Is het niet fantastisch dat je niet over elke handeling bewust hoeft te overdenken! Hierdoor spaar je een hoop aan mentale energie. Het is die automatische routine die ervoor zorgt dat je stipt op je werk verschijnt en na de sportschool gewoontes hebt ontwikkeld, zoals het uitpakken van je sporttas op de automatische piloot. En je sleutels? Die hebben altijd een vaste plek. Dit zijn eenvoudige voorbeelden van gewoontes die het leven een stukje eenvoudiger maken.

Helaas kan diezelfde automatische piloot er ook voor zorgen dat je vasthoudt aan minder wenselijke gewoonten, zoals het laten slingeren van een natte handdoek na het douchen. En je inbox? Die lijkt eeuwig vol. Het besef om deze te legen komt pas op als je een belangrijke e-mail hebt gemist.

Met andere woorden:

Je brein is een gewoontedier. Het gedijt bij routine en denkt niet na over de aard van de gewoonte, of het nu positief is (zoals je sleutels altijd op dezelfde plek) of negatief (zoals een overvolle inbox). Het klampt zich simpelweg vast aan bekende patronen.

Hoewel het ideaal zou zijn als ons leven alleen bestond uit goede, gezonde en productieve gewoonten, is dat helaas niet het geval. Iedereen koestert wel enkele minder gunstige gewoonten. Daar wil je iets aan doen. Je hebt de wens om slechte gewoonten te doorbreken en te vervangen door gezondere keuzes.

En hoe bereik je dat? Björn sprak met niemand minder dan Boris Cornelissen, een gewoonte-expert van Optimizers Academy. Benieuwd naar zijn tips om slechte gewoonten voorgoed af te leren? Ontdek het in de nieuwste aflevering van de Tijdwinst Podcast: Aflevering #7: ‘Goede gewoontes aanleren, hoe doe je dat?’ | Björn Deusings & Boris Cornelissen

tijdwinst podcast

Verder lezen over gewoontes?

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog