Zoek je een artikel dat jou geruststelt? Een die jou vertelt hoe belangrijk motivatie is? Zoek dan verder — dit artikel gaat jou daar niet bij helpen. Zoek je echter een schop-onder-je-kont, dan ben je hier aan het juiste adres: 3 totaal onverwachte adviezen helpen (juist als je ongemotiveerd bent!)

Motivatie — ‘t wordt nogal overschat

Misschien ben je niet de meest gemotiveerde persoon op aarde: je staat niet om half zes op om te mediteren, drinkt geen groene smoothies of traint voor een 10-kilometer-marathon — en dat is oké.

Motivatie is namelijk best wel een overschat iets.

Gewoontes en routines, dáár kun jij ook je drijfveren vinden. Dat klinkt misschien niet zo hip als wanneer je over ‘motivatie’ praat, maar hé: wanneer jij aan het eind van de dag productief bent geweest, wat maakt het dan uit? Het werkt.

Werken aan de hand van vaste gewoontes en routine maakt het behalen van bepaalde doelen namelijk makkelijker. Je hoeft je niet te bekommeren om zoiets vluchtigs als ‘motivatie’ — want eerlijk gezegd, daar kun je vrij moeilijk op vertrouwen:

Wacht niet tot je ‘zin’ hebt om iets te doen. Motivatie blijkt vluchtig, nutteloos zelfs.

In plaats daarvan doe je dit:

Motivatie is niets meer dan een gevoel — het is vrij zinloos

Motivatie is namelijk het verlangen om iets te doen. Het is een gevoel van bereidwilligheid dat kan worden ingedeeld op een schaal van helemaal géén zin om iets te ondernemen, tot aan een vurig verlangen om iets te doen.

Wanneer je dat laatste voelt, dan kun je snel en moeiteloos de motivatie opbrengen.

Heb je daarentegen zeer weinig zin om iets uit te voeren – bijvoorbeeld het plegen van een lastig telefoontje of naar de sportschool gaan – dan vind je altijd wel een reden om het niet te doen. Je vertoont uitstelgedrag.

Echter, op dat moment wordt de pijn van het negeren van die taken groter dan wanneer je het gewoon wél zou doen — je komt er bijvoorbeeld niet meer onderuit om dat telefoontje niet te plegen en zal door de zure appel moeten heen bijten.

Vrij zinloos dus, die motivatie — uiteindelijk doe je het toch, of je het nu wil of niet. En of je die ‘wil’ hebt, ligt aan welk soort motivatie je voor een bepaalde taak voelt:

Geen motivatie, het doet er niet toe

Extrinsieke- of intrinsieke motivatie — het maakt niet uit

In het boek ‘Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us’ beschrijft Daniel Pink twee soorten motivatie : extrinsieke- en intrinsieke motivatie.

  • Extrinsieke motivatie komt van buitenaf, extern. Het is bijvoorbeeld een beloning, complimenten, waardering of de angst om niet voor schut te staan op het tennisveld.
  • Intrinsieke motivatie komt van binnenuit, intern. Het is het verlangen om een bepaalde actie uit te voeren, zelfs wanneer de enige beloning de activiteit zelf is, bijvoorbeeld het schilderen of schrijven van iets moois, omdat jij daar blij van wordt.Intrinsieke motivatie houdt vaak in dat je handelt vanuit onbaatzuchtige redenen — je start bijvoorbeeld een stichting omdat je mensen wil helpen, niet omdat je op zoek bent naar roem.

Toch kunnen deze beide vormen van motivatie jou enorm in de weg zitten. Want hoeveel jij ook misschien van je werk houdt of een gezonder leven wil leiden, soms is het gewoonweg te lastig om de juiste motivatie op te brengen.

Die taak is misschien te lastig of te saai, trainen voor die marathon te zwaar en die groene smoothies? — gezond, maar je krijgt het simpelweg niet af.

Geen motivatie? — 3 verbazingwekkende tips helpen

Op die momenten heb je niks aan motivatie, ongeacht of deze extrinsiek of intrinsiek zijn — wat jij dan nodig hebt zijn systemen, routines, gewoontes! Waar motivatie stopt, helpen deze je verder.

1. Kies je focus gebied — negeer alles dat daarbuiten valt

Het lijkt misschien dat concentratie en motivatie vrij weinig met elkaar te maken hebben, toch hebben ze meer gemeen dan wat je misschien denkt.

Neem bijvoorbeeld je eigen doelen. Misschien heb je een paar dingen die je wil bereiken.

Bijvoorbeeld:

  • In aanmerking komen voor die promotie.
  • Die nieuwe klanten binnenhalen voor dat project.
  • 6 kilo afvallen.

Misschien dat je soms de juiste motivatie kunt opbrengen om aan deze 3 punten te werken, vaak genoeg lukt dat gewoonweg niet.

Stel dat je bijvoorbeeld vrij weinig voelt om vandaag te sporten zodat je aan het eind van het jaar die kilootjes kwijt bent. Je kunt dan wel proberen motivatie op te wekken door na te denken waarom je dat wil (door extrinsieke- en intrinsieke motivatie), de kans blijft groot dat je niet gaat.

Zou jij echter je focus verscherpen en je enkel richten op deze 3 doelen – en niets anders – dan kun je besluiten dat je bijvoorbeeld vandaag niet gaat sporten, maar wel een aantal vakboeken leest die jou dichterbij het behalen van die promotie brengen.

Je mag dus gerust zaken uitstellen wanneer je niet de juiste motivatie vindt, zolang jij een taak uitvoert die aansluit bij de andere doelen die jij voor ogen hebt. Uitstellen mag dus, maar alleen met zaken uit je focusgebied.

Meer leren over hoe je taken juist uitstelt in bijvoorbeeld een agenda of takenmanager, volg dan eens onze training Time Management — en leer het in 1 dag.

Geen motivatie, het is optioneel

2. Onthoud dat motivatie optioneel is — ‘t is fijn, maar niet nodig

Het enige advies rondom motivatie dat jij ooit nodig zult hebben is: je hoeft geen zin te hebben om iets uit te voeren om het gedaan te krijgen.

Simpel, maar zeer zeker waar. Jouw gevoelens en gedachten hoeven namelijk niet te matchen met je acties of handelingen — vooral wanneer je écht iets wil bereiken.

Natuurlijk ben je moe, maar trek gewoon je sportschoenen aan en ga dat rondje hardlopen. Ook wanneer jij je nog liever aan de bureaustoel vastniet dan dat je nóg één keer die presentatie naloopt… je hoeft er geen zin in te hebben om het gedaan te krijgen.

Oliver Burkeman – auteur van het boek ‘The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking’ – legt het zó uit:

“Wie zegt dat je moet wachten tot je ‘zin hebt’ om iets te doen? Het probleem is niet dat jij ongemotiveerd bent — jij denkt dat je gemotiveerd moet zijn.”

… dat hoeft dus niet.

Dit is dus ook weer waar gewoonte en routines om de hoek komen kijken.

Tuurlijk, je hebt misschien meer zin om een aantal grappige kattenvideos’s op Youtube te bekijken, maar open gewoon je laptop en een leeg document. Misschien werk je een paar uur aan dat rapport met tegenzin, so what?.

Je hoeft niet altijd plezier te hebben in het uitvoeren van een taak — het leven is geen pony-kamp.

Geen motivatie, het leven is geen pony-kamp

3. Delegeer ‘vluchtklussen’ zo vaak je kunt — houd tijd over voor je eigen prioriteiten

Misschien nog een advies dat je niet verwacht: wanneer je werkelijk – echt, zeker weten – ergens géén zin in hebt, kijk dan of of iemand anders het voor je kan doen. Precies, doorschuiven naar iemand anders.

En néé, dat is niet lui of gemeen, zolang je het natuurlijk netjes doet!

Want jij kunt natuurlijk wel je kostbare tijd aan een taak of project besteden, soms kan delegeren juist ontzettend lonend zijn, vooral zodra…

  • … het jou de kans geeft kostbare tijd, energie of focus terug te winnen. Taken uitbesteden aan iemand anders zodat jij je kunt focussen op jouw drie belangrijkste doelen is van onschatbare waarde.
  • … iemand anders het beter, goedkoper of sneller kan doen. Waarom tijd en energie in een taak steken wanneer een ander het klusje binnen no time klaart? Geeft jou weer de kans om je te richten op je prioriteiten.

Je kunt namelijk wel wachten tot je eindelijk de motivatie vindt om de een taak zelf uit te voeren, wanneer iemand anders het graag van je overneemt, hoef jij je daar geen zorgen meer om te maken.

Wil je meer weten over hoe dat delegeren van belangrijke taken precies werkt, neem dan eens een kijkje bij onze 1-daagse training Time Management.

Motivatie op de lange termijn — hoe werkt dat dan?

Je hebt nu een aantal tips waardoor je aan de slag kunt, ook al heb je geen motivatie. Maar hoe zit dat dan met motivatie op de lange termijn?

Het antwoord daarop zal voor iedereen net wat anders zijn, maar uiteindelijk komt het erop neer dat we allen gemotiveerd worden door plezier, vreugde en zingeving.

Susan Piver – Boeddhistische leraar – was het op een gegeven moment beu om zich telkens druk te moeten maken of ze wel haar gigantische ‘to do’-lijst afgevinkt kreeg en zo ‘goed bezig’ te zijn.

Ze besloot daarom zich hier niet langer op te focussen en zich te richten op het plezier in haar werk.

“Toen ik mezelf eraan herinnerde dat mijn motivatie voortkomt vanuit oprechte nieuwsgierigheid en pas naar boven komt wanneer ik me bezig houd met taken die werkelijk passen bij wie ik ben, begon mijn kantoor eerder aan te voelen als een speeltuin dan een werkkamp.”

Ze vroeg zichzelf af waar zij plezier uithaalde en focuste zich vervolgens op de leuke aspecten van taken, ook al waren deze onplezierig.

Aan het eind van de dag zag haar dag er hetzelfde uit als wanneer ze zich op de traditionele manier zou hebben toegelegd — enkel had ze nu veel minder moeite in het vinden van de juiste motivatie.

“Ja, discipline is heel belangrijk en zeker zijn er zaken die uitgevoerd moeten worden die nooit echt leuk zullen worden, zoals het betalen van rekeningen of de kattenbak verschonen, maar ik stel voor dat in plaats van gedisciplineerd jezelf te dwingen taken uit te voeren, je gedisciplineerd dichtbij dingen blijft die jou blij maken.”

… nogal een ander perspectief, niet?

Je hebt dan misschien geen zin om aan die presentatie te werken of te trainen voor die marathon; doe ze toch, want vaak kom je er niet onderuit. Onthoud echter wel dat het op de lange termijn er omgaat dat jij dingen in je leven kiest waar je werkelijk blij van wordt, al betekent dit dat jij een andere baan zoekt of gewoonweg niet meedoet aan die marathon.

Tot die tijd kun jij je motivatie vinden door je te focussen op gewoonten en structuur: blijf je richten op jouw prioriteiten en delegeer eens wat vaker — je motivatie zal groeien.

En doet het dat niet? Nou en, het is niet alsof je het nodig hebt…

Geen motivatie, extrinsieke en intrinsieke

Motivatie is niet de enige manier — volg een training Time Management

Wil je nou leren hoe je die bepaalde structuur aanbrengt in je (werk)dag zodra je motivatie het weer eens voor gezien houdt, volg dan eens een training Time Management.

Hier leren we je in 1 dag verschillende technieken waardoor jij die vervelende taken zó inplant dat je niet hoeft te wachten tot je de juiste motivatie vindt.

Volg ‘m dus eens, die cursus Time Management en ontdek dat motivatie niet de enige manier is om productief te zijn.

Ook reuze interessant voor teams!

Onze cursus is ook ontzettend nuttig voor teams. Zo leren jullie resultaatgericht en slimmer werken, jezelf wapenen tegen tijdgebrek en omgaan met de dagelijkse stortvloed aan mails en informatie.

En dat is niet alles: onze nieuwe training Effectief Thuiswerken voor Teams behandelt bovenstaande zaken, met als extra kers op de taart: thuiswerken. Hoe werk je effectief samen op afstand? Hoe spreek je anderen aan op hun verantwoordelijkheid? En online vergaderen, hoe doe je dat (goed!). Je leert het tijdens de cursus.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog