Het is er aangenaam, stressvrij en bovenal vrij van ongemakken: je comfortzone. Om te groeien zul je er moeten uitstappen. Je zal een beetje pijn moeten ervaren, een beetje ongemak en vooral een beetje stress, zoals Goudlokje: niet te heet, niet te koud. “Optimal anxiety”, noemen we het (en je zoekt het op 3 manieren op).

Comfortabel ≠ groei

Ongeacht of je iets nieuws wilt proberen in een restaurant of een totale carrièreswitch wilt ondergaan: verandering is goed. Het levert je nieuw inzichten op, nieuwe mogelijkheden, kansen. Daarnaast doet het ook wonderen voor je productiviteit en creativiteit. Om nog maar te spreken over de mentale weerstand die net je oplevert.

Toch kiezen we zelden voor verandering.

We vinden het nogal eng. Wie weet bevalt het gerecht niet, en blijkt voor jezelf beginnen toch lastiger dan vooraf gedacht. We houden daarom liever vast aan het ‘oude vertrouwde’; aan die prima dagschotel of aan die functie die wel al jaren vervullen.

En dat is begrijpelijk.

Beiden bevinden zich binnen ons comfortzone. De plek waar alles vertrouwd en veilig voelt. Waar we weten wat we moeten doen of welke keuzes we moeten maken. Waar we de uitkomst kunnen voorspellen en waar vooral géén verrassingen zijn — … maar helaas ook geen groei- of leermomenten:

Blijf je steevast bij wat je kent, dan mis je een hoop: geweldig goed eten, je droombaan, gesprekken met personen waar je normaal nooit mee in gesprek zou raken.

En dat is ontzettend jammer. Niet alleen omdat je daardoor op de korte termijn kansen en mogelijkheden misloopt, maar ook omdat je aan het eind van je leven jezelf hoort zeggen “had ik maar…

Kruip daarom uit die bubbel. Ga voor wat eng is. Voor dromen die je geparkeerd hebt omdat ze intimiderend zijn. Voor die kansen die je niet durft te grijpen omdat je bang bent dat je op je bek zult gaan. Hoe? Simpel:

Enkel dagdromen over je doelen zal je niet verder helpen. Om uit je comfortzone te treden zul je daadwerkelijk actie moeten ondernemen. Je zal productief moeten zijn (en idealiter een tikkeltje gestressed):

Uit je comfortzone stappen als Goudlokje: niet te heet, niet te koud

Een studie, uitgevoerd door twee psychologen, toonde aan dat wanneer we ons op ons gemak voelen we een stabiele mate van productiviteit tonen. Wil je echter je productiviteit optimaliseren of volledig benutten dan zul je een staat moeten bereiken die we ‘optimal anxiety’ noemen:

‘Optimal anxiety’ is the sweet spot waar een gezonde dosis stress en optimale productiviteit en alertheid samenkomen.

Uit je comfortzone

De Wet van Yerkes-Dodson illustreert dit het beste

Het is het moment waarop de deadline nadert; het moment waarop je een nieuwe idee aan je leidinggevende wilt pitchen; de lichte angst die je voelt zodra je aan nieuw groot project begint — je voelt je gespannen, en hebt wellicht het spreekwoordelijke angstzweet op je voorhoofd staan, maar toch voelt het goed: je bent gefocust. Alert. Klaar om je beste beentje voor te zetten. Die gezonde stress helpt jou nieuwe hoogten te bereiken. Om doelen te behalen die je eerder niet voor ogen had.

Een lichte mate van stress kan daarom geen kwaad. Integendeel: het zal je helpen uit je comfortzone te treden en actie te ondernemen op iets dat je eerst eng vond. De stress en druk moet alleen niet te hevig zijn, anders ontstaat het tegenovergestelde effect. Je bevriest, klapt dicht en kan zelfs te maken krijgen met een burn-out.

Of zoals The New York Times het omschrijft:

“Wanneer je je te comfortabel voelt, zul je onproductief zijn; je zult geen actie ondernemen. En wanneer je je te oncomfortabel voelt zul je onproductief zijn; je zult geen actie ondernemen. Net als Goudlokje; we kunnen het niet te koud of te warm hebben.”

Je hebt daarom een lichte mate van stress nodig. Dát maakt jouw productief. Dát zorgt ervoor dat je actie wil ondernemen op je doelen. Pas dan kom je langzaam in beweging en beweeg jij je stukje bij beetje buiten je comfortzone. 

Je wil niet gelijk in het diepe springen. Waarom? Nou, vergelijk het met bergbeklimmen;

Uit je comfortzone stappen tips

Waarom tolerantie opbouwen belangrijk is

Een beginner start niet met Mount Everest. Nee, hij of zij beklimt kleinere pieken totdat er een niveau is bereikt waarop hij of zij plateaut. Pas dan, wanneer die kleine piek niet meer als een uitdaging voelt, gaan ze door. Ze bouwen tolerantie na tolerantie op totdat uiteindelijk die uitdagende berg behapbaar lijkt.

Op die manier zul jij het ook moeten doen.

Jij zal telkens opnieuw je ‘optimal anxiety’ moeten opzoeken — steeds een stukje verder moeten gaan. Hierbij zul je een beetje stress moeten ervaren, een beetje pijn, een beetje ongemak. Dat helpt je tolerantie opbouwen voor zaken die jij nu nog intimiderend vindt. 

En dan, voordat je het weet, voelt een eigen bedrijf starten helemaal niet meer aan als groots en intimiderend. Integendeel; het lijkt de meest voor de hand liggende stap. Ineens ligt het binnen je comfortzone en voelt het aan als iets natuurlijks. En wanneer je dat punt hebt bereikt, kun je door naar de volgende challenge.

3 manieren om dagelijks je ‘optimal anxiety’ op te zoeken

De enige vraag die nu nog rest is hoe bereik je die ‘optimal anxiety’? Dat Goudlokje-moment waarop stress en productiviteit hand in hand gaan, en waardoor je die drive voelt om iets nieuws te ondernemen?

Een drietal suggesties:

1. Neem babystapjes

Onderzoek van Harvard raadt aan om je grote, intimiderende doel op te schrijven en vervolgens op te breken in kleine stappen.

Het blijkt namelijk dat personen die doelen stellen tien keer succesvoller zijn dan personen zonder doelen. Je doelen ook nog eens concreet opschrijven, helpt je deze doelen 3 keer sneller te bereiken dan wanneer je ze enkel in je hoofd bewaart.

  • Denk dus allereerst na over wat je wil bereiken. En durf daarbij groots te denken. Waar wil je over 10 jaar staan?
  • Hak vervolgens die droom in stukken. Welke stappen moet je nemen om dit doel te bereiken?
  • Bepaal vervolgens de allereerste eerste stap. Maak deze zo klein mogelijk.  Indien je voor jezelf wilt beginnen, kan de eerste stap bijvoorbeeld zijn “iemand met een eigen bedrijf interviewen”.

Het vervolgens uitvoeren van deze eerste actie brengt je doel op gang — Ineens is het geen intimiderende droom meer maar een behapbaar project.

2. Wees nieuwsgierig

Ginni Rometty, Amerikaans zakenvrouw en CEO van IBM, zei:

“Het allerbelangrijkste dat je in je werk kunt zijn is nieuwsgierig.”

Vind je het lastig om je doel op te breken in babystapjes, zorg er dan in ieder geval voor dat je nieuwsgierig en benieuwd bent naar nieuwe dingen. En dat kan naar van alles zijn: van een kookles tot aan het bijwonen van een conferentie van je werk.

Iets proberen dat je nog nooit hebt gedaan is namelijk een uitstekende manier om die comfortzone voorgoed aan flarden te scheuren. Je zult namelijk telkens die kleine hoeveelheid stress ervaren; die kleine pieken. En zodra je daaraan gewend bent, zul je merken dat het helemaal niet zo eng is — het blijkt zelfs leuk! Stapje voor stapje schuift je comfortzone op; voor je het weet sta je op jouw Mount Everest.

3. Doe iedere dag iets dat jou bang maakt

Om Eleanor Roosevelt aan te halen:

“Do one thing every day that scares you”

En ze heeft gelijk. Soms is de enige manier om uit die comfortzone te breken iets doen dat simpelweg eng of intimiderend is. Iets dat je bijvoorbeeld al weken of maanden uitstelt omdat het je zenuwachtig maakt.

En dat kan van alles zijn: van het opzeggen van je baan zodat je voor jezelf kunt beginnen, tot het aanspreken van die persoon waar je een oogje op hebt. Soms zul je gewoon de stap moeten zetten.

Zoals Sheryl Sandberg, COO van Facebook, zegt:

“We zitten onszelf in de weg, zowel bij grote als kleine kansen, vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen, door niet onze hand in het vuur te steken, door terug te trekken wanneer we eigenlijk de kans willen grijpen.”

Zorg dat je niet die persoon wordt. Durf het risico te nemen, ook al betekent dit dat je misschien op je bek gaat, dat je afgewezen wordt, dat je fouten maakt. Wanneer je er later op terug kijkt ben je blij dat je destijds het risico genomen hebt.

Kortom: stap uit die comfortzone!

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, uit je comfortzone stappen. Maar het is nodig. Nodig indien je nieuwe dingen wilt leren; nodig indien je wilt groeien; nodig indien je gelukkig wilt zijn. Laat “veilig” en “comfortabel” daarom voor wat het is en zoek dagelijks die kleine stressmomenten op; de situaties die waarin je lichtelijk gestrest bent, maar ook leergierig.

Je deed het door grote, intimiderende doelen in stukken te hakken, nieuwsgierig te zijn naar het onbekende en door niet bang te zijn om op je bek te gaan.

‘If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you.’

Meer persoonlijke ontwikkeling?

Dat je dit stuk leest betekent dat je jezelf graag verbetert. Dat je altijd op zoekt bent naar manieren om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Een cursus is wellicht een leuke aanvulling daarop. En of je nou geïnteresseerd bent in daadkrachtiger communiceren, beter onthouden of slimmer werken, wij hebben altijd een cursus die bij jouw wensen aansluit:

Je leert het allemaal bij ons en dat in minder dan 1 dag! Alleen of samen met je collega’s. Kijk wat bij jou past en schrijf je snel in voor een cursus op locatie (of online!).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog