Dienend leiderschap is geen modegril, maar eerder een tijdloze en effectieve benadering van leidinggeven. Het draait allemaal om het dienen van het team, in plaats van te heersen over hen. In deze aflevering van de Tijdwinst Podcast spreken we Sanne Schepers, directeur van digitaal marketing bureau Afdeling Online. Björn en Sanne gaan dieper in op wat dienend leiderschap is, waarom het zo krachtig is, en hoe je het in de praktijk kunt toepassen.

Wat is dienend leiderschap?

Dienend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de nadruk ligt op het helpen, ondersteunen en inspireren van teamleden. In plaats van jezelf op de voorgrond te plaatsen, zet je de behoeften van anderen op de eerste plaats. Dit betekent niet dat je zwak of meegaand bent, integendeel. Dienend leiderschap vereist sterke communicatievaardigheden, empathie en een diep begrip van de mensen in je team.

We vroegen Sanne waarom dienend leiderschap een krachtige manier van leidinggeven is

Dienend leiderschap is krachtig om verschillende redenen:

 1. Teambetrokkenheid: door de behoeften van je teamleden te begrijpen en te ondersteunen, creëer je een sterke betrokkenheid. Dit resulteert in gemotiveerde en loyale medewerkers.
 2. Effectieve communicatie: dienend leiderschap moedigt open communicatie aan. Teamleden voelen zich vrij om hun ideeën en zorgen te delen, wat leidt tot betere besluitvorming.
 3. Groei en ontwikkeling: dienend leiderschap bevordert de groei en ontwikkeling van individuen. Het helpt hen om hun volledige potentieel te bereiken, wat op zijn beurt het succes van het team en de organisatie vergroot.
 4. Vertrouwen en respect: het dienen van anderen bouwt vertrouwen en respect op binnen een team. Dit zijn essentiële ingrediënten voor een gezonde werkomgeving.

Hoe pas je dienend leiderschap toe?

Om dienend leiderschap in de praktijk te brengen, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Luister actief: neem de tijd om naar je teamleden te luisteren. Begrijp hun behoeften, zorgen en ideeën.
 • Wees empathisch: toon begrip voor de emoties en uitdagingen van anderen. Toon dat je geeft om hun welzijn.
 • Stel heldere doelen: definieer duidelijke doelen en verwachtingen, maar betrek je teamleden bij het proces. Zorg ervoor dat hun inbreng wordt gewaardeerd.
 • Ondersteun groei: bied kansen voor training en ontwikkeling. Help je teamleden om hun vaardigheden en capaciteiten te verbeteren.
 • Geef vertrouwen: vertrouw op de capaciteiten van je team en geef hen ruimte om zelfstandig te werken.

Dienend leiderschap is dus niet eenzijdig. Het gaat om wederzijdse groei en succes. Door anderen te dienen, groei je zelf als leider en draag je bij aan een positieve en productieve werkomgeving. Het draait om het inspireren, ondersteunen en bevorderen van anderen!

Wil je hier meer over weten? Luister dan naar deze inspirerende aflevering van de Tijdwinst Podcast: ‘Dienend leiderschap volgens Sanne Schepers: de kunst van inspireren en ondersteunen’

Meer weten?

Wil je meer lezen over dit onderwerp of aan de slag met de tips die we in deze video hebben besproken? Check dan eens deze handige artikelen. Daar vind je nog meer waardevolle informatie en praktische tips die je kunnen helpen bij het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit en slimmer (samen)werken:

Wat is situationeel leiderschap? En welke 4 leiderschapsstijlen zijn er? Competenties leiderschap: 8 eigenschappen die leiders van nature hebben Situationeel leiderschap — de complete feedback instructie Effectief leiderschap vraagt om 1 eigenschap. Heb jij hem? Goed leiderschap — 4 manieren waarop Google een team leidt

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog