Hoe lang duurt de perfecte vakantie? Wat ga je doen? Waar ga je naartoe? Hoe werkt de ‘Holiday Happiness Curve’? En wat te doen met het ‘rooskleurig-effect’? De psycho sociale wetenschap heeft de antwoorden – en die gaan je zeker verrassen!

Vakanties. We houden ervan. Niet alleen om die vitamine D te pakken en tijd met de kids door te brengen. Minstens ook zo zeer om de rest van het jaar door het dagelijks (werk)leven te komen.

Tikkend op je toetsenbord droom je van Italië en een vergadering verdwijnt naar de achtergrond wanneer je je even in die pittoreske pizzeria in Toscane waant, tijdens de aankomende vakantie die zeker zonniger en gelukkiger gaat worden dan ooit.

Een prachtige dubbel werking, zou je zeggen. Maar is jouw vakantie wel zo effectief? Of kan het beter? Moet hij langer duren? Of korter? Wat zijn de beste voorbereidingen? En hoe houd je die vakantiestemming zo lang mogelijk vast na terugkomst? Kortom: hoe vier je de meest perfecte vakantie ooit?

De wetenschap heeft de antwoorden, en die zijn maar al te verrassend!

de-perfecte-vakantie-2

Perfecte vakantie volgens onderzoek: de ‘Holiday Happiness Curve’

Vakantiegangers zijn gelukkig. Geen bijzonder verrassende conclusie van de Nederlandse vakantiegeluk-onderzoeker (ja, dat bestaat) Jeroen Nawijn. Hij ondervroeg in de lente van 2008 honderden internationale toeristen die ons land bezochten. In het jaar daarna deed hij dat nog eens, met nog eens honderden ondervraagden.

Wat hij vroeg: “Hoe gelukkig voel je je op deze vakantie?”

Het antwoord, in 96% van de gevallen: “Heel gelukkig”.

Logisch dat iedereen ongeveer hetzelfde ervaart, vindt ook Nawijn: “Genieten van een vakantie is universeel. Deze uitkomst is niet verrassend, omdat vakantie vieren nu eenmaal een vrijwillige activiteit is. Voor volwassenen dan, tenminste. Wanneer je niet graag op vakantie gaat, dan ga je niet.”

En die 4% dan? Zijn dat die helse vakanties waar we altijd van alles over lezen en op tv zien?

“Uiteraard zijn er altijd tripjes die in nachtmerries veranderen om het een of ander, maar deze zijn echt meer uitzondering dan regel.”

Maar waar komt hij dan vandaan? Van de ‘Holiday Happiness Curve’, zoals Nawijn hem noemt. Een curve waarin duidelijk te zien is dat we niet constant gelukkig zijn op vakantie, maar in elk geval het grootste deel ervan:

de-perfecte-vakantie-4

In de eerste 10% van de vakantie zie je dat het humeur niet optimaal is: we zijn een chagrijn in het begin. Dit komt doordat alle begin van vakanties eerst een ‘reis fase’ bevat. Worden we dus niet blij van.

Maar daarna gaat het snel bergopwaarts. Tussen de 10 en 80% in onze vakantie (de ‘kern fase’) voelen we ons over het algemeen optimaal gelukkig. Ons humeur rijst de pan uit en lijkt niet kapot te krijgen.

Totdat de ‘achteruitgang fase’ inzet, in de 80-90% van de vakantieduur. We worden ongelukkig van het vooruitzicht dat het er alweer bijna op zit. Gelukkig volgt daarop uiteindelijk de ‘herboren fase’, waarin dat fris en fruitige vakantie-nasleep gevoel de kop opsteekt.

“Op dit punt kunnen mensen weer genieten van de laatste stukjes van hun trip”, zegt Nawijn, “en zelfs uitkijken naar de thuiskomst.”

Dat willen we ook – die optimale Holiday Happiness Curve! Maar hoe?

4 perfecte vakantie omstandigheden, volgens onderzoek

Uiteraard kwam al dat vakantiegeluk niet uit de lucht vallen. Er bestaan factoren die een vakantie gelukkiger of minder gelukkig maken, ontdekte Nawijn in zijn andere onderzoek ‘Determinants of Daily Hapiness on Vacation’ uit 2011.

Factoren die volgens deze studie vooral invloed hadden op het vakantiegeluk zijn:

1. Het weer

Uiteraard. Een vriendelijk zonnetje doet het beter dan een regenbui. Check even waar je de meeste kans op zon hebt, of boek via het nieuwe concept Srprs.me een verrassings last-minute met één voorwaarde: zongarantie.

2. Stress niveaus voor en tijdens de vakantie

Moest je, om een paar dagen vrij te krijgen, extra hard werken op kantoor van tevoren? Dan begin je al met een geluksachterstand. Kun je het tijdens je vakantie niet loslaten of stress je over andere dingen? Dan kun je dat geluksgevoel wel vergeten.

Dat bewees niet alleen bovenstaand, maar ook verschillende andere studies. Meer weten over hoe je een vakantie goed voorbereidt, optimaal viert en het daarna vooral extra lang vasthoudt? Lees ‘Vakantiegevoel vasthouden? Dit is de bewezen manier’.

3. De verhouding tot de partner

Niet ruziën! Natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk, ik weet het. Ontdek hier hoe je conflicten netjes oplost, voordat ze escaleren en je vakantiegeluk verpesten. O, en geen passief agressief gedrag alsjeblieft. Nog steeds lastige familieleden om mee om te gaan? Lees hoe Einstein daar slim mee omgaat.

de-perfecte-vakantie-5

4. De duur van de vakantie

Het meest optimaal voor vakantiegeluk, volgens onderzoek? 3 tot 6 dagen. Niet meer, niet minder. Verrassend feitje!

“Waarschijnlijk is een vakantie die langer duurt dan 2 en korter dan 7 een perfecte lengte om te genieten. Het is lang genoeg om te genieten kort genoeg om ruzietjes met partner, familie of vrienden te minimaliseren”, is Nawijn’s verklaring van de perfecte 3-6-daagse trip.

Maar wat maakt die vakantie dan zo perfect, in die 3-6 dagen zonder stress en ruzie in het zonnetje? Wat moeten we daar gaan doen, zodra de omstandigheden optimaal zijn?

De perfecte vakantie activiteit, volgens (ander) onderzoek

Dát onderzocht de Deense professor Malene Gram van Aalborg University.

Voor kinderen:

De actieve en wilde momenten, zoals achtbaanritjes en andere dingen die de zintuigen prikkelen, zoals de tong van een giraffe voelen of het geluid van hun echo in de bergen horen.

Voor volwassen:

Juist ontspanning en zo weinig mogelijk prikkels is de ideale invulling van de vakantiedagen. En als de kinderen tevreden zijn, is de vakantie wat hen betreft ook geslaagd. Sommigen waarderen vooral de momenten waarop ze daardoor het kind in zichzelf weer ontdekken het meest.

Voor iedereen:

De gedeelde momenten met je mede-vakantiegangers, doen het ‘m vooral. Maar doordat het idee van de ideale vakantie zo verschilt tussen jong en oud, kan dat nogal eens botsen. Een gemene deler is daarom van groot belang.

Maar wat is die gemene deler? Wat dacht je van:

ijs eten!

de-perfecte-vakantie-1

“Kinderen hebben een meervoudig zintuiglijke ervaring, ouders hebben de rust en iedereen geniet. Die perfecte ijs-situaties blijken het meest harmonisch moment”, schreef onderzoekster Gram.

Perfect!

Het maakt dus niet zoveel uit waar je naartoe trekt of wat je doet deze zomer; of dat nu met de sleurhut naar Zuid-Frankrijk, een midweek in de Schotse Hooglanden of een extra lang weekend in je eigen achtertuin is. Zolang je maar goed weer, geen ruzie en een paar gouden ijsmomenten hebt in die kleine week – geniet jij van de perfecte vakantie.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog