Je kunt van ‘m zeggen wat je wil, maar de naam ‘Elon Musk’ staat ongeveer gelijk aan het woord ‘productiviteit’. De man doet het namelijk allemaal; ruimtevaart, ondernemen, investeren. Hoe, vraag je? Door slechts 2 dingen te doen: plannen en dromen. Dat kun jij ook:

Vind je het lastig om productief te zijn? Om daadwerkelijk toe te komen aan dat project dat je al weken – wat zeggen we – maanden uitstelt?

We begrijpen hoe frustrerend dat is. Iedereen wil immers zijn of haar potentieel vervullen of aan het eind van de dag het gevoel hebben dat hij werkelijk productief is geweest; dat hij een verschil heeft gemaakt. Wil je dat gevoel, die productiviteit, bereiken dan moet je efficiënter leren werken. Weten met welke zaken jij je moet bezighouden en de lat hoog leggen.

Om jou daarbij te helpen schakelen we Elon Musk in — nou ja, niet de persoon zelf, maar wel zijn tips. Hij kan jou namelijk het een en ander leren als het op efficiënt en productief werken aankomt.

Efficiënt werken tips

Wat Elon Musk jou kan leren: PLAN

Hoe kan iemand zoveel tijd omhanden hebben dat hij zowel een raket de ruimte in kan schieten, tunnels in Los Angeles kan aanleggen, en daarnaast een van de meest iconische auto’s van onze tijd kan produceren? Simpel: door te plannen. Iets waar Elon Musk meester in is.

Hij is er namelijk van overtuigd dat wanneer jij geen controle hebt over op je beschikbare tijd, taken en verplichtingen jou zullen overmeesteren.

Hij hecht daarom meer waarde aan plannen en organiseren dan aan spontaan dingen ondernemen. Niet omdat hij van ‘saai en voorspelbaar’ houdt (iets wat mensen daar toch al snel mee associëren), maar juist zodát hij tijd overhoudt om spontaan te kunnen zijn. Iets wat velen lastig vinden — jij misschien ook.

Je bedenkt liever ter plekke welke taak je oppakt — je hebt nu tijd om je mailbox te verwerken dus dan ga je daar ook nu mee aan de slag. Tussendoor een onverwacht telefoontje van een klant afhandelen? Prima! Zo blijf je lekker bezig en doe je gedurende de dag een hoop.

Tenminste, dat denk je:

Jij ervaart dan wel dat je gedurende de dag ontzettend productief bent, maar in werkelijkheid werk je enkel reactief: je pakt alles op zodra het zich voordoet. Hierdoor voelt het alsof je druk bent, maar meters maken? Nee. Werkelijk belangrijke zaken blijven liggen. Projecten die lastig of intimiderend zijn? Ook daar ben je “weer” niet aan toegekomen.

Met andere woorden:

Bij het woord ‘plannen’ denk je aan voorspelbaarheid, maar wil je werkelijk productief zijn, dan kun je daar gewoonweg niet zonder. 

Je moet weten wat jouw dag/week/maand in petto heeft. Zodat je daarop kunt anticiperen. Zodat je tijd hebt voor zaken die er echt toe doen — ongeacht of dat een raket afvuren is of eindelijk dat project tackelen.

Plan daarom.

Bij Elon komt het wel erg nauw. Hij plant zijn dag in in blokken van 5 minuten. Extreem, en zeker iets dat jij niet hoeft te doen. Daarentegen weten waar je ieder uur aan wil besteden, zal jouw productiviteit een ongekende boost geven.

Probeer daarom voortaan je (werk)dag vooraf in te delen in segmenten van 30 tot 60 minuten. Bedenk wat je in die tijd wil doen. Aan welke taken jij je aandacht wil schenken. 

Dat dwingt je anders naar je dag te kijken. Anders naar je verplichtingen. Anders naar wat jij of anderen als ‘belangrijk’ bestempelen. Hierdoor werk je efficiënter. Allereerst omdat je weet waar jij je mee moet bezighouden. Ten tweede omdat het uitstelgedrag voorkomt.

Efficiënt werken hoe

Wat Elon Musk jou kan leren: DROOM

Een ander aspect van Musk’s succes betreft zijn onverwoestbare zelfvertrouwen. Hij is niet bang om groots te dromen, vaak tot aan het absurde af. En weet je, het werkt voor hem. Hij bereikt namelijk een grote mate van productiviteit juist omdat hij er van overtuigd is dat al het goeds buiten je comfortzone om gebeurt.

Zoals hij zei:

“The first step is to establish that something is possible; then probability will occur.”

De lat hoger leggen dus. Misschien eens géén ‘realistische’ doelen stellen, maar gaan voor het hoogst haalbare. Niet alleen zodra het op je doelen en ambities aankomt, maar ook op je manier van werken.

Droom daarom.

Durf net als Musk ambitieuze doelen te stellen. Denk niet binnen de kaders die er zijn en waar je voorheen mee te maken kreeg, maar durf verder te kijken. Naar naar wat je verwacht, maar naar wat je wil.

 • Bij het behalen targets, bijvoorbeeld
  Neem een omzetgroei van 5%. Veilig. Haalbaar volgens jou. Toch mag het best een onsje meer. Ga voor een verhoging van 40%. Heck! Voeg er een kostenverlaging van 20% aan toe! Ook al zou je dit doel uiteindelijk niet halen omdat je iets té gretig was, wellicht houdt je er een groei van 15% aan over. Iets dat nog altijd meer was dan je eigenlijke – veilige – doel.
 • Het uitvoeren van een taak
  Kost het opstellen van een plan van aanpak je normaal een dik uur? Hak het doormidden. Maak er 30 minuten van. Goed, misschien krijg je het inderdaad niet af en stikt het van de fouten: het dwingt je wel tot anders werken. Efficiënter. Slimmer.
 • Het bijwonen van ‘belangrijke’ meetings
  Die wekelijkse rapportbespreking? “Cruciaal”, volgens je leidinggevende. Jij merkt echter dat het je voornamelijk tijd kost — tijd die jij aan werkelijk cruciale zaken wil besteden. Kijk wat er gebeurt wanneer jullie de lat hoger leggen; wanneer jullie de duur van de vergadering halveren. Worden dezelfde onderwerpen besproken? Verloopt de communicatie efficiënter?

Je snapt het idee. Zodra je ambitieuze doelen durft te stellen in ieder aspect van je werk verplicht je jezelf slimmer te werken. Je zoekt – en vindt – nieuwe manieren om aan de slag te gaan. Dat maakt je niet alleen een stuk productiever, je stuit wellicht ook op resultaten die je nooit had durven dromen.

Efficiënt werken tip

Kortom

Elon Musk zei ooit:

“I think it’s possible for ordinary people to choose to be extraordinary.”

En, zonder dat we jou kennen, zijn we het daarmee eens. We zijn ervan overtuigd dat ook jij je productiviteit naar een hoger niveau kunt tillen. Dat je dingen kunt bereiken die je niet voor ogen kunt houden — en dat door simpelweg efficiënter te werken.

Door te plannen, en daardoor je tijd serieus te nemen.
Door te dromen, en de lat hoger te leggen.

Daardoor kom je toe aan de zaken die er werkelijk toe doen. De zaken die een verschil maken.

Succes!

Plannen en dromen in de praktijk leren? Volg een cursus Time Management

Musk’s methodes bevatten precies de essentie van time management. Je plant zodat je ruimte hebt voor zaken die werkelijk belangrijk zijn. Je droomt – en denkt na – over doelen en wat je wil bereiken. Bij dat laatste moet je wel weten hoe je jouw doelen concreet maakt. Actionable. Uitvoerbaar.

Om jou daarbij te helpen volg je een cursus Time Management. Daar leren we je namelijk in minder hoe je lastige en intimiderende projecten tackelt, plant én managet — in minder dan 1 dag! Zo worden die dromen en ambities werkelijkheid.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog