Lekker thuis aan de slag voor je naar kantoor gaat om de spits te mijden, of werk je fulltime thuis? Vermijd de valkuilen van thuiswerken en richt je thuiswerkplek in op productiviteit met deze 4-punten-checklist.

Thuiswerken blijft aan terrein winnen. Het stereotype dat thuiswerken alleen voor ZZP’ers en een paar geluksvogels met een soepele baas weggelegd zou zijn, is langzaam aan het verdwijnen. Ruim 30% van de werknemers werkt tegenwoordig (minimaal één uur per week) thuis, volgens onderzoek over thuiswerken van CBS/TNO. Gemiddeld wordt er wekelijks meer dan zes uur thuis gewerkt – bijna een complete werkdag in de week!

thuiswerken-1

Thuiswerken – werkt dat wel?

Om meteen maar de lucht te klaren: thuiswerken en productief zijn, gaan wél samen. Heel goed zelfs, volgens een thuiswerktest van het Amerikaanse callcenterbedrijf CTrip – ondersteund door Stanford University. Zij liet de helft van haar werknemers zes maanden lang vanuit huis werken, terwijl de andere helft op kantoor bleef werken als controlegroep. De resultaten waren – op zijn zachts gezegd – opvallend:

thuiswerken Cijfers onderzoek

De 4-punten-checklist voor een productieve thuiswerkplek

Oké, dat is dus helder: thuis kun je prima productief werken. Wil je zo productief mogelijk aan de slag thuis? Richt je thuiswerkplek dan in op productiviteit, met deze 4-punten-checklist:

1. Creëer een plek die alléén bedoeld is om te werken

De eerste en belangrijkste voorwaarde van jouw thuiswerkplek is dat het om een daadwerkelijke plek gaat. Een plek die zich niet in je bed, op je bank of aan je koffietafel bevindt. Ik weet het, het zijn aangename plekken om je op te kroelen met je laptop, maar ze zijn verre van goed voor je productiviteit.

Creëer een werkplek die je alleen associeert met werken om je in de productiviteitssfeer te krijgen.

Is het lastig in jouw huis een plek die vinden die alleen om te werken bedoeld is, omdat alle ruimtes al bezet zijn voor andere doelen? Creëer er dan één. Ruim je inloopkast uit of maak de zolder begaanbaar en zet er een bureau neer. Ook het overwegen waard – en door steeds meer kenniswerkers omarmd: een tuinkantoor, tuinhuiskantoor, kelderkantoor, trailerkantoor of – jawel – een boomhutkantoor.

2. Houd je aan de (arbo)regels

Een goede thuiswerkplek voldoet aan de arbo-regels voor thuiswerkers. Dat betekent dat je gebruik maakt van ergonomisch verantwoord meubilair en apparatuur en dat je thuiswerkplek de juiste verlichting geniet.

Saai… en geen zin in? Check de regeltjes toch maar even, want de inspectiedienst kan je thuiswerkplek zelfs komen controleren.

Wist je trouwens dat je werkgever verantwoordelijk is voor een arbo-verantwoorde thuiswerkplek? Hij mag voor maximaal € 1814,- per vijf jaar in je thuiswerkplek investeren, wanneer je meer dan twee uur per week thuis werkt!

Wil je je werkgever niet op kosten jagen? Richt je thuiswerkplek dan zo goedkoop mogelijk én volgens de regeltjes in.

thuiswerken

3. Zorg voor genoeg opbergruimte

Je thuiswerkplek heeft bergruimte nodig. Opslag. Archief. Een kast. Je werkt natuurlijk zo veel mogelijk in the cloud (doe je dat niet – begin daar dan mee met bijvoorbeeld het digitaliseren van je papieren administratie met Evernote), maar er blijven altijd paperassen en nietmachientjes rondslingeren die je werkomgeving rommelig en contra-productief maken. Zorg dat je ze netjes opbergt en dat je ze pas ziet wanneer je ze wil zien.

4. Deur dicht

Wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk: de thuiswerkplek heeft een deur, die dicht gaat. Doe De Deur Dicht. 4 D’s. Simpel. Hou je er aan. Nog beter: hang een ‘Niet Storen’-bordje aan de deur om alle twijfel weg te nemen bij eventuele huisgenoten die het DDDD-principe niet kennen.

Kun jij al alles afvinken wanneer je de checklist op jouw thuiswerkplek toepast? Mooi! Inspireer dan je collega’s om het ook zo aan te pakken. Ben je een paar dingen tegengekomen die jij eigenlijk echt eens zou moeten toepassen thuis? Gewoon doen, maak er maar meteen een project voor aan in je takenmanager.
Wil je inspiratie opdoen voor een goede thuiswerkplek? Kijk dan eens rond op Pinterest met als zoekwoord ‘office space’. Laat je inspireren én onthoud ondertussen de checklist!

Wil je weten welke elementen nog meer bijdragen aan ‘een perfecte werkplek’ in het algemeen? Lees hier dan verder.

Hoe ziet thuiswerken er bij jou uit? Heb je tips, ideeën of andere gedachten hierover? Deel ze in een reactie.

Meer leren over hoe jij thuiswerken tot een succes maakt?

De 1-daagse training Time Management leert je in één dag alles over hoe jij jouw tijd efficiënter indeelt – iets dat in de praktijk nogal een lastig punt blijkt zodra je thuis werkt. Volg ‘m daarom eens en leer nog beter omgaan met al die interrupties en klusjes tussendoor.

Pro-tip: heb jij je baas weten te overtuigen van de voordelen van thuiswerken, dan is het interessant om eens als team een Time Management in-company training te volgen – zo leren jij en je collega’s jullie tijd en aandacht efficiënt te besteden (zo hoeft je baas zich niet ongegrond zorgen te maken of er wel gewerkt wordt op jullie thuiswerkdag ?).

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog