Elke week een boek. Stel je eens voor… Je hele ‘dit-wil-ik-écht-graag-nog-lezen’-lijst (of stapel) er door heen jagen. En elke dag het gevoel dat je een beetje op vakantie bent. Want lezen zou je ook na terugkomst van je vakantie moeten doen, zegt de wetenschap.

Lezen is namelijk enorm goed voor je brein. Eigenlijk zelfs onmisbaar. Het doet iets met ons, dat geen enkel andere activiteit voor elkaar krijgt op zo’n schaal. Ja, het is beter dan tv kijken. En werkt ontspannender dan niks doen.

Bovendien is lezen sowieso al zoveel leuker voordat je er aan begint, als je weet hoe goed het voor je is. Een korte opsomming:

“We worden gedwongen om perspectief te creëren, om dingen voor te stellen”, zegt Maryanne Wolf, directeur van het Center for Reading and Language Research en auteur van het boek ‘Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain’.

“Normaal gesproken, wanneer je leest, heb je meer tijd om te denken. Lezen biedt je een unieke pauze-knop voor begrip en inzicht. Bij orale spraak, wanneer je een film kijkt of naar tape luistert, is die pauze-mogelijkheid er niet.”

  • Het verbetert focus en concentratie (door single-tasking; is je brein dol op);
  • Het is beter voor je brein dan tv kijken – en ook nog eens leuker, omdat je het begin en einde allebei in eigen handen hebt (letterlijk) wanneer je leest. Series met hun cliffhangers jagen je brein alleen maar op hol, een boek vermaakt én geeft voldoening;
  • Het bespaart complete mensenlevens aan tijd en ervaringen, voedt compassie, en nog zo een paar dingetjes:

Welk punt ik hiermee probeer te maken? Dat lezen niet weggelegd is voor die ene week per jaar op het strand, of een spontane literaire avond… Lezen is méér dan vermaak; het is essentieel voor onze ontwikkeling en welzijn.

En daarom kun je deze prachtige gewoonte maar beter standaard in je dagprogramma hebben zitten, in plaats van alleen in je vakantiekoffer.

Een boek per week lezen: zo doe je dat, in 3 stappen

Je hebt de boeken die je graag wil lezen in de komende maand verzameld. Of op z’n minst op je verlanglijstje staan.

Tijd voor actie. Want hoe ga je er voor zorgen dat je elke week weer een vinkje op je boekenlijst kunt zetten?

Zoals je elke nieuwe goede gewoonte aanleert: één groot doel behapbaar maken in subdoelen, dát op een vast tijdstip inlassen en het vervolgens elke dag volhouden. Bij een boek per week lezen gaat dat net zo:

boek-per-week-1

1. Maak het klein:

“Ik lees 40 pagina’s per dag…”

Wanneer je een jaar lang een boek per week wil gaan lezen, werkt het niet erg bevorderend om aan die stapel van 52 boeken te denken. Het schrikt af, en ontmoedigt. Wat je kúnt doen, is een cursus snellezen volgen. Uiteraard. Maar wat voor nu ook werkt, is de hele boel behapbaar maken.

52 boeken per jaar, hoeveel zijn dat er per week (1 boek) en hoeveel is dat dan per dag (1/7 boek). Hoeveel pagina’s zijn dat?

Nu hoef je niet elke week opnieuw exact uit te rekenen hoeveel pagina’s je per dag moet lezen. Houd het op een gemiddelde. Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina’s is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo’n 40 pagina’s per dag (gemiddeld een uur lezen).

Hou dat aan. En hou je daar aan. Één afspraak die je met jezelf maakt. Één aantal pagina’s per dag. Elke dag.

2.  Doe het op een vast tijdstip:

“Ik lees 40 pagina’s per dag, om half acht ‘s ochtends…”

Ik zeg hier met opzet half acht ‘s ochtends. Uiteraard mag het ook half acht ‘s avonds een uurtje zijn als dat beter in je schema past (hectische ochtenden, ik snap het), maar de ochtend heeft eigenlijk de voorkeur.

Je brein is ten eerste nog fris, wat lekker doorleest. En ten tweede is een afspraak met jezelf in de avond nogal uitstel-gevoelig doordat de hectiek van de dag vaak (onterecht) vóór gaat.

Als het kán dus ‘s ochtends, en anders ‘s avonds, of in je lunchpauze bijvoorbeeld. Zolang het maar elke dag rond dezelfde tijd gebeurt. Routine; belangrijk om een nieuwe gewoonte vast te kunnen houden.

Tip: lees, als je wil, ook de rest van de dag door – naast je afgesproken tijdstip. Dan schiet het nog harder op. Wel zorgen dat je je boek altijd bij je hebt, voor wanneer je wacht op de trein, even wil afschakelen op kantoor of een willekeurig ander moment waarop je even een paar pagina’s kunt mee pikken.

3. Wees consequent:

“Ik lees 40 pagina’s per dag, om half acht ‘s ochtends, ELKE dag.”

Nieuwe gewoontes aanleren én volhouden is een domino-spel. Het ene blokje moet het andere omstoten, om door te kunnen blijven gaan. De ene dag moet de volgende aansporen, elke dag opnieuw. Sla je een dag over, dan kun je het al gauw vergeten.

Een principe dat Jerry Seinfeld ontdekte tijdens het schrijven van zijn series: de ‘chain-methode’ (kettingreactie).

boek-per-week-lezen-2

Dat klinkt waarschijnlijk als een behoorlijke taak, maar geloof me; zodra je het een paar dagen achter elkaar doet voelt het al als vanzelf. Zit je eenmaal in die kettingreactie, dan stop je niet meer zo gauw. Zo lang je het maar volhoudt!

Extra: (leuke!) regels om een boek per week lezen vol te houden

Elke nieuwe gewoonte is lastig om vol te houden. Het gaat mis bij je motivatiekaarsje dat opbrandt. Om dát te voorkomen, zijn er 3 handige regels die je met jezelf mag afspreken.

Mag, ja. Want dit zijn leuke regels die je nieuwe gewoonte alleen maar makkelijker en aangenamer maken. Alles om het elke dag vol te kunnen houden!

Doe wat je wil

De belangrijkste sleutel tot veel boeken lezen, is dat je het graag doet. Lees wat je wil lezen. Zorg dat je er plezier in kunt hebben. Kies dus boeken die jouw voorkeur hebben. Dat kan zware kost als Dante zijn, maar Mama Tandoori is ook helemaal oké.

Motivatie is namelijk factor nummer één om je nieuwe leesgewoonte vol te houden. En motivatie komt puur voort uit jouw wil. Bovendien gaat het lezen in een leuk boek een stuk sneller!

Zet niet door

Klinkt misschien tegenstrijdig, maar met ‘niet doorzetten’ bedoel ik dat je je niet door ellendige boeken heen moet worstelen. Is het niks? Sla het dicht. En start gewoon aan een nieuw boek.

Stomme, saaie of niet boeiende boeken zitten je doorzettingsvermogen alleen maar dwars, en zijn daarnaast vooral nergens goed voor. Weg ermee. Boeken genoeg.

Speel vals

Nog zo’n leuke. Er mag vals gespeeld worden! Zo zou je het tenminste kunnen noemen… Wanneer je een drukke week voor de boeg hebt, maar je wil er toch dat ene boek doorheen krijgen; lees dan juist een dun boek.

Simpel.

Je kunt namelijk beter doorzetten met ‘half werk’ dan je nieuwe gewoonte onderbreken. Dat laatste betekent namelijk meestal einde oefening. Beter blijf je dus bij je boek-per-week-afspraak, al is het dan maar een dunne pil. Een pil is een pil.

En mooie bijkomstigheid: er zijn ook heel goede dunne boeken! Een paar dunne aanraders:

  • De Dip’ van Seth Godin, voor de lezer die wat wil leren (over motivatie).
  • De Zin van het Bestaan’ van Viktor E. Frankl, voor wie psychisch uitgedaagd wil worden.
  • De Wake’ van Ronald Giphart, voor wie een gewoon lekker verhaal wil lezen
  • John, Paul, Keith & Mick’ van Flip Vuijsje, voor de muziekliefhebbers

En krijg je al zin om de bieb te vereren met een bezoekje? Of de hele lijst in te slaan voor komende maanden bij de boekwinkel? Of downloaden voor op je e-reader?

Terecht!

Want lezen: dat wil je. Als je brein je lief is, als je graag nieuwe dingen leert, in de huid van anderen kruipt, ringen over bergen brengt, de wereld over reist, de vrouw van je dromen keer op keer opnieuw vindt, als je slechteriken graag verslaat, oorlogen wint en je toverkrachten waar wil maken op universiteiten voor magiërs. Als je duizend dingen wil doen, honderd levens wil leven, door tijd en ruimte wil reizen en het onmogelijke werkelijkheid wil maken – dan lees je.

Een boek per week, met gemak, zonder dat het je vrije tijd compleet opslokt, je jezelf van de levende wereld moet afzonderen met een stapel boeken of je de bibliotheek permanent moet gaan bewonen. Aan het zwembad én op je eigen bank. Doe het, overal: léés.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog