Whatsapp online status verbergen (en deze 2 privacy tips) moét je instellen!

“Hé wacht eens even, niet iedereen hoeft mijn profielfoto te zien.” En toch heb je dat nu waarschijnlijk ingesteld. Net als je status en wanneer je voor het laatst online was. WhatsApp is zelf niet zo zorgvuldig met je privacy. Wees het zelf, met deze 3 simpele aanpassingen in je app. 

Wat WhatsApp – en daarmee nagenoeg iedereen om je heen – van je kan zien is best verbazingwekkend. Je hebt het waarschijnlijk niet door, want de instellingen zijn nu eenmaal standaard niet erg privacybeschermend wanneer je de app installeert. En ik kan me zo voorstellen dat je sinds de installatie nooit in de hoek ‘privacy instellingen’ hebt gekeken.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Toch is het behoorlijk aan te raden. Want met de privacy in deze enorm veelgebruikte app is nogal wat niet pluis gebleken in het verleden.

WhatsApp privacy hacks

In 2012 hackte plotseling een Nederlandse student de berichtendienst. Zijn hack, die vrij simpel werkte, ging de hele wereld over. Via een maas in het net kon je met een Windows tooltje de status wijzigen van elke gebruiker van wie je een nummer had. Misschien nog niet zo ernstig. Soms zelfs best grappig.

Maar er bleken grotere mazen te ontdekken. WhatsApp zou berichten onversleuteld opslaan, wat betekent dat iedereen rechtstreeks bij alle berichten kan komen als hij het systeem hackt. Kort daarvoor maakte een fout in de sms-verificatie het al mogelijk om berichten van anderen te lezen.

Dat WhatsApp nogal wat moeite had met privacy, viel zelfs de Nederlandse overheid (samen met de Canadese) op. Het leidde een aantal jaar geleden zelfs tot een onderzoek van de WhatsApp privacy en een daaropvolgende aanpassing die het systeem weer net iets veiliger maakte.

Deze foutjes in het systeem mogen er inmiddels uitgehaald zijn; je kunt er nog altijd maar beter voor zorgen dat je zelf je privacy waarborgt. Want het systeem doet het zoals je ziet helaas niet vanzelfsprekend voor je.

WhatsApp privacy tips

Pak je telefoon er dus gauw bij en kijk hoe jouw WhatsApp privacy instellingen erbij staan. Niet al te best, als je dat nog niet eerder gedaan hebt.

Alle instellingen staan nu namelijk standaard op: ‘iedereen kan alles van je zien’. Dat weten veel mensen niet, waardoor ze ongemerkt blootgesteld staan aan onbekenden.

Je status, je profielfoto en wanneer je voor het laatst online was bijvoorbeeld. Dat kan echt iedereen zien die je nummer heeft of heeft ingetoetst. Als het aan WhatsApp ligt, tenminste.

Als het aan jou ligt, kun je daar heel snel en simpel iets aan doen:

Whatsapp online status verbergen

1 – WhatsApp online status verbergen

Wanneer je voor het laatst je telefoon pakte om in je WhatsApp te kijken, dat gaat niet iedereen een mallemoer aan. Of zelfs niemand, inclusief je nieuwsgierige partner of baas.

Je WhatsApp online status verbergen, doe je zo:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Account’
 • Dan ‘Laatst gezien’
 • En kies wie dit zien kan

Let op: dit is de juiste plek om je online status te verbergen. Dan hebben we het over het zinnetje ‘Laatst gezien…’ onder je naam, hè? In hetzelfde rijtje onder privacy instellingen staat namelijk ook ‘Status’. Dit is het zinnetje onder je naam als je de contactenlijst bekijkt. Doe je zelf waarschijnlijk maar zelden, maar het kan de moeite zijn om deze eventueel ook af te schermen.

whatsapp-online-status-verbergen-2

Waarschijnlijk wil je hetzelfde voor je profielfoto instellen. Misschien is het er eentje van je laatste vakantie, op het strand, met blote bast of bikini. Het kán dat je er ongemakkelijk van wordt als iedereen dat zomaar ziet.

Je vindt deze privacy instelling in hetzelfde rijtje, onder ‘Laatst gezien’ staat ‘Profielfoto’. Zet hem op ‘Mijn contacten’ en alleen je vrienden kunnen nu je profielfoto nog zien. Wel zo prettig.

2 – WhatsApp vinkjes uitzetten

Want dit moest maar eens afgelopen zijn:

Het euvel van de blauwe vinkjes. Ben je er helemaal klaar mee dat anderen kunnen zien wanneer jij een bericht wel of niet gelezen hebt? Of vind je het eigenlijk maar irritant dat je er zelf de hele tijd zo op let?

Ze kunnen uit…

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik op ‘Account’
 • Dan ‘Privacy’
 • En klik op het groene schuifje naast ‘Leesbewijzen’ (WhatsApps naam voor de blauwe vinkjes)

whatsapp-online-status-verbergen-3

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

3 – Meldingen op je scherm privacyproof maken

Je telefoon ligt op je bureau en je collega ziet dat een vriend je ‘vanavond gaan we even helemaal los’ stuurt. Hoeft-ie misschien niet per sé te zien. Maar je wil het wel weten wanneer iemand je een berichtje stuurt. Je hoeft meldingen op je scherm wanneer er een bericht binnenkomt niet helemaal uit te zetten om het privacy-proof te maken.

De voorvertoningen uitschakelen is genoeg.

Dat doe je zo:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Klik naast het rode icoontje in de lijst op ‘Meldingen’
 • Scroll omlaag tot ‘Toon voorvertoning’ of ‘Show preview’, die je hier kunt uitschakelen

whatsapp-online-status-verbergen-4

Je krijgt dan in het vervolg alleen nog maar ‘Bericht van vriend X’ op je scherm te zien. Niet wat er in te lezen valt. Fijn. En wel zo veilig.

5 antwoorden
 1. Stella
  Stella zegt:

  Vraag: ik zie bij een contact: profielfoto met eronder dit: ***geen status***. Ben ik geblokkeerd en zie ik de foto alleen maar, omdat hij in mijn contactenbestand vd telefoon staat? Ik wil geen testberichtje naar hem sturen. Alvast dank.

  • Redactie Timemanagment.nl
   Redactie Timemanagment.nl zegt:

   Voor zover wij weten is het zo dat wanneer een gebruiker ervoor kiest om zijn/haar eigen status niet te delen dan kan die gebruiker ook de status van anderen niet zien.

Reacties zijn gesloten.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X