Verzonden mail terughalen (in Gmail of Outlook)

Oeps! Mail naar een verkeerd adres gestuurd? Spijt van een boos bericht? Of gewoon een onhandige spelfout in een belangrijke e-mail aan een klant? Een verzonden mail terughalen kan je een hoop tijd, ongemak en zelfs sociale ellende besparen. Gelukkig is dat helemaal niet lastig. 

Ik snap het wel, hoor. Je krijgt een nare mail binnen, of op zijn minst eentje met een nare ondertoon, en je kan je gewoon even niet inhouden. Furieus hamer je één voor één de letters op je toetsenbord in die samen een behoorlijk passief agressieve digitale boodschap vormen.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Jij laat je niet kisten, jij zal ze wel even vertellen wat je hier allemaal van vindt.

Totdat je net op ‘verzenden’ hebt geklikt en de boze wolk om je hoofd plots oplost. Bloed trekt uit je gezicht weg, angstzweet nestelt zich in je handpalmen terwijl je ogen strak naar het scherm staren…

Oeps.

Eigenlijk wilde je niet zo passief agressief reageren. Waarschijnlijk had je je beter wat assertiever kunnen opstellen.

Dit was geen kwestie van ‘je niet laten kisten’, noch ‘flink van je laten horen’. Het is een kwestie van ‘oeps, dit gaat het conflict alleen maar verder aanwakkeren’ of zelfs ‘oeps, daar gaat m’n baan/vriendschap/kans’.

Of misschien is dit scenario je totaal onbekend, maar ben jij zo iemand die in alle haast al op ‘verzenden’ klikt voordat je checkt of de bijlage, inhoud en het ontvangersadres wel kloppen.

Ook oeps.

In alle gevallen van e-mail-oepsen is het goed dat we in de digitale eeuw leven. In het echte leven kunnen we uitgesproken woorden helaas nooit terugnemen, hoogstens goedpraten. In het digitale leven is dat beter geregeld. Daar heb je altijd nog de ‘ongedaan maken’-knop om je te redden van dit soort ongemakken, ongelukjes en sociale narigheid.

Lang leve de optie: verzonden mail terughalen!

verzonden-mail-terughalen-3

Verzonden mail terughalen: red je hachje in 2 stappen

Om het voor 90% van ons bruikbaar te houden, dé oplossing voor verzonden mail terughalen – in de 2 meest gebruikte mail-programma’s Outlook en Gmail.

Verzonden mail terughalen Outlook

Volg het ongedaan-maak-systeem, van 3 stappen:

  1. Verplaatsen. Ga naar het menuutje ‘Verplaatsen’ bovenin de balk.
    Verzonden-mail-terughalen-1
  2. Acties. Klik op ‘Acties’ in dit menu-gedeelte. En dan op ‘Dit bericht intrekken…’.

Verzonden-mail-terughalen-2

Dat was ‘m. Een kind kan de was doen.

“Maar wat als het bericht al in de ontvanger’s mailbox is beland?”

Dat is nu het mooie van de digitale mogelijkheden van nu: de inhoud van het al aangekomen maar nog ongelezen bericht in de inbox wordt gewist. In plaats daarvan komt er in je verzonden mailtje alleen maar “Dit bericht is ingetrokken” te staan.

Hoef je dus alleen nog maar uit te leggen dat je per ongeluk een mail verzond, niet wat er oorspronkelijk in stond. Dat zal nooit iemand te weten komen, behalve jij. Hachje: gered.

MAAR

Deze functionaliteit werkt alleen wanneer de ontvanger ook Outlook gebruikt, de ontvanger zijn mails op een online (dus extern toegankelijke) server bekijkt, de mail nog in de inbox zit en de mail nog ongelezen is.

Een hoop ‘mitsen’ dus. Hou daar rekening mee in je besluit om de verzonden mail terug te halen.

Verzonden mail terughalen Gmail

Hier is het nóg makkelijker. Sinds een tijdje komt bij Gmail bovenin je scherm steevast ‘Het bericht is verzonden, Ongedaan maken Bekijk bericht.’ te staan.

verzonden-mail-terughalen-4

Als je het vakje bij je instellingen even aanvinkt, tenminste:

verzonden-mail-terughalen-1

Wat je daar ook nog kunt instellen, is hoe lang deze optie verschijnt. Misschien voor de zekerheid beter om hem wat langer in te stellen dan de standaard 10 seconden. Je opties: 5, 10, 20 of zelfs 30 seconden (voor de echte twijfelaars en perfectionisten).

Click To Tweet

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

MAAR

Heb je de ‘Undo’-knop gemist, dan is het leed geleden. Je kunt het bericht dan niet meer ‘terughalen’, zoals bij Outlook het geval is. Goed opletten vlak na het verzenden dus!

Als je dat in elk geval doet, is het; vaarwel gefrustreerde of passief agressieve mails, bijlage-loze ongelukjes en pijnlijke uitleg nadat je een persoonlijk bericht naar de verkeerde persoon stuurde of in een opwelling je boosheid met hart en ziel in je toetsenbord hebt geramd.

Nóg beter dan verzonden mail terughalen: genezen!

Wat ook kan – en dat is het probleem voorkomen in plaats van last minute met allerlei kunstgrepen oplossen – is die slechte mail in eerste instantie niet sturen wanneer er emoties meespelen.

E-mail is gewoon niet bedoeld voor het uiten van emotie. Ja, het voelt zo lekker veilig van achter dat toetsenbord om je gal te spuien, maar kies liever steevast om hetgeen je bezig houdt persoonlijk te bespreken. Lees daarom bijvoorbeeld ook: ‘Boos reageren op mail? 4 frisse tips om het anders te doen’ en ‘Frustratie kwijtraken, volgens ‘s werelds grootste psychotherapeut’

verzonden-mail-terughalen

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X