‘Quantified Self’ – letterlijk ‘Meetbare Zelf’- is precies wat de naam doet vermoeden. Meet wat er te meten valt over jezelf. Wat je met die gegevens kunt? Je gezondheid en productiviteit optimaliseren bijvoorbeeld.

Wat is Quantified Self?

Quantified Self is een ontwikkeling waarin je alles van jezelf meet en analyseert. Je bewegingen, je slaapritme, je eten, je gemoedstoestand en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemeten. Het doel van Quantified Self is je persoonlijke groei optimaliseren.

De technologie die we voor Quantified Self in ons leven toelaten komt in de vorm van apps, digitale polsbandjes en andersoortige gadgets en goodies.

De opkomst van Quantified Self hangt nauw samen met het tijdperk van digitalisering en individualisering. Dat de trend snel aan terrein wint is niet zo gek, want wie wil er niet zo optimaal mogelijk bewegen, slapen, eten, geluk ervaren en werken? Het appelleert aan onze natuurlijke behoefte tot groei.

Wat kun je met Quantified Self?

Toepassingen van Quantified Self beginnen steeds meer gemeengoed te worden in uiteenlopende gebieden van het leven. Vooral op het gebied van sport en voeding kijkt niemand meer op van het meten van afstanden, calorieën of zelfs slagkracht. Maar wat kun je met Quantified Self op het gebied van werken en productiviteit? Veel, zo blijkt.

Wat is Quantified Self is dit

Wat valt er te meten om je werk en leven productiever te maken? 5 suggesties:

1. Je fysieke activiteit

Hoeveel beweeg je op een gemiddelde werkdag? Daag jezelf uit om minimaal aan de 10.000 stappen te komen. Probeer zoveel mogelijk ‘loopmomenten’ in je dag in te bouwen en zie wat dit met je statistieken doet. Of stel een waarschuwing in wanneer je te lang niet bewogen hebt. Sta even op uit je bureaustoel en lees die print van je document op weg naar de koffie-automaat.

2. Je slaapritme

Ontdek je perfecte slaapritme door – op basis van je statistieken – uit te (laten) rekenen wanneer je het best kunt gaan slapen en wakker worden.

Het juiste slaapritme zorgt voor een hoog energiepeil overdag – en daarmee indirect: een hogere productiviteit. Slaap niet alleen ‘s nachts optimaal, maar ook overdag: stel de perfecte powernap in met het UP Smart Alarm en kom even helemaal tot rust.

3. Je koffiegebruik

Tel het aantal koppen koffie dat je op een dag drinkt en meet wat het doet met je productiviteit en slaapritme. Werk zo toe naar jouw perfecte aantal koppen koffie op de voor jou juiste momenten van de dag.

4. Je eetgewoonten

Hoeveel werk jij op een werkdag naar binnen? Letten op je eten is niet alleen weggelegd voor mensen die af willen vallen, maar zeker ook voor mensen die productief willen werken. Voorkom bijvoorbeeld die ‘after lunch dip’ door je eetpatroon te optimaliseren.

Het beste en meest nauwkeurige Nederlandse voorbeeld van Quantified Self  op het gebied van voeding is de gratis eetmeter app van het Voedingscentrum. Download hem voor je iPhone of voor je Android. Met de Eetmeter kun je eenvoudig je calorieën en de juiste samenstelling van je voeding bijhouden.

Wil je graag verantwoord en snel afvallen? Houd je statistieken dan goed in de gaten en blijf als man 300 tot 500 calorieën onder de 2500 calorieën per dag en als vrouw 200 tot 400 calorieën onder de 2000 calorieën per dag. Zo verlies je met gemak een halve tot een kilo per week. Vergeet uiteraard niet om gevarieerd te blijven eten.

5. Je stressniveau

Ontdek wat stress veroorzaakt bij jou, op elk moment van de dag. Door je mentale toestand bij te houden ga je in de statistieken patronen zien, waardoor je stress-momenten in de toekomst kunt ontwijken of voorkomen. Ben je bijvoorbeeld telkens gestresst wanneer je tegen een afspraak met een bepaalde klant aan zit? Begin dan eens eerder met de voorbereiding, of bedenk waarom dit juist bij deze klant altijd het geval is.

Een andere manier om je mentale toestand te analyseren: houd juist bij waar je blij van wordt en probeer dat vast te houden wanneer het even tegen zit. Je koffie-break bijvoorbeeld. Een optimistische stemming doet namelijk wonderen voor je productiviteit.

Door al deze onderdelen van jezelf en je dag objectief te meten, wordt je extra gemotiveerd om jezelf te blijven verbeteren en ontwikkelen. Leuk extraatje: je kunt in sommige apps je statistieken vergelijken met die van collega’s. Het spelelement en de gezonde sociale druk die dit met zich meebrengt, kan wonderen doen bij het makkelijker veranderen van bepaalde gewoonten.

Wat is Quantified Self

Hoe kun je dat allemaal meten?

Met een FitBit, bijvoorbeeld. Een handig apparaatje dat  om je pols gaat, gekoppeld aan een app. Het houdt alles bij dat je je maar kunt bedenken. Je stappen, algemene beweging, je slaapritme, je hartritme, de sport die je beoefend  je voeding, je vochtinname en meer.

Alternatieven zijn er natuurlijk ook.

Zo zijn de Garmin horloge en de Apple Watch en Samsung Smartwatch ook gebruikelijke quantified self apparaten. Of wat dacht je van een ‘slimme’ ring? Neem de Oura-ring. Een stukje sieraad dat niet alleen je vinger siert, maar tegelijkertijd je slaap en activiteit meet. Quantified self in style.

(Waarom we deze producten aanraden? Geen aandelen, gewoon enthousiast!)

Geen zin om meteen gadgets aan te schaffen, maar wil je quantified self wel eens uitproberen?

Dan zijn deze apps goede alternatieven:

• Rescue Time 
Een applicatie op je smartphone, tablet of laptop die je productiviteit bijhoudt. De app meet hoeveel tijd je tijdens je werkdag doorbrengt op productieve kanalen (je tekstverwerker, powerpoint, e-mailprogramma, CRM-systeen etc.) en hoeveel tijd op onproductieve kanalen (social media, nieuwswebsites etc). Aan het eind van de rit krijg je een mooi grafisch overzichtje van je statistieken.

Sleep Cycle
Een app die je slaapritme bijhoudt door te registreren wanneer je gaat slapen, in welk slaapstadium je zit en hoe vaak je wakker wordt. Sleep Cycle vraagt je voor je gaat slapen hoe je dag er uit zag qua koffiegeberuik, stress en activiteit. De app bepaalt zo voor jou de ideale tijd om wakker te worden.

Weet jij al hoeveel water en koffie je drinkt op een dag? Of hoeveel tijd je exact op Facebook spendeert? Welke apps of tools lijken jou persoonlijk interessant voor het meten en optimaliseren van je persoonlijke groei en productiviteit? Deel je gedachten in een reactie.

Meer van deze productiviteitstips?

Vind je dit artikel nu interessant en wil je meer leren, volg dan eens onze 1-daagse Training Timemanagement. Hier gaan we verder in op deze stof en geven we je handige tips die jij direct in de praktijk kunt toepassen. Schrijf je daarom snel in voor deze training – alleen of samen met je collega’s.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog