Time management les van filosoof Damon Young: ode aan de tuin

Time management les van filosoof Damon Young: ode aan de tuin

Time management gaat niet alleen om je tijd op kantoor optimaal besteden. Het gaat juist ook om een kwalitatieve besteding van je tijd daar buiten: je vrije tijd. Hoe vrij ben jij dan? Begin je aan de rest van je takenlijst of neem je de tijd voor jezelf, zoals filosoof Damon Young aanbeveelt in zijn pleidooi voor de tuin. Jawel, de tuin.

Wat de tuin met time management te maken heeft? Veel. Door de eeuwen heen is de tuin dé plek van vele filosofische time management grootmeesters geweest om ‘af te schakelen’, helder te denken, zaken in perspectief te zien, tot rust te komen en frisse ideeën op te doen.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Niet voor niets bezingt filosoof Damon Young de tuin als de ultieme plek om te ontsnappen aan de valkuilen van dit tijdperk: haast, druk, stress, zoek- en vluchtgedrag. Hij bepleit dat we terug moeten grijpen naar de gewoontes van oude filosofische time management meesters, die hun vrije tijd in de tuin doorbrachten – in plaats van op kantoor, voor de tv of nutteloos browsend online:

time management
De tuin: een vergeten oord voor rust & reflectie

In de loop van de tijd zijn we de ultieme samenkomst tussen de natuur en de mens vergeten te waarderen: de tuin. We zijn druk bezig met taken, werken en ons flexibel opstellen naar de baas toe. ‘Presenteïsme’ wordt dit in de hedendaagse filosofie genoemd: de drang om ‘gezien’ te worden op kantoor.

Zodra we thuis zijn, zijn we te moe of nog altijd te druk om stil te staan en na te denken. We zijn uitgeput, waardoor volgens ons alleen tv kijken of een beetje door het internet heen browsen een optie is.

‘Zoekgedrag’ wordt dit door psycholoog Jaak Panksepp genoemd. We zoeken, speuren, browsen, jagen – zonder te vinden. Het gaat om de kick van de zoektocht, van de jacht. Niet voor niets wordt dit tijdperk door veel filosofen ‘het tijdperk van de jager’ genoemd.

Onze vrije tijd wordt niet meer gebruikt om stil te staan en na te denken, niet alleen omdat we te druk of te moe zijn. We zijn ook op de vlucht, voor onszelf. Een ontdekking die Nietzsche meer dan 100 jaar geleden al deed en die nog altijd actueel is:

“We doen ons dagelijks werk ijveriger en gedachtenlozer dan nodig is om in leven te blijven. Omdat het nóg noodzakelijker is om geen vrije tijd te hebben waarin je stil kunt staan om na te denken. Haast is universeel, want iedereen is op de vlucht voor zichzelf.” – Nietzsche

cursus time management

Hét medicijn tegen overspanning, burn-out en zoekgedrag: de tuin

We moeten maar door… en door… én door van onszelf. Want o-wee de gedachte dat we zouden stilstaan om na te denken. Wat zou er dan gebeuren? Ga de confrontatie met jezelf en je gedachten eens niet uit de weg. Het werkt bevrijdend voor je brein, verlost je van die constante druk om ‘dingen te doen’ (de grootste oorzaak van overspanning en burn-out) en het helpt je van je zogenaamde ‘zoekgedrag’ af.

Stop eens en denk na over de basale dingen in je werk en je leven. De ideale plek om dat te doen is de tuin, waar vele filosofische time management grootmeesters je voorgingen. De tuin bood namelijk al perspectief en intellectuele inspiratie aan:

Voltaire, die de tuin bezingt als plek voor privé-besteding en productiviteit;
Virginia & Leonard Woolf, wier verhalen geïnspireerd werden door deze tuin;
George Orwell, die in zijn vrije tijd niets liever deed dan vissen en tuinieren – volgens zijn dagboeken;
• en Jane Austen’s, wier prachtige tuinen nog altijd te bezoeken zijn.

time management

Young’s time management les is simpel:

“Zie de tuin als een plek voor iets waardevols en iets dat steeds zeldzamer is geworden: denken. Denk geduldig, denk ambitieus, denk radicaal. Denk zonder onderbrekingen en zonder sentimentaliteit. Dit is vrijetijdsbesteding van een uitzonderlijke soort.”

Dus: ga de tuin in. Mijmer. Filosofeer. Zet de teller op nul. Geef je brein de ruimte. Denk! Laat de natuur en het niks om je heen zijn werk doen – zoals die dat voor grootmeesters in het verleden heeft gedaan.
De tuin nodigt uit tot rust en reflectie, stoppen en nadenken. Je hebt de tuin nodig om stil te staan en niet te vluchten voor jezelf, zoals Nietzsche dat zo actueel stelde.time management

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Wees geen jager, wees een tuinier.

Dát is pas time management. Het levert je wellicht geen taakje afvinken op je lijst op, maar wel een gezond brein, gezond lijf en algemeen welzijn – optimaler kun je je tijd niet besteden.

Meer weten over filosoferen in de tuin? Damon Young schreef er dit boek over!

 

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

  1. […] al die time-line updates? En elke avond die serie kijken, is dat écht beter dan af en toe eens relaxen in je tuin bijvoorbeeld. Was het allemaal 3 tot 4 uur van je vrije tijd waard? Ga jij echt mindful met media om? Is het een […]

  2. […] Gá dus een dagje met je kleine naar de dierentuin, ga een weekend vissen met je buurman, of doe even helemaal niets anders dan bijkomen in je tuin met een boek. […]

  3. […] pierewaaien en lanterfanten, zoals Bakker het zo mooi omschrijft. Helemaal afschakelen dus. Door in de tuin te relaxen, een boek te lezen, wat te filosoferen, muziek te luisteren, met de kids naar de speeltuin te gaan, […]

  4. […] binnen culturen en landen. Verschillende filosofen hebben erover geschreven, waaronder filosoof Damon Young die de tuin aanbeveelt wanneer het aankomt op tijd voor jezelf. Enkele mooie tuinen om te bezoeken: […]

X