Ben jij weleens op je werk en vraag je je af waarom je eigenlijk doet wat je doet? Heb je het gevoel dat jouw baan, hoe goed betaald en prestigieus ook, eigenlijk volkomen zinloos is? Dan ben je niet de enige. In de nieuwste aflevering van onze podcast, “Bullshit jobs’: waarom ze bestaan en waarom de kans groot is dat jij er een hebt” duiken we dieper in dit intrigerende fenomeen dat antropoloog David Graeber “bullshit jobs” noemt.

In deze aflevering laten we Björn Deusings, directeur van Tijdwinst.com en auteur van het boek “Elke Dag om 15.00 Uur Klaar,” en Inge Nysten, time management blogger en schrijfster, aan het woord. Samen verkennen ze waarom zoveel mensen over de hele wereld banen hebben die ze als nutteloos en onnodig beschouwen, zelfs als ze er goed voor worden betaald.

Graeber, professor aan de London School of Economics en een prominent figuur in de Occupy Wall Street-beweging, wijdt zijn boek “Bullshit Jobs: a Theory” aan dit onderwerp. Hij beweert dat miljoenen mensen banen uitoefenen die eigenlijk geen enkele echte waarde toevoegen aan de samenleving. Denk aan kantoorwerkers, administratieve medewerkers, consultants, telemarketeers, bedrijfsjuristen, en nog veel meer. Deze banen lijken belangrijk en genieten vaak aanzien, maar in werkelijkheid zijn ze volkomen zinloos.

In deze podcast-aflevering ontdekken we wat bullshit banen precies zijn en bespreken we voorbeelden uit verschillende sectoren. We gaan dieper in op de vijf categorieën van bullshit banen die Graeber heeft geïdentificeerd, zoals “Flunkies,” “Goons,” “Duct tapers,” “Box tickers,” en “Task masters.”

Maar wat is nu het effect van zo’n nutteloze baan op je eigenwaarde en werkplezier? Waarom blijven mensen vaak vastzitten in deze banen? Björn Deusings en Inge Nysten ontrafelen de psychologische en sociale aspecten die mensen ervan weerhouden om te ontsnappen aan deze valkuil van zinloos werk.

Tijdens de aflevering worden ook de verborgen drijfveren besproken die bijdragen aan het voortbestaan van bullshit banen. Waarom blijven mensen ze behouden, zelfs als ze weten dat ze eigenlijk weinig bijdragen aan de samenleving?

Ten slotte bieden Deusings en Nysten praktische tips en suggesties voor degenen die beseffen dat ze een bullshit job hebben. Hoe kun je deze situatie begrijpen en mogelijk veranderen? Welke stappen kun je ondernemen om meer voldoening en betekenis te vinden in je werk, of zelfs om op zoek te gaan naar een andere carrière die beter bij je past?

Benieuwd naar dit boeiende gesprek over bullshit jobs en hoe ze ons allemaal kunnen beïnvloeden? Luister dan naar onze nieuwste podcast-aflevering en ontdek meer over dit intrigerende fenomeen dat veel van ons dagelijks leven beïnvloedt:

of luister hier: 

Meer weten over het besproken onderwerp? Lees gerust verder

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog