Kwetsbaarheid is het nieuwe krachtig. Toon het daarom; door jezelf te zien als een puzzel waarbij ook de kapotte stukken nodig zijn. Om dat punt te bereiken, hoef je volgens deze neuropsycholoog slechts twee dingen te doen: (1) dagelijks mediteren en (2) lak hebben aan de rest.

Krachtpatsen is passé. Wél kwetsbaar opstellen is de toekomst

Waar associeer jij kwetsbaarheid mee? Zie je het als het tonen van zwakte wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt? Van angst misschien, of pijn? — emoties die mensen liever voor zich houden, zeker tegenover anderen. Iemand die ze toch toont, beschouwen we als zwak, of instabiel.

Jij toont het daarom ook liever niet, zeker niet op je werk. Je zwijgt liever dan dat je moet uitleggen hoe jij je voelt. Die collega of leidinggevende zou zomaar het idee kunnen krijgen dat je soft bent, of een push over. Ben jij het ergens niet mee eens of vind je iets lastig, dan los je dat zelf wel op. Intern. Daar wil je niet je team mee lastig vallen.

Toch is jezelf kwetsbaar opstellen alles behalve zwak. Het blijkt juist het tegenovergestelde:  je gevoelige kant tonen geeft aan dat je sterk bent, zegt ook Bréne Brown in haar boek ‘Rising Strong’.

Kwetsbaarheid heeft niet te maken met winnen of verliezen; het is durven opdagen, jezelf laten zien zonder dat je controle hebt over de uitkomst. Het is geen zwakte; het is de grootste maatstaf voor moed.

Wees daarom niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Wuif de angst dat anderen minder over je denken, weg. Het is namelijk juist dat wanneer jij je afsluit voor het tonen van gevoelens jij je relaties schaadt:

Zodra jij niet durft aan te geven dat je iets moeilijk vindt, schaadt je de relatie met je collega’s eerder dan wanneer jij je groot houdt. Of instemmen met een voorstel omdat je niet durft te uiten dat je twijfels hebt, maakt jou geen krachtiger teamlid dan wanneer je je zorgen uit.

Kortom:

Het tonen van kwetsbaarheid op de werkvloer maakt jou niet zwak. Het zorgt er juist voor dat je open en eerlijk kunt communiceren over wat er op tafel ligt, zonder je druk te maken over wat anderen van je denken of vinden.

Lukt jou dat, dan gaan niet alleen je zakelijke relaties erop vooruit, het geeft ook je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling een boost. Breek de muren om je heen daarom af:

Moeite met Kwetsbaar Opstellen Opgelost

‘Een puzzel heeft ook de kapotte stukken nodig’

Om je kwetsbaarheid in te zetten als je sterkste punt zul je jouw pijnpunten – je open wonden – moeten kennen. Pas zodra je weet wat er onder de oppervlakte schuilt, kun je het omarmen in jouw leven.

Neuropsycholoog Mario Martinez:

Een open wond die je blijft negeren wordt een beschermend schild. Eén die je gebruik om mensen en vooral vergiffenis op afstand te houden.

Deze wond helen, vraagt om kwetsbaarheid — een proces dat je kunt vergelijken met een legpuzzel, zegt hij.

“Puzzelstukken die verspreid over de grond liggen, zullen door de meeste worden ervaren als onaf. Door de puzzel daarentegen stukje bij stukje in elkaar te zetten, creëer je één compleet beeld. Dat is hoe een gebrek aan kwetsbaarheid werkt: je hebt je bepaalde, kapotte puzzelstukken verstoten in plaats van ze samen te voegen. Toch heb je – ook die kapotte – stukken nodig om de puzzel compleet te maken ”

Dat puzzelstuk dat bijvoorbeeld beschadigd is geraakt toen je tijdens een meeting een idee aandroeg dat finaal werd afgebrand. Of neem dat puzzelstuk dat haast vernield werd toen jij een fout maakte dat jou haast je kop kostte: ook die stukken heb je nodig. Die maken juist wie jij als mens, en als werknemer, bent.

Je wil je niet vanwege die stukken terugtrekken, je mond houden of je gevoelens niet durven uiten. Gebruik ze daarom – die pijn, die vernedering, die fouten – om sterker te worden — om één complete puzzel te creëren.

“Omarm het idee dat je imperfect bent en kwetsbaar en soms zelfs bang, en dat dat niet afdoet van het feit dat je ontzettend moedig en waardig bent”, zegt Brené Brown.

Puzzelstukken helen door weerbaarheid te vergroten (2 tips)

Je puzzel compleet maken, vraagt om bewustwording en zelfonderzoek. Je moet nieuwsgierig worden naar de redenen waarom je een muur optrekt zodra er zich iets voordoet — waar liggen je triggers? Kun je die lokaliseren, dan kun je jouw pijnpunten herstellen.

“Maak je weerbaarheid zo groot als maar kan, zo groot dat niets het kan schaden. Zo wijd dat oordelen of negativiteit slecht rimpelingen in het water zijn. Ze zijn dan wel aanwezig, maar hebben geen invloed op jou.”

… schrijft auteur Mark Coleman in zijn boek ‘Make Peace with Your Mind: How Mindfulness and Compassion Can Free You from Your Inner Critic.’

1. Mediteren (om je zwakke punten te leren kennen)

Zijn advies voor mensen die moeite hebben met kwetsbaar opstellen, is dat ze bij zichzelf te rade gaan door middel van meditatie. Het helpt de negatieve gedachten het zwijgen op te leggen en helpt alles een plekje te geven.

Elke dag slechts 20 minuten de tijd nemen om enkel te zijn, werkt al als een vergrootglas. Je kunt eindelijk de tijd nemen om de stukken die beschadigd zijn te helen en plaatst jou sterker in je schoenen

2. Gewoon risico’s nemen (omdat je met ‘doen’ vaak meer bereikt)

Daarnaast wijst Coleman op het nemen van risico’s. Gewoon het diepe inspringen en buiten je comfortzone treden. Als iets kwetsbaarheid vergt, is het dat wel:

De uitdaging zit ‘m in het comfortabel zijn met kwetsbaarheid. Om je gewoon op je gemak te voelen met een bepaalde rauwheid en eventuele pijnlijke gevoelens. Als je dat met liefdevolle aandacht kunt doen, zal zelfvertrouwen zich langzaam ontvouwen.

Met andere woorden:

Zet je ego opzij. Toon je kwetsbare kant, ook al betekent dit dat jij je op onbekend terrein begeeft. Volgens Coleman schuilt de kracht van kwetsbaarheid vaak in het gewoon doen. Grof gezegd lak hebben aan wat een collega van je denkt wanneer je jouw ontevreden uit of je gevoelens toont.

“Kwetsbaarheid draait om aanwezig zijn en jezelf laten zien. Wanneer je je druk maakt over wat anderen misschien denken of zien is dat vreselijk lastig.” — Brené Brown

Je er niets van aantrekken, dus.

Kortom: moeite met kwetsbaar opstellen?

Hopelijk besef je dat kwetsbaarheid alles behalve gelijk staat aan het tonen van zwakte. Het is jezelf open stellen, aangeven wanneer je het ergens niet mee eens bent, vertellen wanneer je ergens mee zit — allemaal zodat je proactief naar oplossingen kunt zoeken. Zodat jij het heft in eigen handen kunt nemen.

De manier waarop je dat kunt doen is vrij simpel:

Je zal moeten onderzoeken waarom je het lastig vindt om je kwetsbaarheid te tonen — mediteren kan hierbij helpen. Uiteindelijk komt het erop neer dat jij je niets van anderen moet aantrekken — dat je lak moet hebben aan hoe een ander over je denkt wanneer jij je emoties uit.

En als dat betekent dat je soms goed op je smoel gaat, prima: het zijn slechts puzzelstukjes die de complete puzzel interessant maken om naar te kijken.

Moeite met Kwetsbaar Opstellen Opgelost advies

Meer weten? Volg een van onze cursussen

Dat je dit stuk leest, betekent dat je jezelf graag verbetert. Dat je altijd op zoekt bent naar manieren om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Een cursus is wellicht een leuke aanvulling daarop. En of je nou geïnteresseerd bent in daadkrachtiger communiceren, beter onthouden of slimmer werken, wij hebben altijd een cursus die bij jouw wensen aansluit:

Je leert het allemaal bij ons en dat in minder dan 1 dag! Alleen of samen met je collega’s. Kijk wat bij jou past en schrijf je snel in voor een cursus op locatie (of online!). Wil je ons eerst beter leren kennen? Volg ons dan op social media.