Je kunt Google hacking gebruiken om je zoekopdrachten te versnellen. Op die manier vind je sneller de informatie waarnaar jij op zoekt bent en verspil je geen kostbare tijd aan het doorklikken naar Google-pagina 10 — wie kijkt dáár nog?! Toch kent Google meer handigheden. Buiten de standaard Google hacks and tips bestaat er namelijk nog zoiets als “Google dorking”. Handig, ook voor jou als kantoorwerker.

Wat is Google dorking?

Kortweg: Google indexeert pagina’s en speurt websites af. Hierbij legt het informatie vast die het tegenkomt. Informatie die voor jou op het eerste oog niet zichtbaar of toegankelijk is. Door bepaalde Google hacks te gebruiken – “dorks” worden ze ook wel genoemd – kun je deze informatie inzien.

Waarvoor kun je Google hacks – of “dorking” – gebruiken?

Speur je internet af op zoek naar een zeer specifieke zoekterm? Of naar een bepaalde website? Dorking helpt je gericht zoeken en scheidt hierbij het kaf van het koren. Zo kom jij als Google-gebruiker sneller bij de geschikte bron uit.

Ook bedrijven kunnen Google hacks inzetten, bijvoorbeeld om beter te begrijpen welke systemen gevaar lopen, maar ook om hun online marketing en SEO te verbeteren.

Helaas zijn er ook kwaadwillende manieren waarop dorking ingezet wordt, denk aan hackers. Zij kunnen Google dorks inzetten om gegevens te verzamelen; zoals wachtwoorden, afbeeldingen of andere gevoelige informatie. Of wat dacht je van inbreken op iemands webcam?

Zijn Google hacks legaal?

Jazeker. Google is namelijk gecreëerd als zoekmachine. Het gebruik van dorks of Google hacks is gewoonweg een andere vorm van browsen. Het gevaar schuilt echter in het stiekem toegang krijgen tot iemand zijn of haar apparaat of gegevens. Dan schuift de grens alweer een beetje op. 

Google search hacks: 12 tips en dorks op een rij

Google hacks zijn volkomen legaal, mits je het voor geoorloofde doeleinden gebruikt. Het is dan zelfs ontzettend nuttig! Gebruik Google hacks om sneller informatie boven tafel te krijgen, om gericht naar data te zoeken, je digitale spoor van broodkruimels inzichtelijk te maken of gewoon omdat je wilt zien wat Google over jou of je bedrijf weet.

De volgende 12 Google hacks – ofwel “dorking commands” – gaan jou hierbij helpen!

Google dorking command #1: “site”

Vooral handig bij lijvige sites, waar het anders zoeken is naar een naald in een hooiberg aan informatie. Of wanneer je weet dat een bepaalde site gewoon een heel goede bron is, als je iets over een bepaald onderwerp wil weten. Kan! 

Gebruik “site:” in een zoekopdracht en Google laat je alleen de resultaten zien van deze specifieke website.

google hacks

Google dorking command #2: “woordgroep”

Werkt als je een specifieke zin of uitspraak zoekt bijvoorbeeld. Google zoekt dan alleen naar plekken waar deze woorden precies in die volgorde achter elkaar staan. Je vindt ‘m direct door de woordgroep tussen dubbele haakjes te zetten: “woordgroep”.

Wanneer handig? Wanneer je bijvoorbeeld naar een bepaalde term zoekt of alleen nog bepaalde woorden van een liedje kent (dat je maar niet uit je hoofd krijgt!)

google hacks

Google dorking command #3: “intitle”

Op zoek naar pagina’s die een specifieke tekst in hun titel bevatten? Gebruik dan de Google hack “intitle:” gevolgd door de woorden waarnaar je op zoekt bent. Je krijgt dan alleen resultaten te zien die de zoekopdracht in de titel hebben staan.

google hacks

Google dorking command #4: “inurl”

Bovenstaand trucje kun je ook uithalen met de URL van een pagina. Zoek je naar links waar specifiek bepaalde woorden instaan, typ dan “inurl:” gevolgd door de woorden die zoekt.

google hacks

Google dorking command #5: “filetype” of “ext”

Zoek je een bepaald bestandstype, bijvoorbeeld een PDF of of een Photoshop-bestand? Gebruik “filetype” of “ext” in je zoekopdracht en Google tovert het tevoorschijn:

google hacks

Google dorking command #6: “intext”

Met “intext” zoek je enkel naar de opgegeven zoekterm en toont Google je alleen resultaten die deze woorden bevatten.

google hacks

Google dorking command #6: “Intext”

Krijg enkel resultaten te zien die te maken hebben met jouw opgegeven zoekopdracht. Gebruik “intext:” en typ dan de woordcombinatie waarnaar je op zoek bent.

google hacks

Google dorking command #7: “|”

Zo zoek je verschillende termen tegelijk in één zoekopdracht, maar niet samen. Vertel Google dat hij alles mag tonen waar het één of het ander in staat, door het verticale balkje tussen de zoektermen te plaatsen (links naast de enter-knop): “|”

google hacks

Google dorking command #8: “cache”

De “cache” dorking command is al iets geavanceerder dan de vorige Google hacks. Hiermee kun je bestanden zoeken in archieven, verwijderde informatie lezen en zelfs toegang krijgen tot wachtwoorden of webcams; soms balancerend op het randje van legaliteit.

Door “cache” aan je zoekopdracht toe te voegen kun je bijvoorbeeld de oudere versie van een website bekijken en verwijderde afbeeldingen of documenten tevoorschijn toveren.

google hacks

Google dorking command #9: “:ftp”

Een soortgelijke Google hack is het command “:ftp”. Hiermee kun je FTP-servers vinden die vaak grote hoeveelheden informatie, bestanden en afbeeldingen bevatten. 

Google dorking command #10: “Filetype:log”

In het verlengde van de mogelijkheid om bestanden te doorzoeken: wanneer je “log” achter het command typt, doorzoekt Google logbestanden. Hiermee kun je als ware zien welke activiteiten er op een website hebben plaatsgevonden.

Google handigheidje #11: “woord vertalen”

Geen dorking command of Google Hack, maar eerder een tip: typ het woord met ‘vertaling’ of ‘vertalen’ er achter en Google helpt je meteen. Scheelt je een paar onoverzichtelijke vertaalsites.

Hij detecteert welke taal je wil vertalen (Engels bijvoorbeeld, maar ook Duits), en laat je meteen zien wat het Nederlandse woord is. Soms geeft hij zelfs meerdere synoniemen ter vertaling, wanneer er verschillende opties zijn. Wat je zoekt staat direct voor je neus:

google hacks

Google handigheidje #12: “definitie”

Nog zo’n fijne Google hack: meteen de definitie van een woord laten zien. Nooit meer scrollen door allerlei woordenboeken of encyclopedie aanbieders, laat staan dat je de dikke Van Dale door gaat bladeren. Gewoon het woord ‘definitie’ en dan de op te zoeken term intikken in de zoekbalk:

google hacks

Zo zie je maar. Google is, als je hem goed africht, jouw persoonlijke snuffelhond met een neus die je rechtstreeks naar je doel brengt. Alle trucjes kun je hem leren, gewoon door het juiste commando te geven.

Meer Google hacks en dorking commands?

Waan jij jezelf een echte Google hacker en ben je op zoek naar meer dorks? De lijst is eindeloos. De Exploit database biedt een groot en up to date overzicht van de laatste Google hacks en dorking commands

Kijk er zeker eens naar en probeer ook zelf eens dingen uit. Dork bijvoorbeeld jezelf of je bedrijf om zo inzicht te krijgen in wat hackers moeiteloos kunnen oprakelen. Bescherm jezelf er vervolgens tegen, erg belangrijk:

“Leuk en aardig, maar dat Google dorking: loop ikzelf geen gevaar?”

Nu je weet dat je zelf middels een paar handige Google Hacks de historie en zelfs verwijderde bestanden van een website tevoorschijn kunt halen, bekruipt je misschien het gevoel dat je online privacy kwetsbaar is. De harde waarheid: dat is het. 

Toch kun je zelf een paar dingen doen om je online gegevens te beschermen. We schreven enkele artikelen over internetveiligheid, dus check die gerust:

 

Conclusie

Nooit heb je geweten dat hij zoveel meer commando’s kende dan gewoon ‘zoek dit woord op het internet’. Dat er dus zoveel meer kan. En dat je zo ontzettend veel tijd kan winnen met je snelle zoekactie of uitgebreide research. veel, dat je tijd overhoudt voor de grappige trucs die Google stiekem óók kan. Altijd leuk, voor tussen dat harde zoekwerk door

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog