Kun je je eindeloos druk maken om kleine dingen? Zit je hoofd vaak vol met dingen waar je geen invloed op hebt? En kun je moeilijk dingen van je af zetten of loslaten? Niets zo vervelend als een hoofd vol oncontroleerbare gedachten. Je hebt vaak het gevoel dat het leven je overvalt en je geen controle meer hebt. Leren loslaten is daarom een must! Het vreet namelijk onnodig veel energie, vermindert de kwaliteit van je werk en maakt je een minder fijne collega en/of werkgever. Met behulp van de Cirkel van Invloed gaan we je leren dingen loslaten waar je geen controle over hebt. 

Wat komt aan bod?

Definitie van “druk maken”

Je druk maken om dingen waar je geen controle over hebt doen we allemaal wel eens. Meestal gaat dat zo: 

  • Je druk maken om ‘niks’ (uiteindelijk valt het eigenlijk altijd mee)
  • Dingen groter maken dan ze zijn (waardoor je onnodig uit je slof schiet)
  • Dingen niet los kunnen laten (en maar blijven malen) 
  • Piekeren of zorgen maken om iemand (maar er niet over in gesprek gaan)
  • Zorgen maken om of over de toekomst (en daardoor weinig vertrouwen hebben) 

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

Dus, om beter te begrijpen waarom je je telkens zo druk maakt, is het belangrijk te herkennen waar je pieker gedachten over gaan en waar deze vandaan komen. 

Waar maak je je druk om? 

Vraag jezelf eens af: “Waar maak ik mij druk om?” Je weet heus wel dat jij je (te) vaak druk maakt, maar welke gedachten passeren steeds weer de revue? We helpen je even:

  • Tegenvallende jaarcijfers – “ik zal er wel uitvliegen”
  • Boze e-mail van een klant – “ik zal wel van het account gehaald worden”
  • Niet uitgenodigd voor een borrel na werk – “ze zullen me vast niet aardig vinden”
  • Geen reactie op je aanvraag voor meer salaris – “ik zal het niet verdiend hebben”

Besef even: het zit allemaal in je eigen hoofd. Laat je dus niet verleiden door mee te gaan in dit soort gedachten. Je hebt er niks aan. En denk vooral ook niet dat je de enige bent die hier last van heeft. Zodra je beter begrijpt waarom dit gebeurt, kun je er wat aan gaan doen! 

Waarom maak je je telkens druk? 

Hoe ontstaan deze piekergedachten?

Oorzaak 1. Menselijke natuur 

Het zit diep in onze menselijke natuur om ons druk te maken. Ons oerinstinct heeft ons geleerd om altijd op onze hoede te zijn en daarmee de focus te leggen op gevaar en bedreigingen van buitenaf. Gelukkig hoeven we ons tegenwoordig niet meer druk te maken om een tijger of mammoet die ons aanvalt, maar bedreigingen hebben nu simpelweg een andere vorm aangenomen. Onderlinge concurrentie met je collega’s, een negatieve beoordeling of tegenvallende jaarcijfers. Het voelt nog steeds als een bedreiging. 

Oorzaak 2. Je genen

Het is dus niet gek dat je behoefte hebt aan controle. Want controle = veiligheid. Naast onze menselijke natuur kun je er gewoon meer aanleg voor hebben. Dat kan aan je genen liggen of door gebeurtenissen uit je verleden komen. Heb je bijvoorbeeld weleens een black-out gehad tijdens een tentamen of presentatie? Dan voel je waarschijnlijk elke keer weer diezelfde angst om een black-out te krijgen. Je weet heus wel dat je het kan maar de angst werkt zo verlammend dat je het maar moeilijk van je af kunt zetten. 

Oorzaak 3. Hoge verwachtingen van jezelf en je collega’s

Je hebt het misschien niet altijd door, maar je vaak druk maken kan ook komen doordat je (onbewust) hoge eisen aan jezelf en je collega’s stelt. Wanneer deze verwachtingen vervolgens niet worden waargemaakt, ben je teleurgesteld en voel je je onbegrepen of ongezien. Dit gebrek aan controle zorgt er weer voor dat je aan jezelf gaat twijfelen en dus regelmatig piekert.  

Je altijd druk maken om dingen: wat merk je? 

Je maakt je druk. En vaak ook. Dat is inmiddels wel duidelijk. Breng de meest terugkerende klachten hieronder eens voor jezelf in kaart. Hoeveel kun je er afvinken? 

Symptomen

  • Onrust (zowel fysiek als mentaal)
  • Een onbestemd gevoel in je buik
  • Vervelende emoties zoals boosheid, verdriet, teleurstelling
  • Weinig tot geen motivatie 
  • Het gevoel hebben er niet bij te horen 
  • Weinig vertrouwen in jezelf en/of je werkomgeving 

Tuurlijk, het ligt echt niet altijd alleen aan jou. Maar die onrust in je hoofd, daar heb je wel controle over. De vraag is alleen of je er nu ook écht iets aan wilt doen. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Waarom je moet stoppen met je druk maken! 

Je leest dit artikel dan ook niet voor niks. Je bent er klaar mee om je altijd zo druk te maken en wilt weer controle hebben over je eigen leven.

Wat je ervoor terug krijgt door te stoppen met je zorgen maken: 

  • Verhoogt je productiviteit (omdat je alleen focust op dat wat belangrijk is
  • Maakt je werk kwalitatief sterker (omdat je niet meer twijfelt aan dingen waar je toch geen invloed op hebt)
  • Geeft je meer zelfvertrouwen (omdat je weet dat je alleen invloed hebt op jezelf
  • Creëert meer ruimte voor creativiteit (omdat je je niet meer laat beïnvloeden door negatieve gedachten)

4 tips om je minder druk te maken over dingen waar je geen invloed op hebt

Dus, hoe maak je je minder druk om dingen? En hoe laat je los waar je geen invloed op hebt? Bewust worden, reflecteren, accepteren en loslaten! Ja, zo simpel kan het zijn. In 4 stappen brengen we je naar meer productiviteit, focus, en rust in je hoofd. 

Stap 1. Bewustwording

Waar heb je invloed op? En waar heb je geen invloed op? Besef allereerst dat je enkel invloed hebt op je eigen gedrag. Je kunt je over een heleboel dingen druk maken, maar hoeveel invloed heb je daar daadwerkelijk op?

De Cirkel van Invloed, ontwikkeld door Stephen Covey, gaat uit van 2 cirkels: dingen waar je wel invloed op hebt (circle of influence) en de zaken waar je geen invloed op hebt (circle of concern). 

De meeste dingen waar je je druk om maakt liggen hoogstwaarschijnlijk in de ‘circle of concern’. Zelfs je eigen gezondheid en financiële situatie, hoe persoonlijk dat ook is. Uiteindelijk heb je ook daar nooit 100% controle over. 

Dus, de eerste stap richting meer rust in je hoofd is bewustwording. De cirkel van invloed kan een handig hulpmiddel zijn om jezelf te herinneren aan waar je wel en geen controle over hebt. 

Deze video vertelt je er meer over:

Stap 2. Reflectie

De tweede stap naar meer rust in je hoofd is om te reflecteren op de vervelende gedachten die je hebt. Het G-schema is een bekende methode uit de cognitieve gedragstherapie die je dwingt om kritisch na te denken over de gedachten die je hebt en wat ze met je doen. 

Vaak zijn het steeds dezelfde gedachten die terugkeren en dienen ze telkens in een andere vermomming aan. Wanneer je het patroon van je gedachten begint te herkennen kun je er ook makkelijker afstand van gaan nemen.

Neem de vragen rustig door en schrijf eerlijk je antwoorden op. Herhaal dit proces zo vaak als nodig. Ga dan pas over tot actie. 

  • Gebeurtenis: wat gebeurt er?
  • Gedachten: wat vertel ik mezelf? Is het waar? Wie zegt dat het waar is? Heb ik bewijs?
  • Gevoel: hoe voel ik me daardoor?
  • Gedrag: welke impact heeft deze gebeurtenis op mijn gedrag?
  • Gewenst Gedrag: wat kan ik anders doen?

Stap 3. Actie

Nu je je bewust bent van je terugkerende gedachten en patronen wordt het tijd om actie te ondernemen. De kracht zit hem in de herhaling! Omdat je zo gewend bent om bepaalde gedachten te denken, moet je je hersenen als het ware opnieuw gaan trainen. 

Door steeds eerder te herkennen dat je weer op een dwaalspoor bent beland kun je steeds wat eerder op de rem trappen. Blijf jezelf herinneren aan de circel van invloed en hoe beperkt die invloed daadwerkelijk is.  

Om je te helpen kun je een paar van de onderstaande quotes of citaten op zichtbare plekken rond je werkplek plakken. Ervaar hoe je je gedachten daarna makkelijker en sneller kunt loslaten. 

Quote 1: “Gedachten zijn maar gedachten”
Quote 2: “Accepteer wat je niet kunt veranderen, verander wat je niet kunt accepteren”
Quote 3: “Laat los wat was. Geef je over aan wat is. Heb vertrouwen in wat komt.”

Stap 4. Acceptatie

Tijd om los te laten! Je bent nu heel wat stappen verder in het proces van loslaten. Je weet wel beter maar toch zul je merken dat bepaalde gedachten hardnekkiger zijn dan andere. Bedenk dat wanneer je verder niks meer kunt doen, het gewoon zonde is van je energie en tijd. Je mag even flink balen en dan is het tijd om te accepteren waar je geen invloed op hebt. Je hebt enkel controle over het leven dat je leidt en de keuzes die je maakt. 

Oververmoeide man die aan het werk isConclusie

Je realiseren hoe weinig invloed je eigenlijk maar hebt kan eng zijn, maar tegelijkertijd ook bevrijdend! Je hoeft je niet meer druk te maken om de grote dingen, want daar heb je uiteindelijk toch maar weinig invloed op. Accepteren en loslaten dus. 

Met dit artikel hebben we je meer bewustwording hopen te bieden en handvatten om je minder druk te maken om dingen waar je toch geen invloed op hebt. 

Het levert je uiteindelijk meer productiviteit, werkplezier en positieve energie op. Wanneer je bereid bent kritisch naar je gedachten en patronen te kijken kun je het probleem echt gaan aanpakken bij de bron. 

Sla dit artikel op zodat je ermee kunt blijven oefenen! Of duik nog in 1 van onze andere artikelen voor meer productiviteit, werkplezier en motivatie:

Wil je meer leren over time management? Overweeg een cursus Time Management

Bij Tijdwinst.com bieden we verschillende trainingen aan om je te helpen effectiever met je tijd om te gaan. Dat kan gaan over plannen, beter samenwerken of werkzaamheden beter leren prioriteren. Onze trainingen bieden een scala aan mogelijkheden hiervoor. Je vindt ons gehele aanbod op de website

Bereik meer in minder tijd! Ontdek Tijdwinst

Wil jij jouw productiviteit naar een hoger niveau tillen en meer gedaan krijgen in minder tijd? Volg ons op social media en ontdek een schat aan handige tips en inzichten over time management en persoonlijke effectiviteit!

🐿️ Tijdwinst op social media

Waar vind je Tijdwinst? Volg ons op InstagramLinkedInFacebookPinterestX en Threads voor dagelijkse updates en inspiratie. Onze platforms helpen jou op weg naar een georganiseerder, krachtiger en productiever leven!

🎙️Tijdwinst podcast

Luister ook naar de Tijdwinst Podcast – dé podcast voor slimmer werken, persoonlijke effectiviteit en timemanagement! Hier gaat Björn in gesprek met boeiende gasten die expert zijn op het gebied van efficiënt werken. Samen duiken ze in waardevolle inzichten, delen ze praktische tips en bespreken ze de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van time management.

📬 Tijdwinst nieuwsbrief

Mis ook onze wekelijkse Tijdwinst nieuwsbrief niet! Boordevol inspiratie dankzij de laatste artikelen, praktische adviezen en slimme trucs om jou te helpen excelleren in je werk en privéleven.

🎥 Tijdwinst Youtube-kanaal

En vergeet ook ons Youtube-kanaal niet! Elke week delen we daar waardevolle inzichten, praktische tips en boeiende content over time management en persoonlijke effectiviteit. Of je nu op zoek bent naar manieren om je werkdag te optimaliseren, efficiënter te werken of simpelweg meer balans te vinden, hier ben je aan het juiste adres!

📘 Tijdwinst boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’

En als kers op de taart, raden we je aan om Björn Deusings’ boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar‘ te lezen. Ontdek de geheimen van effectief time management, efficiënt werken en het bereiken van een stressvrij werkleven.
Bereik meer in minder tijd!

Man en vrouw die zich geen zorgen meer makenVeelgestelde vragen over druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt

  • Is het verkeerd om je druk te maken over dingen zonder invloed?

    Nee, het is niet per se verkeerd om je druk te maken over dingen zonder invloed. Het is menselijk om je zorgen te maken, maar het kan helpen om te leren onderscheiden wat je kunt beïnvloeden en wat niet.

  • Hoe kan ik leren om los te laten?

    Om te leren loslaten, probeer je aandacht te richten op het huidige moment en adem diep in en uit. Accepteer dat sommige dingen buiten je controle liggen en focus op wat je wel kunt veranderen.

  • Wat zijn enkele praktische manieren om mijn focus te verleggen?

    Praktische manieren om je focus te verleggen zijn onder andere: maak een to-do lijst, neem korte pauzes, en verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen. Zo behoud je helderheid en efficiëntie.

  • Wat zijn de voordelen van het loslaten van zorgen?

    Voordelen van loslaten zijn verminderde stress, meer innerlijke rust en betere emotionele welzijn. Het stelt je in staat om energie te besteden aan wat echt belangrijk is in plaats van onnodige zorgen.

  • Is het normaal om je soms druk te maken over dingen zonder invloed?

    Ja, het is normaal om soms bezorgd te zijn over dingen zonder invloed. Het helpt echter om je bewust te zijn van deze gevoelens en te leren hoe je ze kunt beheersen om meer gemoedsrust te ervaren.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.