Top 10 (bewezen!) anti stress muziek

Top 10 (bewezen!) anti stress muziek

Al bijna 100 jaar lang wordt de cruciale rol van muziek in productiviteit en ontspanning onderzocht. Het resultaat: dé top 10 beste anti-stress muziek aller tijden – om bewezen direct te kunnen ontspannen en opladen in tijden van stress en drukte (met Adele!).

Hard werken vraagt net zo zeer om inspanning als om ontspanning. Inspanning krijgen we vrij makkelijk voor elkaar; we werken vaak een slag in de rondte. Maar een écht ontspannen gevoel, daar hebben we nogal eens moeite mee. Een sneltreinticket naar het land der ontspanning kan dan verdraaid goed van pas komen.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Laat de wetenschap dat ticket nu voor je bemachtigd hebben – in de vorm van de bewezen top 10 meest relaxte muziek aller tijden. Een lijst die door een stel wetenschappers en musici is samengesteld op basis van decennia aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van muziek op je inspanningen en je ontspanning.

anti stress muziek

Anti-stress muziek onderzoek van de afgelopen 100 jaar – in 3 conclusies

Tonen doen het hem”

In 1918 al deden onderzoekers Hyde en Scalapino hun studie naar het effect van muziek op onze bloeddruk en ons hartritme. Hun bevinding: muziek in majeur verhogen de druk en het ritme, mineur tonen doen ze juist dalen.

Wat wij daaruit kunnen concluderen? Dat je voor je ontspanning tijdens je oplaadmomentje het best wat liederen in mineur kunt opzetten. Je bloeddruk daalt, je hartritme daalt, je lichaam ontspant.

Pas alleen even op dat de mineur tonen je humeur niet negatief beïnvloeden, dat is namelijk weer helemaal niet goed voor je ontspanning noch je productiviteit. Gelukkig kunnen mineur en vrolijk best samen door een deur.

“Effect op ademhaling is bepalend”

M. Diserens kwam even later, in 1923, met een toevoeging die vooral de ademhaling centraal stelde. Volgens het onderzoek “Reactions to Musical Stimuli” neemt je ademhaling de timing van de muziek aan: “In het algemeen volgt het ritme van je ademhaling dat van de muziek die je hoort.”

Een belangrijk weetje, want ademhaling is een krachtig hulpmiddel om te helpen ontspannen. Lange, langzame ademhalingen die meedeinen op soortgelijke muziek brengen je vlot in ontspanning.

Tempo speelt ook een rol”

Wetenschapper Bernardi is decennia later (2005) met zijn collega’s verder gegaan op het onderzoek van Hyde en Scalapino. Zij concludeerden dat de fysieke respons op muziek niet per sé voortkomt uit de tonen, maar dat het tempo het grote verschil maakt. Dit onderzoek werd kort daarop gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Heart’.

anti stress muziek

“Wil je instant ontspannen, zoek dan een deuntje op laag tempo uit”, zegt Bernardi dus. Welk tempo als ‘laag’ bestempeld kan worden? Het tempo van je hartslag, zoals dat in rust zou moeten zijn! Met zo’n 60 bpm (beats per minute) zit je op het perfecte tempo om jezelf tot rust te brengen.

“Dit werkt beter dan massage”

Al die conclusies brachten een groep wetenschappers en musici op het idee om een top 10 samen te stellen van de meest optimale muziek om te ontspannen.

Marconi Union, een Engelse band, sloeg de handen ineen met een aantal muziektherapeuten. Ze componeerden hét meest ontspannende nummer ooit, aan de hand van de specifieke ritmes van 60 bpm (Bernardi, Diserens), bepaalde tonen (Hyde & Scalapino), stille intervallen (Bernardi) en lage bas-ondertonen (Hyde & Scalapino). Dat ultiem ontspannende nummer werd ‘Weightless’; de nummer 1 van de top 10 – nu al verklapt.

anti stress muziek

Wetenschappers steunden het project en testten de muziek op een groep van 40 vrouwen. Zij ervoeren de muziek zelfs als meer ontspannend dan een massage, een kop thee of een wandeling… De ontspanning die de muziek veroorzaakt is zelfs zó effectief gebleken dat het afgeraden wordt om de muziek te luisteren wanneer je achter het stuur zit.

Het ontspannende resultaat was meteen duidelijk te zien, zei dr. David Lewis, een van dé stress-specialisten van Engeland: “‘Weightless’ veroorzaakte de diepste ontspanning – dieper dan alle andere muziek die in de test voorbij kwam.”

Hoe dat kan, muziek die je brein zó sterk ontspant?

“Breinscans lieten zien dat de muziek op een diep niveau in het brein de regionen stimuleerde die verantwoordelijk zijn voor verwerking van geluid en emoties.”

Anti stress muziek: dit is dé top 10

Hier is de Spotify-playlist (met ‘Weightless’ op 1!):

 

Of beluister alle nummers hier via Youtube:

 1. Marconi Union – ‘Weightless’
     
 2. Airstream – Electra
   
 3. Dj Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)  
 4. Enya – Watermark
   
 5. Coldplay – Strawberry Swing  
 6. Barcelona – Please Don’t Go
   
 7. All Saints – Pure Shores
   
 8. Adele – Someone Like You
   
 9. Mozart – Canzonetta Sull’Aria  
 10. Cafe Del Mar – We Can Fly
   

Dat is ‘m de dan! Een wetenschappelijke lijst met de meest effectieve anti-stress muziek ooit.

Doe er je voordeel mee. Probeer bijvoorbeeld na een inspannende taak op kantoor, wat muziek om te ontspannen te luisteren. Hoofdtelefoon op en verder even helemaal niets. En daarna… fris weer aan de slag, mét opgeladen mentale accu!

Nog beter dan anti stress muziek:

Geen muziek! Sterker nog: geen geluid.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Bernardi en z’n collega’s ondervonden – naast de ideale anti stress muziek – dat écht maximale ontspanning inzette, op het moment dat de muziek stopte. Een bijzonder warme aanrader dus: even wat ultieme stilte nadat je je top 10 geluisterd hebt.

[Meer over de bewezen kracht van stilte, lees je hier.]

anti stress muziek

Meer weten over effectief ontspannen?

Lees hier verder:

cursus time management
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Tof Gerald.

  Ik heb er een playlist van gemaakt op Spotify. Misschien dat meer mensen dat willen: https://open.spotify.com/user/nizzlay/playlist/6LWHpppYOWbKVbS1K3Vm0e

 2. Hi Niels, handig! Dank voor het initiatief.

 3. Hans-Jorg Van Broekhoven reageert:

  Sommige tracks zijn zo irritant dat je er stress van zou krijgen bijna… Dat meidenclubje All Saints, brrrrrrrrrr.

 4. Alexandra Maas reageert:

  Wel erg opvallend dat er alleen moderne muziek is gekozen, terwijl klassieke muziek hier veel beter in past.

Trackbacks

 1. […] medicijn tegen stress. Het werkt in op de emoties en zorgt er voor dat je volledig ontspant. Op deze site vind je de top 10 van anti-stressmuziek, samengesteld door […]

 2. […] je gevoelens te uiten, meer inzicht krijgt in je eigen beslissingen, sneller stopt met piekeren en beter ontspant. Niet zo’n gek idee dus. Wil je dus toch met je telefoon bezig zijn, probeer dan eens een van de […]

 3. […] bonustip: wist je dat slaapgebrek oplossen of regelmatig je favoriete kippenvel-muziek luisteren ook wonderen doet voor het aanvullen van je dopamine […]

 4. […] is bijvoorbeeld de top 10 meest ontspannende muziek voor je […]

 5. […] hier de bewezen meest ontspannende muziek top […]

 6. […] is niet de eerste die dat ontdekte. 100 jaar onderzoek wees deze playlist aan als meest ontspannend voor je brein, […]

X