De klok slaat 14:00 uur, er glipt uit gaap uit je mond en de zoveelste bak koffie staat onder de machine. Je bent plotseling extreem moe. Sterker nog, je wenst dat je een dutje zou kunnen doen. De middagdip is een welbekend begrip waar veel kenniswerkers mee struggelen. Is het mogelijk om deze gevreesde dip te voorkomen? Om te voorkomen dat je na lunchtijd volledig instort, kun je een aantal handige tips toepassen. Jij blij, je werkgever blij, iedereen blij.

Wat komt aan bod:

  1. Wat is een middagdip?
  2. Waardoor ontstaat een middagdip?
  3. Welke voeding veroorzaakt een extreme middagdip?
  4. Moeten we na de lunch stoppen met werken?
  5. Wat is het verschil tussen vermoeidheid en een middagdip?
  6. Wat te doen bij een middagdip? 6 handige tips!
  7. Conclusie

Wat is een middagdip?

Allereerst: je stelt je niet aan. Een middagdip bestaat écht. Je voelt je moe, je bent minder alert en je productiviteit neemt af. Dit gevoel ontstaat vaak in de vroege middag – meestal na de lunch. Omdat een middagdip zich meestal voordoet tussen 13:00 en 15:00 uur, wordt het ook wel een after-lunch dip genoemd.

Waardoor ontstaat een middagdip?

Misschien denk je: waarom ben ik zo moe in de middag? Goed nieuws, het ligt helemaal niet aan jou. De termen ‘middagdip’ en ‘after-lunch dip’ komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het inkakken in de middag is een biologisch verschijnsel dat samenhangt met ons biologische dag-nachtritme (ook wel het circadiaanse ritme). Dit ritme regelt allerlei processen in ons lichaam, zo ook de afgifte van het slaaphormoon (melatonine) en cortisol (stresshormoon). Volgens ons biologische ritme zijn we in de ochtend alert en energievol, in de middag ervaren we een natuurlijke dip en later op de middag stijgt ons energiepijl opnieuw.

Hoe lang duurt een middagdip dan meestal? Dat verschilt uiteraard per persoon, maar volgens ons biologische ritme speelt de dip zich tussen 13.00 uur en 15.00 uur af.

Enne, is een middagdip normaal of ongezond? Die vervelende dip is biologisch ingeprogrammeerd. Het is niet enkel het gevolg van hoge werkdruk of een lunchgerecht.

middagdip

Welke voeding veroorzaakt een extreme middagdip?

Stop je net je broodtrommel terug in je tas en vis je de laatste broodkruimel uit je kies? Dan is je bloedsuikerspiegel ondertussen aan het stijgen – vooral na een maaltijd met veel koolhydraten of suikers (lees: drie boterhammen met hagelslag).

Je bloedsuikerspiegel stijgt, waar een insulinepiek op volgt. En wat er daarna gebeurd? Een snelle daling van bloedsuiker. Ook wel: de veroorzaker van een dip. Je voelt je vervolgens moe, prikkelbaar en hebt geen concentratie.

Dus, (te) zwaar lunchen, is vragen om een inkakker. Een middagdip na de lunch is dan ook geen fabel. Een bord vol met wit brood, pasta, rijst, vet of veel suiker zorgt voor een snelle bloedsuikerpiek. Ook krijgt je lichaam het héél druk met verteren, wat betekent dat er meer bloed naar je darmen stroomt – en daardoor vermindert de bloedtoevoer naar je hersenen.

Drink je daarnaast ook nog eens te weinig water, dan is het helemaal vragen om problemen. Milde uitdroging maakt je óók vermoeider.

Moeten we na de lunch stoppen met werken?

Na bovenstaande theorieën lijkt een 8-urige werkdag ineens allesbehalve zinvol. Je bent immers maar de helft van de dag productief, toch? Een middagdip heeft inderdaad invloed op je productiviteit. We sommen een aantal nadelen voor je op:

  • Je bent minder gefocust. Staren naar een beeldscherm, zonder daadwerkelijk iets te lezen – we hebben het allemaal weleens gedaan. Je bent snel afgeleid en hebt moeite om je aandacht ergens bij te houden.
  • Je werktempo neemt af. Waar je in de ochtend taak na taak afwerkt, komt er in de middag niets van terecht. Je bent langzaam, maakt fouten en moet dingen dubbel checken.
  • Je kunt geen besluiten nemen. Knopen doorhakken in de middag? Geen goed idee.
  • Je voelt je gefrustreerd. Is er een hoge werkdruk? Door een prestatiedruk kan je je gefrustreerd voelen wanneer iets niet lukt.
  • Je voelt je schuldig. “Mijn collega’s zullen wel denken dat ik niets uitvoer.” of “Ik heb vandaag gefaald.” Het zijn zaken die door je hoofd spoken, omdat je je schuldig voelt.

Niet alleen zorgt een middagdip voor persoonlijke irritaties, het kan ook effect hebben op een team. Stel je voor, alle collega’s kakken na de lunch in: vergaderingen verlopen traag, er worden minder taken afgerond en de sfeer op de werkvloer wordt er eh… niet beter op.

middagdip

Wat is het verschil tussen vermoeidheid en een middagdip?

Heeft iedereen last van een middagdip, of alleen sommige mensen? En wat is eigenlijk het verschil tussen vermoeidheid en een middagdip?

Vermoeidheid is een langdurig gevoel van uitputting en gebrek aan energie. Dit is vaak het gevolg van een periode met weinig slaap, chronische stress of een ongezonde levensstijl. Ook zijn er oorzaken van vermoeidheid bij een vrouw, zoals de menstruatieperiode, waar je helaas weinig aan kunt veranderen.

Waar vermoeidheid lang kan aanhouden, is een middagdip maar kort aanwezig. Dit is simpelweg een natuurlijke daling van je energiepijl en gaat vanzelf weer weg. Daarnaast is een middagdip niet bij iedereen even sterk aanwezig. Hoeveel last je er van hebt, kan per persoon verschillen. Zo ervaren mensen met ADHD een middagdip heviger, vaak doordat er van nature al meer pieken en dalen in hun aandacht en energie zit. Een middagdip kan daardoor heftiger binnenkomen.

En hoe zit het met een burn-out?

Mocht je tijdens je middagdip vrezen voor het ergste – en praat je jezelf misschien wel een burn-out aan – dan kunnen we je geruststellen. Burn-out klachten en een middagdip zijn absoluut niet hetzelfde. Bij een burn-out spreken we van een ernstige vorm van fysieke, mentale en emotionele uitputting.

Daar komt nog bij: mensen met burn-out symptomen ervaren vaak meerdere dips op een dag. Merk je dat dit bij jou het geval is? En heb je op meerdere momenten totaal geen energie? Dan is je lichaam mogelijk overbelast en wordt het tijd om hier aandacht aan te besteden. Dit zou namelijk kunnen wijzen op de symptomen van te veel stress of een overspannen gevoel.

middagdip

Wat te doen bij een middagdip? 6 handige tips!

Dat die middagdip iets natuurlijks is, weten we nu. Maar wat kun je doen om een middagdip te voorkomen? Sterker nog, is er überhaupt iets te doen tegen moeheid overdag?

Merk je na de lunch dat je minder productief werkt? Begin je te gapen? Accepteer dan dat je een middagdip hebt. Ga jezelf niet blijven pushen en pijnigen. Er zijn zaken die beter helpen:

1. Eet die kikker op

Eat that frog.” Oftewel, als het jouw taak is om een kikker te eten, kun je dat het beste ‘s ochtends als eerste doen. Staan er zware taken op jouw to do-lijst, dan kun je ze maar beter aan het begin van de dag plannen. Lichtere taken zijn perfect om tijdens je middagdip uit te voeren.

Voorbeeld

Ochtend: teksten schrijven, analyses uitvoeren of ingewikkelde documenten doorspitten.
Middag: e-mails beantwoorden of administratie uitvoeren.

Tip: houd rekening met chronotypes. Ben jij een ochtendmens of avondmens? Mogelijk kun je – wanneer je werk dit toelaat – rekening houden met je eigen ritme.

2. Pauzeren kun je leren

Je zit er net zo lekker in, of je hebt het heel erg druk, dus je stelt je pauze uit. Of nog erger: je slaat je lunch over, maar eet een bammetje achter je scherm. Allemaal geen goed idee.

Door pauzes in te plannen, blijf je alerter. En jawel, dit helpt ook die gevreesde middagdip te verminderen. Maak een wandeling (al is het naar het koffiezetapparaat en terug) om de bloedsomloop te stimuleren.

Ook is het belangrijk om daglicht op te zoeken. Staat er een lang telefoongesprek op de planning? Hup, naar buiten.

Dan nog de vraag: is een powernap effectief bij een middagdip? Wanneer je voelt dat je ogen dichtzakken, omdat je in de nacht ervoor bijvoorbeeld niet hebt kunnen slapen, dan kan een powernap helpen. Hier geldt een strenge regel (en dit is niet omdat je werkgever dat wil, maar een bewezen feit):

Zorg dat je powernap niet langer dan 30 minuten duurt. Dan werkt dat slaapje averechts en word je nóg vermoeider wakker.

3. Een gezond bord

Liever niet in een diep dal belandden na de lunch? Houd dan rekening met wat je naar binnen stopt. Kies voor:

  • Langzame koolhydraten (volkoren producten)
  • Eiwitten (kip, zuivel, vis, bonen)
  • Gezonde vetten (avocado, noten)
  • Voldoende water

Enne, helpt koffie tegen een middagdip? Drink ‘m het liefst in de ochtend of vroege middag om je slaap niet te verstoren. Het kan lijken of een bak koffie je middagdip verhelpt, maar dat is niet zo. Het maskeert enkel het vermoeide gevoel. Liever wacht je 120 minuten ná ontwaken, zoals Andrew Huberman hieronder uitlegt:

Grijp je liever naar een paardenmiddel tegen vermoeidheid? Dat is met een gezond voedingspatroon in de meeste gevallen niet nodig. Vitamines die je nodig hebt, zoals vitamine C of vitamine B12, vind je in veel groente, fruit en dierlijke producten terug.

4. Zet dat raam open

Je werkplek speelt ook een rol in de hevigheid van je namiddagdip. Zorg voor voldoende daglicht, zet een raam open of loop regelmatig even naar buiten. Kruip ook niet als een garnaal achter je laptop. Rechtop zitten, af en toe staan en regelmatig bewegen: het zijn factoren die je actiever houden.

5. Experimenteer met routines

Misschien werk je al jarenlang op dezelfde wijze – en deel je je dag op dezelfde manier in. Experimenteer eens met je routine. Plan belangrijke meetings bijvoorbeeld wat later op de dag (rond 16:30) of ga standaard een rondje wandelen na de lunch. Kleine tweaks kunnen je middagdip misschien wel minder heftig maken.

6. Volg een cursus

Wil het vinden van een juiste dagindeling niet lukken? En verspil je iedere middag uren met gefrustreerd naar je beeldscherm staren? Met onze 1-daagse training Time Management krijg je meer grip op je tijd, energie en productiviteit. Een gigantische middagdip is misschien voor een klein deel een biologisch verschijnsel, het wordt versterkt door het gebrek aan overzicht. En van constant achter de feiten aanlopen, wordt niemand gelukkig.

Onze training helpt je bij het:

  • Slim organiseren van je werkdag, zodat je minder tijd verliest aan twijfelen of schakelen.
  • Productiever werken zonder jezelf uit te putten.
  • Stress verminderen.
  • Meer resultaten behalen in minder tijd (wie wil dat niet?).
  • Bewust kiezen waar je wél en niet energie aan geeft. Oftewel, het bewaken van je grenzen.
  • Je concentratie verbeteren. Afleiding of extreme vermoeidheid? Jij hebt daar straks véél minder last van.

Schrijf je vandaag nog in en ervaar direct het verschil. Meld je hier aan voor de training.

middagdip

Conclusie

Een middagdip is hartstikke normaal, maar dat betekent niet dat je er niks aan kunt doen. Door slim te lunchen (lees: met volkoren, eiwitrijke en suikervrije producten), de zwaarste taken in de ochtend uit te voeren en een korte wandeling of powernap te plannen, geef je je energie een flinke boost. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken en regelmatig even je werkplek te verlaten. Met kleine aanpassingen maak je een groot verschil. En heb je het idee dat je dagelijks tegen die middagdip strijdt? Dan helpt het om je dag slimmer in te delen. Onze training geeft je daar alle tools voor. Meer energie, meer focus en meer plezier – zonder jezelf uit te putten.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen.

Populaire trainingen: