Vaak verkouden? ‘30 seconden koud douchen’, zegt AMC

Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) bewees dat 30 seconden de warme kraan dichtdraaien al helpt, als je vaak verkouden bent. En hoé. Het effect op je weerstand, energieniveau en daarmee je productiviteit is verbluffend.

Dr. Geert Buijze van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) vond het al een tijdlang een interessant fenomeen: het positieve effect van kou op je lichaam. Aanleiding was onder andere de opvallende en ruimschoots medisch onderzochte capriolen van ‘Iceman’ Wim Hof.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Die loopt marathons. Door de sneeuw. In zijn zwembroek.

Onder andere.

Voordat zijn fysieke capaciteiten – zijn lichaamstemperatuur gelijk houden en een dijk van een afweersysteem opbouwen – door de medische wetenschap werden bewezen, werd hij voor niet meer aangezien dan een labiele stuntman. Dat is nu wel anders.

Het positieve effect van kou(d water) op ons lichaam is keer op keer op keer op keer op keer bewezen. En niet eens sinds Wim Hof. Een andere medische voorloper van zijn tijd en voorvechter van koude douches, misschien heb je wel eens van hem gehoord, is Hippocrates.

Hij paste in zijn leven al koudwater-therapieën toe om een zwak lichaam sterker te maken. Dat was zo’n 400 jaar voor Christus. Kun je nagaan.

Die ‘vergeten’ kunst zijn we langzaam maar zeker weer aan het herontdekken. En dr. Buijze wilde aan die ontwikkeling maar al te graag zijn steentje bijdragen. Hij startte de zogenaamde ‘Cool Challenge’. Met – het mag gerust zo genoemd worden – verbluffend resultaat.

Wat dr. Buijze ontdekte

Meer dan 3000 personen schreven zich binnen een paar weken in om mee te doen aan het AMC-onderzoek van dr. Geert Buijze. Wat ze daarvoor moesten doen? Een maand lang elke dag koud (af)douchen. Behalve de controlegroep, die hield de warme kraan tijdens de hele douchebeurt lekker open.

Vaak verkouden

De andere drie groepen werden verdeeld in:

  • De laatste 30 seconden koud afdouchen;
  • Hetzelfde doen in de laatste 60 seconden;
  • En 90 seconden.

Het resultaat:

  • 29% minder ziekteverzuim;
  • Meer energie.

“Vergelijkbaar met de inname van cafeïne”, volgens het onderzoeksrapport

  • Grotere productiviteit op het werk;
  • Een iets hogere levenskwaliteit.

En dan nog het méést opvallende resultaat:

  • Dat gold allemaal voor alle drie de groepen die koud douchen!

Wat bleek namelijk? Het positieve effect van koud douchen op je gezondheid zet al na 30 seconden in. Hoe lang je het daarna nog volhoudt, maakt in feite geen tot weinig verschil meer.

Dat koud douchen werkt, wisten we al. Maar dat het maar zo kort hoeft te duren: dat is verrassend goed nieuws voor de vaak verkouden koukleumen onder ons! (Mezelf meegerekend.)

30 seconden, dus. Langer hoef je niet te lijden om je afweersysteem op te bouwen als je vaak verkouden bent en je zo te wapenen tegen al die rondgierende griepjes in de najaars- en winterdagen.

Minder vaak verkouden door koud douchen – hoe kan dat?

Hoe het kan dat je minder vaak verkouden wordt van dat koude douchen is nog niet helemaal duidelijk, legt dr. Buijze uit:

“Kennelijk doet koud douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet wat.”

Wat het onderzoeksrapport vertelt over mogelijke invloeden op iemand die vaak verkouden is:

“De grootste fysiologische reactie op blootstelling aan koud water werd tijdens de eerste 30 seconden waargenomen. Die snelheid suggereert dat die geïnitieerd is via neurogenetische wegen, liever dan door circulerende hormonen.”

Het zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel, dus. Dat is het systeem dat het meest met al dat koud-douchen-tegen-verkoudheid te maken lijkt te hebben. Maar dr. Buijze heeft het ook over ‘circulerende hormonen’. Die spelen namelijk ook een rol, vertelt het rapport.

De hormonen

Onder andere het hormoon dat verantwoordelijk is voor je energieniveau en afweersysteem wordt flink verhoogd tijdens het koud douchen: cortisol. Ook endorfine, het gelukshormoon, heeft er hoogstwaarschijnlijk iets mee te maken. Dat koud douchen dit verhoogt is echter nog niet aangetoond bij mensen, wel bij ratten.

Vaak verkouden

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Het immuunsysteem

Soortgelijk onderzoek in Engeland toonde aan dat witte bloedcellen er ook mee van doen hebben. Deze ziektebestrijdende bloedcellen vermeerderen zich razendsnel, zodra je een koude douche neemt. Meer van deze pantsers tegen verkoudheidsvirussen betekent dus minder vaak verkouden! Klinkt logisch.

Minder vaak verkouden in 30 seconden? Wat dacht je van 15?!

In Rusland wist een wetenschapper ons Nederlands onderzoek zelfs te toppen. Hij ontdekte dat een voetenbad met ijswater in 10 tot 15 seconden hetzelfde effect geeft. Sterker nog: volgens deze professor Sergei Bubnovskiy uit Moskou werkt dit cumulatief. Hoe vaker je dus met je pootjes in het ijsbad zit, hoe sterker je immuunsysteem wordt als je vaak verkouden bent. Hét wapen tegen verkouden zijn.

Een Duitse collega kan je ook nog een andere methode in dezelfde categorie aanraden: winterzwemmen! Een regelmatig rondje in ijskoud water zou je lichaam niet alleen wapenen tegen ziekte (meer witte bloedcellen), maar ook ijzersterk zijn tegen stress (meer cortisol-hormonen).

Ik kan me zo voorstellen dat een half minuutje de warme kraan dichtdraaien aan het einde van je dagelijkse douchebeurt haalbaarder is dan een ijs(zwem)bad. Heb ik gelijk? Dan heb je één geluk.

Ondertussen onderzoekt het AMC rustig verder. Buijze:

“In de vervolgstudie hopen we het biologische effect van koud douchen op het lichaam te kunnen meten in de hersenactiviteit.”

Eentje om in de gaten te houden! Wordt gegarandeerd vervolgd…

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X