door Redactie TIJDwinst.com
Slimme tips voor ieder druk bezet mens.

Risico’s Durven Nemen Eng? 5 Manieren om Moed te Verzamelen

Of je nou jouw veilige baan verlaat om een eigen startup te beginnen of de moed verzamelt om die ene persoon aan te spreken: het leven zit vol risico’s. En die nemen we liever niet. Knoop je echter deze 5 inzichten in je oren dan leer je dat risico’s nemen niet gelijk staat aan roekeloosheid. Spring dus in het diepe, en groei!

Risico’s nemen blijft eng. 5 inzichten helpen je toch op weg

Niet weten wat je kunt verwachten werkt verlammend. Je weet niet wat je moet doen, of wat er gaat gebeuren. Om die reden gaan we risico’s uit de weg. We willen niet verprutsen wat we op dit moment hebben, enkel omdat we nieuwsgierig zijn naar “… wat als?”

Die mentaliteit wil je van je afschudden. Allereerst omdat je nooit volledig risico’s uit de weg kunt gaan. Soms zul je gewoon het onbekende moeten induiken, niet wetend wat er zich aan de andere kant bevindt. Aan de andere kant wil je soms met opzet een risico nemen, omdat je bijvoorbeeld een droom achterna jaagt of klaar bent met de situatie waarin jij je op dit moment begeeft. 

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Wij sporen je aan dat te doen want ondanks dat het eng lijkt, levert het je ontzettend veel ervaring en inzichten op — zelfs wanneer je faalt. Om dit laatste nu natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen, zijn er een vijftal manieren waarop je het nemen van een risico vergemakkelijkt.

Leer ervan:

1. Zie het glas als halfvol

Je hebt nooit volledige zekerheid. Kijk naar de zakenwereld: in de afgelopen vijftig jaar hebben tig succesvolle bedrijven zijn vallen en opstaan. Van het bereiken van de Fortune 500 tot faillissement, niets staat in steen gehouwen. Iedere keuze, iedere beslissing kan jou de ene of de andere kant opsturen. Het probleem is echter dat we ons teveel focussen op het laatste aspect: op het faillissement; op het negatieve; op mislukken. En dat is jammer, zegt Tim Ferriss, productiviteit expert:

‘Bij het nemen van risico’s zijn we teveel bezig met de “negativity bias” — we hebben de neiging om het risico te overschatten en de kansen die het ons oplevert de onderschatten.’

Wil je groeien en succesvol zijn, dan zul je het nemen van risico’s anders moeten benaderen. Je zal het glas halfvol moeten zien. 

‘Risico’s zijn nou eenmaal een gegeven, je komt er niet onderuit. Focus je dus op riskeren van de juiste dingen die de juiste beloningen en kansen opleveren. Vraag jezelf telkens: welk risico is het waard? Welk risico draagt bij aan mijn geluk of doel in het leven? Welk risico levert het meeste op de lange termijn op?’

Focus je dáárop, niet op wat allemaal fout kan gaan. Of zoals Mark Zuckerberg ooit zei:

‘‘The biggest risk is not taking any risk. In a world that’s changing really quickly, the only strategy that is guaranteed to fail is not taking risks.’

2. Oefening baart kunst

Een populaire quote van Amerikaanse schrijver Ralph waldo Emerson luidt: ‘All life is an experiment. The more experiments you make the better.’ Onderzoekers toonden aan dat Emerson het bij het juiste eind had. 

In een studie naar risico en besluitvorming toonden ze aan dat het vertonen van kleinschalig risicozoekendgedrag niet alleen je zelfvertrouwen, maar ook je zelfredzaamheid vergroten. Je ontwikkelt een “ik-kan-het”-mentaliteit, die jou als ware uit je comfortzone trekt. 

Probeer daarom meer uit; experimenteer. Hoe meer zaken je namelijk uitprobeert, hoe meer je angst voor risico’s afneemt. Hoe meer risico’s je vervolgens neemt, hoe positiever de uitkomst zal zijn. Uit die comfortzone kruipen dus, stapje voor stapje.

Risico’s durven nemen advies

3. … maar spring niet gelijk in het diepe

Vergeet niet dat vertrouwen opbouwen om risico’s te nemen, inhoudt dat je altijd de juiste risico’s neemt. Het kan daarom verstandig zijn om een aantal graadmeters of afspraken aan een risicovolle beslissing te koppelen

Zo sprak Tod Goldberg – ondernemer en oprichter van het digitale platform Eventjoy – het volgende met zichzelf: hij zou zijn stabiele full-time baan opgeven zodat hij aan zijn eigen onderneming kan bouwen — dit laatste moest dan wel binnen één jaar voldoende inkomsten genereren, anders ging hij terug naar zijn 9-tot-5-baan.

Iets minder dan een jaar later kocht het bedrijf Ticketmaster zijn nieuwe onderneming op. Kantje boord. 

Ik heb in dat jaar meer dieptepunten gezien dan ik kan tellen — ik kreeg ontelbaar veel afwijzingen van investeerders en ook het product liet het vaak na.’ zegt hij. ‘Ondanks dat bleek het uiteindelijk een geweldig jaar – een geweldige keuze – want ineens ging het balletje rollen en maakte ik meer omzet dan ik had kunnen dromen.’

Kortom: dat jij nu een risico neemt, wil niet zeggen dat het op dit moment een goede beslissing. Of dat je, net als Goldberg, winst en succes zult oogsten. Het kan ook finaal mis gaan. Door met jezelf een afspraak te maken, voorkom je dat je te lang je ogen daarvoor sluit. Spreek daarom een deadline af: ‘als “x” niet gebeurd vóór “x”, dan…

En mocht je dan alsnog falen:

4. Besef dat het oké is om te falen

‘Fail first’ is vaak het motto waar jonge ondernemers en startups zich aan vastklampen. Door in het begin fouten te maken leren ze uit ervaring wat ze niet werkt, om vervolgens zichzelf te verbeteren. Iets dat volgens onderzoek van de New York University ongelofelijk goed werkt:

Zij voerden een studie uit waarin twee groepen een gokje moesten wagen. De eerste groep werd verteld dat verliezen onvermijdelijk was en dat dat oké was. Het hoorde erbij. De tweede groep kreeg daarentegen peptalks — ‘het gaat lukken! Je bent in de wieg gelegd voor succes.’

Aan het eind van de studie bleek dat de groep die het verlies zag aankomen allesbehalve neerslachtig was. Ze bleken daarnaast beter te presteren én namen intelligentere risico’s dan de groep die positief werd toegesproken.

Neem daarom zeker risico’s (en laat je niet afschrikken door eventueel falen, zoals Tim Ferriss zei), maar houd in je achterhoofd dat het mis kan gaan. En dat is oké. Jezelf hier mentaal op voorbereiden helpt je op een positieve manier risico’s nemen en rekening te houden met het onverwachte. 

5. Doe het gewoon

Je kunt wel ieder risico doodknuffelen, maar uiteindelijk zul je de stap gewoon moeten wagen. Doe het gewoon.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

‘Nu ik aan de andere kant sta, heb ik geleerd dat het nemen van de kans – het opzetten van een startup – niet zo riskant is als het lijkt’, zegt Goldberg. ‘Je leert in twee jaar meer dan dat je bij een “normale baan” in vijf jaar zou doen. Je wordt vindingrijk, en dat is ontzettend belangrijk voor je creativiteit. Soms heb je gewoon een grotere rol om te vervullen, één waarmee je miljoenen mensen beïnvloedt. En mocht dat niet lukken, nou dan vind je altijd nog wel een andere baan. Zo kijk ik er tegen aan.’

Mooie woorden om mee af te sluiten.

risico's

Kortom: risico’s durven nemen? Gewoon doen

Risico’s nemen draait om lef hebben; om uit je comfortzone stappen. Je zult je per definitie altijd op onbekend terrein begeven, hoe zeer je ook je kansen berekend. Houd dan ook zeker rekening met een paar zaken, maar laat je niet afschrikken door eventueel falen — je weet nu dat dat geeneens het einde van de wereld hoeft te betekenen.

Dus: op jouw succes!

Wie zijn wij? | Training Time management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau gespecialiseerd in time management en slimmer werken. Nieuwsgierig? Check dan ons blog en blijf op de hoogte van de nieuwe tips en tricks. Daarnaast bieden wij door het hele land onze 1-daagse training Time Management aan, die effectief (thuis)werken (voor teams of jou alleen) eenvoudig maakt.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X