Bij het kraaien van de haan naast je bed staan levert je een hoop op. Toch lukt ‘t vaak niet: onder de warme wol liggen is per slot van rekening veel uitnodigender dan dat rondje hardlopen. Hoe het je toch lukt? Volg deze 6 adviezen op, dan spring jij zonder moeite uit bed wanneer die wekker gaat (ook al is dat om 6:00 uur). 

Vroeg opstaan: kwestie van motivatie

Vroeg opstaan is lastig. En heb je geen reden om vroeg uit de veren te zijn, dan doe je het gewoonweg niet. Je zal daarom een doel moeten hebben. In ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ komen zaken als wilskracht, motivatie en uitstelgedrag uitgebreid aan bod. Bijvoorbeeld hoe je zo’n doel stelt; het schrijven van een boek bijvoorbeeld, maak ook zoiets kleins als vroeg opstaan. Eén van de tips?

Bedenk waarom je vroeg uit de veren wilt. Misschien wil je een uurtje voor jezelf voordat je weer klaarstaat voor anderen. Eindelijk toekomen aan die dat rondje hardlopen. De tijd hebben om te journalen of te mediteren.

Door eerder je bed uit te komen creëer je deze tijd. Weten waarom je het doet maakt het vervolgens eens stuk makkelijker.

Hiervoor zul je zowel de voor-en nadelen in kaart moeten brengen.

1. Breng de voordelen in kaart

De eerste paar dagen zul je jouw wekker vervloeken. Je bed is warm en comfortabel en je ogen “nog eventjes” laten rusten klinkt veel beter dan je bed uitkomen. Maar toch: zodra je inziet welk positief effect het op je leven kan hebben, verruil je die warme dekens maar al te graag. Hiervoor zul je niet alleen een doel moeten hebben maar ook ook in kaart moeten brengen wat het je oplevert — wat zijn de voordelen van jouw vroege ochtend?

Die paar uurtjes extra in de ochtend zijn namelijk ontzettend nuttig: je hebt tijd om te schrijven, te werken aan dat business-idee of wat extra beweging mee te pakken. Wat je maar wilt. En omdat je prefrontale cortex in de ochtend piekt, is het een uitermate geschikt moment om je creatief bezig te zijn. Pluspunten, pluspunten.

Wil je dat opstaan dus vergemakkelijken, maak dan een lijst van dingen waaraan je ineens wél toekomt.

Bijvoorbeeld:

“Om 6 uur opstaan zorgt ervoor dat ik tijd heb om te hardlopen. Hier word ik fitter van.”

“Om half 6 uit de veren geeft me de ruimte om vóór het werk te lezen. Hiermee ondersteun ik mijn persoonlijke ontwikkeling.”

“Als ik om 5 m’n dag start, kan ik eindelijk toekomen aan schrijven. Daar heb ik na mijn werk geen puf meer voor. Zo kan ik toch nog creatief zijn.”

Toch snijdt het mes aan twee kanten:

2. Ben je bewust van de nadelen

Wat niemand je vertelt is dat erg vroeg opstaan ook zo zijn nadelen heeft. Je hier bewust van zijn is cruciaal wil jij er een blijvende gewoonte van maken. Je denkt namelijk dat wanneer je een paar uur eerder ontwaakt je extra tijd overhoudt. Helaas. Alleen wanneer je minder slaapuren zou maken, is dat het geval. (Niet doen: je hebt namelijk zoveel uur slaap nodig) In werkelijkheid zul je tijd kwijtraken:

Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen. Heb jij dus een ‘9-tot-5’-baan, dan houdt dit in dat je na je werk maar een paar uur hebt waarin jij je leven kunt leiden. Want laten we eerlijk zijn: sporten, boodschappen doen, koken en (als het ook nog even kan:) relaxen moeten ook gebeuren.

Je houdt dus niet bepaald tijd over. Wees je hiervan bewust. Besef dat dit een keuze is die je maakt. Je ruilt een paar uur in de avond in, om zo ‘s ochtends productief te zijn. 

Ga voor jezelf na of de voordelen uit de vorige tip opwegen tegen deze levensverandering. Is het dit niet waard, dan zul je dat vroege opstaan niet lang volhouden. Ben je ertoe bereid, dan is vroeg opstaan de beste keuze die je kunt maken — zolang je discipline hebt.

Even tussendoor

Kans maken op ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’? Volg ons dan op Instagram. Iedere week verloten we namelijk een gesigneerd exemplaar onder onze volgers. Je winkansen vergroten? Volg dan zowel Björn als Tijdwinst en verdubbel je kansen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

De eerste twee weken vroeg opstaan. Hierdoor lukt het

Je slaappatroon omgooien is best een uitdaging — weten waarom je het wil en wat je ermee bereikt helpt je ook maar zo ver. Je zal de levensstijl daarom rustig moeten opbouwen.

3. Zorg voor meer slaapuren

In het begin zul je meer slaap nodig hebben. Je lichaam vindt het namelijk lastig om te ontwaken wanneer het namelijk nog donker is, vooral wanneer je dit niet gewend bent. Gun het daarom tijd zodat het hieraan kan wennen en jij niet gedurende de de dag overspoeld wordt door vermoeidheid. Slaap je normaal gesproken dus zo’n 6 uur, probeer dan een week lang 8 uur slaap te pakken.

Dit brengt ons bij het volgende:

4. Focus op eerder naar bed gaan, niet op eerder opstaan

Je wekker instellen voor 6:00 uur is intimiderend. “Wat vroeg. Kan ik dat? Wat als het me niet lukt?” Zodra jij je hier alleen maar op focust, leg je teveel druk op jezelf.

Zie het anders: stel jezelf als doel eerder naar bed te gaan. In plaats van te verkondigen dat je “vanaf maandag om 6 uur opstaat!”, zeg je “vanaf maandag lig ik om 21:30 in bed.

Dat klinkt ineens haalbaar, niet? En slaap je nou die volle 8 uur, dan word je – haast vanzelf – rond 5 of 6 uitgerust wakker. (En met het instellen van een avondwekker maak je het jezelf nog makkelijker!)

5. Maak je ochtend leuk

Jouw doel is natuurlijk om die ochtenduren te gebruiken voor reuze productieve dingen. Meer lezen, mediteren, misschien zelfs wat yoga erin proberen te stoppen. Doe dit niet direct.

Vroeg opstaan is op zichzelf al een hele uitdaging. Jezelf meteen onderwerpen aan nog meer nieuwe gewoontes is gewoonweg wreed. Focus je in het begin daarom niet op al die goede gewoonten, maar op simpelweg plezier hebben. 

Dat klinkt vreemd. Jouw hele gedachte achter vroeger opstaan is namelijk zodat je iets gedaan krijgt. Maar toch: een handeling wordt veel sneller een gewoonte zodra je deze met plezier uitvoert.

Start jij je dag met iets leuks – een Netflix-serie bingen – dan blijkt dat hele ‘om 6:00 uur opstaan’ ineens appeltje eitje.

Probeer het maar eens uit. En dan?

Een tijd lang vroeg opgestaan?

Zodra je dat ontwaken een beetje onder de knie hebt, ben je klaar voor het echte werk: je ochtend inzetten voor productiviteit. Een ochtendritueel helpt hierbij:

6. Zorg voor een ochtendroutine

Ongeacht of je het nu een maand of een half jaar doet; elke dag vroeg opstaan blijft lastig. Heb je daarentegen een routine, dan zul jij minder snel onder die verleidelijke wol blijven liggen. Het helpt je niet alleen je dag krachtig te beginnen, het zorgt er ook voor dat je beter in je vel zit.

… maar hoe ziet zo’n routine eruit? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Toch – als we kijken naar de ochtenden van de meest succesvolle mensen onder ons –  zijn er een paar gewoonten die in iedere ochtend routine naar voren komen:

  • Ze zijn fysiek actief — yoga, hardlopen, pilates.
  • Ze besteden aandacht aan het emotionele gebied — mediteren, ‘gratitude’-lijstjes bijhouden.
  • Ze letten op het mentale aspect — ‘journaling’, doelen bijhouden, lezen.
  • Ze nemen tijd voor bezinningwandelen, visualiseren, motivatie video’s luisteren.

Wil je nou weten hoe je zelf zo’n ideale ochtendroutine samenstelt, check dan deze video. Daarin vertel ik je meer over de zogenaamde ‘Miracle Morning‘.

Kortom: vroeg opstaan hoeft niet lastig te zijn

Vroeg opstaan hoeft niet lastig te zijn. Zolang je weet waarom je het doet en jezelf disciplineert, ben jij nog voor het krieken van de dag wakker.

Dat deed je zo:

  1. Weet waarom je graag vroeg wil opstaan.
  2. Breng de voordelen in kaart. Hoe zal je leven veranderen wanneer het je inderdaad lukt?
  3. Weeg de nadelen af. Is het aanpassen van je slaap- en levensstijl het daadwerkelijk waard?
  4. Zodra je dan eindelijk start, zul je moeten zorgen voor meer slaapuren.
  5. De eerste twee weken zul je je focus moeten verschuiven naar ‘eerder slapen’, niet eerder opstaan.
  6. Je ochtend een leuke invulling geven zorgt er voor dat je makkelijker opstaat.
  7. Vasthouden aan een stimulerend ochtendritueel zorgt er tenslotte voor dat dat vroege opstaan een gewoonte wordt.

Volg je deze tips op, dan hoor je binnen no time bij de vroege vogels.

Meer weten? Volg een cursus time management

Hoe jij je ochtend start, heeft grote invloed op je productiviteit. Sta je nu structureel vroeg op en merk je dat je (werk)dag nog steeds chaotisch verloopt, zul je misschien niet alleen je óchtend moeten aanpakken, maar jouw hele manier van werken. In onze 1-daagse cursus Time Management leer je dat. We leren je op een efficiënte en productieve manier omgaan met je tijd en taken, zodat niet alleen je ochtend een knallend succes wordt, maar je hele dag.

Leer je liever lezend, als de ware boekenwurm die je bent, koop dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Dat is een verzamelwerk van de best practices uit onze trainingen. Inzichtvol, humorvol en praktisch toepasbaar voor iedere kenniswerker. Laat ons weten wat je ervan vindt!

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog