De klok tikt: over een paar uur moet je dat ene rapport inleveren. Het zweet staat op je bovenlip en met man en macht probeer je wat op papier te krijgen. Maar het lukt maar niet. Je hebt last van concentratie problemen. Het ene moment schiet er iets door je hoofd waarvan je het niet wilt vergeten, het volgende moment vraagt je collega je iets en een paar minuten later krijg je een appje binnen die je snel tussendoor leest. Een uur later en er staat nog geen ene zin op papier. Help! Concentratie is een belangrijk onderdeel als je je doelen wilt bereiken en productief wilt werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je je beter kunt concentreren? We hebben onze tips om je concentratie te verhogen voor je gebundeld in dit artikel. 

Wat komt aan bod:

  1. Wat zijn de voorwaarden van concentratie?
  2. In de flow komen
  3. De redenen om je concentratievermogen te verbeteren
  4. Wat verhoogt je concentratie? Dit zijn onze 4 tips
  5. Kortom: je concentratie verhogen ligt in je eigen handen
  6. Veelgestelde vragen over concentratie verhogen

Wat zijn de voorwaarden van concentratie?

Van Dale omschrijft concentratie als gerichte aandacht. Onze Björn zegt dat concentratie een taak met gerichte aandacht uitvoeren, zonder dat je je laat afleiden of dat je versnippert. Maar dat afleiden en versnipperen, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? 

Laten we beginnen bij versnippering. We hebben het allemaal weleens gedaan: multitasken. En velen onder ons denken dat ze er goed in zijn. Even een telefoontje plegen, terwijl je tussendoor probeert verder te werken aan dat rapport. Of een mailtje lezen en tegelijkertijd een gesprek met je collega voeren. Je denkt waarschijnlijk dat het heel efficiënt is. Zo heb je in één klap twee dingen gedaan. Maar hoe goed heb je ze gedaan? En als je eerlijk bent: denk je dat je sneller klaar bent nu?

Je brein heeft niet het vermogen om de aandacht te verdelen tussen twee taken. En daardoor maak je meer fouten en ben je langer bezig. Foute boel dus, als je productiever wilt werken. 

Vervolgens hebben we een andere stoorzender voor je concentratieboog: afleiding. Afleiding kan intern of extern zijn. Bij externe prikkels wordt je concentratie verstoord door je omgeving. Denk aan je collega’s die luidruchtig hun weekendplannen bespreken, inkomende berichten met bijhorende geluiden of e-mailnotificaties die in je beeldscherm voorbij vliegen. 

De interne prikkels gebeuren in je koppie. Terwijl je probeert die ene presentatie in elkaar te zetten, bedenk je je plotseling dat je niet moet vergeten de kat van de buren eten te geven. Deze prikkels ontstaan vooral als je geen overzicht creëert in je leven, zowel op kantoor als thuis. 

Kortom: voor een betere concentratie vermijd je afleiding en versnippering.

concentratie verhogen

Hét toppunt van focus: flow!

Zo opgaan in het maken van de presentatie, dat je niet eens doorhebt dat het al 17.00 uur is geweest? Heb je dat weleens meegemaakt? Mihály Csíkszentmihályi (ja, leuk galgje-woord), een Amerikaans-Hongaarse psycholoog, noemt dit ‘flow’. 

Flow is een staat waarin je je opperbest voelt, zeer creatief bent, heel productief bent en jezelf helemaal geen schop onder je kont hoeft te geven om het te doen. Het gaat gewoon vanzelf. Deze fijne staat is te bereiken onder bepaalde voorwaarden, zoals het je niet laten afleiden of meerdere dingen tegelijkertijd doen. 

FLOW

Volgens Mihály Csíkszentmihályi zijn er in totaal acht kenmerken waaraan deze staat voldoet:

  1. Je hebt een haarscherp doel voor ogen. Je weet precies wat je moet doen en hoe je dit aanpakt om tot het eindresultaat te komen. 
  2. Je hebt een ijzersterke concentratie.
  3. Je hebt tijdelijk geen zelfbewustzijn, je bent helemaal één met de taak. 
  4. Je bent alle besef van tijd kwijt, alles lijkt in slow motion te gaan of de tijd gaat juist razendsnel voor je gevoel. 
  5. Tijdens de uitvoering krijg je direct feedback, je ziet meteen of dat wat je doet, bijdraagt aan succes of dat je beter kunt bijsturen.
  6. Je voelt je uitgedaagd door de taak, maar hebt wel genoeg vertrouwen in jezelf dat je het aankunt. 
  7. Je voelt je in controle, doordat de taak wel uitvoerbaar is voor je, ondanks het uitdagende aspect.
  8. De taak is plezierig om te doen, of je voelt je intrinsiek beloond om het te doen. 

concentratie verhogen

5 voordelen van een sterk concentratievermogen

Ja, om je concentratie te verhogen, moet je wel wat aanpassingen maken. Want wat je nu doet, helpt niet echt. Anders hoefde je dit artikel niet te lezen. Maar waarom zou je dingen anders doen, wat levert het je op om te leren concentreren

1. Je bent veel sneller klaar met je werk

Stel je voor dat je vandaag nog een productplan moet schrijven. Als je je volledig kunt concentreren, merk je dat het plan veel sneller af is dan normaal. Je haalt je deadlines moeiteloos en voelt je voldaan als het werk is gedaan. 

2. Je maakt amper fouten en ze vallen je sneller op

Sneller werken betekent niet altijd ook foutloos werken. Tenzij je weet je focus te verbeteren. Je maakt minder slordige fouten. Denk aan het invoeren van gegevens in een spreadsheet. Als je geconcentreerd blijft, zie je sneller fouten en corrigeer je deze nog voordat je ‘m opslaat en deelt met anderen. Je voorkomt kostbare vergissingen die je later tijd kosten om te herstellen. 

3. Je verwerkt de informatie die je tegenkomt veel sneller

Denk bijvoorbeeld aan een teamvergadering waarin je verschillende ideeën en suggesties hoort. Wanneer je een goede focus hebt, ben je in staat om de belangrijkste punten sneller te begrijpen en te verwerken. Je neemt daardoor sneller beslissingen. Je kunt de informatie namelijk efficiënt verwerken. 

4. Je begrijpt en onthoud informatie beter

Als je je beter kunt concentreren tijdens bijvoorbeeld een lezing of training, merk je dat je de inhoud beter onthoudt. Stel dat je nieuwe software leert gebruiken. Met goede concentratie onthoud je sneller de handelingen en dit bespaart je tijd tijdens het uitvoeren van taken. 

5. Je verzet meer werk in minder tijd

Daar wordt je baas ook erg blij van. Stel dat je een project moet voltooien. Wanneer je goede concentratie hebt, werk je veel efficiënter. In plaats van urenlang worstelen met bepaalde taken, rond je deze veel sneller af. Je hebt meer energie voor andere taken en bent een stuk productiever. 

Wat verhoogt je concentratie? 4 effectieve manieren voor meer focus

Oké, nu weet je waarom het zo belangrijk is om je concentratie te verhogen. Dan komen we nu bij de hoe. Want je hoeft niet te denken dat slechte concentratie iets is dat bij jou hoort. Dat je daar maar mee moet dealen. Nee, het is een vaardigheid die iedereen, ook jij, kan verbeteren. Uit onze trainingen en boeken “Elke Dag Om 15.00 uur Klaar” en “Full Focus Op Wat Echt Belangrijk Is – Elke Dag Met De Juiste Bezig Zijn” hebben we de belangrijkste concentratie tips voor je gebundeld. 

En in onze Tijdwinst Podcast gaat Björn Deusings in gesprek met professor dr. Stefan van der Stigchel, dé expert op het gebied van aandacht en concentratie. Hij deelt verrassend positieve inzichten over hoe je je focus terugwint, hoe je afleiding slim verslaat en hoe je jouw werkomgeving optimaal inricht voor maximale concentratie.

Wil je weten hoe je beter om kunt gaan met afleidingen zoals je smartphone en wat je concreet kunt doen om je concentratie te verbeteren? Luister dan deze aflevering van de Tijdwinst Podcast:

1. Bepaal je doelen

Zoals je hebt kunnen zien, is een vereiste voor flow dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Zonder richting is het moeilijk om je concentratie vast te houden, omdat je niet precies weet waar je naartoe werkt. Stel dus specifieke, haalbare doelen en maak het concreet, zodat het meetbaar wordt. Dus niet: ‘ik moet dit project afmaken’. Wel: ‘vandaag werk ik aan het eerste hoofdstuk van mijn rapport, zodat ik morgen het tweede hoofdstuk kan maken’. Hierdoor worden je taken behapbaarder en helpen je om je volledige aandacht aan de taak te geven. 

2. Gebruik een ijzersterk time management systeem

Wanneer je weet wat je doelen zijn, is het handig om deze te verwerken in je time management systeem. Taken die je binnen een half uurtje hebt gepiept, zet je op je takenlijst. Bijvoorbeeld in Todoist

Taken waarmee je langer bezig bent, plan je in je agenda. Voordat je dat doet, beantwoord je de volgende vragen:

  • Hoe lang ben ik hiermee bezig? Wees realistisch, maar niet te gul qua tijd. De kunst is om precies genoeg tijd te plannen om de klus af te krijgen, zodat je brein niet denkt dat ‘ie wel even wat anders tussendoor kan doen.
  • Wanneer kan ik deze taak het beste doen, op welk moment van de dag?
  • Wat moet ik allemaal doen om deze taak af te ronden?

Dankzij het time management systeem hoeft je hoofd niet tijdens je werk nog te denken aan alles wat je moet doen, want je hebt het al opgeschreven en ingepland om te doen. En dat creëert een hoop rust in je hoofd

3. Werk volgens de Pomodoro-techniek

Om je concentratie te verbeteren tijdens het uitvoeren van een taak, is het slim om volgens de Pomodoro-techniek te werken. Hierbij werk je in focusblokken van 25 minuten (50 mag ook! Voor makkelijke taken plan je 25 minuten, voor zwaar kenniswerk taken meer tijd).

Tijdens zo’n tijdsblok focus je je volledig op de taak. Wanneer de tijd is afgelopen, zet een timer, geniet je van een fijne pauze van 5 minuten. Een prikkelvrije pauze, dus laat je telefoon nog maar lekker in je bureaula zitten. Ga liever even wat kletsen met een collega of haal een kop koffie.

Na vier van deze tijdsblokken heb je 30 minuten pauze. Dit is een goede manier om die korte concentratieboog te verslaan. 

concentratie verhogen

4. Laat je niet afleiden

Al deze tips dragen bij als je moeite met concentreren hebt. Maar al heb jij nog zo’n goede time management systeem, werk je in focusblokken en weet je wat je doel is, weet je dat afleiding funest is voor flow. Dus is het van groot belang dat jij je niet laat afleiden.

Om je hoofd stil te krijgen, zorg je dat je eens in een uurtje alle taken uit je hoofd schrijft en in je time management systeem zet; een Gedachtendump. Hierdoor hoeft jouw brein je tijdens je werk niet meer te helpen herinneren aan ‘Etentje regelen voor Valentijn, anders zwaait er wat.’

En die externe prikkels dan? Hoe zorg je ervoor dat Henk, die tegenover je zit, even geen flauwe moppen loopt te tappen? Niet. Want Henk vindt het maar al te leuk om die moppen op je uit te oefenen en zijn vrouw lacht er al jaren niet meer om. Dus als je geconcentreerd wilt werken, zoek je een andere ruimte op waar je ongestoord aan de slag kunt. Zoals een lege vergaderruimte. Help, zijn alle vergaderruimtes al volgeboekt? Zet dan je noisecancelling headphones op en kies een playlist uit om lekker met volle aandacht te werken. 

Spreek met collega’s of je huisgenoten af dat je niet gestoord mag worden, tenzij er brand is. Zet je telefoon op stil en leg ‘m weg, schakel notificaties op je computer uit en gaan met die banaan. 

Meer tips en handige handvatten?

Zo, is het gelukt om met volle aandacht dit artikel te lezen? Mooi. Dan nu graag je aandacht voor het volgende: wist je dat we op Instagram en Pinterest nog meer handige tips en inzichten delen? Aanrader dus om na je werk op te kijken en ons te volgen. Lees je liever? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Dan krijg je onze nieuwste artikelen overzichtelijk op een rij in je mailbox. 

Vind je het lastig om je te concentreren met alle afleidingen om je heen? Geen zorgen, we hebben dé beste time management tips voor je verzameld! Inge legt in deze video uit hoe je met slimme technieken je concentratie verbetert en je productiviteit verhoogt.

Kortom: je concentratie verhogen ligt in je eigen handen

Om je concentratie te verbeteren, is het belangrijk om te beseffen dat het geen kwestie is van geluk, maar van vaardigheid. Door de juiste technieken en strategieën toe te passen, zoals het stellen van duidelijke doelen, het implementeren van een time management systeem en het werken met focusblokken, verhoog je je concentratie. Het is daarnaast belangrijk om afleidingen te minimaliseren, zowel intern als extern.

Wanneer je deze concentratie tips in de praktijk brengt, merk je dat je sneller werkt, minder fouten maakt en meer voldoening uit je werk haalt. En zeg nu zelf: daar wordt niet alleen je baas, maar vooral jij blij van. 

concentratie verhogen

Alles wat je moet weten over productief werken in onze 1-daagse training

Vond je dit artikel interessant en wil je meer leren om productiever te werken en je concentratie te verhogen? Volg dan onze 1-daagse Training Time Management. Deze training hebben we ontwikkeld om ambitieuze kenniswerkers te helpen zichzelf te verbeteren en effectiever te werken. 

Tijdens deze training:

  • Hoor je praktische tips en technieken die je direct in je (werk)leven kunt toepassen
  • Begeleiden onze ervaren trainers je persoonlijk om beter te worden in time management
  • Zie en meet je direct resultaat. Je ervaart minder stress, werkt productiever en haalt meer voldoening uit je dag

Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse Time Management-training en neem de controle over je tijd weer in eigen hand. 

Veelgestelde vragen over concentratie verhogen

  • Wat zijn effectieve manieren om mijn concentratie te verbeteren?

    Effectieve manieren om je concentratie te verbeteren, zijn het stellen van duidelijke, haalbare doelen en het implementeren van een time management systeem. Daarnaast is het belangrijk om afleidingen te minimaliseren, zowel intern als extern.

  • Hoe kan ik mijn concentratie verhogen?

    Zoek je op ‘concentratie verbeteren volwassenen’? Je concentratie verhogen kan door duidelijke doelen te stellen en deze op te splitsen in behapbare taken. Daarnaast helpt het om afleidingen te elimineren en je werk in focusblokken te plannen, bijvoorbeeld met de Pomodoro-techniek.

  • Welke voeding of supplementen helpen bij betere focus en concentratie?

    Als je googelt naar: ‘concentratie verbeteren supplementen’ of ‘concentratie verbeteren middelen’, kom je het volgende tegen:

    • Voeding rijk aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis
    • Antioxidanten uit groenten en fruit 
    • Supplementen zoals ginseng, ginkgo biloba en cafeïne
  • Wat helpt voor goede concentratie?

    Een goed gestructureerde werkomgeving zonder afleidingen en het stellen van duidelijke doelen helpen om de concentratie te verbeteren. Daarnaast kunnen technieken zoals de Pomodoro-methode en een gezond dieet bijdragen aan betere focus. Dit geldt ook als je zoekt naar ‘concentratie verbeteren ADHD’ en ‘concentratie verbeteren ADD’.

  • Hoe vermijd ik afleidingen tijdens het werken of studeren?

    Zorg voor een rustige werkomgeving en zet je telefoon op stil of leg deze weg om verleiding te voorkomen. Gebruik technieken zoals time blocking of de Pomodoro-methode om je focus vast te houden en afleidingen te minimaliseren. Dit zal je ook helpen om je concentratie te verhogen tijdens examens.

  • Wat te doen bij slechte concentratie?

    Probeer je werkomgeving op te ruimen en afleidingen te elimineren om je focus te verbeteren. Het kan ook helpen om korte pauzes in te lassen en een duidelijke taakstructuur te creëren, zodat je niet overweldigd raakt. Het nemen van korte pauzes helpt ook om concentratie te verbeteren van een kind.

  • Werkt meditatie of mindfulness echt om concentratie te verbeteren?

    Ja, meditatie en mindfulness kunnen helpen om je concentratie te verbeteren door je geest te trainen om afleidingen te negeren en je focus te versterken. Regelmatige oefening kan leiden tot langdurige verbeteringen in aandacht en mentale helderheid.

  • Hoe creëer ik een omgeving die mijn concentratie bevordert?

    Een opgeruimde en rustige werkomgeving zonder afleidingen, zoals het uitschakelen van notificaties en het gebruiken van noisecancelling koptelefoons, bevordert de concentratie. Zorg ook voor goede verlichting, comfortabele werkplek en duidelijke grenzen met collega’s of huisgenoten om ongestoord te kunnen werken.

  • Wat is de rol van slaap in het verbeteren van concentratie?

    Voldoende slaap is cruciaal voor het herstellen van je hersenen, waardoor je focus en concentratie de volgende dag verbeteren. Tijdens de slaap verwerkt je brein informatie, wat helpt om beter te presteren en minder snel afgeleid te raken.

  • Welke oefeningen kan ik doen om mijn aandachtsspanne te verlengen?

    Mindfulness- en ademhalingsoefeningen helpen je om je concentratie te versterken en langer vast te houden. Zoek op het internet naar ‘concentratie verbeteren oefeningen’ en je krijgt handige oefeningen te zien.

  • Hoe kan ik technologie gebruiken zonder dat het mijn focus schaadt?

    Gebruik apps en tools voor time management, zoals Todoist of Trello, om je taken gestructureerd aan te pakken en afleidingen te verminderen. Zet notificaties uit om je concentratie te beschermen.

  • Zijn er apps die kunnen helpen bij het verbeteren van mijn concentratie?

    Yes!

    De Tijdwinst.com-app is een gratis applicatie die je helpt je concentratie en productiviteit te verbeteren. Deze app biedt verschillende functies, waaronder een focus-timer gebaseerd op de Pomodoro-techniek, een habit-tracker en een scanfunctie. Met de focus-timer kun je in blokken van bijvoorbeeld 25 minuten werken, gevolgd door korte pauzes, wat je helpt om gefocust en efficiënt te blijven.

    Daarnaast kun je met de habit-tracker gewoontes bijhouden die je wilt ontwikkelen, en de scanfunctie stelt je in staat om snel notities of ideeën vast te leggen voor later gebruik. Deze tools samen ondersteunen je bij het minimaliseren van afleidingen en het maximaliseren van je concentratie.

    Je kunt de Tijdwinst.com-app gratis downloaden via Google Play of de App Store.

  • Hoe ga ik om met mentale vermoeidheid die mijn concentratie vermindert?

    Om mentale vermoeidheid te verminderen, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en jezelf af te leiden met een andere activiteit, zoals een korte wandeling. Daarnaast kan het helpen om je werk in kleinere taken te splitsen en je prioriteiten helder te stellen, zodat je niet overweldigd raakt.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich richt op efficiënter (samen)werken. Door heel Nederland bieden we diverse (online) trainingen aan, waaronder timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken en snel lezen. Benieuwd? Bekijk onze website of blogs en schrijf je in voor een van onze (digitale) trainingen!