprekspartner of publiek?
- Is er sprake van een dresscode binnen een bepaalde branche.
- Is het een zeer formele setting of semi formeel.
- Wat is de leeftijd en sluit de kleding daarop aan.
- Zijn het vrouwen of mannen of is het een mix.
- Wat is het niveau van mijn toehoorders.
2. Wat wil je uitstralen?
- Wil je overkomen als een autoriteit of wil je juist heel benaderbaar overkomen.
- Omschrijf in 3 woorden hoe je wil overkomen en vertaal die naar je kledingcombinaties.
3. Wat is mijn boodschap die ik wil overbrengen?
- Wanneer je iemand wilt overtuigen zijn andere kleuren belangrijk dan wanneer je iemand wilt enthousiasmeren.
- Door te weten met welk doel je een gesprek ingaat, kun je gemakkelijker je uitstraling bepalen.
4. Wat is de afstand tot mijn publiek of toehoorders?
- Hoe verder weg hoe meer contrast (spel tussen licht en donker) er mag zijn.
- Hoe dichterbij hoe meer details opvallen (zoals bijvoorbeeld een versleten kraagje).
- Hoe verder weg hoe meer je totaalbeeld belangrijk is.
- Hoe dichterbij hoe meer aandacht er naar de bovenkant (gezicht en torso) gaat.
- Denk ook aan de huidverzorging (make-up) en kapsel.
5. Wat is de achtergrond bij een (podium)presentatie?
- Je wilt immers afsteken tegen de achtergrond en niet erin opgaan.
- Zorg ervoor dat je iets aan of juist uit kan trekken, een colbert of jasje is hiervoor uitermate geschikt mits de kleding eronder zakelijk genoeg is.
- Is het een tv opname let dan op dat je geen kleine ruitjes of stippen draagt.
6. Is de presentatie op een podium?
- Schoenen zijn super belangrijk omdat wanneer je op een podium staat, mensen jou als een totaalplaatje beoordelen.
- kleurgebruik en kleurcontrast belangrijk is omdat je verder weg staat. Met kleur val je meer op dan wanneer je in het zwart gekleed bent. Kleurcontrast zorgt ervoor dat de aandacht naar het gezicht gaat en je de aandacht van toehoorders vasthoudt.
- Glanzende kleding geeft veel schittering op een podium.
7. Wat voor weer wordt er voorspeld of welk seizoen geldt op dit moment?
- Het is raar als je heel luchtig gekleed bent terwijl het winter is.
- Houd er ook rekening mee dat op een podium vaak warme lampen op je gericht staan en dat een airco in een zaal ook heel koud kan aanvoelen.
Als je de antwoorden op bovenstaande vragen hebt, kun je aan de slag met je kledingmanagement. Kies de kleding die aansluit bij de antwoorden en let bij het samenstellen op het materiaal van de kleding, de vorm, kleurgebruik en kleurcontrast.
Wil je bijvoorbeeld als een autoriteit op jouw vakgebied overkomen, dan is een middelhoog tot hoog kleurcontrast aan te bevelen, kies voor kleding met een duidelijk vorm zoals een colbert. Uiteraard speelt je figuurvorm ook een belangrijke rol in het totaalbeeld.
Weet je dat wanneer je veel ronde vormen hebt je beter voor schoenen kunt kiezen met een wat rechte of spitse neus in plaats van een ronde neus? Dit doorbreekt namelijk de ronde lijn en komt krachtiger over. Door timemanagement ook door te voeren in je kleding, voorkom je stress en kun je je goed op de inhoud van je verhaal, ontmoeting of presentatie concentreren.
En verder?
- Hang de kleding de avond van te voren klaar. Check of de kleding schoon is, vrij van geurtjes, niet gekreukt en heel.
- Check of de schoenen nog gepoetst moeten worden, zijn de zolen, veters en hakken in orde?
- Afhankelijk van wat je wilt uitstralen en welke boodschap je hebt, kun je kiezen voor veel of weinig contrast in je kleding. Hoe hoger het contrast (licht/donker) hoe meer autoriteit je uitstraalt.
- Denk aan je accessoires zoals, riem, sieraden, tas en eventueel een overjas.
Meer weten over het neerzetten van een goede eerste indruk?
Wil je meer weten over hoe jij kledingkeuzes kunt maken? Kies een stylist die je helpt jouw ambities en doelen te verwezenlijken of lees ook eens deze artikelen. Daarin leer je meer over je non verbale communicatie en de manier waarop je overkomt.
- Doe (en laat) 3 dingen in je non verbale communicatie
- Zelfvertrouwen verbeteren – 6 verrassende tips
- Zo heb jij een zelfverzekerde houding! (het is eenvoudiger dan je denkt)
- Je zelfrespect en eigenwaarde vergroten? Dat kun jij zelf (met deze 5 tips)!
- Aantrekkingskracht – zo weet je of je het hebt (of niet!)
Wie zijn wij? | Training Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
Tekst: Carla van den Puttelaar van kledingenstijladvies.info