Het ouderschap is keihard werken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je veeleisende kantoorbaan. Het combineren van deze twee kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je wil voorkomen dat je op één van de twee moet inleveren. Hoe voorkom je dat je tekort schiet? Wees wat liever voor jezelf, 5 tips:

Combinatie werk en gezin te zwaar?

Jij wil een goede ouder zijn, maar óók een goede werknemer. Omdat dat niet altijd lukt loop je regelmatig met het gevoel rond dat je tekort schiet. Hoe ga je hiermee om? Kortom: wat doe je wanneer je het nooit ‘goed genoeg’ doet? Wanneer je te veel of te weinig werkt en de combinatie werk en gezin te zwaar is?

Laten we wat cijfers op een rijtje zetten en je enkele handvatten geven om de balans tussen werk en privé te bewaken:

Onderzoek: “driekwart vindt combinatie werk en gezin te zwaar”

Een onderzoek uitgevoerd door Sitly, een internationaal platform voor ouders, oppassers en gastouders, onderzocht de balans tussen werk en gezinsleven. Een aantal opvallende resultaten:

  • 52% geeft aan zich schuldig te voelen omdat ze niet genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen.
  • 44% denkt tekort te schieten voor het gezin.
  • 62% geeft aan geen tijd voor zichzelf te hebben.
  • 51% geeft aan dat de tijd die ze overhouden, opgaat aan het huishouden.
  • 31% geeft aan constant gestrest te zijn sinds ze kinderen hebben.
  • 39% zou om bovenstaande redenen het liefst willen stoppen met werken.

Ondanks deze cijfers vindt 82% zich wél een goede ouder. Slechts 10% van de werkende moeders denkt dat andere gezinnen hun privéleven beter op orde hebben.

Het meest opvallende is misschien nog wel dat 70% aangeeft dat de druk die zij als werkende ouders voelen door henzelf wordt gecreëerd.

Vooral onrealistische verwachtingen en perfectionisme ligt hieraan ten grondslag; je wil het goed doen voor je gezin en daar mag werk niet onder leiden. Dat maakt het lastig.

Combinatie werk en gezin 4

Hoe hiermee omgaan? Wees liever voor jezelf

Minder werken is niet altijd een oplossing (of mogelijk). Daarbij: de druk die je ervaart wordt ook niet altijd gecreëerd door buitenaf; door werk, kinderen, verplichtingen of het huishouden.

Minder uren werken lost het dus niet altijd op. Wat zich tussen jouw oren afspeelt, blijkt eerder de boosdoener:

Vaak ben je namelijk te streng voor jezelf. Hierdoor is het is niet vreemd dat je de combinatie werk en gezin te zwaar vindt. Zeker niet wanneer je telkens het onmogelijke van jezelf verwacht.

We pretenderen nu niet dat je daarom maar voor een zesje moet gaan. Zeker niet. De kantjes ervan aflopen is nooit goed; niet op je werk én niet in je gezinsleven.

In plaats daarvan wil je leren om de zaken die prioriteit hebben in je leven voorrang te geven. Dat doe je door slimmer met je tijd en aandacht om te gaan, je grenzen te bewaken en dingen ook los te laten.

Enkele tips:

5 manieren om ademruimte te creëren

1. Verwar aanwezigheid niet met kwaliteit

Het is niet vanzelfsprekend dat de uren die je werkt of met je gezin doorbrengt gelijk staan aan de kwaliteit of de productiviteit. 

Het eindresultaat van een project zal niet tweemaal zo goed zijn wanneer er tweemaal zoveel uur in stopt; evenals dat het je gezin niet hechter maakt wanneer je telkens al om één uur je laptop dichtklapt. 

Aanwezigheid – thuis of op kantoor – zegt niet per se iets over de kwaliteit. Het is wat je in die tijd doet, dat het resultaat bepaalt. Focus op output.

Op je werk doe je dat door te stoppen met uren tellen. Bepaal hoeveel tijd je voor een klus nodig hebt, en zorg ervoor dat het binnen die tijd afkomt. Bedenk wat er moet gebeuren en voer dat, zonder onderbrekingen uit.

In je privéleven focus je liever op quality time dan op de hoeveelheid tijd die je met je gezin hebt. Je kunt beter één uurtje samen naar een speeltuin, dan een hele dag op de bank hangen zonder aandacht aan elkaar te schenken.

2. Bekommer je om je prioriteiten

Je kunt niet tegen alles ‘ja’ zeggen. Probeer daarom niet al dat hooi op je vork te nemen, maar houd je enkel bezig met de dingen waarmee je het grootste effect en resultaat behaalt. Zo zou je kunnen snijden in een groot aantal meetings dat je wekelijks bijwoont. En ad hoc klussen van anderen, ook daar kun je bewuster mee omgaan.

Thuis geldt datzelfde: moet je daadwerkelijk deze week naar pianoles, voetbal én ballet? En dat etentje bij je schoonouders? Dat kan ook best in een week waarin je niet ook nog een lunch en een netwerkborrel hebt staan…

Kortom: durf te snijden. Zeg eens ‘nee’.

Beter af en toe ‘nee’-zeggen, dan een onbetrouwbare ‘ja’-zegger zijn.

Combinatie werk en gezin 4

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

3. Ga flexibel om met werkuren en durf te compenseren

Soms zullen er dagen zijn waarin je ‘s avonds nog een werkgerelateerde klus oppakt. Of waarin een zaterdagochtend opgaat aan het opstellen van offertes. Dat moet kunnen. Belangrijk is wel dat je deze tijd ook durft terug te pakken.

Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat flexibel werken inhoudt dat jij overal maar “ja” op zegt. Ga daarom eens – zonder schuldgevoel! – een middag eerder naar huis en verras je gezin op extra ‘samenzijntijd’.

Andersom ook: een middag half werk geleverd omdat je kind ziek thuis was? Neem verantwoordelijkheid voor je output en besluit om een uurtje langer op kantoor te blijven.

‘’Work hard play’ hard betekent meestal: ’work hard and then work some more’‘ — durf te compenseren!

4. Doe niet alles zelf

Om hulp vragen is geen teken van zwakte. Allesbehalve. Durf daarom zeker om extra handen te vragen, ongeacht of het hierbij om werk gaat of om hulp in je privéleven.

Je kunt namelijk wel blijven vasthouden om wekelijks zelf die werkklus op te pakken, maar wanneer delegeren jou een hoop werk uit handen neemt, maak daar dan gebruik van. Zeker wanneer een ander een klus sneller, beter of goedkoper kan uitvoeren. Op die manier houd je kostbare tijd over voor de zaken waaraan je wél aandacht wil besteden, zoals aan je gezinsleven.

En thuis? Durf ook hier zaken uit handen te geven. Misschien heb je baat bij een extra dagje opvang? Wellicht kunnen opa en oma vaker een middagje oppassen? Misschien een hulp in de huishouding wel een ideale oplossing? Waar je ook tijd vandaan probeert te halen, het lukt pas wanneer je durft toe te geven dat je hulp kunt gebruiken.

Combinatie werk en gezin 4

5. Wees geen perfectionist

Accepteer dat wat je ook doet, het waarschijnlijk nooit perfect is — stop dan ook met het achterna jagen van deze perfectie.

Wanneer je namelijk meer tijd aan een klus besteedt dan waar de klus om vraagt, taken uitstelt omdat je op het perfecte moment wacht óf niet het grote geheel ziet omdat je focust op een klein gedeelte, is dit een teken dat je perfectionistisch bent.

Stop daarmee.

Wil een een betere werk/privé-balans (of een betere werknemer of ouder zijn) dan zul je moeten accepteren dat niet alles altijd een 10 kan zijn. Soms is een 6’je ook genoeg — vooral wanneer het jou meer vrije tijd oplevert. We vertellen je daar in dit artikel graag meer over:

Perfectionisme ontstaat in je jeugd — voorkom altijd perfect willen zijn. 

Kortom: hoe werk en gezin combineren?

Ongeacht hoe veeleisend je baan of privéleven ook is, je hebt het altijd druk. Hierdoor kom je niet altijd toe aan wat je op dat moment belangrijk vindt en zullen dingen moeten schuiven; soms is dat je gezin, soms is dat je werk, soms is dat tijd voor jezelf.

Beseffen dat de boog niet altijd gespannen kan staan, is de eerste stap naar een gezondere balans. Begrijp dat de combinatie werk en gezin niet ineens minder zwaar wordt, als je aan de één minder uren besteedt; veelal zit het probleem namelijk tussen je oren.

Je hoeft nu niet ineens de kantjes ervan af te lopen, maar je bewust zijn van hoe je met je tijd en aandacht omgaat, biedt inzicht.

Besef dat…

  1. aanwezigheid niet gelijk staat aan kwaliteit; niet op kantoor én niet thuis.
  2.  … jouw tijd en aandacht moeten liggen bij de dingen of mensen die de meeste waarde opleveren.
  3. … je gerust mag compenseren. Soms stop je eerder, soms schakel je een tandje bij.
  4. om hulp vragen geen schande is. Durf te delegeren en vraag anderen om bij te springen.
  5. … niets alles hoeft perfect te zijn. Soms is een 6 genoeg, zeker wanneer jij daar een leuker persoon door wordt.

Combinatie werk en gezin 4

Meer weten? Volg een training Timemanagement

Jeff Bezos zei ooit:

“Voel ik me thuis gelukkig, dan kom ik naar kantoor met ontzettend veel energie en vreugde. Voel ik me op kantoor gelukkig dan kom ik thuis met ontzettend veel energie en vreugde.”

Om van je werk (en thuis) dus een fijnere plek te maken, wil je beter met je tijd, taken én collega’s omgaan. In onze training Timemanagement leren wij je dit. Door je een betere workflow aan te meten, ga je efficiënter – én met meer plezier – door je werkdag heen. En dat gevoel neem je mee naar huis! Een aanrader dus, die training wanneer je meer balans zoekt tussen werk en privé.

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog