Waarom kan ik mijn werk niet loslaten?, mompel je terwijl je jouw laptop ‘s avonds laat nog openklapt. Tijd om jouw ‘uit’-knop te zoeken. We geven je enkele inzichten waarmee afschakelen van werk makkelijker wordt. Probeer bijvoorbeeld eens Bill Gates’ Think Week (of deze 10 andere tips)

Inhoudsopgave:

Hoe kun je afschakelen van werk? 

Alvast één geruststelling: je bent niet de enige die moeite heeft met afschakelen na het werk. Bij een recent zelf-onderzoek van software-bedrijf Neverfail zei 83% van de werknemers dat ze hun werk-mail buiten kantooruren checken. Tweederde zegt een werkgerelateerd apparaat mee te nemen op vakantie. En meer dan de helft zegt mails te sturen terwijl ze aan het eten zijn met familie of vrienden. Of de werknemers van dit bedrijf zich daadwerkelijk zo gedragen, of dat ze dachten dat dit de wenselijke antwoorden waren: in beide ogen gevallen is het foute boel.

“Het probleem met afschakelen na werktijd is niet te wijten aan technologie, maar aan onszelf”, legt Carolyn Marvin – professor communicatie aan de Universiteit van Pennsylvania uit.

“We geloven dat een voorwaarde om succesvol deelnemer van de maatschappelijke middenklasse te zijn, is we dat we onze professionele toewijding moeten laten zien door de hele dag door beschikbaar en aan het werk te zijn. Hier ligt een behoefte om belangrijk en nodig gevonden te worden aan ten grondslag. Deze behoefte is natuurlijk, de voorwaarde hebben we zelf gecreëerd en de technologie gebruiken we als excuus.”

Je stap naar afschakelen tot kunst verheffen is daarom: 

man die in slaap is gevallen op zijn bureau tussen zijn werkBesluiten dat je niet altijd verbonden met je werk hoeft te zijn

Grote bedrijven over de hele wereld stappen zelfs over op verplicht afschakelen na werktijd: het Franse Atos, het Duitse Telekom, Volkswagen en zelfs Google. Werktelefoons moeten bijvoorbeeld ingeleverd worden aan het eind van de dag, maildiensten worden bij sommigen uitgeschakeld buiten kantooruren en werknemers worden bij bepaalde bedrijven zelfs om de zoveel tijd verplicht tot lange weekenden vrij. Waarom deze bedrijven hun werknemers verplichten tot afschakelen? Omdat psychologisch onderzoek uitwijst dat afschakelen van je werk buiten werktijd belangrijk is voor de gezondheid van de werknemer.

Niet alleen is het goed voor jezelf, het is ook goed voor je werk: door goed af te schakelen na je werk heb je niet alleen een relaxte rest van je dag, je bent helemaal opgeladen om de volgende werkdag weer optimaal te presteren. Win-win.

Kortom: wat te doen na je werk? Niet bereikbaar zijn! 

Enkele artikelen daarover:

In onze training Timemanagement gaan we hier verder op in. Binnen 1 dag leer je meer over actief rust nemen en welk effect dit op je productiviteit heeft. Dat kan in onze open training (waarbij je een cursus bij jou in de buurt volgt) of tijdens onze In-Company training (waarbij je samen met je collega’s bij jou op locatie leert). 

Dan de langetermijn:

Alleen maar met werk bezig? Lange-termijn afschakelen

De één noemt het een ‘sabbatical’, de ander een ‘think week’. Het lange-termijn afschakelen is hoe dan ook essentieel. Ja, óók wanneer je het heel druk hebt. En al helemáál wanneer je ‘echt niet gemist kunt worden op de zaak’.

Veel van de grote innovaties van Microsoft zijn voortgekomen uit de zogenaamde ‘Think Weeks’ van oprichter Bill Gates. Dat hield in dat hij zich twee keer per jaar een week lang opsloot in zijn Think-domein, afgesloten van werk en familie. De week diende om tot zichzelf te komen, stress van zijn baan los te laten en om geïnspireerd te raken tot innovatieve ideeën.

De ‘Think Week’ van Bill Gates is een perfect voorbeeld van een lang afschakel-moment, ingelast om inspiratie op te doen en je batterij op te laden.

Denk je nog steeds dat jij je als ‘cruciaal onderdeel van het bedrijf’ geen vakantie kunt veroorloven? Lees nog even één alinea terug. Bill Gates is Microsoft. En hij veroorloofde zich twee keer per jaar een Think Week. Kun je nagaan. Las jouw eigen ‘Think Week’ in. Om op te laden voor een verse lading werk, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Hoe ziet zo’n langere afschakelingsperiode eruit?

Het komt er op neer dat je een tijdje tijd maakt om af te schakelen. Hoe je dat doet, vul je zelf in – afhankelijk jouw persoonlijke voorkeuren.

Je hoeft niet in een hoek van je blokhut te gaan zitten mediteren en denken (kan natuurlijk wel). Je kunt juist een actieve hike in de Oostenrijkse Alpen plannen of de boeken lezen die je al jaren op je leeslijst hebt staan. Een cursus volgen doet het ook altijd goed: koken, kite-surfen, schrijven, noem maar op. Of knap je huis op wanneer je houdt van klussen, maar er nog geen tijd voor hebt gemaakt. Laat je in elk geval inspireren door een aangename omgeving. Welke dat is, is geheel aan jou.

Tip: Creëer een bucket-list, bedenk waar jij gelukkig van wordt en doe dat. Simpel. En de ideale invulling van je afschakelmomenten.

Hoe afschakelen van werk? 10 praktische tips die je direct kunt toepassen

Allemaal mooie dingen om over na te denken, maar wat kun jij nu doen? Waaraan kun jij werken om sneller en beter af te schakelen van werk? We hebben tien extra tips voor je waarmee je direct aan de slag kunt:

1. Plan je werkdag slim

Stel je voor dat je elke werkdag begint met een lijst van duidelijke taken, zoals het beantwoorden van e-mails, het voorbereiden van een presentatie, en het afhandelen van een projectverslag. Het zijn prioriteiten die je de dag daarvoor hebt opgesteld; jouw most important tasks of ‘MIT’’s.  Door de dag te beginnen met het aanpakken van deze MIT’s, ben je productief bezig met wat echt belangrijk is. Als je deze taken eenmaal hebt afgevinkt, voel je een enorme voldoening en ontstaat er ruimte voor minder urgente taken. Dat geeft rust.

Je weet namelijk dat je die dag bezig bent geweest met de meest belangrijke klussen, waardoor afschakelen van werk eenvoudiger wordt.

Voordat je werkdag voorbij is, neem je daarom tien minuten de tijd om na te denken: aan welke drie klussen ga ik morgen als eerste werken? Wat zijn mijn prioriteiten; wat zijn mijn most important tasks?

2. Creëer een einde-van-de-dag ritueel

Hoe kom je los van je werk? Geef jouw brein en lijf een signaal dat je werkdag erop zit, zodat je weet ‘het is klaar, tijd om te ontspannen!’ Hiervoor wil je een vast ritueel opstellen, dat je werkdag in, werkdag uit herhaalt. 

Zo’n afsluitroutine kan er zo uit zien:

  • Werk de laatste e-mail weg
  • Sla bestanden op, sluit onnodige tabbladen en schoon je bureaublad op
  • Schrijf jouw 3 MIT’s voor morgen op
  • Zet je laptop uit
  • Werk je vanuit huis, stel dan jouw Alexa of Google Home zo in dat het op een vast tijdstip je favoriete nummer afspeelt
  • Je wilt ook fysiek voelen dat het tijd is om af te schakelen van werk. Afhankelijk van de dag die je achter de rug hebt, kies je wat voor jou het beste voelt:
    • Ga voor iets dat je lichamelijk kalmeert? — een warme douche bijvoorbeeld (spoel de werkdag van je af), even buiten in het zonnetje zitten of een goede kop kamillethee.
    • Of kies je iets dat je energie geeft? — een stevige wandeling, een korte workout of een sterke kop koffie?

Door dit elke werkdag te doen, creëer je een Pavlov-reactie. Jij leert: ‘tijd om de boel los te laten.’

vrouw en jong kind die beide op een device bezig zijn3. Plan ontspanningsmomenten in gedurende de dag

‘Werk’, ‘werk’, ‘werk’, je volledige agenda bestaat er uit. Maar vergeet ook niet om quality time met familie en vrienden in je agenda te plannen

  • Blokkeer gedurende de week specifieke momenten voor sociale activiteiten, zoals familiediners of koffie-afspraken met vrienden.
  • En rooster ook gerust gedurende je werkdag een kwartiertje in om bij te kletsen met je partner (of indien je vanuit huis werkt: samen een koffiepauze te nemen).

Het inplannen van deze activiteiten in je agenda helpt je om ze ook echt op te volgen. 

Hoewel er vaak veel werk te doen is en je misschien de voorkeur geeft aan doorgaan om een project af te ronden, is het cruciaal om je persoonlijke afspraken net zo serieus te nemen als je werkverplichtingen. Weer voor die balans.

4. Leer ‘nee’ te zeggen

Stel dat een collega je vraagt om een extra project op te pakken, maar je hebt al een drukke week. In plaats van automatisch ‘ja’ te zeggen, overweeg je de huidige werklast en de prioriteit van het project. Als je merkt dat het nieuwe project je overbelast, zeg dan op een beleefde manier ‘nee’ en leg uit waarom je dat doet. Bijvoorbeeld:

“Ik waardeer het dat je aan mij denkt, maar mijn huidige projecten hebben mijn volledige aandacht nodig. Het gaat me dus niet lukken om een extra taak erbij te pakken.”

5. Houd een digitale detox

Hoe kun je voorkomen dat je je werk mee naar huis neemt? Wees onbereikbaar! Het is namelijk verleidelijk om na werktijd nog je mail te checken (“… kijken of die offerte al ondertekend is”), maar laat het. Alles kan tot morgen wachten, óók die vraag van je collega via Whatsapp. Spreek met jezelf een tijd af waarna je niet meer beschikbaar bent, en houd daaraan vast. Communiceer daar ook over: “Na 18.00 ben ik niet meer bereikbaar voor werkgerelateerde zaken, morgen ben je de eerste.”

Zet deze detox ook door naar je privé-tijd: stel een avondroutine op waarin je elektronische apparaten uitschakelt. Zorg ervoor dat je een uur voordat je naar bed gaat jouw telefoon én Netflix niet meer checkt. Gebruik deze tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door een boek te lezen, een warm bad te nemen, of te mediteren. Door deze gewoonte aan te nemen, verbeter je de kwaliteit van je slaap en word je ’s ochtends lekker fris wakker.

6. Werk met verschillende time management technieken:

Kijk of er manieren zijn om gedurende je werkdag productiever te werken. Wees lief voor je focus en probeer de Pomodoro-techniek eens uit: werk bijvoorbeeld 25 minuten aan een taak en neem daarna een pauze van 5 minuten. Herhaal dit proces vier keer en neem na de vierde cyclus een langere pauze van 15-30 minuten. Dit helpt je om gefocust te blijven en geeft je mogelijkheden om te ontspannen en je gedachten te verzetten.

7. Oefen mindfulness

Voordat je begint met werken, neem even de tijd om diep adem te halen en je gedachten tot rust te brengen. Focus op je ademhaling en voel hoe je langzaam tot rust komt. Dit helpt je om in het moment te leven en je bewust te worden van hoe jij je op dat moment voelt. Doe dit een aantal keren per dag; na een meeting bijvoorbeeld, voordat je aan een ingewikkeld rapport begint en aan het einde van je werkdag. Kijk eens wat het voor je doet.

Wil je de kracht ontdekken van een rustig en gefocust brein? Duik dan in deze boeiende aflevering van de Tijdwinst Podcast. Hier deelt Job Baart de la Faille waardevolle inzichten over meditatie en biedt hij praktische tips voor beginners. Laat je inspireren en ontdek hoe je de eerste stappen zet naar innerlijke rust en mentale helderheid. Benieuwd naar meer? Luister nu naar deze verrijkende podcast!

8. Beweeg regelmatig

Maak een gewoonte van dagelijkse beweging, zelfs als je een drukke agenda hebt. Dit kan zo simpel zijn als een korte wandeling in de ochtend of tijdens de lunchpauze. Regelmatig bewegen vermindert namelijk stress en helpt je om je gedachten te verzetten, zelfs op drukke dagen. 

Zeker aan het einde van je werkdag kan het je helpen de dag los te laten. Probeer het eens, en luister dan eens géén muziek of niet naar een podcast. Gun jouw brein de kans om in een dwaalmodus te komen.

9. Zoek steun

Als je het moeilijk blijft vinden om werk los te laten, overweeg dan eens om met een collega te praten die in een vergelijkbare situatie zit. Samen kun je strategieën delen om de balans te vinden. Als de stress aanhoudt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een coach, therapeut of counselor om met de onderliggende oorzaken van je werkgerelateerde stress om te gaan. Voorkom ‘van kwaad tot erger’.

10. Volg een cursus time management

Blijf je het lastig vinden om af te schakelen? Blijf jij die gedreven kenniswerker, constant verstrikt in de eindeloze stroom van werkverplichtingen? Verlang je naar een leven waarin je kunt afschakelen van het werk en écht kunt genieten van je vrije tijd? Zoek niet verder – wij hebben dé oplossing voor jou! 

Onze 1-daagse Time Management cursus is speciaal ontworpen voor overwerkte professionals zoals jij, die hunkeren naar een verbeterde werk/privé-balans. 

Wat kun je verwachten?

  • Leer hoe je jouw taken en projecten beter kunt plannen en organiseren.
  • Ontdek effectieve technieken om stress te verminderen en controle te krijgen over je agenda.
  • Verhoog je productiviteit en bereik je doelen sneller dan ooit tevoren.
  • Leer hoe je werk kunt loslaten en écht kunt ontspannen, zonder de constante zorgen om wat er op kantoor gebeurt.

Het resultaat? Een leven waarin je kunt genieten van quality time met je dierbaren, je persoonlijke interesses kunt nastreven, en weer in balans bent – zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Grijp deze kans om jezelf te transformeren en de controle over je leven terug te winnen. Meld je vandaag nog aan voor onze 1-daagse Time Management cursus en laat het overwerk verleden tijd zijn!

vrouw die voor haar tafel met boeken en laptop staatMeer weten over werk loslaten?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog