Smartphones zijn er om onze levens beter te maken, iets dat we wel eens vergeten. Want je smartphone kan net zo goed een vloek als een zegen kan zijn – afhankelijk van hoe slim je hem gebruikt… Breng de smart daarom terug in je phone.

De smartphone lijkt in al zijn slimheid alleen maar voordelig voor ons leven uit te pakken. Maar helaas geldt ook voor technologie dat ‘elk voordeel z’n nadeel heb’. Je telefoon is net zo’n verhaal met 2 kanten.

Je hebt de slimme kant van je smartphone. Hij is namelijk, zoals de naam al verraadt, heel slim. Zó slim, dat het een verlenging van je brein genoemd kan worden. Hij onthoud al je contacten voor jou, weet wanneer je waar welke afspraak hebt, of het weer het toelaat om daar te voet naartoe te gaan, hoelang je er dan over doet en zelfs wat de kortste route is. En dat is nog maar wat ik zo binnen 30 seconden uit mijn hoofd kan opnoemen.

Je smartphone is dus eindeloos slim, mooi is dat. Maar met alles dat eindeloos is, is er ook een probleem. Er zijn geen grenzen. Dat is meteen de andere kant van de medaille: het eindeloze zwarte gat van informatie, entertainment, duiding, meldingen, advies en opslag dat je smartphone ook is.

Sociale media waar we gedachteloos door lijsten scrollen om ons na 20 minuten af te vragen wat we ook alweer aan het doen waren – en wat we nu eigenlijk wijzer zijn geworden. Een uur later doen we exact hetzelfde, met exact hetzelfde effect. Games waar we vogels als oorlogsmateriaal gebruiken, kleurige snoepjes of juwelen op een rijtje moeten zetten of spellen waar we onophoudelijk oogst moeten onderhouden om onze eigen boerderij te runnen.

Ze zijn vast goed voor ontspanning en afleiding, maar helaas gebeurt dat meestal net op het verkeerde moment. Wanneer we moeten werken bijvoorbeeld – dan leidt dit bodemloze zwarte gat van socializing, informatie en entertainment ons alleen maar af.

Sterker nog: onze productiviteit lijdt al onder deze afleidende functionaliteiten – zelfs wanneer ze niet actief zijn! Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine ‘Social Psychology’, is de aanwezigheid van je smartphone terwijl je aan het werk bent al voldoende om je af te leiden van je taak.

Allemaal doffe ellende, allemaal door die vervloekte smartphone.

Maar ho even; wat kan hij eraan doen? Je smartphone is ook maar een apparaat dat doet waar hij voor gemaakt is. Het is aan jou om je slimme smartphone slim te gebruiken. Je doet er niet alleen je telefoon een eer mee, je helpt jezelf ook een heel eind verder door slimmer te werken en leven wanneer je smartphone op een gezegende manier gebruikt.

Op informatiedieet: richt je schermen slim in!

Wat er op de 1e pagina staat

smartphone-slim-gebruikenHeb jij de eerste pagina (homescreen) van je smartphone vol staan met apps die je het meest gebruikt? Waaronder E-mail, Nu.nl, Facebook, Twitter, Safari etcetera? Fout! Op het openingsbeeld van je smartphone hoort… Helemaal niets!

Leeg. Nada. Oke, misschien een ‘Zen’ achtergrondje dan. O, en je 1 of 2 voor jou meest belangrijke (dit is niet hetzelfde als de meest urgente of leuke) apps in de menu-balk beneden.

Mijn persoonlijke aanbevelingen voor je menu-balk:

Één app die je een helder hoofd bezorgt.

Waar je alles wat in je opkomt kunt parkeren om het uit je hoofd te halen, dus. Denk aan Todoist, waar je al je taken, projecten, boeken, films, boodschappen en andere ‘niet vergeten!’-dingen snel in plaatst, zodat ze uit je hoofd verdwijnen.Ook een hele goede uit dit straatje is BrainToss, voor wanneer je iets te binnen schiet en je geen tijd hebt om het meteen netjes op de juiste plek op te slaan (zoals in Todoist). Hier spreek of type je snel je bericht in, dat automatisch naar een door jou ingevoerd e-mailadres wordt gestuurd om later verder te verwerken. Het gaat dan vooral om gedachten, ideeën, herinneringen, invallen en hersenspinsels waar je later nog uitgebreider op terug wil komen. Alles voor een helder hoofd en zo min mogelijk stress!

Één app die een goede gewoonte stimuleert.

In mijn geval: Pocket, om mezelf te verleiden (meestal ’s avonds op de bank) eerder opgeslagen interessante artikelen te lezen in plaats van ‘snack-nieuws’ in de NU-, Twitter- of Facebook app. Dat kan voor jou ook Runkeeper zijn, om je te verleiden tot meer bewegen en die 10 km nu eindelijk eens onder de knie te krijgen – of The Mindfulness App die je helpt met mediteren, nog zo’n ontzettend goede gewoonte. Voor welke apps je op de 1e pagina ook kiest – de regel is wat mij betreft simpel: alles waar je ‘even gauw op klikt om het te checken’ moet vermeden worden op de eerste (en de tweede) plek waar je kijkt wanneer je je smartphone aanzet. Zo voorkom je dat tijd – en kostbare energie – je door de vingers glipt.

Dat lees je goed: geen mail, geen What’s App, geen Facebook en zelfs geen weerbericht. Dit soort apps zijn namelijk afleidingsbron numero uno wanneer je productief wil werken. Waar die dan wel terecht komen? Lees maar eens verder.

Zo ziet de 2e pagina er uit

smartphone-slim-gebruiken-1Op de tweede pagina begin je pas met je overige apps. Niet de apps die je nu waarschijnlijk het meest gebruikt (Mail? What’s App? Facebook? Twitter?), maar die je het meest zou moeten gebruiken. Productieve apps die je leven makkelijker maken, die doen waar de smartphone voor bedoeld is. Of apps die je vaak ‘even gauw’ moet aanzetten (zoals Flitsmeister of Hue in mijn geval).

Todoist, mijn agenda, wekker, muziek en verschillende gezondheidsapps zijn (uiteraard samen met Braintoss en Pocket) de productieve apps die mijn dagelijks leven slimmer inrichten – met één swipe, zonder dat ik eerst langs allerlei klikverleidelijke en tijdrovende apps hoef te gaan. Die staan namelijk op een andere plek…

Op de 3e en volgende pagina’s…

smartphone-slim-gebruiken-2Je hoeft ze niet uit te bannen hoor, om je smartphone slimmer te gebruiken; de sociale apps, de snack apps en de consumeer apps.
Helemaal niks mis mee om af en toe door je newsfeed te scrollen of je berichten te checken. Is juist hartstikke goed voor je sociale leven en actuele kennis. Maar om je te helpen dit niet te doen terwijl je slim bezig zou moeten zijn, zijn er de 3e en overige pagina’s op je smartphone.

Op de 3e en volgende pagina’s stop je al dat verleidelijke en afleidende spul weg: nieuws-apps, berichten-apps, weer-apps, social media-apps, grappige apps, entertainende apps, makkelijk te verteren apps, game-apps, tijdvullende apps, al dat soort apps – op één plek. Een plek die netjes op de derde rang staat, waar ze thuishoren – na al je slimme apps.

Heb je door wat ik hier mee probeer te zeggen? Geef je slimme en nuttige apps voorrang, en breng zo de smart terug in je phone! Zo simpel is het om je brein de goede richting in te sturen en je smartphone evengoed bruikbaar te houden voor de slimme momenten én de entertainende, sociale momentjes. Elk op het juiste moment.

Meer weten? Check ook deze video eens

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog