We hebben eindelijk antwoord op de vraag ‘welke muziek helpt tegen stress?’. Volgens de wetenschap zijn het deze 10 specifieke nummers. We vertellen je welke het zijn, waarom dat zo is én maakten er een Spotify-playlist van. Zo kun jij – op kantoor of thuis – luisteren naar de beste anti stress muziek.

Hard werken vraagt net zo zeer om inspanning als om ontspanning. Inspanning krijgen we vrij makkelijk voor elkaar; we werken vaak een slag in de rondte. Maar een écht ontspannen gevoel, daar hebben we nogal eens moeite mee. Een sneltreinticket naar het land der ontspanning kan dan verdraaid goed van pas komen.

Laat de wetenschap dat ticket nu voor je bemachtigd hebben – in de vorm van de bewezen top 10 meest relaxte muziek aller tijden. Een lijst die door een stel wetenschappers en musici is samengesteld op basis van decennia aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van muziek op je inspanningen en je ontspanning.

anti stress muziek

De wetenschap is erover uit: deze 3 factoren zorgen voor de beste anti stress muziek

Welke muziek ontspant? Dat wordt bepaalt door deze factoren, zeggen professoren:

1. “Tonen zijn ontzettend belangrijk”

In 1918 al deden onderzoekers Hyde en Scalapino hun studie naar het effect van muziek op onze bloeddruk en ons hartritme. Welke klassieke muziek is rustgevend? Hun bevinding: muziek in majeur verhogen de druk en het ritme, mineur tonen doen ze juist dalen.

Wat wij daaruit kunnen concluderen? 

Dat je voor je ontspanning tijdens je oplaadmomentje het best wat liederen in mineur kunt opzetten. Je bloeddruk daalt, je hartritme daalt, je lichaam ontspant.

Pas alleen even op dat de mineur tonen je humeur niet negatief beïnvloeden, dat is namelijk weer helemaal niet goed voor je ontspanning noch je productiviteit. Gelukkig kunnen mineur en vrolijk best samen door een deur.

Dus op de vraag ‘Is muziek luisteren mentale ontspanning’ kunnen we met zekerheid ‘ja!’ antwoorden.

2. “Het effect op de ademhaling is allesbepalend”

M. Diserens kwam even later, in 1923, met een toevoeging die vooral de ademhaling centraal stelde. 

Volgens het onderzoek “Reactions to Musical Stimuli” neemt je ademhaling de timing van de muziek aan: “In het algemeen volgt het ritme van je ademhaling dat van de muziek die je hoort.”

Een belangrijk weetje, want ademhaling is een krachtig hulpmiddel om te helpen ontspannen. Lange, langzame ademhalingen die meedeinen op soortgelijke muziek brengen je vlot in ontspanning.

3. “Tempo bepaalt ook veel”

Wetenschapper Bernardi is decennia later (2005) met zijn collega’s verder gegaan op het onderzoek van Hyde en Scalapino. Zij concludeerden dat de fysieke respons op muziek niet per sé voortkomt uit de tonen, maar dat het tempo het grote verschil maakt. Dit onderzoek werd kort daarop gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Heart’.

“Wil je instant ontspannen, zoek dan een deuntje op laag tempo uit”, zegt Bernardi dus. 

Welk tempo als ‘laag’ bestempeld kan worden? Het tempo van je hartslag, zoals dat in rust zou moeten zijn! Met zo’n 60 bpm (beats per minute) zit je op het perfecte tempo om jezelf tot rust te brengen.

anti stress muziek

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wist je dat? “Anti stress muziek werkt beter dan een massage”

Al die conclusies brachten een groep wetenschappers en musici op het idee om een top 10 samen te stellen van de meest optimale muziek om te ontspannen.

Marconi Union, een Engelse band, sloeg de handen ineen met een aantal muziektherapeuten. Ze componeerden hét meest ontspannende nummer ooit, aan de hand van de specifieke ritmes van 60 bpm (Bernardi, Diserens), bepaalde tonen (Hyde & Scalapino), stille intervallen (Bernardi) en lage bas-ondertonen (Hyde & Scalapino). Dat ultiem ontspannende nummer werd ‘Weightless’; de nummer 1 van de top 10 – nu al verklapt.

Wetenschappers steunden het project en testten de muziek op een groep van 40 vrouwen. Zij ervoeren de muziek zelfs als meer ontspannend dan een massage, een kop thee of een wandeling… De ontspanning die de muziek veroorzaakt is zelfs zó effectief gebleken dat het afgeraden wordt om de muziek te luisteren wanneer je achter het stuur zit.

Het ontspannende resultaat was meteen duidelijk te zien, zei dr. David Lewis, een van dé stress-specialisten van Engeland: “‘Weightless’ veroorzaakte de diepste ontspanning – dieper dan alle andere muziek die in de test voorbij kwam.” 

Dus, welke muziek bij massage? Weightless!

Hoe dat kan, muziek die je brein zó sterk ontspant?

“Breinscans lieten zien dat de muziek op een diep niveau in het brein de regionen stimuleerde die verantwoordelijk zijn voor verwerking van geluid en emoties.”

Wat is rustgevende muziek? Dé anti stress muziek playlist (top 10!)

Wat is de meest rustgevende muziek? Hier is onze anti stress muziek spotify-playlist (met ‘Weightless’ op 1!):

Dat is ‘m de dan! Een wetenschappelijke lijst met de meest effectieve anti-stress muziek ooit. Doe er je voordeel mee. Probeer bijvoorbeeld na een inspannende taak op kantoor, wat muziek om te ontspannen te luisteren. Hoofdtelefoon op en verder even helemaal niets. En daarna… fris weer aan de slag, mét opgeladen mentale accu!

anti stress muziek

Weet je wat nóg beter is dan anti stress muziek?

Geen muziek! Sterker nog: geen geluid.

Bernardi en z’n collega’s ondervonden – naast de ideale anti stress muziek – dat écht maximale ontspanning inzette, op het moment dat de muziek stopte. Een bijzonder warme aanrader dus: even wat ultieme stilte nadat je je top 10 geluisterd hebt.

Meer muziek (voor focus en concentratie?)

Lees hier verder:

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog