Sneller denken in termen van “Hak!” in plaats van eindeloos blijven emmeren tussen “Ja of nee, A of B…”. Je doet het voortaan met de (wiskundig onderbouwde) knoop-doorhak-truc van succesvol zakenman Seymour Schulich. Een doodsimpele truc waaraan hij bijna alles in zijn leven te danken heeft.

“Ja of… nee… ja… of nee… ja of nee… ja… of toch maar niet…?”

Ons brein kan dit cirkeltje oneindig lang rondgaan, niet alleen bij ja/nee beslissingen, maar ook bij A/B beslissingen en andere moeilijke beslissingen. Zonder problemen blijft het maar malen, piekeren, peinzen en rondjes om de kwestie heen draaien in plaats van stil te staan en rigoureus korte metten de maken met de knoop. “Hak!”

Misschien heb je dilemma’s al eens effectiever proberen aan te pakken, in plaats van alleen maar deze herkenbare rondjes in je hoofd te draaien. Misschien heb je er al eens een pen en stuk papier bij gepakt en ben je aan een keurig rijtje ‘voors’ en ‘tegens’ begonnen. Misschien heb je ze zelfs al eens tegen elkaar afgewogen, de langste rij de voorkeur gegeven en op basis daarvan de doorhakbijl in eigen handen genomen.

Ik kan je verklappen: dan was je nog helemaal niet zo verkeerd bezig! Sterker nog: dan ben je al een heel eind op de goede weg. Wat nog ontbrak was één simpele wiskundig-filosofische toevoeging, volgens Seymour Schulich.

Moeilijke beslissingen nemen als een pro

Seymour Schulich’s knopen

Nooit van gehoord, Seymour Schulich? Niet zo gek. Deze zakenman en auteur is voornamelijk bekend in Canada – waar hij vandaan komt – om zijn grote zakelijke successen, de enorme financiële beloningen die daaruit voort zijn gekomen en om zijn boek ‘Get Smarter: Life and Business Lessons’.

En wat doet een zakenman, of die nu uit Canada komt of niet? Knopen doorhakken. Beslissingen maken. Dilemma’s beëindigen. Wegen inslaan – of niet. Aanbiedingen afslaan – of aannemen. Elke dag weer.

Schulich’s knopen (en dat zijn er nogal wat geweest tot hij zich ‘selfmade miljonair’ kon noemen) hakte hij pertinent door aan de hand van één truc die hij zich 50 jaar geleden al eigen maakte.

Seymour Schulich, in ‘Get Smarter’: “Ik leerde deze truc in een praktische-wiskunde-les, meer dan 50 jaar geleden. Ik heb hem sindsdien gebruikt voor elke grotere beslissing in mijn hele leven. Hij heeft me nog nooit teleurgesteld en hij zal jou zeker ook goed van dienst zijn.”

Schulich’s knopen-doorhak-truc, in 5 stappen

Denk nog maar eens terug aan je lijst met ‘voors’ en tegens’, zoals je die tot nu toe waarschijnlijk opstelde bij dilemma’s en moeilijke beslissingen. Eigenlijk is Schulich’s lijst hetzelfde, maar dan met een twist.

Neem datzelfde stuk papier, een pen en…

 1. Schrijf aan de ene kant alle voordelen op (tot dusver begeven we ons nog op bekend terrein)
 2. Geef elke ‘voor’ een score tussen de 1 en de 10 (deze is nieuw). Hoe hoger het cijfer, hoe belangrijker dit voordeel voor jou is.
 3. Schrijf aan de andere kant de lijst met ‘tegens’ van je dilemma op.
 4. Geef deze ook elk een score mee. Maar let op: in dit geval betekent een 10 “ onoverkomelijk nadelig” en een 1 “beetje vervelend”

  Schulich: “Stel je voor dat je er over denkt om een huis te kopen. Je hebt er eentje gevonden binnen jouw budget, alleen hebben de huidige eigenaren elke kamer bananen-geel geverfd. Als je echt een hekel hebt aan geel en je niet eens overweegt om een schilderkwast in je handen te gaan nemen, dan geef je “lelijk geel geverfd” in de ‘tegen’-lijst een 10. Als dat niet zo’n probleem is, geef je het een 2 of een 3.”

 5. Tel de score van de ‘voors’ en die van de ‘tegens’ bij elkaar op. En nu komt het: is de positieve score minstens het dubbele van de negatieve score, dan heb je een volmondige “ga ervoor!” te pakken. Spant het erom of laat de score van ‘tegen’ die van ‘voor’ ver achter zich liggen, vergeet het dan maar.

moeilijke-beslissing-nemen

Voorbeeld. Hoewel het in aantal argumenten gelijk op lijkt te gaan (en het dilemma even lastig blijft)
is het met Schulich’s twist duidelijk wat het moet worden (en volmondige ‘voor’). Knoop: doorgehakt.

Klinkt het allemaal wat te simpel voor jouw belangrijke dilemma? Dan heb ik een vraag voor jou: “Moet iets ingewikkeld zijn om effectief te kunnen zijn, ongeacht de grootte of impact ervan?” Het antwoord heeft Schulich voor je:

“De knopen-doorhak-truc is ontworpen om juist de belangrijke levensbeslissingen niet door een paar factoren uit proportie te laten trekken. Het dwingt je om heel praktisch en precies naar de zwaarte van elk punt te kijken – wat, uiteraard, de simpele reden is waarom het zo goed werkt.”

Dus, ben je er al uit?

Moeilijke beslissingen nemen doe je zo

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog