Wist je dat 9% van mensen in een relatie zich weleens eenzaam voelen? Het maakt niet uit hoeveel je van je partner houdt, het kan gebeuren dat je je ongelukkig en eenzaam in je relatie voelt. Het is zelfs zo nu en dan normaal om je zo te voelen. Er zijn verschillende redenen waarom je je zo (tijdelijk) voelt. Bijvoorbeeld omdat jij en je partner niet met elkaar praten over jullie behoeften en verwachtingen. Je praat bijna nog meer tegen de planten in huis dan met elkaar. Of jullie doen alleen nog maar de boodschappen samen en leven verder jullie eigen leven in huis. Ook zo’n dooddoener voor de relatie. 

Even alleen willen zijn in een relatie, omdat je naast je drukke baan, het huishouden en je gezin, tijd voor jezelf wilt, is heel normaal. Maar als je merkt dat je je eenzaam gaat voelen, is het de hoogste tijd om daar wat aan te gaan doen. Nee, je hoeft niet meteen een afspraak te maken met een scheidingsadvocaat. Neem eerst een paar stappen terug en blaas weer leven in jullie relatie met onze tips. 

Wat komt aan bod:

  1. Eenzaam zijn in een relatie komt bij meer stellen voor
  2. Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn? 
  3. Wat zijn de kenmerken van eenzaamheid? 
  4. De 6 redenen dat je je eenzaam in je relatie voelt
  5. Zo los je alleen voelen in een relatie op: de 6 stappen
  6. Samen is de eenzaamheid te overwinnen
  7. Mensen vroegen ook

Eenzaam zijn in een relatie komt bij meer stellen voor

Je hebt al een tijdje een relatie en toch voel je je de laatste tijd niet helemaal happy. Je vraagt jezelf af: is het normaal om eenzaam te zijn in een relatie? Je struint op het internet naar het antwoord. Misschien stuit je wel op een ‘eenzaam in relatie’ forum met allerlei lotgenoten die hun beklag doen. Of je vindt allerlei ‘eenzaam in relatie’ quotes waar je jezelf wel in herkent. Dat dit bestaat, maakt wel duidelijk dat je zeker niet de enige bent. Het is dan ook normaal om je af en toe eenzaam te voelen, een gebrek aan emotionele connectie te ervaren en je verdrietig en alleen te voelen.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen en 36% van de mannen zich weleens eenzaam voelen

eenzaam in relatie

Wat is het verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn? 

De meeste mensen denken bij het woord eenzaamheid aan oudere mensen of singles. Maar je eenzaam voelen terwijl je niet alleen bent, komt ook regelmatig voor bij stellen. Natuurlijk kunnen ouderen en singles zich eenzaam voelen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sommige singles zeggen niet voor niets dat ze happy single zijn. Ze zijn vrijwillig alleen, omdat ze genieten van hun leven, de vrijheid en hoeven geen rekening te houden met anderen.

Maar ook in een relatie is het soms echt wel fijn om even alleen te zijn. Omdat je het zalig vindt om in je eentje een rondje te gaan hardlopen in de vroege ochtend, terwijl je lief zich nog even omdraait in bed. Of om even een half uurtje te ontsnappen aan je drukke gezin. Alleen zijn is in deze voorbeelden een fysieke toestand. Je bent alleen en koppelt daar geen negatieve emoties aan. Terwijl je alleen voelen niet per se betekent dat je alleen bént.

Je kunt het gevoel ook hebben als je samen met je geliefde bent, maar je niet gesteund, begrepen of gehoord voelt. Of je voelt geen emotionele verbondenheid met je partner. Jullie spreken niet dezelfde liefdestaal en begrijpen elkaar daardoor niet.

Zo stel jij je bijvoorbeeld altijd dienstbaar op en is voor je partner juist lichamelijke affectie belangrijk. 

Wat zijn de kenmerken van eenzaamheid? 

Je alleen voelen in je relatie uit zich bij iedereen weer anders. De een heeft meer last van psychische klachten, bij de ander uit het zich ook fysiek. Een mix van deze kenmerken is ook mogelijk: 

  • Je verbitterd voelen
  • Boos zijn
  • Geen zin hebben in iets
  • Het leven als zinloos en nutteloos ervaren
  • Je verdrietig en alleen voelen
  • Een laag zelfvertrouwen hebben en jezelf geen liefde waard vinden
  • Weinig vertrouwen in een ander hebben
  • Moeilijk kunnen concentreren
  • Onrust voelen
  • Niet goed slapen
  • Je vermoeid voelen
  • Hoofdpijn hebben
  • Een verminderde eetlust hebben 
  • Spanning in je spieren voelen
  • Verlaagd libido

Waarom? Daarom: de 6 redenen dat je je eenzaam in je relatie voelt

Dat je eenzaam in een relatie bent, kan verschillende oorzaken hebben. De ene oorzaak sluit de ander niet uit. Het kan dus ook heel goed dat je jouw situatie herkent in meerdere oorzaken. 

1. Er is geen open communicatie

Je niet begrepen voelen, is niet alleen te wijten aan je partner. De kans is groot dat je partner zich ook niet begrepen of gehoord voelt door jou. Jullie zijn al een paar jaar samen en hebben misschien wel steeds vaker ruzie. Zo vind jij dat je partner altijd kritisch op je is en nooit tevreden is, waardoor je je gekwetst voelt en je terugtrekt. En je partner ergert zich over dat je nooit je sokken opruimt of nooit uit jezelf de stofzuiger pakt om even het huis bij te houden. Terwijl je het best weleens wilt doen, maar dan ook kritiek krijgt over hoe je het doet. Maar echt goed praten erover? Ho, maar. 

2. Je niet gehoord voelen door je partner

Heb je het idee dat je slechthorende buurvrouw van 98 nog beter naar je luistert dan je partner? Er is niets irritanter dan tegen je geliefde iets te zeggen, om vervolgens te ontdekken dat hij of zij helemaal niet heeft geluisterd. Of je partner probeert direct je probleem op te lossen, terwijl het enige wat jij even wilt, is een dikke knuffel krijgen en het even van je af kunnen ‘zeuren’. 

3. Je verwachtingen zijn skyhigh

Jouw partner, die moet natuurlijk uitblinken in alles. Die zorgt dat het huis altijd pico bello in orde is, verzorgt je tot in de puntjes als je ziek bent, zet zijn of haar eigen verlangens opzij voor jou, voert diepgaande gesprekken met je, begrijpt jou zonder dat je iets hoeft te zeggen en bedient je op je wenken…

Oké, en dan nu realistisch. Zijn je verwachtingen van je partner en van je relatie te hoog? Dat legt nogal een oneerlijke druk op je partner en de relatie. 

eenzaam in relatie

4. Je bent niet meer zo verliefd als in het begin

Je zwijmelt dag en nacht over je partner, maar na 6 tot 24 maanden merk je dat de verliefdheid langzamerhand afneemt. De intense verliefdheid, veroorzaakt door een verleidelijke cocktail van hormonen zoals oxytocine, serotonine en dopamine, neemt af. De niveaus van deze hormonen die ervoor zorgen dat je je euforisch, intens aangetrokken en vol opwinding voelt, dalen. Voor sommige mensen is dit erg confronterend en teleurstellend. En dat kan ervoor zorgen dat je je eenzaam gaat voelen

5. Er is veel veranderd of er gaat veel veranderen in jullie leven

Naarmate jullie langer bij elkaar zijn, verandert er veel in jullie leven. Je gaat samenwonen, trouwen, krijgt kinderen, krijgt een nieuwe baan of promotie, gaat verhuizen en vindt andere waarden dan vroeger belangrijk. Zo vond je het vroeger geweldig om elk weekend met je geliefde naar festivals en evenementen te gaan, maar geniet je tegenwoordig meer van op de bank ploffen met een goed boek. Terwijl je partner het nog wel graag de deur uitgaat.

Veranderingen in het leven en nieuwe waarden kunnen veel druk uitoefenen op je relatie. Zo ontstaan er gemakkelijk misverstanden, een gevoel van verwaarlozing of elkaar niet begrijpen. 

6. Jullie maken weinig tijd voor elkaar vrij

Met drukke banen, kleine kinderen en sociale verplichtingen lijkt er nooit genoeg tijd te zijn. De gesprekken die jullie nu nog voeren gaan over stinkende poepluiers, het boodschappenlijstje en het verjaardagsfeestje van tante Annie. Een gebrek aan quality time samen kan leiden tot onvrede en een gemis aan emotionele verbinding. Misschien heb je wel het gevoel dat je elkaar nauwelijks nog kent. Of dat er geen tijd en ruimte is voor een goed, diepgaand gesprek. 

…. hoe maak je dit beter?

eenzaam in relatie

Zo los je alleen voelen in een relatie op: de 6 stappen

Denk je regelmatig: mijn man (of vrouw) en ik leven naast elkaar? Dan is het de hoogste tijd om je ‘verstandshuwelijk’ weer een boost te geven. Door samen te werken aan de volgende punten, pak je de eenzaamheid aan en herstel je je relatie weer in oude glorie. 

Stap 1. Begrijp de oorzaak van eenzaamheid

De eerste stap is het achterhalen van de oorzaak waarom je je eenzaam voelt. Is er geen goede communicatie tussen jullie? Of zijn jullie verwachtingen compleet verschillend? Is er een externe factor die voor stress zorgt? Doordat je de oorzaak beter begrijpt, is het makkelijker om de koe bij de horens te vatten en de juiste oplossing te vinden. 

Stap 2. Praat met elkaar

Goede communicatie waarin jullie beiden je kwetsbaar op durven te stellen en op een niet verwijtende manier feedback aan elkaar geven, doet wonderen. Praat met je lief over je gevoelens, zonder dat je de schuld bij de ander legt. Luister op jouw beurt naar je partner zonder meteen in de verdediging te gaan. Ga eens in de schoenen van je partner staan en probeer zijn of haar perspectief te zien. Dus, wifi uit en praat met elkaar.

Stap 3. Stel je verwachtingen bij

Na het goede gesprek weet je beter wat jouw lief van de relatie verwacht en heb je jouw verwachtingen goed geuit. Matchen jouw verwachtingen met die van jouw partner? Of heb je ontdekt dat bepaalde verwachtingen wel erg hoog zijn? Stel je verwachtingen bij. Heb jij behoefte om elke dag door een sterrenkijker in de lucht te koekeloeren, maar kijkt je partner liever een voetbalwedstrijd? Kijk dan of je met je interesse over het sterrenstelsel bij een vriend(in) kan praten. Of sluit aan bij een clubje. Hiermee leg je minder druk op je partner om ook al jouw interesse te delen.

Een paar interesses samen delen is leuk, maar het is heel gezond om ook eigen hobby’s uit te oefenen.  

Stap 4. Plan regelmatig tijd met elkaar in de agenda

Ja, we get it. Je hebt het druk. Maar maak toch wekelijks tijd voor elkaar vrij. Ga samen iets leuks doen. Neem je lover mee op date en doe iets wat jullie allebei leuk vinden. Ga naar een voorstelling in het theater, huur een tandem, volg een cursus vogels spotten of ga samen sporten. Geniet samen van elkaars gezelschap zonder afleidingen zoals je telefoon of de televisie. 

Stap 5. Vergeef en wees dankbaar voor elkaar

De ene dag zullen jullie misschien geweldig met elkaar kunnen communiceren en de andere dag klap je (of je partner) helemaal dicht. Onthoud dat het een proces is. Iedereen maakt fouten, leer daarom om de ander en jezelf te vergeven en verder te gaan. Laat regelmatig aan je partner weten waarvoor je dankbaar bent (“Ik vind het zo fijn dat je tegenwoordig je vieze sokken meteen in de wasmand doet”) en wat je waardeert. Doe kleine dingen voor elkaar. Maak een keertje ontbijt op bed of geef een keer een lekkere rugmassage. Ook deze kleine gebaren maken een groot verschil in je meer verbonden met elkaar voelen. 

Stap 6. Zoek hulp als jullie er niet samen uitkomen

Lukt het niet om er samen uit te komen? Zoek dan professionele hulp. Een relatietherapeut begeleidt jullie om beter te communiceren met elkaar en jullie gevoelens te uiten. Ook herkent een professional de signalen van emotionele verwaarlozing door een partner beter, mocht je daarover twijfelen. 

eenzaam in relatie

Samen is de eenzaamheid te overwinnen

Eenzaamheid in een relatie komt vaker voor dan je denkt en is gelukkig op te lossen. Dus cancel je afspraak met een scheidingsadvocaat en ga samen aan de slag om het op te lossen. Overwin de eenzaamheid en blaas je relatie nieuw leven in door te achterhalen wat de oorzaak is. Communiceer eerlijk en open naar elkaar, stel je verwachtingen bij (je partner is geen superheld die je gedachten kan lezen), plan tijd samen in en wees dankbaar voor elkaar.

Laat je partner die sokken toch nog steeds rondslingeren door de slaapkamer? Stel een nieuwe afspraak in: wie de meeste sokken op de grond heeft liggen, moet de was doen. Wedden dat de vloer in no time sokvrij is 😉

Wil je meer weten over relaties?

Ben je op zoek naar meer tips of wil je meer lezen over relaties? Lees dan deze interessante artikelen. Daarin vind je nog meer praktische tips en waardevolle informatie die je helpen om je relatie te verbeteren:

Wil je wekelijks een dosis inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt elke week overzichtelijk onze laatste artikelen, handige tips en adviezen die je helpen te excelleren in je privéleven en op je werk. 

eenzaam in relatie

Veelgestelde vragen over eenzaamheid in relatie

  • Hoe voelt eenzaamheid?

    Hoe eenzaamheid voelt, verschilt per persoon. Zo kun je je emotioneel leeg voelen, afgesneden voelen van anderen, verlangen naar verbinding met anderen, negatieve gedachten over jezelf hebben, je apathisch of onverschillig voelen, angstig of depressief zijn.

  • Wat is emotionele eenzaamheid?

    Wanneer je emotioneel eenzaam bent, mis je betekenisvolle, hechte en emotionele banden met anderen. Zelfs als je omringd bent met andere mensen. Je hebt niemand waar je je volledig begrepen door voelt. En door de eenzaamheid ervaar je het gevoel van leegte. Je verlangt naar verbinding met anderen die verder gaat dan een oppervlakkig kletspraatje over het weer en je werk.

  • Waarom voel ik me eenzaam in mijn relatie?

    Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je je eenzaam in een relatie voelt: 

    • Er is geen goede communicatie in je relatie
    • Je voelt je niet begrepen
    • Je voelt je niet gesteund
    • Je mist waardering
  • Wat zijn de tekenen dat ik me eenzaam voel in mijn relatie?

    Dit zijn de tekenen dat je je eenzaam voelt in je relatie:

    • Je voelt je niet gesteund
    • Je voelt geen verbinding met je partner
    • Jullie praten over koetjes en kalfjes, maar hebben geen diepgaande gesprekken
    • Je merkt dat jullie uit elkaar groeien
    • Je voelt je alleen, verdrietig en geïsoleerd terwijl jullie samen zijn
  • Is het normaal om je eenzaam te voelen als je een relatie hebt?

    Ja, het is heel normaal om je zo nu en dan eenzaam te voelen in je relatie. Relaties zijn dynamisch en veranderen door de jaren heen. Jullie veranderen en daardoor kun je je op sommige momenten minder verbonden voelen met je lief. Bijvoorbeeld omdat jullie communicatieproblemen hebben, stress ervaren of verschillende behoeften en verwachtingen hebben. Erken deze gevoelens, druk ze niet weg en praat er samen over.

  • Hoe kan ik communiceren met mijn partner over mijn gevoelens van eenzaamheid?

    Ga een goed gesprek aan met je partner. Vind je het lastig om je gevoelens onder woorden te brengen? Schrijf ze dan eerst op. Maak er geen ‘eenzaam in relatie gedicht’ van, want de kans is groot dat je partner er dan niets van begrijpt. Pak een A4’tje en schrijf je gevoelens op, denk er goed over na hoe je dit wilt verwoorden en ga dan het gesprek aan. Maak geen verwijten en vertel vooral hoe je je voelt.

  • Welke stappen kan ik nemen om de eenzaamheid in mijn relatie te verminderen?

    • Stap 1. Ga in gesprek met je partner om te praten over je gevoelens en verlangens
    • Stap 2. Plan regelmatig een date met elkaar om iets leuks te doen
    • Stap 3. Kijk naar je verwachtingen en stel ze bij als ze te hoog of onbereikbaar zijn
    • Stap 4. Houdt het gevoel van eenzaamheid aan ondanks deze stappen? Schakel professionele hulp in
  • Kan therapie helpen bij het aanpakken van eenzaamheid in een relatie?

    Ja, therapie kan helpen bij eenzaamheid in een relatie. En nee, je bent niet gek als je naar een therapeut gaat. Een therapeut helpt (individueel of in relatietherapie) om de onderliggende problemen van eenzaamheid te onderzoeken en aan te pakken. Je leert hoe je effectiever met elkaar communiceert en elkaar beter begrijpt.

  • Zijn er specifieke activiteiten die we samen kunnen doen om onze band te versterken en eenzaamheid te verminderen?

    Doe vooral iets wat jullie beiden leuk lijkt. Zo hangt het ene stel het liefst in de lampen tijdens een festival, terwijl het andere stel liever aan een klimmuur hangt. Het belangrijkste: doe iets wat je echt samen doet.

  • Hoe kan ik leren om beter verbinding te maken met mijn partner?

    1. Praat eerlijk en open over je gevoelens, verwachtingen en behoeften
    2. Luister naar je partner zonder meteen te reageren of te oordelen
    3. Besteed bewust tijd samen zonder afleidingen, ga samen op date en doe iets wat jullie beiden leuk vinden
    4. Fysieke aandacht, door elkaar te knuffelen, zoenen of te masseren helpt bij het verbeteren van jullie emotionele verbinding
    5. Toon interesse in de doelen en passies van je partner 
    6. Los op een gezonde manier conflicten op, zonder verwijten te maken. Focus op de oplossing
  • Wat zijn enkele mogelijke oorzaken van eenzaamheid in een relatie?

    • Geen open en eerlijke communicatie
    • Verschillende verwachtingen over de relatie hebben
    • Een grote verandering in jullie leven, zoals het krijgen van een kind, verhuizen of een nieuwe baan
    • Een gebrek aan fysieke en emotionele intimiteit
    • Verschillende interesses hebben
    • Een laag zelfbeeld hebben
  • Wanneer is het tijd om professionele hulp in te schakelen bij eenzaamheid in een relatie?

    Schakel hulp in als je een lange tijd je eenzaam voelt en het niet lukt om het samen op te lossen, jullie problemen hebben met goed communiceren met elkaar of serieus overwegen om uit elkaar te gaan. Professionele hulp kan jullie helpen om beter met elkaar te gaan communiceren.

  • Waarom voel ik me eenzaam?

    Er zijn verschillende redenen waarom jij je eenzaam voelt. Misschien heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt door je partner. Of communiceren jullie niet voldoende over jullie gevoelens, verlangens en wensen. Heb je het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt? Ook dat kan een reden zijn.

  • Waarom voel ik me zo alleen?

    • Je voelt je niet verbonden met je partner
    • Je hebt een laag zelfbeeld en denkt dat je geen liefde waard bent
    • Je partner en jij communiceren weinig of oppervlakkig met elkaar
    • Je voelt je eenzaam in je relatie met een autist
    • Je voelt je eenzaam in relatie met een narcist

Wij zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst zijn we experts in slimmer (samen) werken. En onze kennis geven we graag door aan professionals, zodat ze meer uit zichzelf, hun werk en samenwerkingen halen. Dit doen we door trainingen te geven over gesprekstechnieken, feedback geven, snellezen, leidinggeven en assertiviteit. De trainingen geven we in kleine groepen, zodat je verzekerd bent van persoonlijke aandacht en feedback. Met een persoonlijk actieplan kun je direct zelf aan de slag met alles wat je hebt geleerd. Deze trainingen geven we door het hele land en online. Nieuwsgierig? Kijk dan op onze website of blogs en schrijf je in voor een van deze (digitale) trainingen.